Pizza razowa z figami, gorgonzolą i prosciutto

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
pizza%20z%20figami,%20gorgonzola%20i%20prosciutto.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
32 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pełnoziarnistej pszennej
    mąki pszennej
    wody
    14 g drożdży świeżych
    oliwy z oliwek
    soli
    ciepłego mleka
  • Dodatki:

    Ilość Składnik
    figi
    plastrów szynki prosciutto
    100 g sera pleśniowego (u mnie gorgonzola pikantna)
    kilka gałązek świeżego tymianku (mi zabrakło świeżego, więc użyłam suszonego)
    startej mozzarelli

Sposób przygotowania

Ciasto:

Z drożdży, ciepłego mleka i 1 łyżki mąki pszennej przygotować rozczyn. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, dodać rozczyn i resztę składników. Ciasto dokładnie wyrobić. Odstawić w misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2 godzin).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, rozwałkować lub uformować dłońmi spód na pizzę (brzegi powinny być nieco grubsze).

Całość:

Ciasto posypujemy tartą mozzarellą. Na cieście układamy pokruszoną gorgonzolę, a na nim pokrojone w plastry figi i zwinięte w rulony plastry szynki ( u mnie pocięte w paseczki). Na wierzchu układamy gałązki tymianku (u mnie suszony, więc dodałam bazylię w listkach) i całość posypujemy grubo mielonym pieprzem.
Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Dziś będzie nieco wytrawnie. Pizza na cieście razowym, które sprawia, że jest bardzo sycąca. I dodatki, gorgonzola, szynka prosciutto i figi, które grają tu pierwsze skrzypce. Nie bez znaczenia jest też dodatek tymianku. Nam zdecydowanie smakowała. Przepis na ciasto własny, a pomysł na dodatki znalazłam u Kasi. Polecam!

pizza%20z%20figami,%20gorgonzola%20i%20prosiutto.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-06 00:50:03

    @Asia - ciasto jest wilgotne od mozzarelli, pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2014-02-05 21:26:16

    A czy, jeżeli nie ma sosu pomidorowego na spodzie pizzy to ciasto nie będzie suche? :)

    Twój komentarz
  • OLA OLA
    2012-10-24 12:13:26

    oRYGINALNY PRZEPIS NA PIZZĘ :)uWIELBIAM JĄ POD KAŻDĄ POSTACIĄ,pOLECAM WYPRÓBOWAĆ Z GRILLAhttp://www.zgrilla.pl/pizza-z-grilla-z-papryka-i-mozzarella/

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-10-10 14:09:37

    wyglada obłędnie.... Połączenie gorgonzoli i fig jest doskonałe więc pewna jestem że pizza była wyjątkowa :) Wygląda rewelacyjnie! :) Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-10-06 05:50:32

    Ta pizza wygląda po prostu zjawiskowo .... zjadłabym z wielką przyjemnością:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-10-05 20:15:06

    Wspaniała pizza! Ciekawa jestem jak smakują figi na pizzy ;-)Pozdrowienia.

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2012-10-05 09:34:18

    Dawno nie widziałam tak wdzięcznej pizzy...

    Twój komentarz
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2012-10-05 07:13:50

    Ależ apetycznie ona wygląda!

    Twój komentarz
  • kasiaaaa24 kasiaaaa24
    2012-10-05 06:59:12

    Kasiu pizza wyszła Ci obłędnie piękna :) Cieszę się, ze smakowała :)Pozdrawiam ciepło i życzę miłego weekendu :)

    Twój komentarz
  • Agniesia Agniesia
    2012-10-05 06:18:50

    Wygląda bardzo zachęcająco :) Uwielbiam figi :)

    Twój komentarz

Pizza razowa z figami, gorgonzolą i prosciutto

Pizza razowa z figami, gorgonzolą i prosciutto

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 32 cm

Opis

Dziś będzie nieco wytrawnie. Pizza na cieście razowym, które sprawia, że jest bardzo sycąca. I dodatki, gorgonzola, szynka prosciutto i figi, które grają tu pierwsze skrzypce. Nie bez znaczenia jest też dodatek tymianku. Nam zdecydowanie smakowała. Przepis na ciasto własny, a pomysł na dodatki znalazłam u Kasi. Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pełnoziarnistej pszennej
    mąki pszennej
    wody
    14 g drożdży świeżych
    oliwy z oliwek
    soli
    ciepłego mleka
  • Dodatki:

    Ilość Składnik
    figi
    plastrów szynki prosciutto
    100 g sera pleśniowego (u mnie gorgonzola pikantna)
    kilka gałązek świeżego tymianku (mi zabrakło świeżego, więc użyłam suszonego)
    startej mozzarelli

Sposób przygotowania

Ciasto:

Z drożdży, ciepłego mleka i 1 łyżki mąki pszennej przygotować rozczyn. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, dodać rozczyn i resztę składników. Ciasto dokładnie wyrobić. Odstawić w misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2 godzin).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, rozwałkować lub uformować dłońmi spód na pizzę (brzegi powinny być nieco grubsze).

Całość:

Ciasto posypujemy tartą mozzarellą. Na cieście układamy pokruszoną gorgonzolę, a na nim pokrojone w plastry figi i zwinięte w rulony plastry szynki ( u mnie pocięte w paseczki). Na wierzchu układamy gałązki tymianku (u mnie suszony, więc dodałam bazylię w listkach) i całość posypujemy grubo mielonym pieprzem.
Pizzę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Smacznego :)