Strucla serowa

Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania
cytrynowa%20strucla%20z%20serem_1.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x40 cm

  • Ciasto (na jedną bardzo duża strucle lub dwie średnie):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (najlepiej typ 550)
    ciepłego mleka
    25 g świeżych drożdży
    cukru
    żółtka (z dużych jajek)
    szczypta soli
    masła
  • Nadzienie twarogowe:

    Ilość Składnik
    cukru
    żółtka
    ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
    miękkiego masła
    skórka otarta z 1-2 cytryn
    tłustego twarogu
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii)
    mąki pszennej
    masła
    cukru pudru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    jajko
    mleka

Sposób przygotowania

Ciasto:

Przygotować rozczyn – ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 3 łyżkami mąki (dodajemy jej tyle, by zaczyn przybrał konsystencje gęstej śmietany). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Masło rozpuścić w rondelku.
Do miski przesiać resztę mąki, dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników (oprócz stopionego masła). Wyrobić, gdy składniki dobrze się połączą, dodać roztopiony tłuszcz i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki (ciasto może być nieco klejące, ale postarajmy się nie dosypywać mąki). Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny), powinno podwoić swoją objętość.

Nadzienie:

Wszystkie składniki nadzienia połączyć, zmiksować lub utrzeć widelcem.

Całość:

Stolnicę oprószyć obficie mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm - jeden duży prostokąt – ok 40 cm długości (jeśli chcemy jedną dużą strucle) lub dwa małe (jeśli wolimy mieć dwie mniejsze strucle). Ja podzieliłam ciasto na dwie części i piekłam dwie mniejsze strucle.
Na środku rozwałkowanego ciasta ułożyć wzdłuż dłuższego boku przygotowane nadzienie (całość, jeśli robimy jedną dużą strucle, połowę, jeśli zdecydowaliśmy się na dwie strucle). Ciasto składamy do środka (jednym bokiem przykrywamy nadzienie twarogowe, drugim bokiem przykrywamy całość - jak w roladzie i odwracamy strucle tak, by składane boki były na spodzie strucli.
Gotową strucle przełożyć do długiej wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub jeśli robiliśmy mniejsze strucle do dwóch krótszych wyłożonych papierem keksówek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby ponownie wyrosły (na ok. 30-40 minut).

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki.

Wierzch wyrośniętych strucli lekko naciąć ostrym nożem, nie dochodząc nim do końców strucli, posmarować roztrzepanym z 1 łyżką mleka jajkiem. Obsypać kruszonką.
Piec około 30-40 minut w temp. 180 °C, aż strucle wyraźnie się zezłocą.
Upieczone wyjąć z piekarnika, studzić przez chwile w formie, następnie przełożyć na kratkę i tam pozostawić do całkowitego wystudzenia.


Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 20

Tym razem mam dla Was świąteczną propozycje, która równie dobrze sprawdzi się poza świętami, np. na śniadanie z kubkiem zimnego mleka. :)

Mowa oczywiście o strucli drożdżowej z serem. Delikatnie cytrynowa, zarówno w smaku jak i aromacie, mięciutka i rozpływająca się w ustach. Całość przykryta chrupiącą kołderką z waniliowej kruszonki.

Naprawdę trudno poprzestać na jednym kawałku. :) Polecam. :)

cytrynowa%20strucla%20z%20serem_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-03-27 13:31:39

    Wygląda smakowicie:) ....lubię drożdżowe wypieki nadziane serem:)

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-03-26 19:34:32

    Ciasto drożdżowe połączone z serem;i czego chcieć więcej :)

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-03-25 21:37:09

    uwielbiam ciasto drożdżowe z kruszonką a jak ma jeszcze ser w sobie to już bajka :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-03-25 20:32:40

    Raju,wygląda obłędnie! Przepyszna strucla, no i ten ser w środku - bardzo chętnie bym zjadła spory kawałek.Pozdrowienia :)

    Twój komentarz
  • Paprykens Paprykens
    2013-03-25 19:00:31

    Wygląda bardzo apetycznie! :D Chyba będę zmuszona zrobić ją na dniach :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-25 09:14:01

    Magdalena Wach - Madziu, to zawijaj rękawy, pędź do kuchni i do dzieła. ;)

    Twój komentarz
  • 2013-03-25 09:12:52

    Elzbieta Paszki - dziękuję :) będzie mi bardzo miło :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-25 00:43:43

    smakowicie się prezentuje:)

    Twój komentarz
  • 2013-03-24 23:09:51

    o Boziu... zachciało mi się czegoś takiego... i ta kruszonka <3

    Twój komentarz
  • 2013-03-24 22:49:56

    Wyglada cudnie :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-24 22:48:05

    Mmm z zimnym mlekiem <3

    Twój komentarz
  • 2013-03-24 22:44:07

    wygląda kusząco ;)

    Twój komentarz
  • 2013-03-24 22:29:33

    mniam:))) będę robila Twoje przepisy są świetne:)))

    Twój komentarz

Strucla serowa

Strucla serowa

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 20

Forma: 11x40 cm

Opis

Tym razem mam dla Was świąteczną propozycje, która równie dobrze sprawdzi się poza świętami, np. na śniadanie z kubkiem zimnego mleka. :)

Mowa oczywiście o strucli drożdżowej z serem. Delikatnie cytrynowa, zarówno w smaku jak i aromacie, mięciutka i rozpływająca się w ustach. Całość przykryta chrupiącą kołderką z waniliowej kruszonki.

Naprawdę trudno poprzestać na jednym kawałku. :) Polecam. :)

Składniki

  • Ciasto (na jedną bardzo duża strucle lub dwie średnie):

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (najlepiej typ 550)
    ciepłego mleka
    25 g świeżych drożdży
    cukru
    żółtka (z dużych jajek)
    szczypta soli
    masła
  • Nadzienie twarogowe:

    Ilość Składnik
    cukru
    żółtka
    ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii
    miękkiego masła
    skórka otarta z 1-2 cytryn
    tłustego twarogu
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii)
    mąki pszennej
    masła
    cukru pudru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    jajko
    mleka

Sposób przygotowania

Ciasto:

Przygotować rozczyn – ciepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką cukru i ok. 3 łyżkami mąki (dodajemy jej tyle, by zaczyn przybrał konsystencje gęstej śmietany). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Masło rozpuścić w rondelku.
Do miski przesiać resztę mąki, dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników (oprócz stopionego masła). Wyrobić, gdy składniki dobrze się połączą, dodać roztopiony tłuszcz i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki (ciasto może być nieco klejące, ale postarajmy się nie dosypywać mąki). Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny), powinno podwoić swoją objętość.

Nadzienie:

Wszystkie składniki nadzienia połączyć, zmiksować lub utrzeć widelcem.

Całość:

Stolnicę oprószyć obficie mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 1 cm - jeden duży prostokąt – ok 40 cm długości (jeśli chcemy jedną dużą strucle) lub dwa małe (jeśli wolimy mieć dwie mniejsze strucle). Ja podzieliłam ciasto na dwie części i piekłam dwie mniejsze strucle.
Na środku rozwałkowanego ciasta ułożyć wzdłuż dłuższego boku przygotowane nadzienie (całość, jeśli robimy jedną dużą strucle, połowę, jeśli zdecydowaliśmy się na dwie strucle). Ciasto składamy do środka (jednym bokiem przykrywamy nadzienie twarogowe, drugim bokiem przykrywamy całość - jak w roladzie i odwracamy strucle tak, by składane boki były na spodzie strucli.
Gotową strucle przełożyć do długiej wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub jeśli robiliśmy mniejsze strucle do dwóch krótszych wyłożonych papierem keksówek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby ponownie wyrosły (na ok. 30-40 minut).

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki.

Wierzch wyrośniętych strucli lekko naciąć ostrym nożem, nie dochodząc nim do końców strucli, posmarować roztrzepanym z 1 łyżką mleka jajkiem. Obsypać kruszonką.
Piec około 30-40 minut w temp. 180 °C, aż strucle wyraźnie się zezłocą.
Upieczone wyjąć z piekarnika, studzić przez chwile w formie, następnie przełożyć na kratkę i tam pozostawić do całkowitego wystudzenia.


Smacznego :)