Drożdżowe baranki wielkanocne

Przyg: 60 min Pieczenie: 10 min
Średni
Porcje: 11
Filtry wyszukiwania
IMG_4224.jpg

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    20 g świeżych drożdży
    cukru
    mleka lub odrobinę więcej (regulować, tak żeby ciasto było zwarte i nie klejące)
    jajka
    roztopionego masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białko
    cukru pudru
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Przygotować zaczyn - Drożdże, 3 łyżki mąki, 1-2 łyżeczki cukru i kilka łyżek lekko ciepłego mleka wymieszać (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.

Resztę mąki przesiać, dodać cukier. Zrobić pośrodku dołek, dodać wyrośnięty zaczyn. Dodać 1 jajko, pozostałe ciepłe mleko oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków. Każdy kawałek ciasta podzielić na pół. Z jednej połowy uformować owalną kulkę, z której powstanie korpus owieczki. Z drugiej zrobić głowę z uszami i 4 kuleczki, z których powstaną nogi. Wszystkie części ułożyć na blasze, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem (u mnie nieposmarowane, przypomniałam sobie o tym jak ciasto było już w piekarniku). Piec około 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 165°C).Ostudzić.

Połączyć za pomocą wykałaczek, formując małe baranki. Ozdobić lukrem z białka (cukier puder utrzeć z 1/2 białka, nałożyć do szprycy lub foliowego woreczka i dekorować). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, za pomocą wykałaczki namalować oczy.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 10 min
Średni
Porcje: 11

Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Zbliżamy się do świąt wielkimi krokami. :) Swoja drogą, zaczęliście już przygotowanie świątecznych ozdób, pisanek, pichcenie? :) Ja jestem jeszcze z tym w lesie, dopiero sobie rozplanowałam co i kiedy. :)

W kwestii dekorowania stołu, jeśli jeszcze zastanawiacie się nad poszczególnymi elementami dekoracji, szczególnie tych do skonsumowania, proponuję Wam te otoowieczki. Są banalne w przygotowaniu, smaczne i sympatycznie się prezentują, dzięki czemu jest szansa, że wprowadzą gości w pogodny nastrój. :) A po biesiadowaniu oczywiście można je schrupać. ;) Więcej nie będę się rozpisywać. Owieczki widzicie, przepis również. Polecam! :)

IMG_4237.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-04-05 22:35:45

    Dziewczyny dzięki serdeczne za jakże miłe i ciepłe komentarze, bardzo się cieszę, że owieczki przypadły Wam do gustu. :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-04-04 20:47:19

    Kasiu, one są tak słodkie, że ilekroć na nie patrzę, to się nie mogę powstrzymać przed uśmiechem:) Cudeńka po prostu!:)

    Twój komentarz
  • oliwek oliwek
    2012-04-04 20:04:20

    hahaha:) boskie:) rozbrajające- uśmiechnęłam się szeroko na ich widok :D

    Twój komentarz
  • jagódka jagódka
    2012-04-04 18:02:14

    Ojacie, jakie piękne!!

    Twój komentarz
  • jagódka jagódka
    2012-04-04 18:02:14

    Ojacie, jakie piękne!!

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2012-04-04 13:54:51

    Zakochałam się w tych owieczkach, i ten wzrok słodziachny ;)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-04-04 13:26:24

    ja pierdziu, ale boskie:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-04-04 10:42:19

    Matko jak one paczą :)))

    Cudowne są!:)

    Twój komentarz
  • Beata Lipov Beata Lipov
    2012-04-04 08:36:16

    Urocze:) Bardzo mi się podobają. Pozdrawiam świątecznie!

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-04-04 06:33:38

    urocze :)

    Twój komentarz
  • Ale babka i robi to co lubi Ale babka i robi to co lubi
    2012-04-04 06:33:28

    urocze! świetny pomysł

    Twój komentarz
  • Margarytka Margarytka
    2012-04-04 05:45:14

    O jakie superaśne :-)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-04-03 22:52:25

    o kurczę...

    normalnie otępiałam! istne dzieła sztuki.

    Twój komentarz

Drożdżowe baranki wielkanocne

Drożdżowe baranki wielkanocne

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 10 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 11

Opis

Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Zbliżamy się do świąt wielkimi krokami. :) Swoja drogą, zaczęliście już przygotowanie świątecznych ozdób, pisanek, pichcenie? :) Ja jestem jeszcze z tym w lesie, dopiero sobie rozplanowałam co i kiedy. :)

W kwestii dekorowania stołu, jeśli jeszcze zastanawiacie się nad poszczególnymi elementami dekoracji, szczególnie tych do skonsumowania, proponuję Wam te otoowieczki. Są banalne w przygotowaniu, smaczne i sympatycznie się prezentują, dzięki czemu jest szansa, że wprowadzą gości w pogodny nastrój. :) A po biesiadowaniu oczywiście można je schrupać. ;) Więcej nie będę się rozpisywać. Owieczki widzicie, przepis również. Polecam! :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    20 g świeżych drożdży
    cukru
    mleka lub odrobinę więcej (regulować, tak żeby ciasto było zwarte i nie klejące)
    jajka
    roztopionego masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białko
    cukru pudru
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Przygotować zaczyn - Drożdże, 3 łyżki mąki, 1-2 łyżeczki cukru i kilka łyżek lekko ciepłego mleka wymieszać (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.

Resztę mąki przesiać, dodać cukier. Zrobić pośrodku dołek, dodać wyrośnięty zaczyn. Dodać 1 jajko, pozostałe ciepłe mleko oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków. Każdy kawałek ciasta podzielić na pół. Z jednej połowy uformować owalną kulkę, z której powstanie korpus owieczki. Z drugiej zrobić głowę z uszami i 4 kuleczki, z których powstaną nogi. Wszystkie części ułożyć na blasze, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem (u mnie nieposmarowane, przypomniałam sobie o tym jak ciasto było już w piekarniku). Piec około 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 165°C).Ostudzić.

Połączyć za pomocą wykałaczek, formując małe baranki. Ozdobić lukrem z białka (cukier puder utrzeć z 1/2 białka, nałożyć do szprycy lub foliowego woreczka i dekorować). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, za pomocą wykałaczki namalować oczy.

Smacznego :)