KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Sernik z brzoskwiniami

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
sernik%20z%20brzoskwiniami.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Sernik:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu
    200 g Kasi do pieczenia
    cukru pudru
    dużych jajek (oddzielnie żółtka i białka)
    cukru
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    budyń waniliowy bez cukru (proszek, 40 g)
    puszka brzoskwiń w syropie
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w kostkę.

Twaróg zmielić w maszynce dwu lub trzykrotnie. Kasię do pieczenia utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, w trakcie ucierania dodawać kolejno żółtka, po każdym ucierać około 30 sekund.

Dodać zmielony ser, ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy, zmiksować, aż masa serowa będzie jednolita i gładka.

W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna dodać cukier ubijać aż piana wyraźnie zgęstnieje i zrobi się jeszcze sztywniejsza (około 1 - 2 minut). Ubitą pianę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać do masy brzoskwinie, delikatnie wymieszać.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać i nie smarować.

Masę serową przełożyć do tortownicy o śr. 24-26 cm ( ja piekłam w tortownicy 24 cm, ale masa podczas pieczenia prawie się wylewała, więc polecam raczej tortownice 26 cm).

Piec około 50-60 minut w temp 180°C (góra/dół) lub 160°C (termoobieg).

Studzić w piekarniku. Wystudzony schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 12

Sernik z brzoskwiniami to połączenie, które cieszy się dużą popularnością. Delikatna masa serowa doskonale komponuje się z soczystością brzoskwiń, tworząc harmonijną całość.

Sernik z brzoskwiniami to idealny wybór na różne okazje. Może być serwowany jako deser po obiedzie, ale również sprawdzi się jako słodka przekąska na spotkanie z przyjaciółmi czy rodziną. Jego uniwersalność i wyjątkowy smak sprawiają, że jest jednym z najbardziej popularnych wariantów tego klasycznego ciasta.

Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich gości czy też sprawić sobie małą, ale wyjątkową przyjemność, sernik z brzoskwiniami jest doskonałym wyborem. Nie tylko zadowoli podniebienia, ale również stanie się ozdobą każdego stołu. Nie czekaj więc dłużej i zdecyduj się na sernik z brzoskwiniami, który z pewnością dostarczy Ci i Twoim bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych.

sernik_z_brzoskwiniami_2.JPG sernik_z_brzoskwiniami_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Wiola Wiola
    2017-07-23 21:13:16

    To pierwszy sernik w moim wykonaniu i nie spodziewałam się po nim cudów, ale wyszedł obłędny, wilgotny i puszysty, taki jaki lubię najbardziej!! Polecam wszystkim, a autorce dziękuję za przepis:)

    Twój komentarz
  • Kasiak Kasiak
    2015-01-17 22:04:32

    Witam Gospodynie bloga I odwiedzajacych. Mam ciekawy typ do pieczenia tego sernika. Od dlugiego czasu stosuje taki przepis, dodaje tylko lyzeczke proszku do pieczenia I tluszcz zastepuje 0,5 l ubitej kremowki. Dodaje ja tuz przed bialkami. Wychodzi bardzo puszysty I polecam ten sposob do wyprobowania. Pozdrawiam. Ps. Robilam makowiec Twojej Babci (po raz pierwszy w ogole). Wyszedl mi calkiem niezle. Teraz robie chleb tostowy, ale slabo mi wyrasta. Zmienilam piekarnik I musze go "wyczuc" moze. Bede korzystac z Twojego bloga I piec tez inne "fantazje", bo masz duzo ciekawych przepisow I forma jego prowadzenia jest... zachecajaca.

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2014-10-24 18:43:37

    Witam :)

    Czy można pominąć ekstrakt lub dodać w jego miejsce aromat waniliowy?

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-24 19:02:12

      Tak można zastąpić aromatem waniliowym. Można też cukrem z wanilią lub nasionkami wyskrobanymi z laski wanilii. Pozdrawiam!

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-10 16:45:02

    @Iza - tak jak najbardziej. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • iza iza
    2014-05-10 16:05:07

    można użyc masła zamiast margaryny?

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2013-12-29 17:55:15

    Zrobiłam sernik na święta. Wyszedł super. Znikał ze stołu błyskawicznie. Najbardziej podoba mi się to, że jest tak mało pracochłonny, dzięki temu, ze jest to sam ser, bez spodu.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-19 10:34:51

    @Asia - cóż ja mogę powiedzieć, sernik z Philadelphii smakuje jednak trochę inaczej, można robić też z riccotty, ale to niestety też nie to samo, co nasz twaróg. Ja robię serniki często z innych serów albo z ich dodatkiem, ale jednak te tradycyjne polskie robię na twarogu. Trzeba popróbować i zobaczyć co wyjdzie, może akurat zasmakuje, mimo że będzie trochę inny. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2013-12-18 07:12:19

    Wlasnie odkrylam Twoja strone, super! Poniewaz masz tak rozlegle doswiadczenie w pieczeniu, zadam ci pytanie ktore od lat (dokladnie od 12) mnie nurtuje, i na ktore nawet Google nie jest w stanie mi udzielic odpowiedzi: jezeli mieszka sie w kraju gdzie bialego sera/twarogu nie ma, czy jest mozliwosc czyms go zastapienia, czy tez o polskich sernikach mozna tylko pomarzyc? Wiem ze piec mozna sernik z sera Philadelphia New York Cheesecake, ale czy np sernik wiedenski albo sernik brzoskwiniowy tez by z tego sera byl dobry?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-14 17:53:56

    @Aga - z wiaderkowych najbardziej polecam Piątnice. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-12-14 15:05:11

    Jeszcze nie zdecydowałam, który sernik upiekę na święta, ale chciałam zapytać jaki ser z tych z wiaderka najbardziej polecasz?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-24 20:59:22

    @Jola - tak, jak najbardziej wkradł się błąd. Powinno być 160 stopni- termoobieg, dziękuję za czujność! Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • jola jola
    2013-11-24 20:56:17

    Piec około 50-60 minut w temp 180°C (góra/dół) lub 180°C (termoobieg). Chyba wkradł się błąd? taka sama temperatura w termoobiegu i na góra dół?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-04 13:20:33

    @Letycjanka - bardzo się cieszę, że smakował! :)

    Twój komentarz
  • Letycjanka Letycjanka
    2013-11-04 07:32:30

    Właśnie wczoraj upiekłam puszysty sernik z brzoskwiniami, z tą różnicą, że masę serową przełożyłam na kakaowym kruchym spodzie. Ciasto jest obłędne. Jeszcze nigdy nie udało mi się upiec tak delikatnego, zwiewnego sernika. Po prostu ten przepis to rewelacja:-) Serdecznie polecam wszystkim ten sernik:-)

    Twój komentarz
  • Aleksandra Aleksandra
    2013-10-28 13:12:07

    Robiłam ten sernik i jest wyśmienity :) Polecam wszystkim , bo smakuje cudownie!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-23 22:02:23

    @Zuzanna - można dodać gotowy twaróg mielony (sernikowy), ale ważne, żeby był zwarty i gęsty. Ja często używam np. Piątnicy. Można tez użyć twarogu półtłustego i zmielić go w domu trzykrotnie. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Zuzanna Zuzanna
    2013-09-23 17:54:51

    Witam, co prawda teraz bliżej do Świąt Bożego Narodzenia niż do Wielkanocy, ale planuję na ten weekend zrobić serniczek i szukam przepisu innego niż dotychczas stosuję :)I moje pytanie takie, czy mogę dodać takiego sera do serników już gotowego ?? czy lepiej kupić ser twarogowy i zmielić ?? A jeśli już to czy może być półtłusty czy musi być tłusty ?? :)Ślicznie dziękuję za odpowiedź :)

    Twój komentarz
  • justa justa
    2013-05-02 12:21:45

    właśnie wstawiłam twój serniczek do piekarnika i czekam na efekty. zapach unosi się smakowity :-)

    Twój komentarz
  • EviKannibal EviKannibal
    2013-04-14 08:20:01

    Bardzo profesjonalnie zrobiona stronaA sernik - mmmm ;3

    Twój komentarz
  • reni- reni-
    2013-04-02 09:25:08

    Ten serniczek również piekłam na święta i był bardzo dobry. Zrobiłam go na spodzie kruchym, choć może bezspodu byłby lepszy.

    Twój komentarz
  • Marys Marys
    2013-03-30 16:25:11

    Wlasnie upieklam, ciasto przed upieczeniem mialo super konsystencje pyszne mysleze bedzie smaczne,pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-03-25 11:09:39

    Leciutki i puszysty serniczek. Wygląda tak zwiewnie, delikatnie i apetycznie :-)Kasiu - ZDROWIA życzę!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-03-23 22:36:57

    Wiosny wypatruję z wielką tęsknotą i marznąc, bo ciągle mi zimno.. eh... chcę już wiosennych promieni słońca. Ile można czekać? Zima nie chce nas opuscić..A Twój serniczek wygląda obłędnie! Musi być pyszny.Pozdrawiam Kasiu

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2013-03-23 15:35:56

    Dawno nie jadłam sernika z brzoskwiniami...z pewnością skuszę się na niego:)

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-03-23 13:47:21

    Na Święta Wielkanocne miał być sernik wiedeński , ale niestety przegrał z Twoim i tenże pojawi się na moim stole.Już czuję jego smak :)

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-03-23 13:31:07

    piękny i niezwykle apetyczny :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-18 17:19:38

    Propozycja dla mnie :D

    Twój komentarz
  • 2013-03-18 16:43:28

    kocham - piękny

    Twój komentarz
  • 2013-03-18 16:07:18

    :)

    Twój komentarz
  • 2013-03-18 14:44:11

    mniam ;-)

    Twój komentarz
  • 2013-03-18 14:27:03

    mam strasznie wybredny piekarnik i serniki nigdy mi nie wychodzą (spód jest spalony a środek pływa), w domu już się śmieją, gdy robię kolejny sernik, ale ten wygląda fenomenalnie

    Twój komentarz

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Sernik z brzoskwiniami to połączenie, które cieszy się dużą popularnością. Delikatna masa serowa doskonale komponuje się z soczystością brzoskwiń, tworząc harmonijną całość.

Sernik z brzoskwiniami to idealny wybór na różne okazje. Może być serwowany jako deser po obiedzie, ale również sprawdzi się jako słodka przekąska na spotkanie z przyjaciółmi czy rodziną. Jego uniwersalność i wyjątkowy smak sprawiają, że jest jednym z najbardziej popularnych wariantów tego klasycznego ciasta.

Jeśli więc chcesz zaskoczyć swoich gości czy też sprawić sobie małą, ale wyjątkową przyjemność, sernik z brzoskwiniami jest doskonałym wyborem. Nie tylko zadowoli podniebienia, ale również stanie się ozdobą każdego stołu. Nie czekaj więc dłużej i zdecyduj się na sernik z brzoskwiniami, który z pewnością dostarczy Ci i Twoim bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych.

Składniki

  • Sernik:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu
    200 g Kasi do pieczenia
    cukru pudru
    dużych jajek (oddzielnie żółtka i białka)
    cukru
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    budyń waniliowy bez cukru (proszek, 40 g)
    puszka brzoskwiń w syropie
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w kostkę.

Twaróg zmielić w maszynce dwu lub trzykrotnie. Kasię do pieczenia utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, w trakcie ucierania dodawać kolejno żółtka, po każdym ucierać około 30 sekund.

Dodać zmielony ser, ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy, zmiksować, aż masa serowa będzie jednolita i gładka.

W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna dodać cukier ubijać aż piana wyraźnie zgęstnieje i zrobi się jeszcze sztywniejsza (około 1 - 2 minut). Ubitą pianę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać do masy brzoskwinie, delikatnie wymieszać.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać i nie smarować.

Masę serową przełożyć do tortownicy o śr. 24-26 cm ( ja piekłam w tortownicy 24 cm, ale masa podczas pieczenia prawie się wylewała, więc polecam raczej tortownice 26 cm).

Piec około 50-60 minut w temp 180°C (góra/dół) lub 160°C (termoobieg).

Studzić w piekarniku. Wystudzony schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)