KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Sernik Nowojorski

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
sernik%20nowojorski1.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód ciasteczkowy:

    Ilość Składnik
    masła, stopionego
    140 g ciasteczek Digestive lub innych pełnoziarnistyczh
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    900 g serka Philadelpihia (można użyć innego kremowego serka, sera wiaderkowego lub po prostu tradycyjnego twarogu zmielonego trzykrotnie)
    cukru pudru
    mąki pszennej
    łyżeczki ekstraktu/pasty z wanilii
    skórka starta z 1 sparzonej cytryny (ok. 2 łyżeczek)
    soku z cytryny (daję na ogół 2-3 łyżeczki)
    duże jajka
    żółtko
    kwaśnej gęstej śmietany (daję śmietanę 18%)
  • Polewa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    kwaśnej gęstej śmietany
    cukru pudru
    soku z cytryny

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180° C (piekłam z termoobiegiem, więc obniżyłam temperaturę do 165° C).

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc trzeba odpowiednio przygotować tortownicę.

Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć folią aluminiową (trzeba nałożyć obok siebie kilka warstw w duży kwadrat, tak, żeby folia znacznie wystawała po za dno tortownicy, bo będzie nam potrzebna po zapięciu tortownicy do owinięcia jej zewnętrznych boków z zewnątrz (jak tutaj). Boki tortownicy lekko natłuścić masłem. 

Ciasteczkowy spód:

Ciasteczka rozkruszyć wałkiem (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub w malakserze na proszek. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy, ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki. 

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do misy robota/miksera i zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników. Nie miksujemy zbyt długo, żeby nie napowietrzać masy. Masę wylać na ciasteczkowy spód. 

W czajniku zagotować sporo wody. Tortownicę dodatkowo owinąć folią aluminiową z zewnątrz, tak by uchronić ją przed dostaniem się do środka wody.

Tortownicę wstawić do większej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy.

Piec przez 10 minut w temperaturze 180 °C, a po tym czasie temperaturę obniżamy do 110 °C i pieczemy około 50 minut, a nawet dłużej dopóki cała powierzchnia sernika się nie zetnie. Poziom upieczenia można sprawdzić delikatnie poruszając tortownicą - sernik może po poruszeniu delikatnie drgać na środku, ale nie powinien drgać na całej powierzchni, bo to oznacza, że masa jest jeszcze nie upieczona. W oryginale podano 30 jako czas pieczenia, ale moim zdaniem to zdecydowane za krótko i sernik będzie w środku surowy.

Upieczony sernik pozostawiamy do przestudzenia w piekarniku. Przestudzony wyjąć, wystudzić w tortownicy.

Przygotować polewę śmietanową. Wszystkie składniki polewy wymieszać, wylać na wierzch sernika i równomiernie rozprowadzić. 

Sernik schłodzić w lodówce przez kilka-kilkanaście godzin. Podawać schłodzony.

Smacznego. :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10

W zasadzie, to nie wiem dlaczego dopiero teraz dodałam ten przepis na stronę. Może po prostu wydawało mi się, że sernik nowojorski jest tak znany, że wszyscy go już robili i nie ma potrzeby dodawać go na kolejną stronę? Ale na FB poprosiło mnie o przepis co najmniej kilka osób, okazuje się, że jednak nie wszyscy go znają i nie wszyscy mieli okazje go spróbować. Uznałam zatem, że koniecznie muszę dodać również ten przepis, bo grzechem jest nie poznać smaku tego sernika. ;) New York Cheesecake znacząco różni się on od naszego tradycyjnego sernika - jest bardziej kremowy, delikatniejszy, bardzo subtelny w smaku, nie narzucający się. Koniecznie trzeba go po upieczeniu i wystudzeniu schłodzić w lodówce, najlepiej kilka-kilkanaście godzin i podawać również schłodzony. Delikatnie wyczuwamy w nim aromat wanilii i cytryny, ale jest to naprawdę delikatna, subtelna woń. Przepis pochodzi z BBC GoodFood.

Bardzo polecam!

sernik%20nowojorski2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Dorota Dorota
    2015-04-04 21:17:31

    Właśnie wsadziłam swój na noc do lodówki, nie wiem co zrobiłam nie tak ale piekłam go 15min w 180stp 60min w 110stp i 80min w 120stp bo był ciałkiem surowy :) ale w końcu wyszedł, czekam z niecierpliwością na jutro by spróbować :)

    Twój komentarz
  • Paulina Paulina
    2014-12-24 11:51:28

    Witam własnie piekę serniczek :) mam pytanie sernik mi pięknie wyrósł i zaczyna się rumienić, piekłam wg przepisu 180* przez 10 min a potem 110* przez 50 min ale nie widziałam efektu więc zmieniłam piekarnik na 165* termoobieg i piekę 15 min czy to juz wystarczy ? bo za chwilę sernik mi wyjdzie z tortownicy ;) Wesołych Świąt!

    P.S sernik wygląda pysznie ! :) mam nadzieje, że mój tez taki będzie :)

    Twój komentarz
  • Natasza Natasza
    2014-11-11 13:46:24

    Moim zdaniem jest to najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek jadłam.

    Przepis genialny! Dziękuję

    Twój komentarz
  • becia977 becia977
    2014-04-15 17:29:52

    upiekłam dzisiaj....tradycyjnie,bez wodnej kąpieli i wiecie co...serniczek przepysznie kremowy,rozpływa się w ustach.Połowa już zniknęła :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-28 19:20:26

    @Jolcia216 - szczerze mówiąc u mnie są dostępne w większości sklepów, są w tych małych osiedlowych, ale też w hipermarketach typu Auchan, Real, Tesco, na pewno są tez w Piotrze i Pawle, Almie.

    Twój komentarz
  • Jolcia216 Jolcia216
    2013-11-28 13:29:24

    Proszę powiedz mi, gdzie dostajesz ciasteczka Digestive??Chciałabym w końcu ich spróbować, ale szukałam w paru sklepach i niestety nie znalazłam.

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-10-21 06:05:38

    Uwielbiam sernik nowojorski, ja akurat robiłam wersję bez polewy śmietanowej, ale ta nadaje ciastu niesamowitego uroku:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-10-02 10:45:59

    Sernik nowojorski piekłam - owszem dobry. Jednak od niego wolę zdecydowanie sernik londyński z przepisu Nigelli też z polewą śmietanową :)Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • wedelka wedelka
    2013-10-01 21:32:23

    Piękny sernik ;) Ja go jeszcze nie robiłam, choć kusi mnie już od bardzo dawna. Ale w końcu się za niego zabiorę. Obiecuję :)

    Twój komentarz
  • ola ola
    2013-10-01 19:23:18

    A czy to nie jest ten sam co amerykański? wydaje się być tym samym, ale mogę się mylić :)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-10-01 17:16:03

    Wygląda prze-pięk-nie. :) Ja jestem zachwycona.

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-10-01 12:59:00

    Nowojorski jest super pyszny.! Pięknie wygląda u Ciebie. Z chęcią bym zjadła kawalek. Piękne zdjęcia Kasiu.Pozdrawiam ciepło :)

    Twój komentarz
  • Młoda mama gotuje... Młoda mama gotuje...
    2013-10-01 12:04:13

    Fantastycznie wygląda ten sernik :)

    Twój komentarz

Sernik Nowojorski

Sernik Nowojorski

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

W zasadzie, to nie wiem dlaczego dopiero teraz dodałam ten przepis na stronę. Może po prostu wydawało mi się, że sernik nowojorski jest tak znany, że wszyscy go już robili i nie ma potrzeby dodawać go na kolejną stronę? Ale na FB poprosiło mnie o przepis co najmniej kilka osób, okazuje się, że jednak nie wszyscy go znają i nie wszyscy mieli okazje go spróbować. Uznałam zatem, że koniecznie muszę dodać również ten przepis, bo grzechem jest nie poznać smaku tego sernika. ;) New York Cheesecake znacząco różni się on od naszego tradycyjnego sernika - jest bardziej kremowy, delikatniejszy, bardzo subtelny w smaku, nie narzucający się. Koniecznie trzeba go po upieczeniu i wystudzeniu schłodzić w lodówce, najlepiej kilka-kilkanaście godzin i podawać również schłodzony. Delikatnie wyczuwamy w nim aromat wanilii i cytryny, ale jest to naprawdę delikatna, subtelna woń. Przepis pochodzi z BBC GoodFood.

Bardzo polecam!

Składniki

  • Spód ciasteczkowy:

    Ilość Składnik
    masła, stopionego
    140 g ciasteczek Digestive lub innych pełnoziarnistyczh
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    900 g serka Philadelpihia (można użyć innego kremowego serka, sera wiaderkowego lub po prostu tradycyjnego twarogu zmielonego trzykrotnie)
    cukru pudru
    mąki pszennej
    łyżeczki ekstraktu/pasty z wanilii
    skórka starta z 1 sparzonej cytryny (ok. 2 łyżeczek)
    soku z cytryny (daję na ogół 2-3 łyżeczki)
    duże jajka
    żółtko
    kwaśnej gęstej śmietany (daję śmietanę 18%)
  • Polewa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    kwaśnej gęstej śmietany
    cukru pudru
    soku z cytryny

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180° C (piekłam z termoobiegiem, więc obniżyłam temperaturę do 165° C).

Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc trzeba odpowiednio przygotować tortownicę.

Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć folią aluminiową (trzeba nałożyć obok siebie kilka warstw w duży kwadrat, tak, żeby folia znacznie wystawała po za dno tortownicy, bo będzie nam potrzebna po zapięciu tortownicy do owinięcia jej zewnętrznych boków z zewnątrz (jak tutaj). Boki tortownicy lekko natłuścić masłem. 

Ciasteczkowy spód:

Ciasteczka rozkruszyć wałkiem (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub w malakserze na proszek. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy, ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki. 

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej przełożyć do misy robota/miksera i zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników. Nie miksujemy zbyt długo, żeby nie napowietrzać masy. Masę wylać na ciasteczkowy spód. 

W czajniku zagotować sporo wody. Tortownicę dodatkowo owinąć folią aluminiową z zewnątrz, tak by uchronić ją przed dostaniem się do środka wody.

Tortownicę wstawić do większej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy.

Piec przez 10 minut w temperaturze 180 °C, a po tym czasie temperaturę obniżamy do 110 °C i pieczemy około 50 minut, a nawet dłużej dopóki cała powierzchnia sernika się nie zetnie. Poziom upieczenia można sprawdzić delikatnie poruszając tortownicą - sernik może po poruszeniu delikatnie drgać na środku, ale nie powinien drgać na całej powierzchni, bo to oznacza, że masa jest jeszcze nie upieczona. W oryginale podano 30 jako czas pieczenia, ale moim zdaniem to zdecydowane za krótko i sernik będzie w środku surowy.

Upieczony sernik pozostawiamy do przestudzenia w piekarniku. Przestudzony wyjąć, wystudzić w tortownicy.

Przygotować polewę śmietanową. Wszystkie składniki polewy wymieszać, wylać na wierzch sernika i równomiernie rozprowadzić. 

Sernik schłodzić w lodówce przez kilka-kilkanaście godzin. Podawać schłodzony.

Smacznego. :)