Włoska szarlotka czyli Torta di mele

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
wloska_szarlotka.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ilość Składnik
    jabłek (najlepiej Antonówki lub Golden delicious)
    skórka starta z 1 dużej cytryny i sok z niej wyciśnięty
    duże jajka
    drobnego cukru (można zastąpić zwykłym)
    mąki pszennej (najlepiej tortowej - typ 450)
    proszku do pieczenia
    masła, stopionego i przestudzonego
    cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania


Nagrzać piekarnik do 180°C. Posmarować masłem tortownice o średnicy 22 cm, na spód wyłożyć papier do pieczenia.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda i cienko pokroić, przełożyć do miski i spryskać sokiem z cytryny.

Jajka ubić z cukrem na puszystą i dość sztywną masę (powinna mieć gęstość prawie jak ubita piana z białek).

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, skórką cytrynowa i solą. Do masy jajecznej dodać połowę mąki. Delikatnie wymieszać drewniana łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Ciągle mieszając dodać roztopione, przestudzone masło. Dodać resztę mąki, delikatnie wymieszać. Jabłka odsączyć z soku, który puściły. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy.

Piec około 40 minut lub odrobinę dłużej (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto pozostawić na 10 minut w piekarniku. Następnie wyjąć, delikatnie oddzielić nożem brzegi ciasta od tortownicy, zdjąć obręcz tortownicy i dalej studzić.
Oprószyć cukrem pudrem, podawać na ciepło lub zimno zgodnie z upodobaniami.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10

Ta włoska szarlotka to nic innego jak wilgotny biszkopt genueński o mocno cytrynowym aromacie połączony z jabłkami, najlepiej kwaskowatymi. Ale w prostocie tkwi siła, bo ciasto smakuje wyśmienicie. Niewiele ma wspólnego z naszą tradycyjną szarlotką, bardziej przypomina jabłecznik na cieście ucieranym, ale i tak jest pyszne.

Podobno najlepsze z bitą śmietaną z dodatkiem startej skórki cytrynowej, ale nam najbardziej smakowało bez dodatków.

Przepis pochodzi z Książki „Kuchnia włoska - ingrediencje i klasyczne przepisy” autorstwa Kate Whiteman, Jeni Wright i Angeli Boggiano. Bardzo Wam polecam. :)

wloska_szarlotka_2.JPG wloska_szarlotka_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • pat pat
    2016-11-25 15:10:59

    Potwierdzam, oryginalny włoski przepis. Taka szarlotkę jadłam w hostelu w Toskanii, z tego co pamiętam pachniala wanilią, cynamonem i skórką cytryny. Pod hasłem torta di mela, można jeszcze znaleźć ciasto ucierane.

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2014-09-05 21:31:03

    hmm a gdzie ta skórka z cytryny???

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-06 00:43:15

      Skórkę dodajemy do mąki, umknęło mi to gdzieś z przepisu, ale już dodałam. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-14 18:53:40

    @Ciasto włoskie - ja tam nie wiem na 100 proc. na ile ono jest rzeczywiście włoskie, ale przepis na nie znalazłam w książce napisanej przez Włoszki, więc liczę, że nie znalazł się tam przypadkowo. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • CIASTO WŁOSKIE CIASTO WŁOSKIE
    2013-10-13 14:36:35

    PIEKŁAM TO CIASTO JAKIEŚ 40 LAT TEMU, ALE NIE MIAŁAM POJĘCIA, ŻE TO JEST WŁOSKIE CIASTO. PRZEPIS MIAŁAM Z NIEMIECKIEJ BURDY.

    Twój komentarz
  • flanela flanela
    2013-09-11 09:24:24

    Ach, no tak :P Dzięki! =)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-08 19:22:27

    @Flanels - jest napisane an górze przygotowania - 180 stopni C. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • flanels flanels
    2013-09-08 09:35:59

    Hej, piękna strona /zarówno w formie jak i treści/! =) Co do powyższego przepisu: w jakiej temp. piec?

    Twój komentarz
  • Pati Pati
    2013-04-22 19:54:35

    Dzisiaj upiekłam , pychota !!!

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-04-18 09:34:04

    Super! Wypróbowana już dwa razy, za każdym bardzo szybko znikła. Idealna wielkość ciasta, szybka do przygotowania i nie wyobrażam sobie by nie zasmakowała komuś ;) Miła odmiana od klasycznej szarlotki czy jabłecznika. Dziękuję za przepis i polecam!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-04-14 15:45:36

    Biszkopt z jabłkami wygląda smakowicie:-) Piekłam podobny aczkolwiek to nie była włoska szarlotka;) Duży plus za wilgotność ciasta i szybkość wykonania.Do wypróbowania!

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-04-14 15:11:31

    Lubię takie niestandardowe spojrzenie na znane ciacha, z pewnością wypróbuję :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-04-13 18:20:11

    Cudne ciacho! Lubię takie jabłkowe.NO i jest włoskie, co oczywiście jak dla mnie duuuży plus hehe:DUsciski:*

    Twój komentarz

Włoska szarlotka czyli Torta di mele

Włoska szarlotka czyli Torta di mele

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Ta włoska szarlotka to nic innego jak wilgotny biszkopt genueński o mocno cytrynowym aromacie połączony z jabłkami, najlepiej kwaskowatymi. Ale w prostocie tkwi siła, bo ciasto smakuje wyśmienicie. Niewiele ma wspólnego z naszą tradycyjną szarlotką, bardziej przypomina jabłecznik na cieście ucieranym, ale i tak jest pyszne.

Podobno najlepsze z bitą śmietaną z dodatkiem startej skórki cytrynowej, ale nam najbardziej smakowało bez dodatków.

Przepis pochodzi z Książki „Kuchnia włoska - ingrediencje i klasyczne przepisy” autorstwa Kate Whiteman, Jeni Wright i Angeli Boggiano. Bardzo Wam polecam. :)

Składniki

  • Ilość Składnik
    jabłek (najlepiej Antonówki lub Golden delicious)
    skórka starta z 1 dużej cytryny i sok z niej wyciśnięty
    duże jajka
    drobnego cukru (można zastąpić zwykłym)
    mąki pszennej (najlepiej tortowej - typ 450)
    proszku do pieczenia
    masła, stopionego i przestudzonego
    cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania


Nagrzać piekarnik do 180°C. Posmarować masłem tortownice o średnicy 22 cm, na spód wyłożyć papier do pieczenia.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda i cienko pokroić, przełożyć do miski i spryskać sokiem z cytryny.

Jajka ubić z cukrem na puszystą i dość sztywną masę (powinna mieć gęstość prawie jak ubita piana z białek).

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, skórką cytrynowa i solą. Do masy jajecznej dodać połowę mąki. Delikatnie wymieszać drewniana łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Ciągle mieszając dodać roztopione, przestudzone masło. Dodać resztę mąki, delikatnie wymieszać. Jabłka odsączyć z soku, który puściły. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy.

Piec około 40 minut lub odrobinę dłużej (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto pozostawić na 10 minut w piekarniku. Następnie wyjąć, delikatnie oddzielić nożem brzegi ciasta od tortownicy, zdjąć obręcz tortownicy i dalej studzić.
Oprószyć cukrem pudrem, podawać na ciepło lub zimno zgodnie z upodobaniami.

Smacznego :)