Torcik z kremem śmietankowym i truskawkami

Przyg: 40 min Pieczenie: 25 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_7158.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka
    cukru
    mąki tortowej
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mleka
    1 laska wanilii
    żółtek
    cukru
    mąki ziemniaczanej
    mąki pszennej
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek
    śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Tortownicę natłuścić i wysypać kaszą manną, ewentualnie wyłożyć papierem do wypieków. Jajka z cukrem ubić w kąpieli wodnej na puszysta masę. Delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę przelać do tortownicy (u mnie tortownica o śr. 21 cm). Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wystudzić i wyjąć z formy.

Krem:

Mleko zagotować z wanilią. Żółtka dokładnie wymieszać z cukrem i obiema mąkami. Stopniowo wlewać gorące mleko, cały czas mieszając (aby nie powstały grudki). Masę podgrzewać w garnku, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z ostudzonym kremem.

Truskawki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyłożyć nimi boki i dno tortownicy, lekko wysmarowanej olejem. Na to ostrożnie wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

Wyjąć, ułożyć biszkoptem na paterę, zdjąć tortownicę. Na wierzchu ciasta można zrobić dekorację z bitej śmietany, owoców, listków mięty etc.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 25 min
Średni
Porcje: 10

Pyszne połączenie kremu śmietankowego z truskawkami. Każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. ;) A wszystko otoczone delikatnym biszkoptem. Bardzo Wam polecam!

IMG_7148.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-17 17:46:21

    @Mona - robiłam ten torcik kilkakrotnie i nic nie było za gęste. Zapewniam, że tak ma być. A co do reszty przepisów proszę poczytać komentarze osób, które je wypróbowały... nie namawiam do wypróbowywania przepisów, ale jestem pewna, że są w porządku. Nigdy nie wstawiłam na bloga przepisu, którego bym nie wypróbowała i nie była w 100 procentach pewna, że jest ok.

    Twój komentarz
  • Mona Mona
    2012-11-17 15:55:14

    Monika said ma rację, coś za dużo tej mąki.. wyjdzie za gęsty budyń i jak to zmieszać z bitą śmietaną?? Na pewno tak ma być? Mam ochotę wypróbować kilka przepisów, ale tracę zaufanie..:(

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-01 12:31:46

    @Monika - nie wiem w czym jest problem, ten krem robiłam kilkakrotnie i zawsze był bardzo gęsty.

    Twój komentarz
  • monika monika
    2012-10-01 11:10:03

    tort piekny...niestety krem robilam 2 razy i nie zgestnial ( tort byl cala noc w lodowce)takze byl wykonany wedlug proporcji i instrukcji jak podano ;( niepolecam.

    Twój komentarz
  • Danuta Danuta
    2012-06-23 20:36:22

    Tyle mąki to jakieś nieporozumienie , robiłam ten krem. Na 1 litr mleka 4 łyżki mąki pszennej i 4 łyżkimąki ziemniaczanej i bez żelatyny. Przy podanych ilościach mąki to na pewno łyżką nie można by było ruszyć. Proszę sprawdzić.

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-06-15 05:47:57

    co za tort!

    rajskie słodkości ;]

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-06-14 20:12:52

    Takie słodkości warte są grzechu:)

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2011-06-14 16:15:53

    pyszności taki torcik!

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-06-14 15:16:22

    wspanialu torcik:)

    Twój komentarz

Torcik z kremem śmietankowym i truskawkami

Torcik z kremem śmietankowym i truskawkami

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 21 cm

Opis

Pyszne połączenie kremu śmietankowego z truskawkami. Każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. ;) A wszystko otoczone delikatnym biszkoptem. Bardzo Wam polecam!

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka
    cukru
    mąki tortowej
  • Krem:

    Ilość Składnik
    mleka
    1 laska wanilii
    żółtek
    cukru
    mąki ziemniaczanej
    mąki pszennej
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek
    śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Tortownicę natłuścić i wysypać kaszą manną, ewentualnie wyłożyć papierem do wypieków. Jajka z cukrem ubić w kąpieli wodnej na puszysta masę. Delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę przelać do tortownicy (u mnie tortownica o śr. 21 cm). Piec ok. 25 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).

Wystudzić i wyjąć z formy.

Krem:

Mleko zagotować z wanilią. Żółtka dokładnie wymieszać z cukrem i obiema mąkami. Stopniowo wlewać gorące mleko, cały czas mieszając (aby nie powstały grudki). Masę podgrzewać w garnku, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z ostudzonym kremem.

Truskawki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wyłożyć nimi boki i dno tortownicy, lekko wysmarowanej olejem. Na to ostrożnie wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

Wyjąć, ułożyć biszkoptem na paterę, zdjąć tortownicę. Na wierzchu ciasta można zrobić dekorację z bitej śmietany, owoców, listków mięty etc.

Smacznego :)