KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Proste ciasto z budyniem i truskawkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 55 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
proste1.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21x27 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    cukru waniliowego domowego
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    oleju lub rozpuszczonego masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    budynie bez cukru (ja użyłam półtora, bo chcialam, żeby budyń byl tylko drobnym akcentem)
    mleka
    cukru
    truskawek
    galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę. Obie mąki przesiać, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy żółtkowej. Dodać olej lub roztopione wystudzone masło. Wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą pianą. Przełożyć do prostokątnej formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica o wym. 21 x 27 cm). Ciasto można też upiec w okrąglej tortownicy o śr. 22-24 cm.
Piec w temp. 180°C około 50-60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie.
Pod koniec pieczenia przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając ilość mleka). Truskawki oczyścić, przekroić na połówki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu zmniejszając przy każdej ilość wody o 100 ml. Galaretki odstawić, żeby nieco stężały.
Jeszcze ciepły budyń wykładać na ciepłe ciasto. Schłodzić, żeby budyń przestygł. Truskawki ułoży na wierzchu ciasta. Na wierzch wylać tężejące galaretki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 55 min
Łatwy
Porcje: 12

Proste, ciasto ucierane z dodatkiem budyniu o dowolnym smaku, truskawek i galaretki. Idealne na letnie wieczory do herbatki. Ciasto wychodzi puszyste, dość wilgotne, jest mało kłopotliwe w przygotowaniu. A jeśli pominiemy zabawy z budyniem i galaretką i dodamy same owoce ciasto przyrządzimy dosłownie w kwadrans. Polecam!

proste2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Renia Renia
    2013-06-10 12:27:27

    Kwadrans to za mało, żeby budyń przestygł. Gdy ułożyłam na nim truskawki i zalałam tężejącą galaretką, efekt był taki, że galaretka rozpuściła się i powoli wsiąkła do ciasta...:(

    Twój komentarz
  • Daria Daria
    2013-05-22 14:53:03

    Dzisiaj zrobiłam swoją wersję tego ciasta. Zamiast ucieranego ciasta biszkopt, budynie śmietankowe, na to brzoskwinie z puszki i galaretki w 2 smakach. Mam nadzieję, że będzie dobre ;)

    Twój komentarz
  • mala mala
    2013-02-22 14:22:34

    same kluchy mi wyszly przed polaczeniem z bialkami. nie wiem co to bedzie, jednolita masa to nie byla. zobacze po upieczeniu, ale nie sadze, ze bedzie szal.

    Twój komentarz
  • Nat Nat
    2012-08-29 21:29:24

    Bardzo dziękuję za ten przepis! Czegoś takiego szukałam. Wczoraj zrobiłam placuszek. Wyszedł idealnie, wszystkim bardzo smakuje. I wygląda niesamowicie apetycznie. Pychotka...

    Twój komentarz
  • ilona ilona
    2012-06-23 09:14:08

    Zrobiłam-pyszności:-) Mój spód wyszedł jednak zdecydowanie cieńszy;-) Dzięki za smakowitą inpirację. Pozdrowienia!

    Twój komentarz
  • sofieta sofieta
    2012-06-17 19:55:27

    Super przepis! a najwazniejsze, ze krem bez masla! juz zapisuje do zrobienia na niedziele)) pozdrawiam,

    Twój komentarz
  • domynyka domynyka
    2012-06-17 08:52:40

    Swietny przepis, perfekcyjnie wyjaśnione jak zrobić.Po mimo że mam 14 lat wczoraj zrobiłam i wszystko pięknie, jedynie co to galaretka poleciała na dół :< Dziękuje za przepis, buziaki ; *****

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2012-06-16 21:03:57

    mniam, mniam, mniam! klasyka ;]

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-06-16 20:44:00

    Budyń, truskawki i galaretka:) pysznie:)

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2012-06-16 19:35:29

    mogę kawałek? pysznie wygląda!

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2012-06-16 15:37:43

    Kolejne wspaniałe ciasto:)

    Twój komentarz
  • juliette juliette
    2012-06-16 08:40:24

    mmm pyszności!jaki ciekawy blog;) już żałuję, że pierwszy raz tu jestem!

    Twój komentarz
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory
    2012-06-16 07:35:47

    Wygląda wspaniale! Pysznie i pięknie!

    Twój komentarz

Proste ciasto z budyniem i truskawkami

Proste ciasto z budyniem i truskawkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 55 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 21x27 cm

Opis

Proste, ciasto ucierane z dodatkiem budyniu o dowolnym smaku, truskawek i galaretki. Idealne na letnie wieczory do herbatki. Ciasto wychodzi puszyste, dość wilgotne, jest mało kłopotliwe w przygotowaniu. A jeśli pominiemy zabawy z budyniem i galaretką i dodamy same owoce ciasto przyrządzimy dosłownie w kwadrans. Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    cukru waniliowego domowego
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    oleju lub rozpuszczonego masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    budynie bez cukru (ja użyłam półtora, bo chcialam, żeby budyń byl tylko drobnym akcentem)
    mleka
    cukru
    truskawek
    galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę. Obie mąki przesiać, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy żółtkowej. Dodać olej lub roztopione wystudzone masło. Wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą pianą. Przełożyć do prostokątnej formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica o wym. 21 x 27 cm). Ciasto można też upiec w okrąglej tortownicy o śr. 22-24 cm.
Piec w temp. 180°C około 50-60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie.
Pod koniec pieczenia przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu (zmniejszając ilość mleka). Truskawki oczyścić, przekroić na połówki. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu zmniejszając przy każdej ilość wody o 100 ml. Galaretki odstawić, żeby nieco stężały.
Jeszcze ciepły budyń wykładać na ciepłe ciasto. Schłodzić, żeby budyń przestygł. Truskawki ułoży na wierzchu ciasta. Na wierzch wylać tężejące galaretki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)