Torcik z masą śmietankową i musem truskawkowym

Przyg: 50 min Pieczenie: 25 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
tor_5IMG_2118.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    mąki
    mąki ziemniaczanej
    cukru
  • Masa śmietankowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    cukru pudru (można wiecej, wg smaku)
    żelatyny w proszku
  • Mus truskawkowy:

    Ilość Składnik
    trukskawek
    kilka łyżek cukru pudru do smaku
    żelatyny w proszku

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Biszkopt pozostawiamy w formie.

Masa śmietankowa:

Śmietankę ubić na puszystą, dość sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach zimnej wody i pozostawić na kilka minut, by napęczniała. Przełożyć ją do rondelka i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, nie doprowadzać do wrzenia. Do żelatyny dodać 1-2 łyżki masy śmietankowej, dokładnie wymieszać i gdy będzie jednolita dodać do reszty masy śmietankowej szybko zmiksować, żeby żelatyną dobrze się rozprowadziła i nie zbryliła w grudki.

Gotową masę rozprowadzić na biszkopcie, wyrównując wierzch. Wstawić do lodówki.

Mus truskawkowy:

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Około 10 sztuk zostawić do dekoracji, resztę zmiksować blenderem na gładki mus.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody, pozostawić na chwilę, by wchłonęła wodę i napęczniała. Gotową podgrzać w rondelku, mieszając aż całkowicie się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki musu, wymieszać, dodać do reszty musy i szybko zmiksować. Całość wylać na schłodzoną masę śmietankową, na wierzchu ułożyć przepołowione truskawki. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość dobrze zastygła.

Smacznego :)

Przyg: 50 min Pieczenie: 25 min
Średni
Porcje: 10

Dość lekki, orzeźwiający deser - idealny na upały, banalny w przygotowaniu. Mięciutki biszkopt, puszysta i delikatna masa śmietankowa przykryta musem truskawkowym – klasyczne połączenie, które zawsze się sprawdza. Jeśli chcecie by było bardziej „dietetycznie” śmietankę można zastąpić jogurtem osłodzonym odrobiną miodu, będzie równie pysznie, ale mniej kalorycznie. :) Masę śmietankową lub jogurtową można dodatkowo wzbogacić o ulubiony aromat lub dodać ciut ulubionego likieru, truskawki zastąpić innymi owocami, do biszkopta dodać kakao… etc. Wszystko zależy od Waszych upodobań i Waszej wyobraźni. :) Bardzo polecam!

tor_1IMG_2112.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ania75 Ania75
    2015-06-02 23:10:57

    Czy do musu zamiast żelatyny można użyć galaretkę truskawkową? I czy masa może być z mascarpone? Pozdrawiam :-)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-03 16:54:42

      Tak, zamiast żelatyny można dodać galaretkę, Masa może być z mascarpone, tylko wtedy będzie mniej puszysta. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-03 08:55:32

    @Asia - jogurtu oczywiście nie da się ubić tak jak śmietankę, można go jedynie nieco napowietrzyć ubijając (dlatego masa jogurtowa jest mniej puszysta). Dosładzamy go do smaku, dodajemy ewentualnie ulubiony aromat pasujący do reszty deseru. Żelatyny dodajemy na 500-600 ml jogurtu dwie czubate łyżki. Przygotowujemy ją i łączymy z masą jogurtową dokładnie jak w przypadku masy śmietanowej, chłodzimy i gotowe. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2014-06-03 05:23:51

    A jezeli chce sie uzyc jogurtu, to jak nalezy postepowac? Bo chyba sie go nie da ubic?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-31 06:53:36

    @Kakao - juz poprawiłam, niechcący wkradł sie błąd. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • kakao? kakao?
    2014-05-31 05:25:10

    Witam,czy przypadkiem w przepisie nie jest pomylka?Po co i jesli juz to ile tego kakao do masy jajecznej?PozdrawiamMadzia

    Twój komentarz
  • Monica Monica
    2014-05-30 11:10:17

    Klasyka. Pyszne są takie lekkie torciki :)Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz

Torcik z masą śmietankową i musem truskawkowym

Torcik z masą śmietankową i musem truskawkowym

Przygotowanie: 50 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 20 cm

Opis

Dość lekki, orzeźwiający deser - idealny na upały, banalny w przygotowaniu. Mięciutki biszkopt, puszysta i delikatna masa śmietankowa przykryta musem truskawkowym – klasyczne połączenie, które zawsze się sprawdza. Jeśli chcecie by było bardziej „dietetycznie” śmietankę można zastąpić jogurtem osłodzonym odrobiną miodu, będzie równie pysznie, ale mniej kalorycznie. :) Masę śmietankową lub jogurtową można dodatkowo wzbogacić o ulubiony aromat lub dodać ciut ulubionego likieru, truskawki zastąpić innymi owocami, do biszkopta dodać kakao… etc. Wszystko zależy od Waszych upodobań i Waszej wyobraźni. :) Bardzo polecam!

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    mąki
    mąki ziemniaczanej
    cukru
  • Masa śmietankowa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    cukru pudru (można wiecej, wg smaku)
    żelatyny w proszku
  • Mus truskawkowy:

    Ilość Składnik
    trukskawek
    kilka łyżek cukru pudru do smaku
    żelatyny w proszku

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Biszkopt pozostawiamy w formie.

Masa śmietankowa:

Śmietankę ubić na puszystą, dość sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach zimnej wody i pozostawić na kilka minut, by napęczniała. Przełożyć ją do rondelka i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, nie doprowadzać do wrzenia. Do żelatyny dodać 1-2 łyżki masy śmietankowej, dokładnie wymieszać i gdy będzie jednolita dodać do reszty masy śmietankowej szybko zmiksować, żeby żelatyną dobrze się rozprowadziła i nie zbryliła w grudki.

Gotową masę rozprowadzić na biszkopcie, wyrównując wierzch. Wstawić do lodówki.

Mus truskawkowy:

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Około 10 sztuk zostawić do dekoracji, resztę zmiksować blenderem na gładki mus.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody, pozostawić na chwilę, by wchłonęła wodę i napęczniała. Gotową podgrzać w rondelku, mieszając aż całkowicie się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki musu, wymieszać, dodać do reszty musy i szybko zmiksować. Całość wylać na schłodzoną masę śmietankową, na wierzchu ułożyć przepołowione truskawki. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość dobrze zastygła.

Smacznego :)