Torcik z kremem waniliowym i truskawkami

Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
torcik%20z%20kremem%20waniliowym%20i%20truskawkami.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki tortowej
    proszku do pieczenia
    mielonych migdałów
  • Krem:

    Ilość Składnik
    żółtka
    cukru
    mleka
    1 laska wanilii
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukier puder

Sposób przygotowania

Piekarnik nastawić na 160-170°C.
Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie mieszając połączyć je z żółtkami.
Mąkę przesiać z proszkiem, wsypać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać z migdałami.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm, ale może być mniejsza, wtedy torcik będzie wyższy) i piec ok. 40 minut w temp. 160-170°C (do suchego patyczka). Wystudzić.
Wydrążyć z ciasta środek, zostawiając grube brzegi i dno. Zmiksować żółtka z cukrem na kogel-mogel. Mleko zagotować z rozciętą laska wanilii, a potem cały czas mieszając przelać je do żółtek.


Przelać wszystko do rondelka i podgrzewać, mieszając aż krem zgęstnieje, nie gotować. Z wanilii wyskrobać ziarenka i wymieszać je z kremem. Reszt wanilii oczywiście wyjąć.
Dodać rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody żelatynę i wymieszać aż się rozpuści. Krem odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę, połączyć z ostudzonym kremem i pokruszonym środkiem ciasta.

Napełnić torcik kremem i udekorować połówkami truskawek. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12

Powiem krótko. Torcik jest pyszny, waniliowy krem wspaniale charmonizuje z truskawkami (których jest całe mnóstwo) i delikatnym biszkotem. Bez dodatku tłuszczu, więc stosunkowo lekki. Polecam!

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-01 20:33:54

    @Firanola - to jeden z pierwszych moich przepisów i przyznam szczerze, że już nie pamiętam czy dodawałam tę śmietankę czy też nie, przypuszczam, że skoro wspominam o niej w procesie przygotowania to pewnie ją dodawałam zapewne po to, by krem był bardziej puszysty, a ze składników gdzieś mi umknęła. Myślę, że dałabym jej ok. 200 ml, oczywiście śmietankę 30%. Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za niedopatrzenie.

    Twój komentarz
  • firanola firanola
    2013-06-01 16:56:55

    W przepisie nagle pojawia się śmietana a w składnikach nie ma o niej mowy. Ile ma jej być i jaka? 30%?

    Twój komentarz
  • Kaczucha Kaczucha
    2011-06-10 19:14:00

    robilam taki albo podobny z przepiscu z majowej Kuchni , ale totalnei go sknocilam i byl paskudny. Tobie wyszedł fajnie:)

    Twój komentarz
  • aniołekfiołek aniołekfiołek
    2011-05-31 17:08:23

    chyba się skuszę na te truskaweczki... Zapisuję w kajeciku do przetestowania :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-05-30 20:05:00

    cieszę się, że smakował i zapraszam do mnie częściej ;)

    Twój komentarz
  • idaza idaza
    2011-05-29 20:53:03

    upiekłam torcik, jest przepyszny, a w zasadzie był, bo zniknął w godzinę. :) dzieci były zachwycone

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-05-28 19:34:12

    Dziękuję i zapraszam do wypróbowania również innych przepisów. :)

    Twój komentarz
  • Magda Magda
    2011-05-28 14:34:37

    Pierwszy raz jestem na tym blogu, ale wypieki wyglądają pysznie, także będę tu częściej zaglądać. A torcik wypróbuję w najbliższym czasie.

    Twój komentarz

Torcik z kremem waniliowym i truskawkami

Torcik z kremem waniliowym i truskawkami

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Powiem krótko. Torcik jest pyszny, waniliowy krem wspaniale charmonizuje z truskawkami (których jest całe mnóstwo) i delikatnym biszkotem. Bez dodatku tłuszczu, więc stosunkowo lekki. Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki tortowej
    proszku do pieczenia
    mielonych migdałów
  • Krem:

    Ilość Składnik
    żółtka
    cukru
    mleka
    1 laska wanilii
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukier puder

Sposób przygotowania

Piekarnik nastawić na 160-170°C.
Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie mieszając połączyć je z żółtkami.
Mąkę przesiać z proszkiem, wsypać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać z migdałami.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm, ale może być mniejsza, wtedy torcik będzie wyższy) i piec ok. 40 minut w temp. 160-170°C (do suchego patyczka). Wystudzić.
Wydrążyć z ciasta środek, zostawiając grube brzegi i dno. Zmiksować żółtka z cukrem na kogel-mogel. Mleko zagotować z rozciętą laska wanilii, a potem cały czas mieszając przelać je do żółtek.


Przelać wszystko do rondelka i podgrzewać, mieszając aż krem zgęstnieje, nie gotować. Z wanilii wyskrobać ziarenka i wymieszać je z kremem. Reszt wanilii oczywiście wyjąć.
Dodać rozpuszczoną w dwóch łyżkach gorącej wody żelatynę i wymieszać aż się rozpuści. Krem odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę, połączyć z ostudzonym kremem i pokruszonym środkiem ciasta.

Napełnić torcik kremem i udekorować połówkami truskawek. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)