Tort orzechowo-nutellowy

Przyg: 120 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 14
Filtry wyszukiwania
IMG_5966.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    dużych jajek (rozmiar L)
    mąki pszennej tortowej
    cukru
    zmielonych orzechów laskowych (jeśli mielimy w domu, dobrze je wcześniej zmieszać z odrobiną mąki)
    ekstraktu z wanilii
    szczypta soli
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    gorącej herbaty
    syropu waniliowego lub orzechowego (tak jak dodajemy np. do kawy)
    spirytusu (w wersji dla dorosłych)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g mocno schłodzonego serka mascarpone
    mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%
    schłodzonej Nutelli lub podobnego kremu orzechowo-czekoladowego (ilość Nutelli regulujemy w zależności od preferencji smakowych)
  • Do przełożenia:

    Ilość Składnik
    400 g konfitury z malin
    malin
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    Nutelli
    śmietanki kremówki 30%
    masła
    malin
  • Dekoracja boków:

    Ilość Składnik
    opakowania cienkich czekoladowych rureczek z Lidla (można zastąpić innymi)

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce co 30-40 sekund), cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka po jednym, dalej ubijając. Dodać ekstrakt zamieszać. Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 40-50 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do przestygnięcia. Po około 20-30 minutach wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy, jeśli pojawiłaby się górka można postawić ciasto do góry nogami, wtedy się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem:

Serek mascarpone ubić razem ze śmietanką kremówką na sztywno. Dodać Nutelle, wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wstawić do lodówki.

Poncz:

Herbatę wymieszać z syropem i ewentualnie spirytusem, odstawić do przestudzenia.

Maliny i konfitura:

Maliny przebrać, oczyścić, lekko „zmiażdżyć” widelcem dodać do konfitury i razem podgrzać. Jeśli przeszkadzają Wam pestki z malin można przetrzeć całość przez sito. Odstawić do przestudzenia.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować 1/2 konfitury z malinami. Nałożyć 1/3 kremu nutellowego, wyrównać wierzch. Na kremie ułożyć kolejny blat ciasta i postąpić z nim tak samo jak z poprzednim biszkoptem (nasączyć, posmarować resztą konfitury, wyłożyć połowę pozostałego kremu, przykryć ostatnim blatem). Wierzchni blat nasączyć pozostałym ponczem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem.

Tort wstawić na chwile do lodówki, żeby krem nieco się schłodził.

W międzyczasie przygotować polewę z Nutelli (podgrzać w garnuszku Nutellę z masłem i śmietanką, wymieszać). Przestudzić. Letnią polewą posmarować wierzch ciasta. Na polewie ułożyć maliny.

Dekoracja boków:

Rurki przyciąć do wysokości tortu. Obłożyć nimi boki tortu. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)

Przyg: 120 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 14

Tym razem tort, który na początku przygotowań nie chciał ze mną współpracować tak jak bym sobie tego życzyła. Biszkopt wyrósł jak szalony, prawie wylewał się z tortownicy i bałam się, że zamiast robić tort będę musiała czyścic piekarnik. :) Na szczęście tylko gigantycznie wyrósł, ale wylać się nie wylał, a dalsze przygotowania poszły już gładko. :)

Tort przygotowałam specjalnie na zamówienie mojej dobrej znajomej, więc niestety nie mam zdjęć z przekroju. Ale dostałam informacje zwrotną, że był przepyszny i wszyscy z rodziny chcieli na niego przepis, więc chyba musiał smakować. :)

Jestem pewna, że orzechowy biszkopt świetnie skomponował się z kremem nutellowym, bo nie raz już miałam okazje wypróbować to połączenie, tym razem dodałam jeszcze maliny i konfiturę z malin, które – moim zdaniem – świetnie zrównoważyły słodycz kremu (próbowałam tego połączenia szykując tort) i składniki naprawdę świetnie razem się komponowały. Kropkę nad „i” stawia pyszna polewa przygotowana również na bazie Nutelli, której słodycz przełamują zatopione w niej maliny.

Sądzę, że tort przypadnie do gustu szczególnie najmłodszym, no i oczywiście wszystkim fanom tego czekoladowego smarowidła, choć mi mimo że za Nutellą nie przepadam krem również bardzo smakował. :) W wersji dla dzieci pomińcie oczywiście procenty. :) Gorąco polecam!

tort%20orzechowo-nutellowy.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • zo0lka zo0lka
    2016-03-18 15:30:02

    czymożna zamiast sklepowej nutelli użyć tej z tego przepisu http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4568/domowa-nutella?AspxAutoDetectCookieSupport=1??

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-22 20:11:19

      Tak, jak najbardziej. :)

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-10 09:22:28

    @Urodzinki - poniżej podaję proporcje na tort o śr. 25-27 cm, pozdrawiam serdecznieBiszkopt:Jajka - 10 sztukMąka – 180 gcukier 200 gorzechy laskowe 200 gEkstrakt 1,5 łyżeczkiszczypta soliPoncz:Herbata 350 mlSpirytus 40 mlSyrop kilka łyżek wg smakuKrem:Serek – 700 gŚmietanka – 280 mlNutella – 210-250 gDo przełożenia:Konfitura 560 gMaliny 350 gWierzch:Nutella – 140 gŚmietanka – 70 mlMasło 1,5 łżyczekiMaliny – 350 gRurki – 5 i 1/2 opakowania

    Twój komentarz
  • urodzinki urodzinki
    2014-04-09 19:43:06

    WitamRobię urodziny na ok.30 osób, średnica tego tortu z przepisu wynosi 22-24cm , a potrzebuję na ok.25-27 cm i tu mam pytanie w jaki sposób odmierzyć składniki tak aby wyszedł taki sam efekt jak pani ? podrawiam

    Twój komentarz
  • rozia rozia
    2014-03-08 21:57:36

    Tort wyszedł meeega pyszny :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-20 09:04:15

    @Kasia - można, tylko wcześniej trzeba je rozmrozić i odsączyć na papierowych ręcznikach, żeby nie puściły soku jak już przełożymy nimi tort. Na wierzch proponowałabym zastąpić jakimiś innymi owocami lub udekorować samą polewą czekoladową czy kremem, bo rozmrożone maliny nie prezentują się zbyt dobrze. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2014-01-19 12:15:46

    Czy świeże maliny można zastąpić mrożonymi ?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-12 10:34:57

    @Dbarzenc - ciesze się, ze smakował :)

    Twój komentarz
  • dbarzenc dbarzenc
    2013-11-12 10:27:36

    Obserwuję Pani blog już od dłuższego czasu i wypróbowałam wiele przepisów zwłaszcza na torty, które są wyśmienite ale ten szczególnie posmakował mojej rodzinie :)Pozdrawiam !

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-05 22:35:16

    @AniaP - myślę, że fanie skomponuje się też z konfiturą morelową czy truskawkową, z kolei konfitura z czarnej porzeczki i powidła śliwkowe przyjemnie przełamią słodycz tortu. Ps. cieszę się, że torcik smakuje. :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • ANIA P ANIA P
    2013-11-05 11:14:50

    Witam Super tort, przepyszny !!!! Juz robiłam kilka razy i za każdym razem wychodzi taki sam i mega dobry. Tylko mam pytanie czy zamiast konfitury z malin można zastąpić inna konfiturą? jakieś propozycje?:)

    Twój komentarz
  • Marinel Marinel
    2013-10-19 17:19:38

    Czy tę wstążeczkę nasuwa się na rureczki czy ona jest gdzieś wiązana/zszywana z tyłu?

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-10-16 12:20:05

    Krem z nutelli jest pyszny, a jak do tego dołożyć maliny to musialo smakowac naprawde cudownie:)

    Twój komentarz
  • Mirka Mirka
    2013-09-26 09:09:12

    Tort wyszedł przepyszny. A krem po prostu zjawiskowo smaczny! Dzieciaki były zachwycone. Dziękuję :-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-26 09:05:13

    @Aga nic się nie rozpada, rurki mocno trzymają się kremu. :)

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-09-26 07:18:29

    czy po zdjeciu ozdobnej wstazeczki tort sie nie rozpada (czekoladowe rurki)?

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-09-25 08:42:09

    Zjadłam kawałeczek oczami mniam mniam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-20 17:18:38

    @Ewa - ja nie dodaję do biszkopta proszku do pieczenia, bo pięknie wyrasta bez niego, ale jeśli ktoś lubi z proszkiem, to oczywiście można dodać. :)

    Twój komentarz
  • ewa ewa
    2013-09-20 15:21:58

    A proszek do pieczenia? Ma byc bez?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-20 09:24:01

    @Vibeke6 - tak, jak najbardziej.

    Twój komentarz
  • vibeke6 vibeke6
    2013-09-20 09:16:43

    Mam pytanie czy do biszkoptu zamiast orzechów laskowych można użyć orzechów włoskich albo migdałów? Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2013-09-17 14:02:37

    Ten tort wygląda cudownie.

    Twój komentarz
  • kasia kasia
    2013-09-17 12:00:42

    wyglada fantastycznie ;) dziekuje za kolejny pomysl ;))

    Twój komentarz
  • Kamila:) Kamila:)
    2013-09-17 09:51:52

    Przepis jest rewelacyjny, a tort na zdjęciu wygląda super, moj synek ma niedługo urodziny, wiec juz mam problem z głowy jaki wymyślić tort:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-17 09:45:49

    @Asiek - tak, w sumie rzeczywiście dekoracja z rurek jest taka sama, choć miała być inna, wymyśliłam sobie, że będzie z takich dwukolorowych szerszych rurek w skośne paseczki, które często widziałam ostatnio w Lidu, ale jak na złość akurat ich nie było i musiałam się bawić z tymi cienkimi :D, co wcale mi się nie uśmiechało (bo nie mam za dużo cierpliwości). :D Ale na szczęście w końcu okazało się, że układanie ich nie było takie straszne i poszło dość sprawnie. :) Minusem było to, że w tych cienkich nie ma chyba smaku orzechowego, na którym mi zależało, ale cóż, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. :D

    Twój komentarz
  • agaban81 agaban81
    2013-09-17 09:28:44

    ślinka mi cieknie... w sam raz na 10 rocznice ślubu

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2013-09-17 08:55:10

    Robiłam tort z kremem z nutelli i wiem, że smakuje świetnie:)Widzę taką samą dekorację na na torcie Pafki:)

    Twój komentarz

Tort orzechowo-nutellowy

Tort orzechowo-nutellowy

Przygotowanie: 120 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 14

Forma: 24 cm

Opis

Tym razem tort, który na początku przygotowań nie chciał ze mną współpracować tak jak bym sobie tego życzyła. Biszkopt wyrósł jak szalony, prawie wylewał się z tortownicy i bałam się, że zamiast robić tort będę musiała czyścic piekarnik. :) Na szczęście tylko gigantycznie wyrósł, ale wylać się nie wylał, a dalsze przygotowania poszły już gładko. :)

Tort przygotowałam specjalnie na zamówienie mojej dobrej znajomej, więc niestety nie mam zdjęć z przekroju. Ale dostałam informacje zwrotną, że był przepyszny i wszyscy z rodziny chcieli na niego przepis, więc chyba musiał smakować. :)

Jestem pewna, że orzechowy biszkopt świetnie skomponował się z kremem nutellowym, bo nie raz już miałam okazje wypróbować to połączenie, tym razem dodałam jeszcze maliny i konfiturę z malin, które – moim zdaniem – świetnie zrównoważyły słodycz kremu (próbowałam tego połączenia szykując tort) i składniki naprawdę świetnie razem się komponowały. Kropkę nad „i” stawia pyszna polewa przygotowana również na bazie Nutelli, której słodycz przełamują zatopione w niej maliny.

Sądzę, że tort przypadnie do gustu szczególnie najmłodszym, no i oczywiście wszystkim fanom tego czekoladowego smarowidła, choć mi mimo że za Nutellą nie przepadam krem również bardzo smakował. :) W wersji dla dzieci pomińcie oczywiście procenty. :) Gorąco polecam!

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    dużych jajek (rozmiar L)
    mąki pszennej tortowej
    cukru
    zmielonych orzechów laskowych (jeśli mielimy w domu, dobrze je wcześniej zmieszać z odrobiną mąki)
    ekstraktu z wanilii
    szczypta soli
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    gorącej herbaty
    syropu waniliowego lub orzechowego (tak jak dodajemy np. do kawy)
    spirytusu (w wersji dla dorosłych)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g mocno schłodzonego serka mascarpone
    mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%
    schłodzonej Nutelli lub podobnego kremu orzechowo-czekoladowego (ilość Nutelli regulujemy w zależności od preferencji smakowych)
  • Do przełożenia:

    Ilość Składnik
    400 g konfitury z malin
    malin
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    Nutelli
    śmietanki kremówki 30%
    masła
    malin
  • Dekoracja boków:

    Ilość Składnik
    opakowania cienkich czekoladowych rureczek z Lidla (można zastąpić innymi)

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce co 30-40 sekund), cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka po jednym, dalej ubijając. Dodać ekstrakt zamieszać. Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170º C około 40-50 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do przestygnięcia. Po około 20-30 minutach wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy, jeśli pojawiłaby się górka można postawić ciasto do góry nogami, wtedy się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem:

Serek mascarpone ubić razem ze śmietanką kremówką na sztywno. Dodać Nutelle, wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wstawić do lodówki.

Poncz:

Herbatę wymieszać z syropem i ewentualnie spirytusem, odstawić do przestudzenia.

Maliny i konfitura:

Maliny przebrać, oczyścić, lekko „zmiażdżyć” widelcem dodać do konfitury i razem podgrzać. Jeśli przeszkadzają Wam pestki z malin można przetrzeć całość przez sito. Odstawić do przestudzenia.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować 1/2 konfitury z malinami. Nałożyć 1/3 kremu nutellowego, wyrównać wierzch. Na kremie ułożyć kolejny blat ciasta i postąpić z nim tak samo jak z poprzednim biszkoptem (nasączyć, posmarować resztą konfitury, wyłożyć połowę pozostałego kremu, przykryć ostatnim blatem). Wierzchni blat nasączyć pozostałym ponczem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem.

Tort wstawić na chwile do lodówki, żeby krem nieco się schłodził.

W międzyczasie przygotować polewę z Nutelli (podgrzać w garnuszku Nutellę z masłem i śmietanką, wymieszać). Przestudzić. Letnią polewą posmarować wierzch ciasta. Na polewie ułożyć maliny.

Dekoracja boków:

Rurki przyciąć do wysokości tortu. Obłożyć nimi boki tortu. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)