Kokosowy jabłecznik pod chrupiącą bezą

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
biszkoptowy%20jablecznik%20kokosowy_2.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Biszkoptowiec maślany:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    cukru pudru
    duże jajka, oddzielnie żółtka i białka
    mąki
    wiórków kokosowych
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    cukru (można więcej jeśli wolicie mniej kwaskowate nadzienie)
    mąki ziemniaczanej
  • Beza:

    Ilość Składnik
    białka
    cukru pudru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    wiórków kokosowych
    kaszy manny

Sposób przygotowania

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, polać sokiem z cytryny.
Jabłka przełożyć do rondla, dodać 1/4 szklanki wody i cukier, ewentualnie cynamon, poddusić kilka minut do miękkości. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Poddusić jeszcze minutę. Jeśli woda zupełnie nie odparowała a mąka jej nie wchłonęła można odcedzić jabłka na sicie. Odstawić do przestudzenia.

Biszkopt maślany:

Masło utrzeć na puszysta masę cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku dalej ucierając. Mąkę przesiać do masy, zmiksować. Ciasto będzie bardzo gęste, ale takie ma być. Białka ubić na sztywną pianę razem z wiórkami delikatnie wmieszać do ciasta.
Formę do tarty o śr. 24 cm natłuścić i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć ciasto, wierzch wyrównać. Oprószyć kaszą manną i obsypać wiórkami kokosowymi. Wyłożyć masę jabłeczną, wygładzić.

Beza:
Białka ubić na sztywno, kiedy będą już zupełnie sztywne dodawać stopniowo po 1 łyżce cukier puder, następną łyżkę cukru dodawać dopiero gdy cały cukier dobrze się połączy z białkiem i gdy masa jest zupełnie sztywna. Ubijać do wyczerpania cukru. Masa powinna być bardzo sztywna i lśniąca.

Całość:
Bezę wyłożyć na masę jabłeczną.

Piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C (piekłam z termoobiegiem). Jeśli beza za mocno się przypieka można delikatnie przykryć ją papierem do pieczenia.


Po upieczeniu studzić chwile w piekarniku, następnie wyjąć i dalej studzić w formie.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 12

Mała odmiana od klasycznej szarlotki na kruchym spodzie. Tych na blogu jest już kilka, więc postawiłam teraz coś lżejszego i bardziej puszystego. Mowa oczywiście o jabłeczniku na maślanym biszkopcie, którego smak nieco urozmaiciłam dodając do niego wiórki kokosowe. Reszta to już klasyka, czyli masa z jabłek okryta chrupiącą bezową kołderką, do której również można dodać wiórki kokosa. Polecam dla odmiany od rabarbaru i truskawek, których już niedługo będzie zapewne całkiem sporo na moim i innych blogach. :)

biszkoptowy%20jablecznik%20kokosowy_3.JPG biszkoptowy%20jablecznik%20kokosowy.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Marzena Marzena
    2016-08-22 10:07:05

    Proszę o informację co oznacza "piekłam z termoobiegiem". Czy to ma być sam termoobieg jak przy suszeniu bezy czy to ma być grzałka góra-dół + termoobieg?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-23 12:52:36

      Piekłam z samym termoobiegiem, ale spokojnie można na grzaniu góra/dół, tylko zwiększyć do 180 stopni.

      Twój komentarz
      • Marzena Marzena
        2016-08-26 13:33:55

        Mnie na samym termoobiegu niestety nie wyszło... ciasto praktycznie surowe, nic a nic od dołu nie przypieczone ani w środku nie dopieczone, taka papka wyszła mimo że piekłam 40 min. Nie wiem co poszło nie tak...

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2016-09-04 22:01:43

          Na moim termoobiegu ciasta pieką się szybciej niż na grzaniu góra/dół, to zależy od opcji piekarnika. Jeśli w danym piekarniku termoobieg tylko suszy, a nie piecze, to wtedy najlepiej piec ciasta na grzaniu góra/dół.

          Twój komentarz
  • Julia Julia
    2016-04-30 18:21:22

    Baaardzo dobra rzecz <3 Świetne połączenie smaków - ciasto z nutą kokosu, lekki smak jabłek i chrupiąca słodycz bezy. Szybko się robi, a jeszcze szybciej znika:)

    Twój komentarz
  • ela ela
    2016-02-22 22:06:13

    Czy koniecznie musi być to forma do tarty? Czy może być zwykłą tortownica?

    Twój komentarz
  • magda magda
    2015-01-09 12:09:17

    Najlepszy po upieczeniu poszłam do sklepu po lody jak wróciłam nie było już do czego nakłądać tych lodów ;)

    Twój komentarz
  • asiaw asiaw
    2014-03-18 14:09:17

    Nie tylko wygląda wspaniale ale tak smakuje:) Zrobiłam w weekend i wyszło dokładnie jak na zdjęciach.Tylko zniknęło za szybko..:) Właśnie robię teraz ponownie,mąż kupił jabłka ze specjalnym przeznaczeniem:)

    Twój komentarz
  • Danuta Danuta
    2014-02-20 17:30:17

    Pyszne.

    Twój komentarz
  • magma magma
    2014-02-18 17:56:38

    wygląda bardzo smacznie

    Twój komentarz
  • Mufffinka Mufffinka
    2013-08-27 17:38:05

    Niesamowite ciasto! Dałam do jabłek 1/3 szkl. cukru. Miały lekko kwaśny posmak. W połączeniu z kokosowym ciastem i delikatnie słodką bezą tworzą coś niezwykłego! :)Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2013-05-18 08:44:00

    zrobiłam, choć chyba zepsułam przepis, bo zamiast jabłek dałam rabarbar. kokosowy biszkopt sam w sobie jest przepyszny, ale pośrodku zupełnie nasiąknął sokiem z rabarbaru, tak że zamiast ciasta była kokosowa papka :) mimo tej wpadki wrócę do przepisu w sezonie papierówek, bo jak pisałam smak bardzo dobry, no i beza wyszła jak marzenie!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-05-13 04:49:59

    Wygląda pięknie i tak dostojnie:)

    Twój komentarz
  • Karola Karola
    2013-05-12 18:13:42

    zrobiłam!! cudo:) wszystkim smakowało:) w przepisie na biszkopt nie ma nic o proszku do pieczenia, ja jednak dałam 1/2 łyżeczki bo się bałam, że nie urośnie. Ale urosło i szybko znikło:) zostały tylko okruszki.Dziękuję za ten przepis:) pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-05-12 08:25:58

    Super wygląda. :) Nie lubię kokosu, więc pewnie zastąpiłabym wiórki zmielonymi migdałami. Ale poza tym świetne!

    Twój komentarz
  • Pan Deserek :) Pan Deserek :)
    2013-05-12 07:24:38

    Wygląda pysznie :)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-05-11 18:21:30

    Wygląda wyjątkowo apetycznie, podoba mi się pomysł z biszkoptem :)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2013-05-10 22:25:40

    MMM... CO ZA JABŁECZNIK! ROZKOSZNY!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-10 21:24:10

    @Kama - ciasto smakuje jak biskzopt, tylko bardziej wilgotny. W klasycznym cieście ucieranym z masłem ucieramy na ogół całe jajka, w biszkopcie na maśle ucieramy z nim same zółtka a białka ubijamy oddzielnie, dzięki czemu ciasto jest puszyste jak tradycyjny biszkopt, lecz nieco delikatniejsze i bardziej wilgotne (choc nie w takim stopniu jak ciasto ucierane). Na blogu z typowym biskzoptowcem na maśle są jeszcze bodajze dwa przepisy: puszyste ciasto wiśniowo migdałowe - http://www.slodkiefantazje.pl/puszyste-wisniowo-migdałowe i puszyste ciasto ze ślwkami - http://www.slodkiefantazje.pl/proste-puszyste-ciasto-ze-sliwkami. Bezę mozna po prostu pominać, można na wierzch dać druga cieńszą warstwę ciasta, orpószyć grubą warstwą wiórków kokosowych lub dać wspomnianą masę serową, mozliwości jest wiele, w zależnosci od upodobań. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-05-10 17:35:14

    a można zamiast piany dać np masę serową?

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-05-10 17:34:01

    Kolejne cudo Kasiu! kocham takie propozycje . Wspaniała , niebanalna szarlotka :)Pozdrowienia

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-05-10 17:32:04

    Czy ten biszkopt maślany smakuje jak ciasto ucierane? bo z tego co widzę to takie same składniki i sposób postępowania:) a czy są inne przepisy z tym biszkoptem? nie lubię bezy i tak sobie myślę czym ją zastąpić?

    Twój komentarz
  • Ladylaura. Ladylaura.
    2013-05-10 16:46:06

    Wspaniala,pieke podobna ,pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Quchniakaroli Quchniakaroli
    2013-05-10 14:18:22

    Cudowny blog! Bardzo podoba mi się jego wygląd i przejrzystość a przepisy? :) Cudo będę zaglądać częściej;)

    Twój komentarz

Kokosowy jabłecznik pod chrupiącą bezą

Kokosowy jabłecznik pod chrupiącą bezą

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Mała odmiana od klasycznej szarlotki na kruchym spodzie. Tych na blogu jest już kilka, więc postawiłam teraz coś lżejszego i bardziej puszystego. Mowa oczywiście o jabłeczniku na maślanym biszkopcie, którego smak nieco urozmaiciłam dodając do niego wiórki kokosowe. Reszta to już klasyka, czyli masa z jabłek okryta chrupiącą bezową kołderką, do której również można dodać wiórki kokosa. Polecam dla odmiany od rabarbaru i truskawek, których już niedługo będzie zapewne całkiem sporo na moim i innych blogach. :)

Składniki

  • Biszkoptowiec maślany:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    cukru pudru
    duże jajka, oddzielnie żółtka i białka
    mąki
    wiórków kokosowych
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    cukru (można więcej jeśli wolicie mniej kwaskowate nadzienie)
    mąki ziemniaczanej
  • Beza:

    Ilość Składnik
    białka
    cukru pudru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    wiórków kokosowych
    kaszy manny

Sposób przygotowania

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, polać sokiem z cytryny.
Jabłka przełożyć do rondla, dodać 1/4 szklanki wody i cukier, ewentualnie cynamon, poddusić kilka minut do miękkości. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Poddusić jeszcze minutę. Jeśli woda zupełnie nie odparowała a mąka jej nie wchłonęła można odcedzić jabłka na sicie. Odstawić do przestudzenia.

Biszkopt maślany:

Masło utrzeć na puszysta masę cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku dalej ucierając. Mąkę przesiać do masy, zmiksować. Ciasto będzie bardzo gęste, ale takie ma być. Białka ubić na sztywną pianę razem z wiórkami delikatnie wmieszać do ciasta.
Formę do tarty o śr. 24 cm natłuścić i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć ciasto, wierzch wyrównać. Oprószyć kaszą manną i obsypać wiórkami kokosowymi. Wyłożyć masę jabłeczną, wygładzić.

Beza:
Białka ubić na sztywno, kiedy będą już zupełnie sztywne dodawać stopniowo po 1 łyżce cukier puder, następną łyżkę cukru dodawać dopiero gdy cały cukier dobrze się połączy z białkiem i gdy masa jest zupełnie sztywna. Ubijać do wyczerpania cukru. Masa powinna być bardzo sztywna i lśniąca.

Całość:
Bezę wyłożyć na masę jabłeczną.

Piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C (piekłam z termoobiegiem). Jeśli beza za mocno się przypieka można delikatnie przykryć ją papierem do pieczenia.


Po upieczeniu studzić chwile w piekarniku, następnie wyjąć i dalej studzić w formie.

Smacznego :)