Ciasto anielskie

Przyg: 80 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 16
Filtry wyszukiwania
IMG_1878.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x30 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej*
    mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    wiórków kokosowych
    róże przygotowane z masy cukrowej
  • Krem orzechowy:

    Ilość Składnik
    cukru
    pirytusu (w wersji komunijnej i dla dzieci oczywiście pominąć)
    opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    200 g masła
    mielonych orzechów laskowych lub włoskich (można dać więcej jeśli chcecie by masa była mocno orzechowa)
    mleka
  • Krem kokosowy:

    Ilość Składnik
    cukru
    słodzonego mleka skondensowanego
    200 g masła
    mleka
    cukru pudru
    duże jajko
    wiórek kokosowych
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    masła lub oleju słonecznikowego
    200 g czekolady deserowej (gorzkiej lub mlecznej wg upodobań)
    śmietanki kremówki
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    syrop orzechowy (taki do kawy i herbaty) rozcieńczony z przegotowaną wodą lub wystudzoną herbatą (ok. 350 ml)

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Formę o wymiarach 30 x 20 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli używamy tortownicy wystarczy wyłożyć papierem dno formy, boków nie wykładamy i nie natłuszczamy. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40-50 minut (do suchego patyczka).*

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.

*można też podzielić ciasto na 3 i upiec oddzielnie 3 blaty, ważne, żeby ciasto przygotowywać wtedy etapami, bo ubite ciasto biszkoptowe trzeba od razu piec, inaczej biszkopt opadnie

Masa orzechowa:

Z mleka cukru i budyniu ugotować budyń (powinien być dość gęsty, ale pamiętajmy, że zastygnie po wystygnięciu). Przykryć folią spożywczą lub aluminiową i wystudzić. Masło ucierać mikserem na wysokich obrotach, dodając po łyżce wystudzony budyń. Masa powinna zrobić się puszysta i zwiększyć objętość. Jeśli pojawiłyby się grudki można przetrzeć krem przez sitko. Dodać zmielone orzechy i spirytus, zmiksować aż masa będzie jednolita.

Masa kokosowa:

Zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć nim wiórki kokosowe.

Mleko skondensowane podgrzać aż będzie gorące, nie gotować.

Jajko ubić z cukrem na parze na gęstą niemalże biała masę. Wlewać do niej cienkim strumieniem gorące mleko ciągle ubijającą, doprowadzić masę niemalże do wrzenia (nie gotować!) i zestawić z garnka. Przestudzić ciągle ubijając. Masło utrzeć w drugiej misce z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać przestudzona masę jajeczną i ubić aż całość będzie puszysta i gładka (krem nie będzie aż tak puszysty jak ten budyniowy). Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

Dolny biszkopt naponczować, wyłożyć na niego krem kokosowy, wierzch wyrównać. Przykryć drugim blatem, naponczować i wyłożyć krem orzechowy. Przykryć ostatnim blatem, naponczować.

Polewa czekoladowa:

Śmietankę podgrzać do momentu aż się zagotuje, zdjąć z ognia dodać posiekaną czekoladę i masło, pozostawić na chwilę alby czekolada się rozpuściła, wymieszać aż polewa będzie jednolita.

Gotową polewą polać wierzch ciasta, obsypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)

Przyg: 80 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 16

To ostanie ciasto przygotowane w ramach akcji Pieczemy torty komunijne. Niech to ostatnie miejsce Was bynajmniej nie zmyli, bo ciasto jest bardzo smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, choć trochę pracochłonne.

Na całość składa się klasyczny jasny biszkopt przełożony dwoma rodzajami kremów – kokosowym i orzechowym. Krem orzechowy to puszysty krem budyniowo-maślany, krem kokosowy z kolei jest nieco cięższy, ale równie smaczny – przygotowywany na bazie masła i jajek ubijanych w wysokiej temperaturze, wzbogacony o wiórki kokosowe. Biszkopt jest mocno naponczowany syropem orzechowym, całość bardzo ciekawie się komponuje. I mimo że nie lubię kremów maślanych, to jednak z czystym sumieniem mogę Wam to ciacho polecić zarówno na komunię jak i każdą inną okazje. Przepis pochodzi z książki „Przepisy siostry Anastazji – 100 nowych ciast” s. Anastazja Pustelnik. Zmniejszyłam tylko ilość kremu i zmieniłam poncz, a biszkopt przygotowałam wg swojego sprawdzonego przepisu.

Polecam!

Ps. Figurka aniołka pochodzi ze sklepu ZlotyAniol.pl.

IMG_1861.JPG IMG_1833.JPG IMG_1839.JPG IMG_1842.JPG IMG_1852.JPG IMG_1851.JPG IMG_1867.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ewa :-) Ewa :-)
    2016-01-09 18:59:14

    Wspaniały przepis ,ale nie wiem w którym momencie dodać gorące mleczko skondensowane( tego w przepisie nie znalazłam)Chodzi o ciasto anielskie

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-08 09:52:33

    @Nashelly - dziękuję pięknie za te miłe słowa, aż mnie zatkało. :)) Cóż mogę powiedzieć, staram się, by torty i ciasta zaskakiwały, dlatego robię kremy i masy również takie, które niekoniecznie są moimi ulubionymi (np. maślane, budyniowe), ale nie piszę w końcu bloga dla siebie, więc to co ja lubię lub nie jest sprawą drugoplanową. :) Choć wiadomo, od czasu do czasu jak każdy mam ochotę zrobić coś klasycznego. :) Jeszcze raz dziękuję za uznanie! :) Po takich słowach chce się piec więcej i więcej! :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Nashelly Nashelly
    2014-05-08 08:57:58

    Kasiu!Czytam Twojego bloga już od dawna, ale dopiero teraz zdecydowałam się zostawić komentarz :). W kuchni najbardziej lubię bogate, skomplikowane torty - lubię je jeść, oczywiście, ale jeszcze bardziej - przygotowywać :). Chciałam Ci powiedzieć, że moim zdaniem robisz najlepsze torty w polskiej blogosferze - nie przesadzam, a czytam blogów naprawdę wiele :). Masz niesamowitą wyobraźnię - w przeciwieństwie do tysiąca bloggerów kopiujących przepisy z najpopularniejszych serwisów (to właśnie własna inwencja dla mnie liczy się najbardziej), prezentujesz wypieki bardzo różnorodne - z masami maślanymi, budyniowymi, śmietankowymi - a nie ograniczasz do oklepanej masy mascarpone :). Twoje ciasta są piękne i za każdym razem gdy odwiedzam Słodkie Fantazje, z trudem powstrzymuję się od oblizywania monitora :) Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za świetną rozrywkę! :)P.S. Ciasto anielskie również prezentuje się pysznie, zwłaszcza krem orzechowy.... Mmm ;)

    Twój komentarz
  • ewa ewa
    2014-05-07 18:56:03

    waw! pięknie wygląda

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2014-05-07 17:17:44

    Jak idealnie ukrojony kawałek! Świetnie się prezentuje!

    Twój komentarz
  • magma magma
    2014-05-07 14:24:07

    wygląda bardzo smacznie:) Chętnie zjadłabym kawałek:)

    Twój komentarz

Ciasto anielskie

Ciasto anielskie

Przygotowanie: 80 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 16

Forma: 20x30 cm

Opis

To ostanie ciasto przygotowane w ramach akcji Pieczemy torty komunijne. Niech to ostatnie miejsce Was bynajmniej nie zmyli, bo ciasto jest bardzo smaczne, a przy tym niezbyt skomplikowane, choć trochę pracochłonne.

Na całość składa się klasyczny jasny biszkopt przełożony dwoma rodzajami kremów – kokosowym i orzechowym. Krem orzechowy to puszysty krem budyniowo-maślany, krem kokosowy z kolei jest nieco cięższy, ale równie smaczny – przygotowywany na bazie masła i jajek ubijanych w wysokiej temperaturze, wzbogacony o wiórki kokosowe. Biszkopt jest mocno naponczowany syropem orzechowym, całość bardzo ciekawie się komponuje. I mimo że nie lubię kremów maślanych, to jednak z czystym sumieniem mogę Wam to ciacho polecić zarówno na komunię jak i każdą inną okazje. Przepis pochodzi z książki „Przepisy siostry Anastazji – 100 nowych ciast” s. Anastazja Pustelnik. Zmniejszyłam tylko ilość kremu i zmieniłam poncz, a biszkopt przygotowałam wg swojego sprawdzonego przepisu.

Polecam!

Ps. Figurka aniołka pochodzi ze sklepu ZlotyAniol.pl.

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej*
    mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    wiórków kokosowych
    róże przygotowane z masy cukrowej
  • Krem orzechowy:

    Ilość Składnik
    cukru
    pirytusu (w wersji komunijnej i dla dzieci oczywiście pominąć)
    opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    200 g masła
    mielonych orzechów laskowych lub włoskich (można dać więcej jeśli chcecie by masa była mocno orzechowa)
    mleka
  • Krem kokosowy:

    Ilość Składnik
    cukru
    słodzonego mleka skondensowanego
    200 g masła
    mleka
    cukru pudru
    duże jajko
    wiórek kokosowych
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    masła lub oleju słonecznikowego
    200 g czekolady deserowej (gorzkiej lub mlecznej wg upodobań)
    śmietanki kremówki
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    syrop orzechowy (taki do kawy i herbaty) rozcieńczony z przegotowaną wodą lub wystudzoną herbatą (ok. 350 ml)

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Formę o wymiarach 30 x 20 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli używamy tortownicy wystarczy wyłożyć papierem dno formy, boków nie wykładamy i nie natłuszczamy. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40-50 minut (do suchego patyczka).*

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt podzielić ostrym nożem na 3 blaty.

*można też podzielić ciasto na 3 i upiec oddzielnie 3 blaty, ważne, żeby ciasto przygotowywać wtedy etapami, bo ubite ciasto biszkoptowe trzeba od razu piec, inaczej biszkopt opadnie

Masa orzechowa:

Z mleka cukru i budyniu ugotować budyń (powinien być dość gęsty, ale pamiętajmy, że zastygnie po wystygnięciu). Przykryć folią spożywczą lub aluminiową i wystudzić. Masło ucierać mikserem na wysokich obrotach, dodając po łyżce wystudzony budyń. Masa powinna zrobić się puszysta i zwiększyć objętość. Jeśli pojawiłyby się grudki można przetrzeć krem przez sitko. Dodać zmielone orzechy i spirytus, zmiksować aż masa będzie jednolita.

Masa kokosowa:

Zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć nim wiórki kokosowe.

Mleko skondensowane podgrzać aż będzie gorące, nie gotować.

Jajko ubić z cukrem na parze na gęstą niemalże biała masę. Wlewać do niej cienkim strumieniem gorące mleko ciągle ubijającą, doprowadzić masę niemalże do wrzenia (nie gotować!) i zestawić z garnka. Przestudzić ciągle ubijając. Masło utrzeć w drugiej misce z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać przestudzona masę jajeczną i ubić aż całość będzie puszysta i gładka (krem nie będzie aż tak puszysty jak ten budyniowy). Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

Dolny biszkopt naponczować, wyłożyć na niego krem kokosowy, wierzch wyrównać. Przykryć drugim blatem, naponczować i wyłożyć krem orzechowy. Przykryć ostatnim blatem, naponczować.

Polewa czekoladowa:

Śmietankę podgrzać do momentu aż się zagotuje, zdjąć z ognia dodać posiekaną czekoladę i masło, pozostawić na chwilę alby czekolada się rozpuściła, wymieszać aż polewa będzie jednolita.

Gotową polewą polać wierzch ciasta, obsypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)