Mazurek kokosowy

Przyg: 40 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_1339.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (najlepiej krupczatka)
    200 g masła, zimnego
    cukru pudru
    żółtka
  • Ciasto do dekoracji brzegów:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    żółtko z bardzo małego jajka (albo 2/3 normalnego rozbełtanego widelcem żółtka)
    mąki
    cukru pudru
  • Masa kokosowa:

    Ilość Składnik
    mleko
    drobnego cukru do wypieków
    masła
    pełnego mleka w proszku
    wiórków kokosowych
    3-4 łyżki likieru kokosowego (można pominąć)

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na grubość palca, uformować prostokątny lub kwadratowy mazurek (u mnie o wym. 24 cm x 20) i wyłożyć ciastem spód formy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wystające boki poprzycinać. Ponakłuwać widelcem, żeby nie rosło podczas pieczenia.

Ciasto do dekoracji:

Wszystkie składniki wyrobić chłodnymi rękoma na jednolita masę, nie za długo, żeby nie zaczęło się mocno kleić, w razie potrzeby dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić, jeśli by się kruszyła dodać odrobinę masła. Ciasto powinno być miękkie i bardzo plastyczne. Przełożyć je do szprycy cukierniczej lub worka cukierniczego z końcówką w kształcie malej zamkniętej gwiazdki i wokół brzegów mazurka zrobić rozetki.

Ciasto wstawić na około 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i piec około 20-25 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Masa kokosowa:

Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni.

Mleko zagotować z cukrem, zmniejszyć ogień na minimalny i dodać masło. Gdy całe masło się roztopi wymieszać, dodać mleko w proszku i podprażone wiórki kokosowe, zmiksować na jednolitą masę.  Gotową wyłożyć równomiernie na ciasto, wierzch wygładzić szpatułką cukierniczą lub nożem tudzież wilgotną dłonią. Udekorować wg uznania.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 12

Pyszny mazurek o zdecydowanym kokosowym smaku, to ciekawa odmiana na wielkanocnym stole. Kruchy, rozpływający się w ustach spód przykryty warstwą kokosowego nadzienie na bazie kremu ze zmielonych wiórków kokosowych i mleka w proszku. Myślę, że przypadnie do gustu nie tylko fanom kokosa. :)

IMG_1327.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2014-04-18 18:35:08

    Twoje mazurki są idealne:) Życzę radosnych Świąt;)

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2014-04-18 14:58:45

    rewelacyjny ten mazurek :)

    Twój komentarz

Mazurek kokosowy

Mazurek kokosowy

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 20x24 cm

Opis

Pyszny mazurek o zdecydowanym kokosowym smaku, to ciekawa odmiana na wielkanocnym stole. Kruchy, rozpływający się w ustach spód przykryty warstwą kokosowego nadzienie na bazie kremu ze zmielonych wiórków kokosowych i mleka w proszku. Myślę, że przypadnie do gustu nie tylko fanom kokosa. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (najlepiej krupczatka)
    200 g masła, zimnego
    cukru pudru
    żółtka
  • Ciasto do dekoracji brzegów:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    żółtko z bardzo małego jajka (albo 2/3 normalnego rozbełtanego widelcem żółtka)
    mąki
    cukru pudru
  • Masa kokosowa:

    Ilość Składnik
    mleko
    drobnego cukru do wypieków
    masła
    pełnego mleka w proszku
    wiórków kokosowych
    3-4 łyżki likieru kokosowego (można pominąć)

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na grubość palca, uformować prostokątny lub kwadratowy mazurek (u mnie o wym. 24 cm x 20) i wyłożyć ciastem spód formy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wystające boki poprzycinać. Ponakłuwać widelcem, żeby nie rosło podczas pieczenia.

Ciasto do dekoracji:

Wszystkie składniki wyrobić chłodnymi rękoma na jednolita masę, nie za długo, żeby nie zaczęło się mocno kleić, w razie potrzeby dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić, jeśli by się kruszyła dodać odrobinę masła. Ciasto powinno być miękkie i bardzo plastyczne. Przełożyć je do szprycy cukierniczej lub worka cukierniczego z końcówką w kształcie malej zamkniętej gwiazdki i wokół brzegów mazurka zrobić rozetki.

Ciasto wstawić na około 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i piec około 20-25 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Masa kokosowa:

Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni.

Mleko zagotować z cukrem, zmniejszyć ogień na minimalny i dodać masło. Gdy całe masło się roztopi wymieszać, dodać mleko w proszku i podprażone wiórki kokosowe, zmiksować na jednolitą masę.  Gotową wyłożyć równomiernie na ciasto, wierzch wygładzić szpatułką cukierniczą lub nożem tudzież wilgotną dłonią. Udekorować wg uznania.

Smacznego :)