Mazurek pomarańczowy

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
mazurek%20pomar1[1].jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x25 cm

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    200 g masła
    jajko
    żółtka
    cukru pudru
    kwasnej śmietany
  • Masa pomarańczowa:

    Ilość Składnik
    cytryna
    duże pomarańcze
    cukru
    dżemu pomarańczowego
    skórka pomarańczowa
    cukru pudru
  • Kandyzowane plastry pomarańczy:

    Ilość Składnik
    małe pomarańcze
    wody
    cukru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    150 g masy marcepanowej

Sposób przygotowania

Składnik na ciasto wymieszać i szybko zagnieść z nich ciasto, podzielić na 2 części (1/3 i 2/3) .Większą część uformować w kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. Mniejszą na razie odłożyć.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na placek wielkości blatu marcepanowego. Z mniejszego (nieschłodzonego) uformować wokół placka ozdobne wałeczki (lekko dociskając). Można też nieschłodzone ciasto umieścić w szprycy i wycisnąć wokół placka dekoracyjny rant.

Piec ok 15 minut w temp. 200 stopni C.

Masę marcepanową rozwałkować na cienki placek, ciut mniejszy od blatu z ciasta (pomniejszony o ranty lub wałeczek, jeśli je robiliście). Zostawić kawałek masy do ozdobienia mazurka.

Dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko. Posmarować kruchy spód, przykryć masą marcepanową.

Cytrynę i pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć. Otrzeć skórkę z 1/2 cytryny oraz 1 i 1/2 pomarańczy. Utrzeć ją z 2 łyżkami cukru pudru.

Z owoców wycisnąć sok, dodać cukier. Połączyć ze skórką i ucierać ok 20 minut. Masę przełożyć do rondla, często mieszając, gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Rozsmarować na mazurku. Ozdobić go kandyzowanymi plastrami pomarańczy i marcepanem.

Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki. Gotować przez 1 godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku ... Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce. 

Pomarańcze z przepisu http://majanaboxing.blox.pl/2010/11/Kandyzowane-plasterki-pomaranczy.html 

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Tym razem coś dla fanów mazurków. Wspaniałe połączenie pomarańczy, marcepanu i kruchego ciasta. Idealny na święta Wielkanocne, ale jeśli lubicie jeść mazurki na co dzień to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie takim cudeńkiem dogodzić. :) Przepis inspirowany mazurkiem Doroty , trochę zmodyfikowany na moje potrzeby. Polecam :)

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • kulinarne-smaki kulinarne-smaki
    2012-03-22 20:33:39

    Piękna propozycja wypieku

    Twój komentarz

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 20x25 cm

Opis

Tym razem coś dla fanów mazurków. Wspaniałe połączenie pomarańczy, marcepanu i kruchego ciasta. Idealny na święta Wielkanocne, ale jeśli lubicie jeść mazurki na co dzień to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sobie takim cudeńkiem dogodzić. :) Przepis inspirowany mazurkiem Doroty , trochę zmodyfikowany na moje potrzeby. Polecam :)

Składniki

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    200 g masła
    jajko
    żółtka
    cukru pudru
    kwasnej śmietany
  • Masa pomarańczowa:

    Ilość Składnik
    cytryna
    duże pomarańcze
    cukru
    dżemu pomarańczowego
    skórka pomarańczowa
    cukru pudru
  • Kandyzowane plastry pomarańczy:

    Ilość Składnik
    małe pomarańcze
    wody
    cukru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    150 g masy marcepanowej

Sposób przygotowania

Składnik na ciasto wymieszać i szybko zagnieść z nich ciasto, podzielić na 2 części (1/3 i 2/3) .Większą część uformować w kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. Mniejszą na razie odłożyć.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na placek wielkości blatu marcepanowego. Z mniejszego (nieschłodzonego) uformować wokół placka ozdobne wałeczki (lekko dociskając). Można też nieschłodzone ciasto umieścić w szprycy i wycisnąć wokół placka dekoracyjny rant.

Piec ok 15 minut w temp. 200 stopni C.

Masę marcepanową rozwałkować na cienki placek, ciut mniejszy od blatu z ciasta (pomniejszony o ranty lub wałeczek, jeśli je robiliście). Zostawić kawałek masy do ozdobienia mazurka.

Dżem podgrzać, przetrzeć przez sitko. Posmarować kruchy spód, przykryć masą marcepanową.

Cytrynę i pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć. Otrzeć skórkę z 1/2 cytryny oraz 1 i 1/2 pomarańczy. Utrzeć ją z 2 łyżkami cukru pudru.

Z owoców wycisnąć sok, dodać cukier. Połączyć ze skórką i ucierać ok 20 minut. Masę przełożyć do rondla, często mieszając, gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Rozsmarować na mazurku. Ozdobić go kandyzowanymi plastrami pomarańczy i marcepanem.

Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać cukier, wlać wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki. Gotować przez 1 godzinę - lub nawet trochę dłużej - pomarańcze powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinien powstać gęsty, kleisty syrop o cudownym pomarańczowym smaku ... Gotowe plasterki wyjąć na papier do pieczenia. Można je zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w zamkniętym słoiczku, w lodówce. 

Pomarańcze z przepisu http://majanaboxing.blox.pl/2010/11/Kandyzowane-plasterki-pomaranczy.html 

Smacznego :)