Mazurek kawowy

Przyg: 30 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_4325.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21x28 cm

  • Składniki na ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    200 g schłodzonego masła
    cukru
    żółtka
    śmietany
  • Składniki na masę:

    Ilość Składnik
    marmolady
    masła
    cukru
    mleka w proszku
    kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    wrzątku
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ozdoby cukrowe

Sposób przygotowania

Ciasto:

Składniki na ciasto wymieszać i szybko zagnieść z nich ciasto kruche. Kawałek (1/4) odłożyć, z reszty uformować kule, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto przekroić na dwie części, obie rozwałkować na cienkie placki wielkości połowy formy (u mnie forma o wymiarach 27 x 21 cm) - ja upiekłam oba blaty naraz oddzielając je sztywnym papierem do wypieków. Nieschłodzone ciasto umieścić w rękawie cukierniczym i wycisnąć ozdobny rant wokół jednego placka ciasta.

Piec ok 15-20 minut w temp. 180° C. Lekko ostudzone placki przełożyć marmoladą.

Masa:

W rondelku rozpuścić masło. 

W misce wymieszać mleko w proszku z kawą, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać 50 ml wrzątku, zmiksować. Gdy składniki się połączą dodać przestudzone masło. Wylać na wierzch mazurka, udekorować wg uznania (u mnie dekoracja z gorzkiej czekolady i lukru).

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 12

To jużostatnia propozycja na tegoroczne Wielkanocne słodkości. Jeszcze jeden mazurekz mojej zeszytowej kolekcji, ten zapewne też jest zaczerpnięty z jakiejśpublikacji papierowej, ale niestety nie dojdę już skąd. Bardzo ciekawe połączenie masy kawowej (na bazie mleka w proszku) i marmolady. Zdecydowanienie jest to bardzo słodki mazurek. Marmolada w połączeniu z kawą nadaje muwyrazistości i ciekawego smaku. A sama masa kawowa, niebo w gębie! Ostrzegam,trudno się od niego oderwać. :) Bardzo gorąco polecam!

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • zyrg zyrg
    2015-03-17 14:18:18

    ile schłodzonego masła trzeba dodać do masy kawowej?nie ma o tym mowy w składnikach.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-17 16:46:03

      Nie dodajemy schłodzonego masła, chodziło mi o przestudzone masło, które wcześniej rozpuściliśmy, ale z rozpędu napisałam "schłodzone". :) Już poprawiłam w przepisie. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Dzierlatka Dzierlatka
    2012-04-12 20:17:59

    Aż ślinka cieknie na widok tego mazurka:) W tym roku nie zdążyłam, ale mam nadzieję, że na następne święta już się uda. Pozdrawiam! :)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-04-08 09:30:26

    pięknych

    Świąt życzę

    oprószonych cukrem pudrem

    Twój komentarz
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-04-07 18:17:14

    Śliczny mazurek ;)

    Wszystkiego co najlepsze życzę Ci na święta;)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-04-07 18:02:08

    rany... Kasiu ! Uwielbiam wszystko co kawowe. Ja generalnie bez kawy nie potrafię się obejść :) Na Święta juz nie zdążę ale po Świętach mam większą impreze to sobie już zapisałam ten i ten z marcepanem :D

    Twój komentarz
  • pieczarka mySia pieczarka mySia
    2012-04-07 16:56:39

    Cudowny :)

    Wesolego Alleluja :*

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-04-07 11:52:16

    pysznie wyglada:)

    raz jeszcze zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2012-04-07 08:07:29

    ale ladny:)

    Pięknych świąt Ci życze:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-04-07 07:21:05

    Kasiu,jaki piękny ten mazurek! Cudownie przybrany. Uwielbiam wszystko co kawowe,mniam.

    Radosnych Świąt Ci życzę :)

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2012-04-07 07:09:07

    masa kawowa? to musi być obłędny!

    ślicznie udekorowany :)

    Życzę Radosnych i Bardzo Smacznych Świąt!

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-04-07 04:48:07

    znam ten problem ze znajdowanie źródła przepisu. notuję go w zeszycie bez podania pochodzenia, a potem łamię sobie głowę, skąd on.

    jednakże patrząc na taki wspaniały mazurek zastanawiam się, czy warto sobie tym zaprzątać głowę? chyba nie xd

    bardzo apetyczny!

    życzę Ci samych smakowitych chwil,

    mnóstwo uśmiechu i radości w rodzinnym gronie!

    Wesołego Alleluja! ;*

    Twój komentarz

Mazurek kawowy

Mazurek kawowy

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 21x28 cm

Opis

To jużostatnia propozycja na tegoroczne Wielkanocne słodkości. Jeszcze jeden mazurekz mojej zeszytowej kolekcji, ten zapewne też jest zaczerpnięty z jakiejśpublikacji papierowej, ale niestety nie dojdę już skąd. Bardzo ciekawe połączenie masy kawowej (na bazie mleka w proszku) i marmolady. Zdecydowanienie jest to bardzo słodki mazurek. Marmolada w połączeniu z kawą nadaje muwyrazistości i ciekawego smaku. A sama masa kawowa, niebo w gębie! Ostrzegam,trudno się od niego oderwać. :) Bardzo gorąco polecam!

Składniki

  • Składniki na ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    200 g schłodzonego masła
    cukru
    żółtka
    śmietany
  • Składniki na masę:

    Ilość Składnik
    marmolady
    masła
    cukru
    mleka w proszku
    kawy rozpuszczalnej
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    wrzątku
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ozdoby cukrowe

Sposób przygotowania

Ciasto:

Składniki na ciasto wymieszać i szybko zagnieść z nich ciasto kruche. Kawałek (1/4) odłożyć, z reszty uformować kule, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto przekroić na dwie części, obie rozwałkować na cienkie placki wielkości połowy formy (u mnie forma o wymiarach 27 x 21 cm) - ja upiekłam oba blaty naraz oddzielając je sztywnym papierem do wypieków. Nieschłodzone ciasto umieścić w rękawie cukierniczym i wycisnąć ozdobny rant wokół jednego placka ciasta.

Piec ok 15-20 minut w temp. 180° C. Lekko ostudzone placki przełożyć marmoladą.

Masa:

W rondelku rozpuścić masło. 

W misce wymieszać mleko w proszku z kawą, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać 50 ml wrzątku, zmiksować. Gdy składniki się połączą dodać przestudzone masło. Wylać na wierzch mazurka, udekorować wg uznania (u mnie dekoracja z gorzkiej czekolady i lukru).

Smacznego :)