Mazurek chałwowy

Przyg: 40 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 9
Filtry wyszukiwania
maz2.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x23 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki kokosowej
    roztopionego oleju kokosowego (ok. 4 łyżek w konsystencji stałej)
    miodu płynnego (gęsty podgrzewamy), można zastąpić syropem klonowym
    ekstraktu/pasty z wanilii
  • Masa chałwowo-daktylowa:

    Ilość Składnik
    100 g naturalnej pasty tahini
    mleka kokosowego
    dowolnych orzechów (u mnie 50 g ziemnych i 50 g laskowych bez skórki)
    suszonych daktyli
    ekstraktu z wanilii
  • Do dekoracji:

    Ilość Składnik
    dowolnych orzechów, posiekanych
    opcjonalnie gorzka lub mleczna czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej

Sposób przygotowania

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwile, żeby zmiękły. 

Mąkę mieszamy w naczyniu z roztopionym olejem, płynnym miodem lub syropem klonowym i resztą składników. Można

to zrobić łyżką/ręka lub w malakserze. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy jeszcze odrobinę oleju kokosowego lub wody.

Odstawiamy na chwilę, żeby mąka wchłonęła płyn. 

W międzyczasie daktyle odcedzamy na sitku z wody, wrzucamy do blendera/malaksera, dodajemy podgrzane mleko

kokosowe i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pastę tahini i ponownie blendujemy aż masa będzie jednolita. 

Kokosowe "ciasto" przekładamy do niedużej foremki (u mnie o wym. o. 23 x 23 cm), można ją wyłożyć folią aluminiową

lub papierem do wypieków, choć nie jest to konieczne.  Gotową masę wykładamy na ciasto, wierzch

wyrównujemy. Dekorujemy posiekanymi orzechami, czekoladą lub inaczej wg uznania.

Smacznego :)


Przyg: 40 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 9

Kolejna wielkanocna propozycja. Tym razem mazurek z nadzieniem chałwowo-daktylowym. Tradycyjny kruchy spód został zastąpiony kruchym spodem kokosowym (bez pieczenia) przykryty warstwą pysznego chałwowego nadzienia i chrupiącymi orzeszkami. Mojej rodzince bardzo przypadł do gustu. Polecam szczególnie fanom chałwy, choć mi bardzo smakował mimo ze za samą chałwą nie przepadam. :)

maz3.JPG maz4.JPG maz5.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-18 16:49:47

    @Asia - Żółtka sprawiają, że ciasto jest jeszcze delikatniejsze i bardziej kruche. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2014-04-18 15:35:11

    W oryginalnym przepisie4 na mojewypieki.com nie ma żółtek. U Ciebie są. Co da dodanie żółtek? Jak dla mnie są to dwie różne wersje na ciasto i nie wiem, na którą się zdecydować.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-18 12:08:19

    @BeataW - tak, jak najbardziej. :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • beataw beataw
    2014-04-18 10:48:06

    wiem, ze do chałwy pasują wiśnie..czy mogę dać warstę dzemu wiśniowego, lub np. z czarnej porzeczki dla przełamania smaku chałwy;)?

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2014-04-17 18:51:32

    Robiłam kiedyś chałwowy, bardzo wszystkim smakował. Pięknie ustrojony Twój. Pozdrówki :)

    Twój komentarz

Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 9

Forma: 23x23 cm

Opis

Kolejna wielkanocna propozycja. Tym razem mazurek z nadzieniem chałwowo-daktylowym. Tradycyjny kruchy spód został zastąpiony kruchym spodem kokosowym (bez pieczenia) przykryty warstwą pysznego chałwowego nadzienia i chrupiącymi orzeszkami. Mojej rodzince bardzo przypadł do gustu. Polecam szczególnie fanom chałwy, choć mi bardzo smakował mimo ze za samą chałwą nie przepadam. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki kokosowej
    roztopionego oleju kokosowego (ok. 4 łyżek w konsystencji stałej)
    miodu płynnego (gęsty podgrzewamy), można zastąpić syropem klonowym
    ekstraktu/pasty z wanilii
  • Masa chałwowo-daktylowa:

    Ilość Składnik
    100 g naturalnej pasty tahini
    mleka kokosowego
    dowolnych orzechów (u mnie 50 g ziemnych i 50 g laskowych bez skórki)
    suszonych daktyli
    ekstraktu z wanilii
  • Do dekoracji:

    Ilość Składnik
    dowolnych orzechów, posiekanych
    opcjonalnie gorzka lub mleczna czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej

Sposób przygotowania

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwile, żeby zmiękły. 

Mąkę mieszamy w naczyniu z roztopionym olejem, płynnym miodem lub syropem klonowym i resztą składników. Można

to zrobić łyżką/ręka lub w malakserze. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy jeszcze odrobinę oleju kokosowego lub wody.

Odstawiamy na chwilę, żeby mąka wchłonęła płyn. 

W międzyczasie daktyle odcedzamy na sitku z wody, wrzucamy do blendera/malaksera, dodajemy podgrzane mleko

kokosowe i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pastę tahini i ponownie blendujemy aż masa będzie jednolita. 

Kokosowe "ciasto" przekładamy do niedużej foremki (u mnie o wym. o. 23 x 23 cm), można ją wyłożyć folią aluminiową

lub papierem do wypieków, choć nie jest to konieczne.  Gotową masę wykładamy na ciasto, wierzch

wyrównujemy. Dekorujemy posiekanymi orzechami, czekoladą lub inaczej wg uznania.

Smacznego :)