Mazurek chałwowy

Przyg: 40 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 9
Filtry wyszukiwania
maz2.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
23x23 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    200 g masła, zimnego
    cukru pudru
    mąki pszennej (najlepiej krupczatka)
    żółtka
  • Masa chałwowa:

    Ilość Składnik
    200 g chałwy waniliowej
    śmietanki kremówki
    dowolnych orzechów (u mnie 50 g ziemnych i 50 g laskowych bez skórki)
    cukru pudru
  • Do dekoracji:

    Ilość Składnik
    dowolnych orzechów, posiekanych
    gorzka lub mleczna czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na grubość palca, uformować prostokątny lub kwadratowy mazurek (u mnie kwadratowy o boku 23 cm, ale ciasta starczy na ciut większy) i wyłożyć ciastem spód formy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i piec około 20-25 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić

Masa chałowa:

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką jednolitą masę. Przełożyć ją do rondelka z grubym dnem i zagotować, stale mieszając, bo masa może się przypalać.

Pogotować około 3 minut, żeby masa nieco zgęstniała.

Gotową masę wylać na upieczony spód, wierzch wyrównać. Udekorować posiekanymi orzechami, czekoladą lub inaczej wg uznania.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 9

Kolejna wielkanocna propozycja. Tym razem mazurek z nadzieniem chałowym. Tradycyjny kruchuteńki spód przykryty warstwą pysznego chałwowego nadzienia i chrupiącymi orzeszkami. Mojej rodzince bardzo przypadł do gustu. Polecam szczególnie fanom chałwy, choć mi bardzo smakował mimo ze za samą chałwą nie przepadam. :)

Ps. Pomysł na nadzienie chałowe zaczerpnęłam stąd. Dokonałam tylko niewielkich modyfikacji. Bardzo polecam!

maz3.JPG maz4.JPG maz5.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-18 16:49:47

    @Asia - Żółtka sprawiają, że ciasto jest jeszcze delikatniejsze i bardziej kruche. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2014-04-18 15:35:11

    W oryginalnym przepisie4 na mojewypieki.com nie ma żółtek. U Ciebie są. Co da dodanie żółtek? Jak dla mnie są to dwie różne wersje na ciasto i nie wiem, na którą się zdecydować.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-18 12:08:19

    @BeataW - tak, jak najbardziej. :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • beataw beataw
    2014-04-18 10:48:06

    wiem, ze do chałwy pasują wiśnie..czy mogę dać warstę dzemu wiśniowego, lub np. z czarnej porzeczki dla przełamania smaku chałwy;)?

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2014-04-17 18:51:32

    Robiłam kiedyś chałwowy, bardzo wszystkim smakował. Pięknie ustrojony Twój. Pozdrówki :)

    Twój komentarz

Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 9

Forma: 23x23 cm

Opis

Kolejna wielkanocna propozycja. Tym razem mazurek z nadzieniem chałowym. Tradycyjny kruchuteńki spód przykryty warstwą pysznego chałwowego nadzienia i chrupiącymi orzeszkami. Mojej rodzince bardzo przypadł do gustu. Polecam szczególnie fanom chałwy, choć mi bardzo smakował mimo ze za samą chałwą nie przepadam. :)

Ps. Pomysł na nadzienie chałowe zaczerpnęłam stąd. Dokonałam tylko niewielkich modyfikacji. Bardzo polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    200 g masła, zimnego
    cukru pudru
    mąki pszennej (najlepiej krupczatka)
    żółtka
  • Masa chałwowa:

    Ilość Składnik
    200 g chałwy waniliowej
    śmietanki kremówki
    dowolnych orzechów (u mnie 50 g ziemnych i 50 g laskowych bez skórki)
    cukru pudru
  • Do dekoracji:

    Ilość Składnik
    dowolnych orzechów, posiekanych
    gorzka lub mleczna czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na grubość palca, uformować prostokątny lub kwadratowy mazurek (u mnie kwadratowy o boku 23 cm, ale ciasta starczy na ciut większy) i wyłożyć ciastem spód formy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i piec około 20-25 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić

Masa chałowa:

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką jednolitą masę. Przełożyć ją do rondelka z grubym dnem i zagotować, stale mieszając, bo masa może się przypalać.

Pogotować około 3 minut, żeby masa nieco zgęstniała.

Gotową masę wylać na upieczony spód, wierzch wyrównać. Udekorować posiekanymi orzechami, czekoladą lub inaczej wg uznania.

Smacznego :)