Czekoladowa tarta Oreo

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_0322.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
26 cm

  • Do dekoracji:

    Ilość Składnik
    ciasteczek Oreo, przekrojonych na pół
    kropelki czekoladowe lub grubo posiekana czekolada
  • Spód:

    Ilość Składnik
    daktyli suszonych
    ulubionych mielonych orzechów
    zmielonych wiórków kokosowych
    zmielonych płatkow owsianych (ok 4 łyzek); można je zmielić w blenderze
    kakao
    2 łyżki oleju koksowego (w postaci stałej)
  • Nadzienie czekoladowo-daktylowe:

    Ilość Składnik
    daktyli suszonych
    ulubionego mleka roślinnego
    kakao

Sposób przygotowania

Spód:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 min, żeby zmiękły.

Miękkie daktyle blendujemy na gładką masę, dodajemy  do niej zmielone orzechy, płatki owsiane, wiórki, kakao i olej kokosowy, ponownie blendujemy aż składniki się połączą. Zamiast blednować można wymieszać masę łyżką lub ręką. Jeśli masa byłaby zbyt rzadka dodajemy więcej zmielone płatków owsianych.

 

Przygotowana masą wylepiamy formę (najlepiej silikonową lub stalowa, wcześniej lekko natłuszczona (do ceramicznej masa może się mocno przylepić i będzie problem z wyjmowaniem.

Nadzienie:

Daktyle sparzamy wrzątkiem, pozostawiamy je w ni na kilka min.

Odsączamy, przekładamy do blendera, dodajemy mleko i kakao, blednujemy na gładką, jednolitą masę. Wykładamy na spód, schładzamy.

Opcjonalnie dekorujemy kilkoma ciasteczkami oreo.

Smacznego :)


Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12

Tarta na wskroś czekoladowa, a do tego banalna w przygotowaniu, bo bez pieczenia. Spód w całości z ciasteczek Oreo, czekoladowe nadzienie i dodatkowo zatopione w niej Oreo i kropelki czekolady.

Tarta, która jest czekoladowa do granic możliwości. :) Dlatego tez nie zdziwcie się, jeśli nie będziecie w stanie na raz zjeść więcej niż jeden mały kawałeczek. :) Przyznaje, że ja nie podołałam większej ilości, ale za to ile ten mały kawałeczek daje nam radości. ;) Zainspirował mnie ten przepis, który pozmieniałam wg własnego uznania i dopasowując proporcje do użytej formy. Polecam!

IMG_0300.JPG IMG_0311.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • hanlew hanlew
    2016-06-25 12:07:02

    Fajne, smaczne. Robimy z cóką i jej koleżankami już drugi raz:) Mamy patent na kruszenie ciastek - najlepiej to się robi wałkiem. Wałek pomaga nam też w przygotowaniu równego spodu ciasta - masę oreową kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem i wałkujemy:) Potem wszystko z papierem wkładamy do formy i do lodówki (górny papier można od razu zdjąć albo po zastygnięciu). Polecamy:)

    Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2014-03-25 19:52:46

    W weekend wypróbuję przepis :)

    Twój komentarz
  • Ciast.Co Ciast.Co
    2014-03-25 18:46:39

    O rany! jakie piękne i zachęcające zdjęcia!!! Moi milusińscy by oszaleli:) zapisuję przepis:) pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Malinowa Malinowa
    2014-03-25 17:03:05

    Szaleństwo czekoladowe ! Już to lubię :D

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2014-03-25 13:57:59

    Ta masa czekoladowa...istne cudo!

    Twój komentarz

Czekoladowa tarta Oreo

Czekoladowa tarta Oreo

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 26 cm

Opis

Tarta na wskroś czekoladowa, a do tego banalna w przygotowaniu, bo bez pieczenia. Spód w całości z ciasteczek Oreo, czekoladowe nadzienie i dodatkowo zatopione w niej Oreo i kropelki czekolady.

Tarta, która jest czekoladowa do granic możliwości. :) Dlatego tez nie zdziwcie się, jeśli nie będziecie w stanie na raz zjeść więcej niż jeden mały kawałeczek. :) Przyznaje, że ja nie podołałam większej ilości, ale za to ile ten mały kawałeczek daje nam radości. ;) Zainspirował mnie ten przepis, który pozmieniałam wg własnego uznania i dopasowując proporcje do użytej formy. Polecam!

Składniki

  • Do dekoracji:

    Ilość Składnik
    ciasteczek Oreo, przekrojonych na pół
    kropelki czekoladowe lub grubo posiekana czekolada
  • Spód:

    Ilość Składnik
    daktyli suszonych
    ulubionych mielonych orzechów
    zmielonych wiórków kokosowych
    zmielonych płatkow owsianych (ok 4 łyzek); można je zmielić w blenderze
    kakao
    2 łyżki oleju koksowego (w postaci stałej)
  • Nadzienie czekoladowo-daktylowe:

    Ilość Składnik
    daktyli suszonych
    ulubionego mleka roślinnego
    kakao

Sposób przygotowania

Spód:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 10 min, żeby zmiękły.

Miękkie daktyle blendujemy na gładką masę, dodajemy  do niej zmielone orzechy, płatki owsiane, wiórki, kakao i olej kokosowy, ponownie blendujemy aż składniki się połączą. Zamiast blednować można wymieszać masę łyżką lub ręką. Jeśli masa byłaby zbyt rzadka dodajemy więcej zmielone płatków owsianych.

 

Przygotowana masą wylepiamy formę (najlepiej silikonową lub stalowa, wcześniej lekko natłuszczona (do ceramicznej masa może się mocno przylepić i będzie problem z wyjmowaniem.

Nadzienie:

Daktyle sparzamy wrzątkiem, pozostawiamy je w ni na kilka min.

Odsączamy, przekładamy do blendera, dodajemy mleko i kakao, blednujemy na gładką, jednolitą masę. Wykładamy na spód, schładzamy.

Opcjonalnie dekorujemy kilkoma ciasteczkami oreo.

Smacznego :)