Tarta czekoladowo-kajmakowa z karmelizowanymi bananami

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
tarta%20czekoladowo-kajmakowa_2.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
26 cm

  • Składniki:

    Ilość Składnik
    250 g ciasteczek pełnoziarnistych
    masła
    gorzkiej czekolady
  • Masa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
  • Karmelizowane banany:

    Ilość Składnik
    banany
    brązowego cukru trzcinowego
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowej masy kajmakowej)
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    3 łyżki startej czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania

Ciasteczka rozkruszyć na pył za pomocą blendera lub wałka. Masło z czekoladą rozpuścić w rondelku z grubym dnem, cały czas mieszając. Masę czekoladowo-maślaną połączyć z rozkruszonymi ciasteczkami. Formę do tarty natłuścić, dno i boki wyłożyć masą ciasteczkową, dociskając dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce.

Posiekaną czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą i śmietanką ustawiamy na garnku z gotującą się na wodą, pilnujemy by woda, ani para nie dostawała się do czekolady, bo zgęstnieje). Masę schłodzić. Gdy nieco zgęstnieje rozsmarować ją na spodzie ciasta i ponownie schłodzić, aż całkowicie zgęstnieje. Masę kajmakową rozsmarować na zastygniętej masie czekoladowej.

Karmelizowane banany:

Banany pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny.
Masło stopić na patelni, dodać cukier. Podgrzewać na niewielkim ogniu aż cukier się skarmelizuje (będzie miał ciemniejszy kolor, gęstszą konsystencję, przypominającą zawiesisty sos), dodać banany, delikatnie wymieszać, chwilę razem podgrzać, zdjąć z ognia.
Banany przestudzić, wyłożyć na masę kajmakową.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na karmelizowane banany, wierzch obsypać startą czekoladą.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12

Kochani nie będę Wam specjalnie reklamować tej tarty, powiem tylko tyle, że jeśli zerkacie na moje przepisy i zastanawiacie się, którą tartę lub które ciasto czekoladowe zrobić w pierwszej kolejności, to bez wahania powiem Wam „zacznijcie od tej!”. :) To jedna z najlepszych tarta na blogu i jedna z najlepszych jakie jadłam. Kruchy czekoladowy spód wspaniale współgra z truflową masą czekoladową, ta z kolei cudownie łączy się z masa kajmakową, a jeśli do dodamy jeszcze karmelizowane banany i bitą śmietanę powstaje coś czemu nie sposób się oprzeć. :) Ja mocno walczyłam, zęby nie zjeść więcej niż jeden kawałek, bo w tyle głowy kołatała się myśli „o matko, ile to ma kalorii”, ale muszę się przyznać, ze poległam te walkę i skusiłam się na dodatkowy kawałek. :) Nawet mój mąż, który nie przepada za czekoladowymi wypiekami i deserami wcinał ją ze smakiem od czasu do czasu wzdychając z uznaniem. :) Bardzo, ale to bardzo Wam ją polecam!

tarta%20czekoladowo-kajmakowa.JPG tarta%20czekoladowo-kajmakowa_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ela J Ela J
    2013-09-08 21:55:33

    Bardzo dziękuję ;) w takim razie teraz czas na tartę czekoladowo kajmakową. Wygląda przepysznie :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-05 18:47:02

    @ElaJ - ciesze się, że sernikobrownies smakowało. :) Jeśli chodzi o spód to wiele zależy od rodzaju ciasteczek, u mnie spód ładnie trzymał się nadzienia i nic się nie rozsypywało, był dość wilgotny. Jeśli juz podczas formowania jest zbyt suchy, bo ciastka wchłoną zbyt szybko masło wtedy dodajemy go odrobinę więcej i nic nie powinno się kruszyć. Jeśli spód będzie odpowiednio wilgotny, to po schłodzeniu w lodówce będzie ścisły i nic nie powinno się kruszyć. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Ela J Ela J
    2013-09-05 18:37:10

    Dzień dobry, od jakiegoś czasu śledzę przepisy na Pani blogu. Bardzo mi się podobają, nie mogę się napatrzeć i dlatego postanowiłam wypróbować któryś z nich. Zrobiłam sernikobrownies :) i wyszło mi rewelacyjnie i wszystkim smakowało. Jeśli chodzi o tartę i spód do niej to znalazłam gdzieś podobny przepis i dwa razy ją zrobiłam ale mimo, że spód był w lodówce to przy krojeniu rozsypywał się. Czy z tym spodem jest tak samo? Ciężko się kroi i rozwala przy nakładaniu? Dziękuję i pozdrawiam Ela.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-03 20:56:22

    Paulina - nie wiem czemu ciasto wyszło sypkie, u mnie spód był mocno wilgotny. :/

    Twój komentarz
  • Paulina Paulina
    2013-06-01 15:42:51

    Pysznie wszystko pasuje, ale ciasto jest bardzo sypkie chyba zła proporcja masła. Poza tym mniam

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-05-11 18:44:59

    Oj gdyby tak patrzeć ciągle na te kalorie to by człowiek głodny cały dzień chodził:) Cudowna tarta:)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-05-10 16:27:52

    Ten półpłynny kajmak na zdjęciach kusi ogromnie :) Pycha!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-09 21:52:44

    @Majana - Dziękuje za miłe słowa Madziu :) a tartę zrób koniecznie, bo wychodzi przepyszna :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-05-09 21:26:33

    Kasiu, tarta wygląda po prostu obłędnie ! Co tu dużo mówić - trzeba ją zrobić , bo musi byc pyszna.Uściski posyłam :*

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-08 13:26:55

    @Kasia - dziękuję za tyle ciepłych słów i błagam proszę mi mówić po imieniu, nie żadna Pani :) jeśli chodzi o ciastka, to nie muszą to być digestive, ja często używam innych pełnoziarnistych, np. kupowanych w Lidlu herbatników Butter Biscuits marki Sondey, używam też czasami herbatników Alce Nero lub innych w zależnosci od tego jakie akurat znajdę. Można też zrobić tartę na klasycznym kruchym cieście z dodatkiem kakao lub czekolady gorzkiej, na pewno nie straci na smaku, a nawet zyska, tylko przygotowanie będzie wtedy ciut dłuższe :) pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-08 13:14:25

    @Catherine - Kasiu ja do niedawna też nie lubiłam bananów w wypiekach, ale jakoś mi przeszło i nawet zaczęły mi smakować. :) Ale jeśli Ty za nimi nie przepadasz, to spokojnie możesz je pominąć i zrobić tę tartę bez bananów, też będzie pyszna. :) pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • wiosenka27 wiosenka27
    2013-05-08 12:48:12

    Wspaniała:)

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-05-08 12:00:12

    Dzień dobry! Od dawna obserwuję Pani bloga i wypróbowuję przepisy. Uwielbiam zarówno przepisy, szatę graficzną bloga, piękne zdjęcia i lekkość z jaką Pani pisze :)) (zaleciało trochę wazeliną, no ale nic na to nie poradzę, że to prawda). Ja również noszę imię Kasia, również jestem związana z prawem i też pasjonują mnie kulinaria. Miło zobaczyć u prawnika takie ciepłe usposobienie i do tego czas na pichcenie. No to koniec wazelinowania, przepraszam, że się rozpisałam. Przejdźmy do mojego pytania: zawsze mam problem w tartach jakie ciastka kupić. Czy to zawsze muszą być digestive? Czy może Pani polecić jakąś konkretną firmę? Ciężko u mnie znaleźć digestive więc szukam zastępników. Aaaa i myśli Pani, że tarta pieczona na klasycznym kruchym cieście coś straci w smaku? Pozdrawiam i mam nadzieję, że jeszcze długo będzie Pani serwować nam takie świetne przepisy ;)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-05-08 11:33:25

    Kasiu! Przyznam, że tarta wygląda niesamowicie kusząco:) i ten spływający karmel.... Przed jej upieczeniem powstrzymują mnie tylko banany, za którymi w wypiekach nie przepadam. Choć podejrzewam,że świetnie wspólgrają z całością.Pozdrawiam;)

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-05-08 11:03:25

    Najszybsza tarta na świecie,ale jak się zjadło banoffee pie to reszta już pójdzie gładko; piękna i niezwykle apetycznie wygląda :)

    Twój komentarz
  • LuLa LuLa
    2013-05-08 10:40:23

    Tak smakowicie wygląda:) kalorie chyba pójdą w boczki bo na jednym kawałku nie może się skończyć:)

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-05-08 09:48:18

    o rany toż to bomba kaloryczna ale pewnie niebiańsko smaczna bomba ;)

    Twój komentarz

Tarta czekoladowo-kajmakowa z karmelizowanymi bananami

Tarta czekoladowo-kajmakowa z karmelizowanymi bananami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 26 cm

Opis

Kochani nie będę Wam specjalnie reklamować tej tarty, powiem tylko tyle, że jeśli zerkacie na moje przepisy i zastanawiacie się, którą tartę lub które ciasto czekoladowe zrobić w pierwszej kolejności, to bez wahania powiem Wam „zacznijcie od tej!”. :) To jedna z najlepszych tarta na blogu i jedna z najlepszych jakie jadłam. Kruchy czekoladowy spód wspaniale współgra z truflową masą czekoladową, ta z kolei cudownie łączy się z masa kajmakową, a jeśli do dodamy jeszcze karmelizowane banany i bitą śmietanę powstaje coś czemu nie sposób się oprzeć. :) Ja mocno walczyłam, zęby nie zjeść więcej niż jeden kawałek, bo w tyle głowy kołatała się myśli „o matko, ile to ma kalorii”, ale muszę się przyznać, ze poległam te walkę i skusiłam się na dodatkowy kawałek. :) Nawet mój mąż, który nie przepada za czekoladowymi wypiekami i deserami wcinał ją ze smakiem od czasu do czasu wzdychając z uznaniem. :) Bardzo, ale to bardzo Wam ją polecam!

Składniki

  • Składniki:

    Ilość Składnik
    250 g ciasteczek pełnoziarnistych
    masła
    gorzkiej czekolady
  • Masa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
  • Karmelizowane banany:

    Ilość Składnik
    banany
    brązowego cukru trzcinowego
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowej masy kajmakowej)
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    3 łyżki startej czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania

Ciasteczka rozkruszyć na pył za pomocą blendera lub wałka. Masło z czekoladą rozpuścić w rondelku z grubym dnem, cały czas mieszając. Masę czekoladowo-maślaną połączyć z rozkruszonymi ciasteczkami. Formę do tarty natłuścić, dno i boki wyłożyć masą ciasteczkową, dociskając dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce.

Posiekaną czekoladę i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą i śmietanką ustawiamy na garnku z gotującą się na wodą, pilnujemy by woda, ani para nie dostawała się do czekolady, bo zgęstnieje). Masę schłodzić. Gdy nieco zgęstnieje rozsmarować ją na spodzie ciasta i ponownie schłodzić, aż całkowicie zgęstnieje. Masę kajmakową rozsmarować na zastygniętej masie czekoladowej.

Karmelizowane banany:

Banany pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny.
Masło stopić na patelni, dodać cukier. Podgrzewać na niewielkim ogniu aż cukier się skarmelizuje (będzie miał ciemniejszy kolor, gęstszą konsystencję, przypominającą zawiesisty sos), dodać banany, delikatnie wymieszać, chwilę razem podgrzać, zdjąć z ognia.
Banany przestudzić, wyłożyć na masę kajmakową.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na karmelizowane banany, wierzch obsypać startą czekoladą.

Smacznego :)