Eklerki

Przyg: 50 min Pieczenie: 25 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_5882.JPG

Składniki:

  • Cisto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    masła
    duże jajka
    wody
  • Crème pâtissière:

    Ilość Składnik
    żółtek
    drobnego cukru do wypieków
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    mleka
    1 laska wanilii, rozcięta wzdłuż (zastąpiłam 1 łyżeczka pasty z wanilii)
    śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie, jeśli chcecie, by masa była bardziej puszysta)
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej lub deserowej czekolady
    masła

Sposób przygotowania

Ciasto:

W rondlu zagotować szklankę wody z masłem. Gdy masło się rozpuścić zmniejszyć ogień i na wrzątek sypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Mieszać ciasto aż będzie gładkie, szkliste i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.

Ciasto dokładnie zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami, aż masa będzie gładka i jednolita. Powinna być dość gęsta. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków wyciskać podłużne paski o długości ok. 10 cm i szerokości ok. 2,5-3 cm zachowując spore odstępy, bo ciasto sporo wyrośnie

Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180-190°C – termoobieg, grzałka góra/dół 200°C (pod koniec pieczenia można sprawdzić na jednym ptysiu patyczkiem stopień upieczenia (powinny być wyraźnie zarumienione; jeśli będą niedopieczone w środku to opadną.

Eklerki przestudzić, przeciąć wzdłuż na dwie części.

Krem:

Żółtka utrzeć mikserem z 1/3 cukru na puszystą gęstą masę. Dodać mąkę wymieszać trzepaczka aż do całkowitego połączenia.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 100 ml mleka.

W rondlu podgrzać 400 ml mleko z resztą cukru i ziarenkami wyskrobanymi z wanilii/pastą waniliową. Gdy tylko mleko zacznie się gotować, przelewamy je do żółtek, jednocześnie mieszając. Gdy składniki połączą się w jednolitą masę przelać całość z powrotem do rondla. Szybko dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w mleku. Masę budyniową doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować około 1-2 minut, krem wyraźnie zgęstnieje i powstanie masa budyniowa. Krem przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się na wierzch kożuch, wystudzić. Do wystudzonego schłodzonego kremu można dodać 100-200 ml ubitej na sztywno śmietanki kremówki, żeby krem nabrał puszystości.

Wystudzony krem nakładamy do szprycy, wypełniamy nim jedną część eklerki, drugą częścią przykrywamy.

Czekoladę pokroić na małe kawałki, rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Polać nią eklerki, wystudzić i zajadać.

Smacznego :)

* Crème pâtissière autorstwa M. Roux „Jajka” z moimi małymi modyfikacjami

Przyg: 50 min Pieczenie: 25 min
Średni
Porcje: 10

W zasadzie to nie wiem czemu do tej pory nie dodałam na blog przepisu na jedne z bardziej popularnych ciastek. Może wynika to trochę z faktu, że ja sama nie przepadam za tymi ciastkami, ale ja generalnie nie jestem fanką żadnych ciastek z budyniowymi kremami, bo ani za budyniem, ani za kremami z jego dodatkiem zwyczajnie nie przepadam. Nie mniej jednak od czasu do czasu dodaje je do ciast, zdając sobie sprawę, że inni mogą ten dodatek lubić. :) Ciasto parzone (które wykorzystywałam już między innymi w przepisie na ptysie) przełożyłam tym razem kremem pâèttisire, który bardzo Wam polecam, ale równie dobrze można zamienić go na tradycyjny krem budyniowy z dodatkiem masła lub zastąpić bitą śmietaną. W zależności, co kto lubi. :)

eklerki.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Beata Beata
    2015-09-07 22:08:24

    Elkerki wyszły przepyszne!!!! Zrobiłam, a przepis już zagościł w moim zeszycie na stałe. Dziękuję :-)

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2013-10-11 14:36:26

    Obłędne eklerki:) dawno ich nie jadłam, oj dawno:)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-10 08:36:44

    @Pytanko - już poprawiłam, chodzi oczywiście o mleko, ale gdzieś mi umknęło ze składników :)

    Twój komentarz
  • Pytanko Pytanko
    2013-10-08 15:32:19

    W pewnym punkcie jest napisane po prostu 500 ml. Co z tym? :D

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-09-12 11:10:24

    Ależ zgrabne eklerki!:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-09-11 19:06:07

    Są przepiękne!

    Twój komentarz

Eklerki

Eklerki

Przygotowanie: 50 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Opis

W zasadzie to nie wiem czemu do tej pory nie dodałam na blog przepisu na jedne z bardziej popularnych ciastek. Może wynika to trochę z faktu, że ja sama nie przepadam za tymi ciastkami, ale ja generalnie nie jestem fanką żadnych ciastek z budyniowymi kremami, bo ani za budyniem, ani za kremami z jego dodatkiem zwyczajnie nie przepadam. Nie mniej jednak od czasu do czasu dodaje je do ciast, zdając sobie sprawę, że inni mogą ten dodatek lubić. :) Ciasto parzone (które wykorzystywałam już między innymi w przepisie na ptysie) przełożyłam tym razem kremem pâèttisire, który bardzo Wam polecam, ale równie dobrze można zamienić go na tradycyjny krem budyniowy z dodatkiem masła lub zastąpić bitą śmietaną. W zależności, co kto lubi. :)

Składniki

  • Cisto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    masła
    duże jajka
    wody
  • Crème pâtissière:

    Ilość Składnik
    żółtek
    drobnego cukru do wypieków
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    mleka
    1 laska wanilii, rozcięta wzdłuż (zastąpiłam 1 łyżeczka pasty z wanilii)
    śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie, jeśli chcecie, by masa była bardziej puszysta)
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej lub deserowej czekolady
    masła

Sposób przygotowania

Ciasto:

W rondlu zagotować szklankę wody z masłem. Gdy masło się rozpuścić zmniejszyć ogień i na wrzątek sypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Mieszać ciasto aż będzie gładkie, szkliste i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.

Ciasto dokładnie zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami, aż masa będzie gładka i jednolita. Powinna być dość gęsta. Przełożyć do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków wyciskać podłużne paski o długości ok. 10 cm i szerokości ok. 2,5-3 cm zachowując spore odstępy, bo ciasto sporo wyrośnie

Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180-190°C – termoobieg, grzałka góra/dół 200°C (pod koniec pieczenia można sprawdzić na jednym ptysiu patyczkiem stopień upieczenia (powinny być wyraźnie zarumienione; jeśli będą niedopieczone w środku to opadną.

Eklerki przestudzić, przeciąć wzdłuż na dwie części.

Krem:

Żółtka utrzeć mikserem z 1/3 cukru na puszystą gęstą masę. Dodać mąkę wymieszać trzepaczka aż do całkowitego połączenia.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 100 ml mleka.

W rondlu podgrzać 400 ml mleko z resztą cukru i ziarenkami wyskrobanymi z wanilii/pastą waniliową. Gdy tylko mleko zacznie się gotować, przelewamy je do żółtek, jednocześnie mieszając. Gdy składniki połączą się w jednolitą masę przelać całość z powrotem do rondla. Szybko dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w mleku. Masę budyniową doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować około 1-2 minut, krem wyraźnie zgęstnieje i powstanie masa budyniowa. Krem przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się na wierzch kożuch, wystudzić. Do wystudzonego schłodzonego kremu można dodać 100-200 ml ubitej na sztywno śmietanki kremówki, żeby krem nabrał puszystości.

Wystudzony krem nakładamy do szprycy, wypełniamy nim jedną część eklerki, drugą częścią przykrywamy.

Czekoladę pokroić na małe kawałki, rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Polać nią eklerki, wystudzić i zajadać.

Smacznego :)

* Crème pâtissière autorstwa M. Roux „Jajka” z moimi małymi modyfikacjami