Waniliowe babeczki z kremem różanym

Przyg: 120 min Pieczenie: 80 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
babeczki%20z%20kremem%20rozanym2.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
27x35 cm

  • Składniki na 12 kółeczek w jednym kolorze (czyli jeśli chcemy mieć 3 lub 4 warstwy/kolory to musimy tę ilość pomnożyć raz 3 lub 4 ), wtedy wyjdzie nam 12 babeczek 3 lub czterokolorowych*

    Ilość Składnik
    200 g masła
    dużych jajek (rozmiar L)
    cukru
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    ekstraktu z wanilii
    odrobina barwnika różowego lub fioletowego
  • Krem na całość (12 babeczek):

    Ilość Składnik
    1000 g mocno schłodzonego mascarpone
    mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
    wody różanej (można mniej lub więcej w zalezności od tego jak bardzo chcecie, by aromat różany był wyczuwany)
    marmolady lub konfitury różanej (prawdziwej, nie o smaku różanym)
    opcjonalnie odrobina barwnika różowego lub fioletowego
    opcjonalnie cukrowe motylki

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło roztopić w garnuszku i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na białą bardzo puszystą masę. Przesianą mąkę wymieszać w drugim naczyniu z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dodać wystudzone masło, ekstrakt waniliowy oraz odrobinę barwnika. Delikatnie wymieszać całość. Jeśli kolor jest zadowalający ciasto przelać do natłuszczone i wyłożonej uprzednio papierem do wypieków formy o wym. ok. 35 x 27 cm. Wierzch wyrównać, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (z termoobiegiem 160 °C) i piec około 20 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i jeśli ciasto wyrosło z górka położyć je na kratce do góry nogami by wyrównać wierzch, wystudzić, z przestudzonych wyciąć kółka o śr. ok. 8 cm.

Z każdym następnym blatem postępujemy podobnie, dodając do ciasta odpowiednio mniej lub więcej barwnika, w zależności od tego jaki kolor chcemy uzyskać.

Krem:

Mascarpone i śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Dodawać stopniowo konfiturę i wodę różaną i mieszać do połączenia składników lub szybko zmiksować, ale uważać, żeby nie przebić kremu. Możliwe, ze będzie potrzeba mniej marmolady/konfitury, wiec nie dodajemy całej na raz, pilnować nie tylko smaku, ale i gęstości kremu, nie może być rzadki, bo dekoracja z róż nie wyjdzie. Jeśli jednak zrobi się za rzadki do dekorowania wierzchu można ubić jeszcze jeden serek ze 100 ml śmietanki kremówki i odrobiną barwnika różowego lub fioletowego już bez konfitury.

Kremem przełożyć każdą warstwę babeczek (układając od najciemniejszej do najjaśniejszej), na koniec na wierzchu każdej zrobić dekorację (w tym celu nakładamy pozostały krem do worka cukierniczego i tylką w kształcie dużej gwiazdki robimy różę (użyłam tylko Wiltona nr 1M).

Na każdej babeczce lub na części sadzamy cukrowego motylka. Takie motylki można zrobić samemu z lukru plastycznego, jeśli macie wykrawaczkę w kształcie motyla lub kupić gotowe.

Smacznego :)

*babeczki są dość duże, dziecko zje maksymalnie pół porcji, więc nie ma co przesadzać z ich ilością :)

Przyg: 120 min Pieczenie: 80 min
Średni
Porcje: 12

Coś w sam raz na kinderparty dla małych księżniczek :), choć jak stwierdziła moja znajoma na FB, świetnie sprawdzą się też dla tych nieco większych dam, np. na ploteczki przy kawie. ;)

Babeczki nie są zbyt pracochłonne, ale jeśli będziecie potrzebować znaczą ich ilość to trzeba będzie nastawić się na zakup większej ilości jajek i masła, bo na jeden blat, z którego wychodzi 12 krążków potrzeba około 6 jajek i 200 g masła. Niby nie dużo, ale jak przeliczymy to razy 3 lub 4 kolory, to już trochę jest. :) Ale w końcu przyjęć dla dzieci tudzież innych osób nie robi się codziennie, wiec raz na jakiś czas możemy zaszaleć. ;) A uśmiech na twarzy małych dziewczynek bezcenny. :) Do przygotowania tych babeczek zainspirowało mnie zdjęcie takowych, które zobaczyłam na FB, bodajże na profilu Food Art. A przepis na ciasto i krem są mojego autorstwa.

Tak sobie pomyślałam dzisiaj, że w sumie za mało tu u mnie takich słodkości dla tych najmłodszych, co myślicie? :)

Ps. Wczoraj widziałam już prawie finalny projekt graficzny mojej nowej strony :), więc do nowej odsłony coraz bliżej. :)

IMG_6208.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2018-01-15 20:37:43

    Dzień dobry, szukam przepisu na takie babeczki ale w wersji kakaowej. Czy wystarczy pominąć barwnik i dodać zamiast części mąki kakao? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • zork zork
    2015-05-04 04:58:28

    Wpn96w http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-15 10:25:52

    @Agnieszka - Pani Agnieszko, najlepiej w żelu. Wtedy nie będzie żadnych niespodzianek :). Polecam Wiltona. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2014-04-14 20:02:29

    Pani Kasiu kochana,jaki użyć barwnik? Kupiłam kiedyś na allegro w proszku i ciasto mi 'siadło'. Teraz leży na półce, a ja boję się do niego podejść ;)Zatem w żelu?

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-09-30 11:41:02

    Ale słodkie! Świetny pomysł! Pięknie się prezentują te babeczki w ukochanym kolorze małych dziewczynek :) Z motylkami to już prawdziwy bajer!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-09-30 11:23:14

    Ale słodkie! Świetny pomysł! Pięknie się prezentują te babeczki w ukochanym kolorze małych dziewczynek :) Z motylkami to już prawdziwy bajer!

    Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2013-09-28 16:20:31

    @Kinia - w Tychach, na Halach Targowych bez problemu można kupić wodę różaną i prawdziwą konfiturę z róży. Od Katowic nie tak daleko, więc można się wybrać ;)

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2013-09-28 16:11:17

    Kasiu wyglądają zjawiskowo. Chylę czoła. :)

    Twój komentarz
  • Iga Iga
    2013-09-28 15:32:24

    Wyglądają przepięknie! Na pewno zrobię takie dla swojej córeczki. :-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-27 14:27:32

    @Moje pasje - Eliza trzeba pokazać a zaraz potem zrobić. :) Moja Sara nie chciała się od nich oderwać i zawsze na początek musiał być pożarty motylek... dopiero później było zainteresowanie babeczką. :D

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-27 14:26:48

    @Małgorzata - Dzięki Gosiu. :)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2013-09-27 14:26:19

    Kasiu one są tak piękne że zabrakło mi słów..... Koniecznie muszę je Sarze pokazać jak przyjdzie....

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-27 14:25:32

    @Kinia - nie mam pojęcia szczerze mówiąc, ja wodę kupuję w internecie, np. w aledobre.pl. a konfiturę mam domową :) Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Kinia Kinia
    2013-09-27 14:24:52

    Gdzie w okolicy Katowic można kupić wodę różaną i konfiturę z róży (a nie o smaku różanym)?? :)

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-09-27 14:23:51

    babeczki pomysłowe i śliczne :)

    Twój komentarz

Waniliowe babeczki z kremem różanym

Waniliowe babeczki z kremem różanym

Przygotowanie: 120 min. Pieczenie: 80 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 27x35 cm

Opis

Coś w sam raz na kinderparty dla małych księżniczek :), choć jak stwierdziła moja znajoma na FB, świetnie sprawdzą się też dla tych nieco większych dam, np. na ploteczki przy kawie. ;)

Babeczki nie są zbyt pracochłonne, ale jeśli będziecie potrzebować znaczą ich ilość to trzeba będzie nastawić się na zakup większej ilości jajek i masła, bo na jeden blat, z którego wychodzi 12 krążków potrzeba około 6 jajek i 200 g masła. Niby nie dużo, ale jak przeliczymy to razy 3 lub 4 kolory, to już trochę jest. :) Ale w końcu przyjęć dla dzieci tudzież innych osób nie robi się codziennie, wiec raz na jakiś czas możemy zaszaleć. ;) A uśmiech na twarzy małych dziewczynek bezcenny. :) Do przygotowania tych babeczek zainspirowało mnie zdjęcie takowych, które zobaczyłam na FB, bodajże na profilu Food Art. A przepis na ciasto i krem są mojego autorstwa.

Tak sobie pomyślałam dzisiaj, że w sumie za mało tu u mnie takich słodkości dla tych najmłodszych, co myślicie? :)

Ps. Wczoraj widziałam już prawie finalny projekt graficzny mojej nowej strony :), więc do nowej odsłony coraz bliżej. :)

Składniki

  • Składniki na 12 kółeczek w jednym kolorze (czyli jeśli chcemy mieć 3 lub 4 warstwy/kolory to musimy tę ilość pomnożyć raz 3 lub 4 ), wtedy wyjdzie nam 12 babeczek 3 lub czterokolorowych*

    Ilość Składnik
    200 g masła
    dużych jajek (rozmiar L)
    cukru
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    ekstraktu z wanilii
    odrobina barwnika różowego lub fioletowego
  • Krem na całość (12 babeczek):

    Ilość Składnik
    1000 g mocno schłodzonego mascarpone
    mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru (mniej lub więcej wg upodobań smakowych)
    wody różanej (można mniej lub więcej w zalezności od tego jak bardzo chcecie, by aromat różany był wyczuwany)
    marmolady lub konfitury różanej (prawdziwej, nie o smaku różanym)
    opcjonalnie odrobina barwnika różowego lub fioletowego
    opcjonalnie cukrowe motylki

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło roztopić w garnuszku i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem na białą bardzo puszystą masę. Przesianą mąkę wymieszać w drugim naczyniu z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dodać wystudzone masło, ekstrakt waniliowy oraz odrobinę barwnika. Delikatnie wymieszać całość. Jeśli kolor jest zadowalający ciasto przelać do natłuszczone i wyłożonej uprzednio papierem do wypieków formy o wym. ok. 35 x 27 cm. Wierzch wyrównać, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C (z termoobiegiem 160 °C) i piec około 20 min (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika i jeśli ciasto wyrosło z górka położyć je na kratce do góry nogami by wyrównać wierzch, wystudzić, z przestudzonych wyciąć kółka o śr. ok. 8 cm.

Z każdym następnym blatem postępujemy podobnie, dodając do ciasta odpowiednio mniej lub więcej barwnika, w zależności od tego jaki kolor chcemy uzyskać.

Krem:

Mascarpone i śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Dodawać stopniowo konfiturę i wodę różaną i mieszać do połączenia składników lub szybko zmiksować, ale uważać, żeby nie przebić kremu. Możliwe, ze będzie potrzeba mniej marmolady/konfitury, wiec nie dodajemy całej na raz, pilnować nie tylko smaku, ale i gęstości kremu, nie może być rzadki, bo dekoracja z róż nie wyjdzie. Jeśli jednak zrobi się za rzadki do dekorowania wierzchu można ubić jeszcze jeden serek ze 100 ml śmietanki kremówki i odrobiną barwnika różowego lub fioletowego już bez konfitury.

Kremem przełożyć każdą warstwę babeczek (układając od najciemniejszej do najjaśniejszej), na koniec na wierzchu każdej zrobić dekorację (w tym celu nakładamy pozostały krem do worka cukierniczego i tylką w kształcie dużej gwiazdki robimy różę (użyłam tylko Wiltona nr 1M).

Na każdej babeczce lub na części sadzamy cukrowego motylka. Takie motylki można zrobić samemu z lukru plastycznego, jeśli macie wykrawaczkę w kształcie motyla lub kupić gotowe.

Smacznego :)

*babeczki są dość duże, dziecko zje maksymalnie pół porcji, więc nie ma co przesadzać z ich ilością :)