Tarta z kremem migdałowym i śliwkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_9755.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    opakowanie budyniu migdałowego (mozna użyć też waniliowego lub śmietankowego dodając cukier migdałowy)
    mielonych obranych migdałów ( u mnie ze skórką)
    200 g zimnego masła
    cukru pudru
    żółtka
    gęstej śmietany
  • Krem migdałowy:

    Ilość Składnik
    mleka
    cukru
    żółtek
    mąki pszennej
    likieru Amaretto
    mielonych obranych migdałów (dałam ze skórką)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śliwek
    grubo posiekanych obranych migdałów

Sposób przygotowania

Mąkę z proszkiem budyniowym posiekać z masłem. Dodać zmielone migdały, cukier puder, żółtka oraz śmietanę. Wymieszać i energicznie zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.

Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę na tartę, uformować brzegi w wysokości 4-5 cm. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem, przykryć papierem do wypieków i posypać suchym grochem lub fasolom, żeby ciasto się nie unosiło. Upiec na złoto (10-12 minut) w temp. 180°C. Usunąć pergamin z grochem.

Mleko zagotować ze zmielonymi migdałami. Żółtka ubić z cukrem i wymieszać z mąką. Cały czas ubijając zalać gorącym mlekiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować około minuty, cały czas mieszając (do zgęstnienia masy). Krem wymieszać z likierem, wyłożyć na podpieczoną tartę. Posypać połową posiekanych migdałów. Ułożyć połówki śliwek, wciskając do środka kremu.

Wierzch tarty posypać pozostałymi posiekanymi uprażonymi na patelni migdałami. Tartę piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 12

Ta tarta „chodziła za mną” już od jakiegoś czasu, musiałam w końcu jej ulec. I powiem Wam, że nie zawiodłam się ani trochę. Dokładnie tak sobie ją wyobrażałam. Połączenie aromatu migdałów, amaratetto i pieczonych śliwek uwodzi już podczas pieczenia, a w czasie konsumpcji dochodzą niewątpliwe walory smakowe. :) Ciasto kruche, które rozpływa się w ustach, i w którym delikatnie wyczuwamy aromat migdałów, mocno migdałowy krem z nutą amaretto, które jeszcze podkreśla całą „migdałowość”, a na kremie warstwa chrupiących migdałów, przykryta pieczonymi śliweczkami. Takie połączenie skazane jest na sukces. :) Przepis wyrwany z jakiejś gazetki (dodatku) z ciastami owocowymi, odrobinę zmodyfikowany pod moje upodobania. Polecam Wam serdecznie :)

IMG_9742.JPG IMG_9690.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • asiek asiek
    2012-11-24 10:03:52

    jejku pychota!!! w Ikei jest gotowa tarta migdałowa do kupienia,ale ja chce zrobić sama taka. Problem w tym , że do dzisiaj nie znalazłam dobrego przepisu.... może Ty miałabyś pomysł na taka tartę? pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-09-04 08:38:20

    Piękna tarta! Z takim kremem musi smakować wyjątkowo!

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-08-29 20:45:33

    Teraz bedzie ona chodziła za mną:)

    Twój komentarz
  • Łyżka Łyżka
    2011-08-29 06:52:52

    świetne połączenie smaków! i wygląda przepysznie ;)

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-08-28 20:12:40

    Krem migdałowy mnie obezwładnia, w połączeniu z kruchym ciastem - już w ogóle mnie pozbawia silnej woli, pozostaje tylko pobiec do kuchni :D

    Albo wgryźć się w podarowany kawałek...:>

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-08-28 20:12:40

    Krem migdałowy mnie obezwładnia, w połączeniu z kruchym ciastem - już w ogóle mnie pozbawia silnej woli, pozostaje tylko pobiec do kuchni :D

    Albo wgryźć się w podarowany kawałek...:>

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-08-28 12:31:26

    migdały i śliwki...

    och, po rpostu wspaniałości. istna poezja!

    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    Twój komentarz
  • burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
    2011-08-28 11:21:50

    Kruche ciasto, krem migdałowy i śliwki to cudna kompozycja smaków:)

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-08-28 10:02:33

    Świetnie zaczęty dzień z takim ciachem :)

    Twój komentarz

Tarta z kremem migdałowym i śliwkami

Tarta z kremem migdałowym i śliwkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Ta tarta „chodziła za mną” już od jakiegoś czasu, musiałam w końcu jej ulec. I powiem Wam, że nie zawiodłam się ani trochę. Dokładnie tak sobie ją wyobrażałam. Połączenie aromatu migdałów, amaratetto i pieczonych śliwek uwodzi już podczas pieczenia, a w czasie konsumpcji dochodzą niewątpliwe walory smakowe. :) Ciasto kruche, które rozpływa się w ustach, i w którym delikatnie wyczuwamy aromat migdałów, mocno migdałowy krem z nutą amaretto, które jeszcze podkreśla całą „migdałowość”, a na kremie warstwa chrupiących migdałów, przykryta pieczonymi śliweczkami. Takie połączenie skazane jest na sukces. :) Przepis wyrwany z jakiejś gazetki (dodatku) z ciastami owocowymi, odrobinę zmodyfikowany pod moje upodobania. Polecam Wam serdecznie :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    opakowanie budyniu migdałowego (mozna użyć też waniliowego lub śmietankowego dodając cukier migdałowy)
    mielonych obranych migdałów ( u mnie ze skórką)
    200 g zimnego masła
    cukru pudru
    żółtka
    gęstej śmietany
  • Krem migdałowy:

    Ilość Składnik
    mleka
    cukru
    żółtek
    mąki pszennej
    likieru Amaretto
    mielonych obranych migdałów (dałam ze skórką)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śliwek
    grubo posiekanych obranych migdałów

Sposób przygotowania

Mąkę z proszkiem budyniowym posiekać z masłem. Dodać zmielone migdały, cukier puder, żółtka oraz śmietanę. Wymieszać i energicznie zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.

Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę na tartę, uformować brzegi w wysokości 4-5 cm. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem, przykryć papierem do wypieków i posypać suchym grochem lub fasolom, żeby ciasto się nie unosiło. Upiec na złoto (10-12 minut) w temp. 180°C. Usunąć pergamin z grochem.

Mleko zagotować ze zmielonymi migdałami. Żółtka ubić z cukrem i wymieszać z mąką. Cały czas ubijając zalać gorącym mlekiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować około minuty, cały czas mieszając (do zgęstnienia masy). Krem wymieszać z likierem, wyłożyć na podpieczoną tartę. Posypać połową posiekanych migdałów. Ułożyć połówki śliwek, wciskając do środka kremu.

Wierzch tarty posypać pozostałymi posiekanymi uprażonymi na patelni migdałami. Tartę piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.


Smacznego :)