Babka piaskowa klasyczna

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
blog%20babka%20piaskowa%20codzienna.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x25 cm

  • Ilość Składnik
    mąki ziemniaczanej
    mąki pszennej
    300 g masła
    cukru
    jajek
    4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    starta skórka z 1/2 cytryny
    proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Masło utrzeć na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać cukier (ze 2 łyżki zostawić do białek) i cukier z wanilią oraz wbijać po jednym żółtku, tak aby masa nie zważyła się.

Do masy przesiać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką lub na najwolniejszych obrotach miksera. Dodać sok z cytryny, startą skórkę i szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę (ważne, żeby piana była naprawdę mocno ubita i usztywniona cukrem, wtedy babka będzie puszysta i wyrośnięta), pod koniec ubijania dodając pozostawiony cukier i delikatnie wymieszać z ciastem drewnianą łyżką.

Blaszkę "keksówkę" natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Wypełnić ciastem.

Piec ok. 60 minut w temperaturze ok. 160C, pierwsze 15 minut w temperaturze 150C (do suchego patyczka). Po lekkim przestudzeniu wyjąć z foremki i dalej studzić na kratce. Posypać cukrem pudrem lub inaczej udekorować.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10

Klasyczna babka piaskowa, idealna na codzień i od święta.

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-11 19:32:53

    @Ewela - bardzo się cieszę, że smakowała :)

    Twój komentarz
  • ewela ewela
    2014-04-11 15:18:06

    Babka wyszła przepyszna. Najlepsza do tej pory zrobiłam i jadłam:)!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-29 21:17:08

    @Ela - dziękuję za miłe słowa! :)

    Twój komentarz
  • Ela Ela
    2013-09-29 08:08:18

    Dziękuję że jest słodka fantazja!

    Twój komentarz

Babka piaskowa klasyczna

Babka piaskowa klasyczna

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 11x25 cm

Opis

Klasyczna babka piaskowa, idealna na codzień i od święta.

Składniki

  • Ilość Składnik
    mąki ziemniaczanej
    mąki pszennej
    300 g masła
    cukru
    jajek
    4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    starta skórka z 1/2 cytryny
    proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Masło utrzeć na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać cukier (ze 2 łyżki zostawić do białek) i cukier z wanilią oraz wbijać po jednym żółtku, tak aby masa nie zważyła się.

Do masy przesiać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką lub na najwolniejszych obrotach miksera. Dodać sok z cytryny, startą skórkę i szczyptę soli. Białka ubić na sztywną pianę (ważne, żeby piana była naprawdę mocno ubita i usztywniona cukrem, wtedy babka będzie puszysta i wyrośnięta), pod koniec ubijania dodając pozostawiony cukier i delikatnie wymieszać z ciastem drewnianą łyżką.

Blaszkę "keksówkę" natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Wypełnić ciastem.

Piec ok. 60 minut w temperaturze ok. 160C, pierwsze 15 minut w temperaturze 150C (do suchego patyczka). Po lekkim przestudzeniu wyjąć z foremki i dalej studzić na kratce. Posypać cukrem pudrem lub inaczej udekorować.

Smacznego :)