Tęczowa babka śmietankowa

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
babka_kolorowa_1.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    budyniu śmietankowego (2 x po 40 g), dwa opakowania
    200 g miękkiego masła
    cukru pudru
    jajka (rozmiar M)
    ekstraktu/pasty z wanilii
    gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
    6 kolorów barwników w żelu (czerwony/różowy, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski i fioletowy); używam barwników firmy Wilton
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    kilka łyżek wrzątku
    soku z cytryny
    odrobina żółtego barwnika

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać do miski, wymieszać.

W drugim naczyniu utrzeć mikserem masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając (po dodaniu każdego ucierać około 1 minuty). Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać na szybkich obrotach.
Do masy na przemian dodawać śmietanę i suche składniki (po jednej czubatej łyżce śmietany i po kilka łyżek suchych składników). Po każdym dodaniu miksować do połączenia się składników.
Masę podzielić na 6 równych części, każdą zabarwić (dodając odrobinę barwnika) na inny kolor. Masy wykładać na przemian, łyżka po łyżce tak aby obok siebie nie spotkał się ten sam kolor.

Formę do babki o pojemności 2 l natłuścić, oprószyć bułką tartą lub mąką (ja piekłam w silikonowej, więc już jej niczym nie smarowałam). Do formy wyłożyć dość ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 55 - 65 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, na chwilę pozostawić w formie, a gdy już odrobinę przestygnie delikatnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce.
Przygotować lukier - cukier puder utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny, dodać barwnik, wymieszać (lukier powinien być dość gęsty, ale na tyle płynny by dało się go wylewać łyżką na babkę.
Gotowym lukrem ozdobić ciasto.


Smacznego. :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Tym razem mam dla Was coś bardzo kolorowego. Sama nie jestem wielką fanką barwników, ale kilka czytelniczek prosiło mnie o taką babkę w mailach, więc oto i ona. :) W smaku jest bardzo dobra, mocno śmietankowa, a barwniki - jeśli tylko dodamy dobrej jakości - są zupełnie nie wyczuwalne, bo dajemy ich dosłownie odrobinę.

A jeśli jesteście zagorzałymi przeciwnikami barwników w cieście to proponuje zrobić tę babkę bez ich dodatku, bo wychodzi naprawdę pyszna i warto jej spróbować. :) Wilgotna, mocno śmietankowa, z delikatnie wyczuwalnym aromatem wanilii. Polecam nie tylko na wielkanocny stół. :)

babka_kolorowa_2.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-28 12:09:59

    @Kuki, tak, mogą byc w proszku :) pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • kuki kuki
    2013-03-28 11:37:19

    Czy mogę użyć barwników w proszku? (w tej chwili mam dostęp tylko do takich)Babeczka piękna i planuję ją wyczarować na święta...uwielbiam robić niespodzianki moim dzieciakom;))dziękuję za przepis

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-23 12:40:08

    @Małgosia - tak, bez cukru; 2 budynie po 40 g, w przepisie była pomyłka, już poprawiłam :)

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-03-23 06:44:59

    a ja mam jeszcze pytanie odnośnie budyniów. Czy to mają być budynie z cukrem czy bez bo takie bez to najczęściej są po 40 g? i wtedy trzeba dać 4 po 40 g ?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-22 22:14:15

    @iworetta - szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak zachowa się ta babka podczas zamiany masła na olej. Na pewno smak zupełnie się zmieni.

    Twój komentarz
  • iworetta iworetta
    2013-03-22 19:22:23

    mam pytanie czy masło można by zastąpić olejem? Jeśli tak to jaką ilością? Dziękuję Świetna babka.

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-03-22 15:28:37

    Eee.. czy radioaktywne? ;) A tak poważnie, to taka ilość barwników powala...

    Twój komentarz
  • ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
    2013-03-19 16:29:15

    Cudna babka... w sam raz na przywołanie wiosny;)!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-03-19 14:16:49

    Oczopląsu można od tych kolorów dostać:) ...kolorowa jak pisanka:)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-03-19 11:49:14

    Ależ kolorowa babeczka! Piękniutka:-) Wiosno gdzie jesteś?... u mnie za oknem pada śnieg. Zima jeszcze nie chce odejść;) Przynajmniej u Ciebie Kasiu na blogu radośnie i tęczowo;)Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2013-03-18 18:44:36

    Jakie kolorki! O kurde! :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-03-18 18:07:23

    O raju ! Kasiu, babka wygląda przepięknie! Myślę, że dzieciom sie bardzo spodoba na święta prawda? :) Ja nie będę jej raczej robić, bo mam w planach inną, ale sobie popatrzę na to cudo u Ciebie :)Pozdrawiam serdecznieMajana

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-03-18 16:25:15

    Z chaty mnie wyrzucą niedługo jak będę takie cudności piekła.Babeczka jak motyl :) Mniam :)

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-03-18 11:20:26

    super przepis, zapisuję do wypróbowania ale w wersji bez barwników ;)

    Twój komentarz

Tęczowa babka śmietankowa

Tęczowa babka śmietankowa

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Tym razem mam dla Was coś bardzo kolorowego. Sama nie jestem wielką fanką barwników, ale kilka czytelniczek prosiło mnie o taką babkę w mailach, więc oto i ona. :) W smaku jest bardzo dobra, mocno śmietankowa, a barwniki - jeśli tylko dodamy dobrej jakości - są zupełnie nie wyczuwalne, bo dajemy ich dosłownie odrobinę.

A jeśli jesteście zagorzałymi przeciwnikami barwników w cieście to proponuje zrobić tę babkę bez ich dodatku, bo wychodzi naprawdę pyszna i warto jej spróbować. :) Wilgotna, mocno śmietankowa, z delikatnie wyczuwalnym aromatem wanilii. Polecam nie tylko na wielkanocny stół. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    budyniu śmietankowego (2 x po 40 g), dwa opakowania
    200 g miękkiego masła
    cukru pudru
    jajka (rozmiar M)
    ekstraktu/pasty z wanilii
    gęstej kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
    6 kolorów barwników w żelu (czerwony/różowy, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski i fioletowy); używam barwników firmy Wilton
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    kilka łyżek wrzątku
    soku z cytryny
    odrobina żółtego barwnika

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i proszek budyniowy przesiać do miski, wymieszać.

W drugim naczyniu utrzeć mikserem masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając (po dodaniu każdego ucierać około 1 minuty). Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać na szybkich obrotach.
Do masy na przemian dodawać śmietanę i suche składniki (po jednej czubatej łyżce śmietany i po kilka łyżek suchych składników). Po każdym dodaniu miksować do połączenia się składników.
Masę podzielić na 6 równych części, każdą zabarwić (dodając odrobinę barwnika) na inny kolor. Masy wykładać na przemian, łyżka po łyżce tak aby obok siebie nie spotkał się ten sam kolor.

Formę do babki o pojemności 2 l natłuścić, oprószyć bułką tartą lub mąką (ja piekłam w silikonowej, więc już jej niczym nie smarowałam). Do formy wyłożyć dość ciasto.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 55 - 65 minut (do tzw. suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, na chwilę pozostawić w formie, a gdy już odrobinę przestygnie delikatnie wyjąć z formy i dalej studzić na kratce.
Przygotować lukier - cukier puder utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny, dodać barwnik, wymieszać (lukier powinien być dość gęsty, ale na tyle płynny by dało się go wylewać łyżką na babkę.
Gotowym lukrem ozdobić ciasto.


Smacznego. :)