Wieniec Frankfurcki

Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
wieniec%201.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    jajek
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    mleka
  • Krem:

    Ilość Składnik
    opakowania budyniu waniliowego niesłodzonego
    cukru
    mleka
    350 g miękkiego masła (w oryginalnym przepisie 500 g, ale moim zdaniem to stanowczo za dużo)
  • Do nasączenia:

    Ilość Składnik
    poncz przygotowany z lekko posłodzonej herbaty zdodatkiem cytryny lub dowolny inny syrop
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki
    50 g wiśni kandyzowanych
    krokantu orzechowego

Sposób przygotowania

Ciasto: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka, po każdym ucierać około 20-30 sekund. Obie mąki przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem (część mąki, następnie łyżka mleka i tak do wyczerpania składników).

Okrągła formę na babkę o śr. 22-24 cm natłuścić i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto. Piec 35-40 minut (do suchego patyczka) w temp. 175°C (termoobieg 160°C). Wyjąć z piekarnika, po ok. 10 minutach delikatnie wyjąć z formy, ostudzić na kratce.

Krem: Budyń wymieszać z 200 ml mleka i cukrem. Pozostałe mleko zagotować. Wlać dokładnie rozrobiony budyń i zagotować, stale mieszając do zgęstnienia (ok. 1 minuty). Budyń przykryć folią i wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1-2 łyżki wystudzonego budyniu.

Przełożenie: Wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż dwukrotnie, tak aby powstały 3 blaty. Konfiturę nieco podgrzać. Blaty naponczować. Konfiturą posmarować dolny blat ciasta. Wyłożyć 1/4 kremu. Nałożyć drugi krążek ciasta, lekko docisnąć, ponownie posmarować konfiturą i wyłożyć 1/4 kremu. Przykryć trzecim blatem, docisnąć. Niedużą część kremu przełożyć do szprycy, resztą posmarować całe ciasto, posypać krokantem. Szprycą wycisnąć ozdobne rozetki. Ozdobić wiśniami. Gotowy wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10

U mnie od kilku dni już nieco świątecznie… tym razem chciałam Wam zaproponować na Wielkanocny stół coś wyjątkowo pysznego, a mianowicie Wieniec Frankfurcki. Pochodzi podobno z Frankfurtu nad Menem. Jest to typowa ucierana babka, podzielona najczęściej na trzy nasączone blaty przełożone warstwą kremu budyniowego i owocowej, najlepiej kwaskowatej konfitury. Oryginalny na zewnątrz koniecznie musi być pokryty kremem i krokantem z orzechów lub migdałów.

Wieniec nie jest za słodki, gdyż słodycz kremu bardzo dobrze jest równoważona kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki, samo ciasto tez nie jest bardzo słodkie, szczególnie jeśli naponczujemy je syropem z dodatkiem cytryny. Wieniec jest bardzo smaczny i na tyle efektowny, że spokojnie można go podać jako Wielkanocny deser. Przepis, trochę zmodyfikowany w kwestii proporcji, pochodzi z gazetki „Pyszne ciasta na Wielkanoc”. Bardzo Wam polecam!

wieniec%202.jpg wieniec%203.jpg wieniec%204.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • jk jk
    2015-01-02 12:44:38

    Już drugi raz robię wieniec i niestety znowu ten sam problem - ciasto mi wyrasta bardzo nierówno, tzn. połowa wieńca jest o 7 cm wyższa od drugiej części i strasznie popękana (z przedziałka jak babka). Czy mogę uzyskać poradę co ewentualnie zmienić, jaka jest tego przyczyna?

    Twój komentarz
  • agga80 agga80
    2013-03-13 18:24:41

    właśnie przeglądam przepisy i chyba skusze sie na ta propozycje..wieniec wygląda bosko!!

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2013-03-07 17:17:27

    Jest piękny :) I teraz już sama nie wiem co postawić na świąteczny stół ... ;-)

    Twój komentarz
  • KucharzyTrzech KucharzyTrzech
    2012-03-28 10:55:03

    Wygląda super. I patrząc na niego pewnie równie wspaniale smakuje.

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • aga aga
    2012-03-26 19:20:33

    przepieknie wyglada i elegancka z niej babka:)

    Twój komentarz
  • slyvvia slyvvia
    2012-03-26 16:49:43

    Cudowny :D

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-03-26 15:52:01

    Fantastycznie wygląda. Babki bardzo lubię, ale czuję, że tą bym po prostu pokochała miłością wielka i bezgraniczną. Jak zdążę, to zrobię na święta, bo czym dłużej na nią patrzę, tym bardziej ją chcę:)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2012-03-26 12:46:06

    Wygląda obłędnie!Z nim święta będą bardzo smaczne:)

    Twój komentarz
  • 2012-03-26 11:04:51

    rany... jaka piękna!!!!

    Twój komentarz
  • Lena Lena
    2012-03-26 10:44:56

    Ależ to ciasto wygląda! wow!:)cudeńko:)

    Twój komentarz
  • 2012-03-26 08:24:07

    Ale pyszności z Rana przyszło mi oglądać :)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2012-03-26 07:58:48

    Wyglada cudnie i bardzo wykwintnie. Idealny na swiateczny stol!

    Twój komentarz
  • zauberi zauberi
    2012-03-26 06:58:18

    chodzi za mną ten wieniec już długo, pięknie Ci wyszedł

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2012-03-26 05:38:07

    niesamowicie wygląda, na pewno jest pyszny :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-26 04:51:54

    Pięknie się prezentuje. Elegancko i bardzo smacznie!

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • 2012-03-25 23:29:30

    A będą będą ;)

    Twój komentarz
  • 2012-03-25 23:27:26

    Emilia Topczylko - oj tam od razu nie zasnę ;) będą słodkie sny ;))

    Twój komentarz
  • 2012-03-25 23:26:48

    Mazury, Kretowiny nad jeziorem Narie - Wynajem pokoi | Pokoje do wynajęcia - zjeść maleńki kawałeczek? ;)) albo tylko patrzeć ;)... a najlepiej przełożyć dietę ;)) ps. ja na szczęscie mam sporo osób do obdarowania, więc w domu zawsze zostaje tylko maleńka porcyjka dla męża i córci ;))... oni zajadają ciacho a ja jabłko :D:D:D

    Twój komentarz
  • 2012-03-25 23:22:57

    uroczy, zjadłabym z chęcią i nie przestałabym na jednym kawałku :)

    Twój komentarz
  • 2012-03-25 23:18:09

    fantastyczna jest!!!!

    Twój komentarz
  • 2012-03-25 23:13:09

    Mmm wygląda przepysznie ! ;) teraz nie Zasnę....

    Twój komentarz
  • 2012-03-25 23:06:05

    łojeju... jak schudnąć? ;)

    Twój komentarz
  • 2012-03-25 23:03:14

    niesamowita!!!!!!!!!

    Twój komentarz

Wieniec Frankfurcki

Wieniec Frankfurcki

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

U mnie od kilku dni już nieco świątecznie… tym razem chciałam Wam zaproponować na Wielkanocny stół coś wyjątkowo pysznego, a mianowicie Wieniec Frankfurcki. Pochodzi podobno z Frankfurtu nad Menem. Jest to typowa ucierana babka, podzielona najczęściej na trzy nasączone blaty przełożone warstwą kremu budyniowego i owocowej, najlepiej kwaskowatej konfitury. Oryginalny na zewnątrz koniecznie musi być pokryty kremem i krokantem z orzechów lub migdałów.

Wieniec nie jest za słodki, gdyż słodycz kremu bardzo dobrze jest równoważona kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki, samo ciasto tez nie jest bardzo słodkie, szczególnie jeśli naponczujemy je syropem z dodatkiem cytryny. Wieniec jest bardzo smaczny i na tyle efektowny, że spokojnie można go podać jako Wielkanocny deser. Przepis, trochę zmodyfikowany w kwestii proporcji, pochodzi z gazetki „Pyszne ciasta na Wielkanoc”. Bardzo Wam polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    cukru
    2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    jajek
    mąki pszennej tortowej
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    mleka
  • Krem:

    Ilość Składnik
    opakowania budyniu waniliowego niesłodzonego
    cukru
    mleka
    350 g miękkiego masła (w oryginalnym przepisie 500 g, ale moim zdaniem to stanowczo za dużo)
  • Do nasączenia:

    Ilość Składnik
    poncz przygotowany z lekko posłodzonej herbaty zdodatkiem cytryny lub dowolny inny syrop
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki
    50 g wiśni kandyzowanych
    krokantu orzechowego

Sposób przygotowania

Ciasto: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka, po każdym ucierać około 20-30 sekund. Obie mąki przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem (część mąki, następnie łyżka mleka i tak do wyczerpania składników).

Okrągła formę na babkę o śr. 22-24 cm natłuścić i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto. Piec 35-40 minut (do suchego patyczka) w temp. 175°C (termoobieg 160°C). Wyjąć z piekarnika, po ok. 10 minutach delikatnie wyjąć z formy, ostudzić na kratce.

Krem: Budyń wymieszać z 200 ml mleka i cukrem. Pozostałe mleko zagotować. Wlać dokładnie rozrobiony budyń i zagotować, stale mieszając do zgęstnienia (ok. 1 minuty). Budyń przykryć folią i wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1-2 łyżki wystudzonego budyniu.

Przełożenie: Wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż dwukrotnie, tak aby powstały 3 blaty. Konfiturę nieco podgrzać. Blaty naponczować. Konfiturą posmarować dolny blat ciasta. Wyłożyć 1/4 kremu. Nałożyć drugi krążek ciasta, lekko docisnąć, ponownie posmarować konfiturą i wyłożyć 1/4 kremu. Przykryć trzecim blatem, docisnąć. Niedużą część kremu przełożyć do szprycy, resztą posmarować całe ciasto, posypać krokantem. Szprycą wycisnąć ozdobne rozetki. Ozdobić wiśniami. Gotowy wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Smacznego :)