Bezowe babeczki o smaku Nutelli

Przyg: 30 min Pieczenie: 100 min
Średni
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
babeczki%20wersja3.jpg

Składniki:

  • Beza orzechowa:

    Ilość Składnik
    orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni (aż skórka będzie znacznie ciemniejsza)
    białek (z dużych jajek)
    cukru pudru
    octu winnego lub soku z cytryny
    skrobi ziemniaczanej
  • Krem nutellowy:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    śmietanki kremówki
    Nutelli

Sposób przygotowania

Podprażone orzechy wysypać na suchą, czystą ściereczkę i energicznie nią pocierać, by podprażona skórka odpadła. Orzechy zmielić na mączkę.

Białka ubić na sztywną pianę. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, miksując po każdym dodaniu cukru około 30 sekund lub dłużej aż piana ponownie zrobi się sztywna i coraz bardziej lśniąca. Miksować do wyczerpania całego cukru, na koniec piana powinna być bardzo sztywna (stawiać opór podczas ubijania) i bardzo lśniąca. Dodać ocet lub sok z cytryny i przesianą skrobię. Krótko zmiksować. Dodać zmielone na pył orzechy laskowe, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Piekarnik nagrzać do 180 °C (piekłam z termoobiegiem).

Na papierze do wypieków odrysować 3 kola o śr. 22 cm (dwa obok siebie – zachowując 2-3 cm odstęp, a jedno oddzielnie). Papier wyłożyć do dwóch blach, czyli na jednej blasze powinny być dwa koła, a na drugiej jedno. Na narysowane koła wyłożyć ubitą masę bezową. Wstawić do piekarnika, piec około 10 minut w temp 180 °C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 °C i piec jeszcze około 90 minut (jeśli chcemy by beza była chrupiąc również w środku suszymy ją około 30 minut dłużej).

Upieczona bezę studzimy w uchylonym piekarniku. Zupełnie wystudzoną kładziemy na blacie, spód bezy oddzielamy od papieru i wykrawaczką w kształcie serca wycinamy z każdego blatu po 4 serduszka.*

*Bezę można od razu upiec w kształcie serduszek w tym celu na papierze do wypieków od średniej wielkości wykrawaczki (foremki) w kształcie serca odrysowujemy kształt w odstępach około 2 cm od siebie. Papier do wypieków kładziemy na blasze, wystające boki przycinamy, żeby się nie marszczył. Ubitą masę wykładamy dokładnie na każde serduszko, starając się nie wychodzić za linie (beza i tak wyrośnie nieco poza linie). Podpiekamy 5 minut w temp. 180 °C, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 °C i pieczemy około 60 minut, nieco dłużej, jeśli chcemy by beza była chrupiąca również w środku. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Krem:

Serek mascarpone wykładamy do miski, dodajemy śmietankę, ubijamy na sztywno. Dodajemy Nutelle, miksujemy do połączenia (można na początek dodać mniej, a później ewentualnie dodawać wg smaku).

Gotowy krem przełożyć do szprycy zakończonej końcówką w kształcie gwiazdki. Kremem przełożyć bezy (każda babeczka to trzy warstwy bezy, dwie warstwy kremu).

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 100 min
Średni
Porcje: 4

Uzależniające babeczki, którym już po pierwszym kęsie bardzo ciężko się oprzeć. Chrupiąca z wierzchu i lekko ciągnąca wewnątrz beza o wyraźnym smaku orzecha laskowego przełożona pysznym puszystym kremem o smaku Nutelli. Przypadną do gustu szczególnie fanom wspomnianego kremu, choć musze przyznać, że mimo iż ja za Nutellą nie przepadam, a i bezy nie robią na mnie większego wrażenia, to smak babeczek rozłożył mnie na łopatki. Babeczki za sprawą samej bezy, jak i kremu Nutellowego są na tyle słodkie, że spokojnie można liczyć, że jedna wystarczy na parę. ;) Tym niemniej ta słodycz jest nieziemsko pyszna, wiec bardzo polecam. ;) Poza tym za jakiś czas można sięgnąć po kolejną… ;)

babeczki%20wersja5.JPG babeczki%20wersja4.JPG babeczki%20wersja7.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2014-02-16 19:02:04

    Cudowne są te babeczki:). Ostatnio zrobiłam bardzo podobny krem do tortu na urodziny córeczki i przyznam szczerze, że to najlepszy z kremów jakie do tej pory zrobiłam:) Dlatego też domyślam się, ze te babeczki musza cudownie smakować:)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2014-02-08 15:05:44

    Bardzo piękne! Z chęcią zjadłabym takie serducho: )

    Twój komentarz
  • magma magma
    2014-02-08 10:12:56

    można dostać ślinotoku, rewelacyjnie wyglądają, pyszności:D:D

    Twój komentarz

Bezowe babeczki o smaku Nutelli

Bezowe babeczki o smaku Nutelli

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 100 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 4

Opis

Uzależniające babeczki, którym już po pierwszym kęsie bardzo ciężko się oprzeć. Chrupiąca z wierzchu i lekko ciągnąca wewnątrz beza o wyraźnym smaku orzecha laskowego przełożona pysznym puszystym kremem o smaku Nutelli. Przypadną do gustu szczególnie fanom wspomnianego kremu, choć musze przyznać, że mimo iż ja za Nutellą nie przepadam, a i bezy nie robią na mnie większego wrażenia, to smak babeczek rozłożył mnie na łopatki. Babeczki za sprawą samej bezy, jak i kremu Nutellowego są na tyle słodkie, że spokojnie można liczyć, że jedna wystarczy na parę. ;) Tym niemniej ta słodycz jest nieziemsko pyszna, wiec bardzo polecam. ;) Poza tym za jakiś czas można sięgnąć po kolejną… ;)

Składniki

  • Beza orzechowa:

    Ilość Składnik
    orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni (aż skórka będzie znacznie ciemniejsza)
    białek (z dużych jajek)
    cukru pudru
    octu winnego lub soku z cytryny
    skrobi ziemniaczanej
  • Krem nutellowy:

    Ilość Składnik
    500 g serka mascarpone
    śmietanki kremówki
    Nutelli

Sposób przygotowania

Podprażone orzechy wysypać na suchą, czystą ściereczkę i energicznie nią pocierać, by podprażona skórka odpadła. Orzechy zmielić na mączkę.

Białka ubić na sztywną pianę. Gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, miksując po każdym dodaniu cukru około 30 sekund lub dłużej aż piana ponownie zrobi się sztywna i coraz bardziej lśniąca. Miksować do wyczerpania całego cukru, na koniec piana powinna być bardzo sztywna (stawiać opór podczas ubijania) i bardzo lśniąca. Dodać ocet lub sok z cytryny i przesianą skrobię. Krótko zmiksować. Dodać zmielone na pył orzechy laskowe, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Piekarnik nagrzać do 180 °C (piekłam z termoobiegiem).

Na papierze do wypieków odrysować 3 kola o śr. 22 cm (dwa obok siebie – zachowując 2-3 cm odstęp, a jedno oddzielnie). Papier wyłożyć do dwóch blach, czyli na jednej blasze powinny być dwa koła, a na drugiej jedno. Na narysowane koła wyłożyć ubitą masę bezową. Wstawić do piekarnika, piec około 10 minut w temp 180 °C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 °C i piec jeszcze około 90 minut (jeśli chcemy by beza była chrupiąc również w środku suszymy ją około 30 minut dłużej).

Upieczona bezę studzimy w uchylonym piekarniku. Zupełnie wystudzoną kładziemy na blacie, spód bezy oddzielamy od papieru i wykrawaczką w kształcie serca wycinamy z każdego blatu po 4 serduszka.*

*Bezę można od razu upiec w kształcie serduszek w tym celu na papierze do wypieków od średniej wielkości wykrawaczki (foremki) w kształcie serca odrysowujemy kształt w odstępach około 2 cm od siebie. Papier do wypieków kładziemy na blasze, wystające boki przycinamy, żeby się nie marszczył. Ubitą masę wykładamy dokładnie na każde serduszko, starając się nie wychodzić za linie (beza i tak wyrośnie nieco poza linie). Podpiekamy 5 minut w temp. 180 °C, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 °C i pieczemy około 60 minut, nieco dłużej, jeśli chcemy by beza była chrupiąca również w środku. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Krem:

Serek mascarpone wykładamy do miski, dodajemy śmietankę, ubijamy na sztywno. Dodajemy Nutelle, miksujemy do połączenia (można na początek dodać mniej, a później ewentualnie dodawać wg smaku).

Gotowy krem przełożyć do szprycy zakończonej końcówką w kształcie gwiazdki. Kremem przełożyć bezy (każda babeczka to trzy warstwy bezy, dwie warstwy kremu).

Smacznego :)