Babeczki czekoladowo-serowe

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_3243.JPG

Składniki:

  • Ciasto na ok. 12 szt.:

    Ilość Składnik
    mąki gryczanej jasnej
    zimnego masła
    ksylitolu
    4 łyżki wody
  • Masę serowo-czekoladowa:

    Ilość Składnik
    250 g zmielonego twarogu półtłustego
    ksylitolu/erytrytolu zmielonego
    małe jajka
    jogurtu naturalnego
    150 g ulubionej czekolady gorzkiej lub deserowej/mlecznej bez cukru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietanki kokosowej lub śmietanki kremówki
    startej h=gorzkiej cekolady

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Pokroić masło na kawałki i palcami wetrzeć w mąkę, aż masa będzie przypominała zacierki. Dodać ksylitol i wymieszać. W miarę potrzeby dodać wodę (tyle by wyrobić miękkie, nieklejące ciasto). Wyrobione ciasto przykryć, schłodzić około 30 min. w lodówce.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Powycinać z niego koła o śr. większej o 2-3 cm niż spód foremek na muffinki. Wyłożyć nim natłuszczone wcześniej foremki. Dno babeczek ponakłuwać widelczykiem.

W misce utrzeć ser z ksylitolem/erytrytolem na puszystą masę. Dodać jajka, nadal ucierać. Wmieszać jogurt. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, nieco przestudzić. Przelać do masy, nie przerywając ucierania, bo się zwarzy. Napełnić masą babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem 170°C) przez około 15-20 minut, aż ciasto się zezłoci, a masa serowa się zetnie. Pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Przed podaniem ubić na sztywno śmietankę kokosową lub kremówkę. Nałożyć ja do szprycy z nakładką w kształcie gwiazdki i ozdobić każdą babeczkę rozetką. Przybrać tartymi czekoladowymi wiórkami.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12
Małe co nieco idealne do popołudniowej kawki lub herbatki. Połączenie wszystkiego co pyszne: kruchutkie ciasto, kremowe, czekoladowo- serowe wnętrze, a na wierzchu kleksik bitej śmietany. Wszystko w postaci małych, prostych w przygotowaniu i bardzo smacznych babeczek. Jeśli podobnie jak ja jesteście „sernikożercami” pokochacie te babeczki od pierwszego kęsa, choć ja je pokochałam jeszcze wcześniej, za banalność i prostotę przygotowania, a smak tylko utwierdził mnie w tym uczuciu. :) Przepis (jeśli chodzi o ilość i proporcje składników praktycznie całkowicie zmodyfikowany, przygotowanie bez większych zmian) pochodzi z książki „Czekolada – Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku”. Gorąco Wam polecam! :)
IMG_3247.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Daria Daria
    2016-06-04 12:02:34

    Czy mozna je upiec pare dni wczesniej? Beda nadal swieze?

    Pozdrawiam i dziekuje.

    p.s. wygladaja cudownie i bardzo apetycznie :-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-24 09:21:37

    To zależy jakiej firmy sera użyjemy, jeśli jest pełnotłusty, to na ogół jest to napisane na opakowaniu, sernikowe są na ogół tłuste lub półtłuste. Dobrze, żeby ser miał minimum 13 proc. tłuszczu, choć te, których ja używam na sernik mają na ogół 18-30 proc. tłuszczu. Generalnie z chudszym też się uda, tylko masa będzie suchsza. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • belfermeg belfermeg
    2013-10-23 15:55:22

    A ja mam pytanie laika który zaczął przygodę z tą stroną:P czy ser pełnotłusty to ten sam który kupuje się gotowy do serników?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-09 08:17:56

    @Jolanata - nie używałam papilotek papierowych, ciasto nakładałam bezpośrednio do natłuszczonej foremki (blaszki) na muffiny.

    Twój komentarz
  • Jolanta Jolanta
    2012-07-09 07:16:32

    a jakie foremki uzywasz takie na mufinki papierowe?

    Twój komentarz
  • Daniel Kacprzyk - Kromcio Daniel Kacprzyk - Kromcio
    2012-02-28 18:36:41

    To jedne z najpiękniejszych babeczek ,które widziałem i na pewno smakują genialnie!

    Twój komentarz
  • Norilim Norilim
    2012-02-23 14:54:07

    Też mam tę książkę i robiłam te babeczki, są pyszne! A Twoje wyglądają znakomicie :)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-02-20 23:56:14

    Serdecznie Wam dziękuję za miłe słowa :) potraficie człowieka uskrzydlić i wywołać uśmiech na twarzy jak nikt inny :) aż chce się piec, piec i jeszcze raz piec :) dziękuję za tak miłą i ciepłą motywacje :*

    Twój komentarz
  • Kącik Słodkości Kącik Słodkości
    2012-02-20 21:58:01

    cudne;) chętnie schrupałabym jedną;)

    Twój komentarz
  • Hania-Kasia Hania-Kasia
    2012-02-20 19:14:01

    Piękne i apetyczne.

    Twój komentarz
  • Kaś Kaś
    2012-02-20 16:00:55

    aaa porywam kilka :) małe pyszności

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2012-02-20 15:50:05

    jakie urocze maleństwa! robiłam praktycznie identyczne - ser i czekolada idą w parze. :D

    Twój komentarz
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2012-02-20 15:50:05

    jakie urocze maleństwa! robiłam praktycznie identyczne - ser i czekolada idą w parze. :D

    Twój komentarz
  • Canette Canette
    2012-02-20 14:21:59

    Ooo już widzę, że je zrobię, ale pewnie dopiero na Wielkanoc, bo w poście nie robię nic słodkiego hehe:P Pyszności :)

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2012-02-20 13:19:53

    Dwa razy polecac nie musisz - zakochalam sie w nich od pierwszego wejrzenia i jestem pewna, ze wkrotce sie u mnie pojawia!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-02-20 10:53:04

    cudeńka ....takie maleńkie, a tyle w nich smaku:)

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2012-02-20 10:34:00

    ale superowy pomysł, babeczki są świetne :)

    Twój komentarz
  • Justin&Dorothy Justin&Dorothy
    2012-02-20 10:34:00

    ale superowy pomysł, babeczki są świetne :)

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2012-02-20 10:24:52

    wyglądają super!

    Twój komentarz
  • MałgosiaZ MałgosiaZ
    2012-02-20 08:46:11

    robiłam je...robiłam! są pyszne!!!

    Twój komentarz
  • kocie-smaki kocie-smaki
    2012-02-20 08:43:01

    bajeczne :)

    Twój komentarz
  • Osia Osia
    2012-02-20 08:13:34

    Śliczne są:)

    Zrobię mojemu chłopakowi, On jest serniko-czekolado-żercą więc pewnie się ucieszy:)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-02-20 08:12:57

    śliczne są.

    Twój komentarz
  • pieczarka mySia pieczarka mySia
    2012-02-20 06:09:34

    cudowne babeczki :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-02-20 05:53:40

    Jej, jakie one są śliczne!

    Mniam:)

    Twój komentarz
  • Emma Emma
    2012-02-20 03:59:28

    a nie szkoda jeść takich piękności?? ;)

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-02-19 23:45:31

    piękne łyżeczki masz.. na zdjęciu jedna naprawdę cudna.

    ale wrócę do babeczek. są... rewelacyjne! pod każdym względem. wygląda, urok, zapewne smak i zapach także. biorę. najlepiej wszystkie!

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-02-19 23:18:01

    Piękne są! Teraz mam jeszcze większą ochotę na nie:)

    Pozdrawiam cieplutko!

    Twój komentarz

Babeczki czekoladowo-serowe

Babeczki czekoladowo-serowe

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

Małe co nieco idealne do popołudniowej kawki lub herbatki. Połączenie wszystkiego co pyszne: kruchutkie ciasto, kremowe, czekoladowo- serowe wnętrze, a na wierzchu kleksik bitej śmietany. Wszystko w postaci małych, prostych w przygotowaniu i bardzo smacznych babeczek. Jeśli podobnie jak ja jesteście „sernikożercami” pokochacie te babeczki od pierwszego kęsa, choć ja je pokochałam jeszcze wcześniej, za banalność i prostotę przygotowania, a smak tylko utwierdził mnie w tym uczuciu. :) Przepis (jeśli chodzi o ilość i proporcje składników praktycznie całkowicie zmodyfikowany, przygotowanie bez większych zmian) pochodzi z książki „Czekolada – Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku”. Gorąco Wam polecam! :)

Składniki

  • Ciasto na ok. 12 szt.:

    Ilość Składnik
    mąki gryczanej jasnej
    zimnego masła
    ksylitolu
    4 łyżki wody
  • Masę serowo-czekoladowa:

    Ilość Składnik
    250 g zmielonego twarogu półtłustego
    ksylitolu/erytrytolu zmielonego
    małe jajka
    jogurtu naturalnego
    150 g ulubionej czekolady gorzkiej lub deserowej/mlecznej bez cukru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietanki kokosowej lub śmietanki kremówki
    startej h=gorzkiej cekolady

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Pokroić masło na kawałki i palcami wetrzeć w mąkę, aż masa będzie przypominała zacierki. Dodać ksylitol i wymieszać. W miarę potrzeby dodać wodę (tyle by wyrobić miękkie, nieklejące ciasto). Wyrobione ciasto przykryć, schłodzić około 30 min. w lodówce.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Powycinać z niego koła o śr. większej o 2-3 cm niż spód foremek na muffinki. Wyłożyć nim natłuszczone wcześniej foremki. Dno babeczek ponakłuwać widelczykiem.

W misce utrzeć ser z ksylitolem/erytrytolem na puszystą masę. Dodać jajka, nadal ucierać. Wmieszać jogurt. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę, nieco przestudzić. Przelać do masy, nie przerywając ucierania, bo się zwarzy. Napełnić masą babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem 170°C) przez około 15-20 minut, aż ciasto się zezłoci, a masa serowa się zetnie. Pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Przed podaniem ubić na sztywno śmietankę kokosową lub kremówkę. Nałożyć ja do szprycy z nakładką w kształcie gwiazdki i ozdobić każdą babeczkę rozetką. Przybrać tartymi czekoladowymi wiórkami.

Smacznego :)