Babka szafranowa

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
blog%20babka%20szafran4.jpg

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    maki
    230 g masła
    jajka
    proszku do pieczenia
    soli
    drobnego cukru
    ekstraktu waniliowego
    nitek szafranu
    tłustego mleka

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiać mąkę z proszkiem i solą. Odstawić. Masło ucierać aż będzie puszyste. Dodać cukier i dalej miksować, ok. 5 minut. Dodawać po jednym jajku stale ucierając. Wlać ekstrakt i zmniejszyć obroty miksera.

Szafran rozpuścić w ciepłym mleku. Do masy wsypać najpierw 1/3 mąki i wlać połowę mleka. Stale ubijając dalej dodawać połowę pozostałej mąki i resztę mleka. Wymieszać i połączyć z pozostałą mąką.

Przelać masę do natłuszczonej i wysypane bułką tartą formy. Piec ok. godziny w temp. 165C, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów. Studzimy w formie przez 15 minut i wyjmujemy - najlepiej na metalową kratkę, aby ciasto stygło też od spodu.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

To jedna tych babek, które uwodzą swoją wyglądem już od pierwszej chwili, a wszystko za sprawą szafranu, który nadał jej niesamowitą żółtą barwę. :) Mi chyba jednak nie przypadła do gustu, nie jestem fanką szafranu, ale innym smakowała i szybko zniknęła, więc przepis podaję, może kogoś również zauroczy i przypadnie Wam do gustu nie tylko jej żółciutkie wnętrze. :) Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 04/2011.

blog%20babka%20szafran3.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-19 12:59:19

    @Kamis - tak, będzie pasował. Dałybym klasyczny, bo babka jest dość wyrazista w smaku, ewentualnie z odrobiną soku z cytryny.

    Twój komentarz
  • kamis kamis
    2014-04-19 07:55:27

    Witam:)Chciałam upiec tą babkę pierwszy raz. Czy pasowałby do niej lukier, a jeśli tak to jaki?Dzięki,K.

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-03-03 17:35:20

    @Kaiserka, tak oczywiście chodzi o mąkę, już zmienilam :) jajek 4 :) przepraszam, jakaś nieprzytomna byłam jak pisałam ten post :)

    Twój komentarz
  • kaiserka kaiserka
    2012-03-03 01:01:41

    Chyba 2i3/4 szkl.maki,a ile jajek?

    Babeczka ma piekny kolor,jest taka radosna i wiosenna.Nie pieklam jeszcze babki z szafranem,ale chetnie bym sprobowala:)

    Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2011-09-05 08:23:32

    Hmm... Zawsze chciałam upiec babkę szafranową, nawet zakupiłam ten ostatni, ale jakoś nie mogę się zdobyć... Twoja wygląda ślicznie - taka żółciutka, słoneczna :)

    Twój komentarz

Babka szafranowa

Babka szafranowa

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

To jedna tych babek, które uwodzą swoją wyglądem już od pierwszej chwili, a wszystko za sprawą szafranu, który nadał jej niesamowitą żółtą barwę. :) Mi chyba jednak nie przypadła do gustu, nie jestem fanką szafranu, ale innym smakowała i szybko zniknęła, więc przepis podaję, może kogoś również zauroczy i przypadnie Wam do gustu nie tylko jej żółciutkie wnętrze. :) Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 04/2011.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    maki
    230 g masła
    jajka
    proszku do pieczenia
    soli
    drobnego cukru
    ekstraktu waniliowego
    nitek szafranu
    tłustego mleka

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesiać mąkę z proszkiem i solą. Odstawić. Masło ucierać aż będzie puszyste. Dodać cukier i dalej miksować, ok. 5 minut. Dodawać po jednym jajku stale ucierając. Wlać ekstrakt i zmniejszyć obroty miksera.

Szafran rozpuścić w ciepłym mleku. Do masy wsypać najpierw 1/3 mąki i wlać połowę mleka. Stale ubijając dalej dodawać połowę pozostałej mąki i resztę mleka. Wymieszać i połączyć z pozostałą mąką.

Przelać masę do natłuszczonej i wysypane bułką tartą formy. Piec ok. godziny w temp. 165C, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów. Studzimy w formie przez 15 minut i wyjmujemy - najlepiej na metalową kratkę, aby ciasto stygło też od spodu.

Smacznego :)