Mazurek kajmakowy tradycyjny

Przyg: 120 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
obr_IMG_8380.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22x32 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (najlepiej krupczatka)
    200 g masła, zimnego
    cukru pudru
    żółtka
    opcjonalnie 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • Ciasto do dekoracji brzegów:

    Ilość Składnik
    masła w temperaturze pokojowej
    mąki pszennej
    żółtka z niedużych jajek
    cukru pudru
  • Kajmak*:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki, płynnej (śmietanka UHT się nie nadaje) lub tłustego mleka niepasteryzowanego (min. 4% tłuszczu)
    brązowego cukru trzcinowego (z białym kajmak dłużej ciemnieje i i gotowy jest trochę jaśniejszy)
    masła
    pasty lub ekstraktu z wanilii (ewentualnie aromatu waniliowego (można pominąć

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 30 min - 1 godziny (odpowiednio schłodzone powinno być zimne, nieklejące i plastyczne, za mocno schłodzone będzie się kruszyć podczas wałkowania).

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm, uformować prostokątny lub kwadratowy mazurek (u mnie prostokątny o wym. 22 x 32 cm) i wyłożyć ciastem spód formy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. 

Ciasto do dekoracji:

Wszystkie składniki ciasta wyrobić chłodnymi rękoma lub mikserem mieszadłem z hakiem na jednolitą masę, nie za długo, żeby nie zaczęło się mocno kleić. Jeśli ciasto jest za gęste dodać odrobinę żółtka lub masła, jeśli za rzadkie i mocno się klei dodać odrobinę mąki i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i bardzo plastyczne, ale nieklejące (to ważne, bo jeśli nie będzie odpowiednio miękkie bardzo dzieżko będzie zrobić z niego kształtne rozetki). Przełożyć je do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką w kształcie średniej otwartej gwiazdki i na spodzie wokół brzegów ciasta zrobić rozetki w kształcie litery S lub inne wg upodobań. 

Ciasto wstawić na około 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i piec około 20-25 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Kajmak:

Śmietankę lub mleko wlać do rondelka z grubym dnem. Dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, znacznie zmniejszyć ogień i gotować od czasu do czasu mieszając, aż masa nieco ściemnieje i zgęstnieje (trwać to będzie około 2 godzin lub odrobinę dłużej, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość). Gdy masa ściemnieje i zacznie gęstnieć dodać masło i wanilię. Wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły, zestawić z ognia. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstego sosu, czyli być płynna, ale nie za rzadka). W razie potrzeby zmiksować przez chwilę, żeby masa zrobiła się bardziej gładka i równomiernie wylać na wierzch mazurka. Gotowy mazurek udekorować bakaliami, lukrem, czekoladą, jak kto lubi. Ps. Jeśli w trakcie miksowania masa zacznie tężeć, dodać odrobinę mleka/śmietanki i zmiksować. 

UWAGA: Jeśli zauważycie, że masa się zwarzyła (może do tego dojść gdy za często ją mieszamy lub mleko za szybko się zagotuje i zacznie kipieć lub zacznie tworzyć się na początku kożuch), wtedy gotową masę wlewamy do blendera/malaksera i miksujemy aż stanie się jednolita, to powinno pomóc). Gotowy udekorować bakaliami, lukrem, czekoladą, etc.

Smacznego :)

Przyg: 120 min Pieczenie: 25 min
Łatwy
Porcje: 12

Dokładnie taki mazurek pamiętam z dzieciństwa. Kruchuteńkie maślane ciasto posmarowane grubą warstwą pysznego domowego kajmaku. I nie mam tu na myśli masy krówkowej, bo teraz używa się tych nazw zamiennie. Masa krówkowa, to masa powstała po gotowaniu słodzonego mleka skondensowanego tudzież rozpuszczeniu krówek. :) A domowy kajmak to jednak zupełnie inna bajka. Ma bardziej karmelowy, maślany smak, nie ma śmietankowego posmaku ani zapachu, podsumowując - w niczym nie przypomina smaku krówek. :) Taką masę przygotowywała moja babcia co roku przed Wielkanocą i uważam, że jest przepyszna. Może nieco czasochłonna, ale zapewniam Was, że efekt końcowy  wynagrodzi Wam to czekanie. Bardzo polecam! Ps. jeśli jednak macie mało czasu, to tutaj znajdziecie przepis na mazurek z mniej pracochłonnym kajmakiem. 

Ps. Dekoracja - poza napisem - to zasługa mojej córci. :)

obr_IMG_8385.JPG obr_IMG_8399.JPG obr_IMG_8428.JPG obr_IMG_8442.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Angie Angie
    2014-04-17 11:18:34

    Kajmakowe mazurki są pyszne: ) A Ty go jeszcze tak ładnie udekorowałaś; ))

    Twój komentarz

Mazurek kajmakowy tradycyjny

Mazurek kajmakowy tradycyjny

Przygotowanie: 120 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22x32 cm

Opis

Dokładnie taki mazurek pamiętam z dzieciństwa. Kruchuteńkie maślane ciasto posmarowane grubą warstwą pysznego domowego kajmaku. I nie mam tu na myśli masy krówkowej, bo teraz używa się tych nazw zamiennie. Masa krówkowa, to masa powstała po gotowaniu słodzonego mleka skondensowanego tudzież rozpuszczeniu krówek. :) A domowy kajmak to jednak zupełnie inna bajka. Ma bardziej karmelowy, maślany smak, nie ma śmietankowego posmaku ani zapachu, podsumowując - w niczym nie przypomina smaku krówek. :) Taką masę przygotowywała moja babcia co roku przed Wielkanocą i uważam, że jest przepyszna. Może nieco czasochłonna, ale zapewniam Was, że efekt końcowy  wynagrodzi Wam to czekanie. Bardzo polecam! Ps. jeśli jednak macie mało czasu, to tutaj znajdziecie przepis na mazurek z mniej pracochłonnym kajmakiem. 

Ps. Dekoracja - poza napisem - to zasługa mojej córci. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (najlepiej krupczatka)
    200 g masła, zimnego
    cukru pudru
    żółtka
    opcjonalnie 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • Ciasto do dekoracji brzegów:

    Ilość Składnik
    masła w temperaturze pokojowej
    mąki pszennej
    żółtka z niedużych jajek
    cukru pudru
  • Kajmak*:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki, płynnej (śmietanka UHT się nie nadaje) lub tłustego mleka niepasteryzowanego (min. 4% tłuszczu)
    brązowego cukru trzcinowego (z białym kajmak dłużej ciemnieje i i gotowy jest trochę jaśniejszy)
    masła
    pasty lub ekstraktu z wanilii (ewentualnie aromatu waniliowego (można pominąć

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 30 min - 1 godziny (odpowiednio schłodzone powinno być zimne, nieklejące i plastyczne, za mocno schłodzone będzie się kruszyć podczas wałkowania).

Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm, uformować prostokątny lub kwadratowy mazurek (u mnie prostokątny o wym. 22 x 32 cm) i wyłożyć ciastem spód formy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. 

Ciasto do dekoracji:

Wszystkie składniki ciasta wyrobić chłodnymi rękoma lub mikserem mieszadłem z hakiem na jednolitą masę, nie za długo, żeby nie zaczęło się mocno kleić. Jeśli ciasto jest za gęste dodać odrobinę żółtka lub masła, jeśli za rzadkie i mocno się klei dodać odrobinę mąki i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i bardzo plastyczne, ale nieklejące (to ważne, bo jeśli nie będzie odpowiednio miękkie bardzo dzieżko będzie zrobić z niego kształtne rozetki). Przełożyć je do szprycy lub worka cukierniczego z końcówką w kształcie średniej otwartej gwiazdki i na spodzie wokół brzegów ciasta zrobić rozetki w kształcie litery S lub inne wg upodobań. 

Ciasto wstawić na około 1 godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) i piec około 20-25 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Kajmak:

Śmietankę lub mleko wlać do rondelka z grubym dnem. Dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, znacznie zmniejszyć ogień i gotować od czasu do czasu mieszając, aż masa nieco ściemnieje i zgęstnieje (trwać to będzie około 2 godzin lub odrobinę dłużej, więc trzeba się uzbroić w cierpliwość). Gdy masa ściemnieje i zacznie gęstnieć dodać masło i wanilię. Wymieszać, żeby składniki dobrze się połączyły, zestawić z ognia. Gotowa masa powinna mieć konsystencję gęstego sosu, czyli być płynna, ale nie za rzadka). W razie potrzeby zmiksować przez chwilę, żeby masa zrobiła się bardziej gładka i równomiernie wylać na wierzch mazurka. Gotowy mazurek udekorować bakaliami, lukrem, czekoladą, jak kto lubi. Ps. Jeśli w trakcie miksowania masa zacznie tężeć, dodać odrobinę mleka/śmietanki i zmiksować. 

UWAGA: Jeśli zauważycie, że masa się zwarzyła (może do tego dojść gdy za często ją mieszamy lub mleko za szybko się zagotuje i zacznie kipieć lub zacznie tworzyć się na początku kożuch), wtedy gotową masę wlewamy do blendera/malaksera i miksujemy aż stanie się jednolita, to powinno pomóc). Gotowy udekorować bakaliami, lukrem, czekoladą, etc.

Smacznego :)