Torcik rabarbarowo-limonkowo-truskawkowy

Przyg: 90 min Pieczenie: 15 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
torcik_2.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    300 g ulubionych herbatników (nie miałam herbatników, więc użyłam Amaretti)
    miękkiego masła (można ciut więcej, w zależności ile dane ciasteczka wchłoną masła)
  • Boki w kształcie serduszek:

    Ilość Składnik
    mąki ziemniaczanej
    odrobina czerwonego barwnika
    mąki pszennej tortowej
    cukru
    jajka
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukier do smaku (2-3 łyżki)
  • Mus rabarbarowy:

    Ilość Składnik
    rabarbaru (poza sezonem można zastąpić innymi sezonowymi lub mrożonymi owocami)
    żelatyny*
    śmietanki 30-36%
    cukru lub więcej (w zależności od stopnia dojrzałości rabarbaru)
  • Mus limonkowy:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    soku wyciśniętego z limonek
    żelatyny w proszku (ok. 12,5 g)
    śmietany kremówki
    duże jajka w temperaturze pokojowej
    skórka otarta z 2-3 sparzonych limonek
  • Mus truskawkowy:

    Ilość Składnik
    truskawek
    śmietanki kremówki
    cukru (więcej jeśli truskawki są bardzo kwaśne)
    żelatyny

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka zmielić na proszek w malakserze lub rozgnieść je na proszek wałkiem (wkładamy ciasteczka do foliowej torebki, wypuszczamy powietrze i rozwałkowujemy je wałkiem na stolnicy aż wszystkie zamienia się w proszek.

Masło roztopić, dodać ciasteczka wymieszać. Ciasteczkową masą wyłożyć spód tortownicy w kształcie serca (lub okrągłą o średnicy 24 cm). Wstawić do lodówki, żeby masa ciasteczkowa się schłodziła.

Boki:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, gdy piana jest już sztywna dodawać po 1 łyżce cukru, dalej ubijając do wykorzystania cukru. Piana powinna być sztywna i lśniąca, dodawać po 1 żółtku, dalej ubijać. Na koniec dodać przesianą mąkę i barwnik spożywczy, delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.

Blachę o śr. ok. 30 x 40 cm wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć na blachę i równomiernie je rozsmarować. Piec około 12-15 minut w temperaturze 160°C (najlepiej bez termoobiegu, bo wysuszy nadmiernie cienki biszkopt; jeśli już musimy użyć termoobiegu to zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i skracamy czas pieczenia). Najlepiej sprawdzać patyczkiem, biszkopt musi być upieczony w środku, ale miękki i nie spieczony z zewnątrz.

Upieczony biszkopt wyjąć, chwilę przestudzić. Następnie odwrócić do góry nogami i delikatnie usunąć papier do wypieków. Foremką w kształcie serduszka lub inną powycinać serduszka/inne kształty.

Tortownice wyjąć z lodówki, lekko natłuścić boki masłem, przykleić do nich biszkoptowe serduszka, lekko je dociskając i ponownie wstawić do lodówki (masło na bokach zastygnie i serduszka będę się lepiej trzymały totownicy).

Mus rabarbarowy:

Oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki o długości ok 2 cm, zasypać w rondelku cukrem, dolać 1/4 szklanki wody doprowadzić do zagotowania, mieszając. Zmniejszyć ogień i dusić około 10-15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Gotowy zmiksować/zblendować.

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, żeby napęczniała. Podgrzać w musie rabarbarowym. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony schłodzić, pilnując by nie stężał za mocno.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do schłodzonego, tężejącego musu, chwilę miksując szybkich obrotach, żeby nie powstały grudki, następnie delikatnie wymieszać do chwili połączenia się musu ze śmietanką. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy, wstawić do lodówki.

Mus limonkowy:

Sok z limonek przelać do rondelka, dodać startą skórkę z limonek i żelatynę. Pozostawić na kilka minut, by żelatyna napęczniała. Mieszając podgrzać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, nie gotować. Zestawić z ognia, wystudzić.

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną i gęstą masę (powinna mieść gęstość średnio ubitej piany z białek i potroić objętość).

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z ubitą masą jajeczną, delikatnie wymieszać. Mieszając dodać wystudzony sok z cytryn z żelatyną (nie dodawać ciepłego, bo żelatyna się "zbryli" w chili zetknięcia z zimną masą jajeczno-śmietanową; żeby uniknąć grudek żelatyny w masie może też dodać ok. 2 łyżek masy śmietanowo-jajecznej do żelatyny -to ja dodatkowo schłodzi - wymieszać i dodać do reszty masy). Wstawić na chwilę do lodówki, by masa nieco stężała. Lekko tężejący mus wyłożyć na wystudzone mus rabarbarowy, wierzch wygładzić.

Mus truskawkowy:


Truskawki umyć, odszypułkować, rozdrobnić blenderem na mus. Podgrzać z cukrem, do rozpuszczenia się cukru, żelatynę rozpuścić w gorącym musie, wystudzić.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać 2-3 łyżki do wystudzonego musu, wymieszać, połączyć z reszta śmietanki, miksując na szybkich obrotach miksera. Mus schłodzić, tężejący wyłożyć na mus limonkowy. Ponownie schłodzić.

Truskawki przeznaczone na wierzch umyć, odszypułkować, rozdrobnić blenderem na mus. Podgrzać z cukrem, do rozpuszczenia się cukru, żelatynę rozpuścić w gorącym musie, wystudzić. Schłodzić.

Tężejącym musem wylać na wierzch torcika. Rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)

Przyg: 90 min Pieczenie: 15 min
Średni
Porcje: 12

Jeszcze jeden torcik z przeznaczeniem dla naszych kochanych Mam. :) Choć w formie serca świetnie sprawdzi się też na Walentynki czy urodziny bliskiej nam osoby. :) Kształt oczywiście można zmienić na klasyczny okrągły czy prostokątny lub inny w zależności od potrzeb, upodobań i posiadanej tortownicy. ;)

Torcik jest mocno owocowy, niezbyt słodki, raczej orzeźwiający. Połączenie truskawek, limonek i rabarbaru świetnie ze sobą współgra i daje naprawdę ciekawy efekt smakowy. Każdy mus ma inny poziom słodkości i przechodząc przez kolejne smaki możemy się cieszyć kwaskowatym rabarbarem, orzeźwiającą limonką i dość słodkim wierzchem truskawkowym. Bardzo polecam! :)

torcik.JPG torcik_3.JPG torcik_4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • agnieszkam agnieszkam
    2014-06-14 18:46:31

    Witamtorcik bardzo mi się spodobał, więc postanowiłam go zrobić. Masa rabarbarowa niestety nie ścięła się dobrze i dół był nieco płynny, ale i tak dobrze smakował.Jedynym jego mankamentem jest czas przygotowania - strasznie długo!pozdrawiam

    Twój komentarz
  • skwarcus skwarcus
    2013-06-01 21:01:04

    Doskonały. Wprawdzie nie miałam cierpliwości do serduszek i je sobie odpuściłam :-), więc torcik wyglądał nieco skromniej, ale i tak był pyszniasty! Dzięki wielkie za kolejny genialny przepis! Ps. cała moja rodzinka jest zakochana w twoim blogu, zdjęciach i przepisach! ;-)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-05-27 14:33:48

    Cudowne zdjęcia - te kolory takie żywe! Musiał smakować wspaniale :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-05-27 08:48:57

    Kolejny Tort wodzi na pokuszenie! Wygląda tak lekko, soczyście i orzeźwiająco:) Pomysłowo udekorowany tak z "sercem dla serca" Super!

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2013-05-27 07:22:45

    Przepiękny ...na pewno każda mama byłaby nim zachwycona:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-05-26 16:34:04

    Jest taki piękny! Te serduszka i smak, w ogóle rewelacja!Pozdrowienia

    Twój komentarz

Torcik rabarbarowo-limonkowo-truskawkowy

Torcik rabarbarowo-limonkowo-truskawkowy

Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Jeszcze jeden torcik z przeznaczeniem dla naszych kochanych Mam. :) Choć w formie serca świetnie sprawdzi się też na Walentynki czy urodziny bliskiej nam osoby. :) Kształt oczywiście można zmienić na klasyczny okrągły czy prostokątny lub inny w zależności od potrzeb, upodobań i posiadanej tortownicy. ;)

Torcik jest mocno owocowy, niezbyt słodki, raczej orzeźwiający. Połączenie truskawek, limonek i rabarbaru świetnie ze sobą współgra i daje naprawdę ciekawy efekt smakowy. Każdy mus ma inny poziom słodkości i przechodząc przez kolejne smaki możemy się cieszyć kwaskowatym rabarbarem, orzeźwiającą limonką i dość słodkim wierzchem truskawkowym. Bardzo polecam! :)

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    300 g ulubionych herbatników (nie miałam herbatników, więc użyłam Amaretti)
    miękkiego masła (można ciut więcej, w zależności ile dane ciasteczka wchłoną masła)
  • Boki w kształcie serduszek:

    Ilość Składnik
    mąki ziemniaczanej
    odrobina czerwonego barwnika
    mąki pszennej tortowej
    cukru
    jajka
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukier do smaku (2-3 łyżki)
  • Mus rabarbarowy:

    Ilość Składnik
    rabarbaru (poza sezonem można zastąpić innymi sezonowymi lub mrożonymi owocami)
    żelatyny*
    śmietanki 30-36%
    cukru lub więcej (w zależności od stopnia dojrzałości rabarbaru)
  • Mus limonkowy:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    soku wyciśniętego z limonek
    żelatyny w proszku (ok. 12,5 g)
    śmietany kremówki
    duże jajka w temperaturze pokojowej
    skórka otarta z 2-3 sparzonych limonek
  • Mus truskawkowy:

    Ilość Składnik
    truskawek
    śmietanki kremówki
    cukru (więcej jeśli truskawki są bardzo kwaśne)
    żelatyny

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka zmielić na proszek w malakserze lub rozgnieść je na proszek wałkiem (wkładamy ciasteczka do foliowej torebki, wypuszczamy powietrze i rozwałkowujemy je wałkiem na stolnicy aż wszystkie zamienia się w proszek.

Masło roztopić, dodać ciasteczka wymieszać. Ciasteczkową masą wyłożyć spód tortownicy w kształcie serca (lub okrągłą o średnicy 24 cm). Wstawić do lodówki, żeby masa ciasteczkowa się schłodziła.

Boki:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, gdy piana jest już sztywna dodawać po 1 łyżce cukru, dalej ubijając do wykorzystania cukru. Piana powinna być sztywna i lśniąca, dodawać po 1 żółtku, dalej ubijać. Na koniec dodać przesianą mąkę i barwnik spożywczy, delikatnie wymieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.

Blachę o śr. ok. 30 x 40 cm wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć na blachę i równomiernie je rozsmarować. Piec około 12-15 minut w temperaturze 160°C (najlepiej bez termoobiegu, bo wysuszy nadmiernie cienki biszkopt; jeśli już musimy użyć termoobiegu to zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i skracamy czas pieczenia). Najlepiej sprawdzać patyczkiem, biszkopt musi być upieczony w środku, ale miękki i nie spieczony z zewnątrz.

Upieczony biszkopt wyjąć, chwilę przestudzić. Następnie odwrócić do góry nogami i delikatnie usunąć papier do wypieków. Foremką w kształcie serduszka lub inną powycinać serduszka/inne kształty.

Tortownice wyjąć z lodówki, lekko natłuścić boki masłem, przykleić do nich biszkoptowe serduszka, lekko je dociskając i ponownie wstawić do lodówki (masło na bokach zastygnie i serduszka będę się lepiej trzymały totownicy).

Mus rabarbarowy:

Oczyszczony rabarbar pokroić na kawałki o długości ok 2 cm, zasypać w rondelku cukrem, dolać 1/4 szklanki wody doprowadzić do zagotowania, mieszając. Zmniejszyć ogień i dusić około 10-15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Gotowy zmiksować/zblendować.

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, żeby napęczniała. Podgrzać w musie rabarbarowym. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony schłodzić, pilnując by nie stężał za mocno.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do schłodzonego, tężejącego musu, chwilę miksując szybkich obrotach, żeby nie powstały grudki, następnie delikatnie wymieszać do chwili połączenia się musu ze śmietanką. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy, wstawić do lodówki.

Mus limonkowy:

Sok z limonek przelać do rondelka, dodać startą skórkę z limonek i żelatynę. Pozostawić na kilka minut, by żelatyna napęczniała. Mieszając podgrzać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, nie gotować. Zestawić z ognia, wystudzić.

Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną i gęstą masę (powinna mieść gęstość średnio ubitej piany z białek i potroić objętość).

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z ubitą masą jajeczną, delikatnie wymieszać. Mieszając dodać wystudzony sok z cytryn z żelatyną (nie dodawać ciepłego, bo żelatyna się "zbryli" w chili zetknięcia z zimną masą jajeczno-śmietanową; żeby uniknąć grudek żelatyny w masie może też dodać ok. 2 łyżek masy śmietanowo-jajecznej do żelatyny -to ja dodatkowo schłodzi - wymieszać i dodać do reszty masy). Wstawić na chwilę do lodówki, by masa nieco stężała. Lekko tężejący mus wyłożyć na wystudzone mus rabarbarowy, wierzch wygładzić.

Mus truskawkowy:


Truskawki umyć, odszypułkować, rozdrobnić blenderem na mus. Podgrzać z cukrem, do rozpuszczenia się cukru, żelatynę rozpuścić w gorącym musie, wystudzić.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać 2-3 łyżki do wystudzonego musu, wymieszać, połączyć z reszta śmietanki, miksując na szybkich obrotach miksera. Mus schłodzić, tężejący wyłożyć na mus limonkowy. Ponownie schłodzić.

Truskawki przeznaczone na wierzch umyć, odszypułkować, rozdrobnić blenderem na mus. Podgrzać z cukrem, do rozpuszczenia się cukru, żelatynę rozpuścić w gorącym musie, wystudzić. Schłodzić.

Tężejącym musem wylać na wierzch torcika. Rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :)