Torcik truskawkowo-serowy z białym rumem

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
torcik%20serowo-truskawkowy2.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciasteczek pełnoziarnistych lub owsianych czekoladowych
    miękkiego masła
  • Mus truskawkowy:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukru pudru
    soku z cytryny
    białego rumu
  • Masa:

    Ilość Składnik
    twarogu zmielonego trzykrotnie (może być twaróg wiaderkowy)
    cukru pudru
    cukru waniliowego domowego
    skórka starta z 1 cytryny
    śmietany kremówki
    żelatyny w proszku

Sposób przygotowania

Spód:

Spód tortownicy wyłożyć papierem do wypieków, tortownicę zapiąć, boków niczym nie wykładać.
Ciasteczka zblendować na pył i wymieszać z miękkim masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy, dociskając dłonią.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody, żeby napęczniała.

Mus:

Truskawki oczyścić, kilka odłożyć do dekoracji, resztę zblendować na mus. Do musu dodać cukier, sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać (najlepiej zmiksować lub zblendować).

Masa:

Cytrynę sparzyć, wytrzeć i otrzeć skórkę. Wycisnąć sok. Twaróg wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny.
Żelatynę rozpuścić w rondelku podgrzewając na niewielkim ogniu, nie gotować.
Rozpuszczoną żelatynę przestudzić, podzielić na dwie porcje. Jedną wymieszać z musem truskawkowym, drugą połowę dodać do masy serowej (przed dodaniem żelatyny do masy serowej można dodać 1-2 łyżki masy do żelatyny i wymieszać, a dopiero następnie dodać żelatynę do masy – wtedy na pewno nie pojawia się nam niepotrzebne grudki).
Masę twarogową wstawić do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, odłożyć ze 3 łyżki do dekoracji. Gdy masa twarogowa zacznie tężeć dodać do niej śmietanę i delikatnie wymieszać. Dodać też połowę musu truskawkowego. Wymieszać.

Całość:

Masę serowo-truskawkową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wierzch wyrównać. Nałożyć pozostałą część musu truskawkowego. Torcik wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po zastygnięciu nożem oddzielić brzegi tortu od ścianek tortownicy. Zdjąć obręcz. Torcik przełożyć razem z papierem na paterę, następnie go usunąć. Wierzch tortu udekorować kleksami bitej śmietany i pozostawionymi do dekoracji truskawkami. U mnie dodatkowo kawałki ptasiego mleczka.


Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10

Nieuchronnie nadchodzi koniec sezonu truskawkowego. Ja standardowo nie zdążyłam się nimi nacieszyć. ;) Pewnie to już ostatnie ciacho ze świeżymi truskawkami w tym sezonie, więc chciałam, żeby było wyjątkowo pyszne. A z racji upałów i wynikającego z nich mojego strajku w pieczeniu koniecznie musiało być na zimno. Zresztą jest to jedno z trzech wybranych przez Was ciast w Liście życzeń.

Zwane przez autorów torcikiem, dla mnie to trochę taki sernik na zimno, ale w żaden sposób nie umniejsza to jego walorów. :) Całość mocno przeze mnie zmodyfikowana, zgodnie z moimi upodobaniami (zupełnie zmieniony spód, inne proporcje na mus i masę serową), ale moim zdaniem właśnie w takim połączeniu smakuje wybornie. Spód stanowią ciasteczka czekoladowe pełnoziarniste lub owsiane, można ich zbyt dokładnie nie mielić wtedy fajniej chrupią, masa serowo-truskawkowo-rumowa jest wyborna, orzeźwiająca i wspaniale komponuje się z czekoladowym spodem. Całości dopełnia mus truskawkowy… Polecam bardzo na pożegnanie sezonu i nie tylko, myślę, że się nie zawiedziecie. :)

Przepis - jak wspomniałam - mocno zmodyfikowany, pochodzi z „Ciasta na zimno” Dr. Oetker.

torcik%20serowo-truskawkowy1.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Wróżka Wróżka
    2013-03-28 10:27:28

    Coś mi nie pasuje z tą żelatyną. Rozpuścić żelatynę jedynie w 1/3 szklanki wody? 3 łyżki na 2 porcje? to takie małe kleksiki wychodzą. Jak to zrobić żeby dobrze rozprowadziło się w masie serowej i musie? Zrobiłam ten sernik i zarówno masa jak i mus miały pełno grudek i nic się nie ścięło. Dodałam najpierw trochę masy do żelatyny i już się klucha zrobiła. W efekcie uzyskałam krem przylepiający się do noża:( Na opakowaniu od żelatyny było napisane "W 0.5 litra gorącej wody rozpuścić 3 łyżeczki(nie łyżki) żelatyny"...... Było i tak pyszne, rozbiłam grudki blenderem żeby się nikt nie pokapował:P, ale na przyszłość chciałabym wykonać to ciasto prawidłowo. Czy mogę wykonać roztwór żelatyny tak jak podano na jej opakowaniu. Czy sernik się uda? Jeśłi nie, to co robię źle? Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Wróżka Wróżka
    2013-03-28 10:27:28

    Coś mi nie pasuje z tą żelatyną. Rozpuścić żelatynę jedynie w 1/3 szklanki wody? 3 łyżki na 2 porcje? to takie małe kleksiki wychodzą. Jak to zrobić żeby dobrze rozprowadziło się w masie serowej i musie? Zrobiłam ten sernik i zarówno masa jak i mus miały pełno grudek i nic się nie ścięło. Dodałam najpierw trochę masy do żelatyny i już się klucha zrobiła. W efekcie uzyskałam krem przylepiający się do noża:( Na opakowaniu od żelatyny było napisane "W 0.5 litra gorącej wody rozpuścić 3 łyżeczki(nie łyżki) żelatyny"...... Było i tak pyszne, rozbiłam grudki blenderem żeby się nikt nie pokapował:P, ale na przyszłość chciałabym wykonać to ciasto prawidłowo. Czy mogę wykonać roztwór żelatyny tak jak podano na jej opakowaniu. Czy sernik się uda? Jeśłi nie, to co robię źle? Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-07-13 10:34:21

    U nas truskawek juz od jakiegoś czasu nie ma ...aż szkoda, bo bym sobie taki serniczek zrobiła:)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-07-13 07:28:28

    Kasiu...DZIĘKUJĘ!!! za te Kremówki;) już nie mogę się doczekać...... Jeszcze żadne życzenie nie spełniło mi się tak szybko;) Zamarzyły się one mojej teściowej po niedawnym pobycie w Krynicy Górskiej. Zachwycała się kupnymi w cukierni. Chciałam jej upiec takie oryginalne i próbuje dociec gdzie jest różnica miedzy kremówką a napoleonką i myślę, że chyba w kremie do którego dodaje się masło a i ciasto bywa biszkoptowe. Kremówki potrzebuję na jutro, więc póki co zadowolę się Twoim przepisem na napoleonkę zapewne równie wyśmienitym;) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-12 21:30:16

    @Catherine - Kasiu to prawda, żal sie z truskawkami rozstawać, oj żal. :) Jagodzianek zazdroszczę, sama robiłam z tydzień temu i zniknęły praktycznie zaraz po upieczeniu... wiec nawet na sesję się nie załapały :)... muszę jeszcze raz zrobić, zwłaszcza, ze mój Luby stwierdził, że lepszych w życiu nie jadł. :) Co do ciasta francuskiego przepis już sie wyświetla. Nie miał zdjęcia, dlatego tez nie chciał się otworzyć. Dodałam do niego tymczasem zdjęcie już ciasteczek ze śliwkami i marcepanem, ale są na bazie tego właśnie ciasta (zawsze mam go zapas w zamrażalniku)... jak będe następnym razem robić ciasto francuskie to postaram się sfotografować proces przygotowywania. Kasiu, mówisz masz... Kremówki będą w przyszłym tygodniu :)) zresztą ku uciesze mojego Męża, bo on nie mógł się ich doprosić :) ps. tymczasem polecam napoleonki z tego przepisu, są pyszne i prawie jak kremówki, ale na bazie ciasta francuskiego i krem ma odrobinę inną konsystencję... http://www.slodkiefantazje.pl/napoleonka-na-ciescie-francuskim

    Twój komentarz
  • MalgosiaZ MalgosiaZ
    2012-07-12 17:52:26

    Bardzo piękny tort! i ja nie nacieszyłam się truskawkami w tym roku :(

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-07-12 17:48:40

    Wygląda cudownie! Wspaniały torcik. Kasiu, czy mogę wpaść na kawałeczek, nie wytrzymam jeśli nie zjem chociaż kawałeczka tej cudowności :)

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-07-12 16:56:29

    Wygląda wspaniale i choć nie przepadam za sernikami n zimno, to po takiej prezentacji mam ochotę iść i też zrobić:)Piękny i orzeźwiający!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-07-12 09:02:06

    Uroczy mini torcik;) aż żal pożegnać sezon truskawkowy.... Podoba mi się ten mus na wierzch, zupełnie jak sorbet lodowy! U mnie dzisiaj królują jagodzianki;) właśnie wyjęłam z pieca... ale zapach...!Kasiu... mam pytanie- chciałam zerknąć na Twój podstawowy przepis na ciasto francuskie, ale coś jest nie tak, nie chce się pojawić. Zerknij proszę gdzie jest problem? Z góry dziękuję ;) A tak przy okazji- chętnie zobaczyłabym na blogu przepis na Kremówki.....

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2012-07-12 07:23:56

    u mnie truskawki coraz trudniej dostępne a i nie smakują już tak samo... Wspaniałe ciasto, prezentuje się niesamowicie, bardzo estetyczne :)

    Twój komentarz
  • Domowy Kucharz Domowy Kucharz
    2012-07-12 07:23:31

    Wygląda niesamowicie. Jak tylko się odchudzę na pewno go przygotuję :)

    Twój komentarz
  • Carunia Carunia
    2012-07-11 23:28:00

    Uwielbiam biały rum! :) Ten torcik zatem musi, po prostu musi być przepysznyyyy! :)

    Twój komentarz

Torcik truskawkowo-serowy z białym rumem

Torcik truskawkowo-serowy z białym rumem

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Nieuchronnie nadchodzi koniec sezonu truskawkowego. Ja standardowo nie zdążyłam się nimi nacieszyć. ;) Pewnie to już ostatnie ciacho ze świeżymi truskawkami w tym sezonie, więc chciałam, żeby było wyjątkowo pyszne. A z racji upałów i wynikającego z nich mojego strajku w pieczeniu koniecznie musiało być na zimno. Zresztą jest to jedno z trzech wybranych przez Was ciast w Liście życzeń.

Zwane przez autorów torcikiem, dla mnie to trochę taki sernik na zimno, ale w żaden sposób nie umniejsza to jego walorów. :) Całość mocno przeze mnie zmodyfikowana, zgodnie z moimi upodobaniami (zupełnie zmieniony spód, inne proporcje na mus i masę serową), ale moim zdaniem właśnie w takim połączeniu smakuje wybornie. Spód stanowią ciasteczka czekoladowe pełnoziarniste lub owsiane, można ich zbyt dokładnie nie mielić wtedy fajniej chrupią, masa serowo-truskawkowo-rumowa jest wyborna, orzeźwiająca i wspaniale komponuje się z czekoladowym spodem. Całości dopełnia mus truskawkowy… Polecam bardzo na pożegnanie sezonu i nie tylko, myślę, że się nie zawiedziecie. :)

Przepis - jak wspomniałam - mocno zmodyfikowany, pochodzi z „Ciasta na zimno” Dr. Oetker.

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g ciasteczek pełnoziarnistych lub owsianych czekoladowych
    miękkiego masła
  • Mus truskawkowy:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukru pudru
    soku z cytryny
    białego rumu
  • Masa:

    Ilość Składnik
    twarogu zmielonego trzykrotnie (może być twaróg wiaderkowy)
    cukru pudru
    cukru waniliowego domowego
    skórka starta z 1 cytryny
    śmietany kremówki
    żelatyny w proszku

Sposób przygotowania

Spód:

Spód tortownicy wyłożyć papierem do wypieków, tortownicę zapiąć, boków niczym nie wykładać.
Ciasteczka zblendować na pył i wymieszać z miękkim masłem. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy, dociskając dłonią.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody, żeby napęczniała.

Mus:

Truskawki oczyścić, kilka odłożyć do dekoracji, resztę zblendować na mus. Do musu dodać cukier, sok z cytryny i rum, dokładnie wymieszać (najlepiej zmiksować lub zblendować).

Masa:

Cytrynę sparzyć, wytrzeć i otrzeć skórkę. Wycisnąć sok. Twaróg wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny.
Żelatynę rozpuścić w rondelku podgrzewając na niewielkim ogniu, nie gotować.
Rozpuszczoną żelatynę przestudzić, podzielić na dwie porcje. Jedną wymieszać z musem truskawkowym, drugą połowę dodać do masy serowej (przed dodaniem żelatyny do masy serowej można dodać 1-2 łyżki masy do żelatyny i wymieszać, a dopiero następnie dodać żelatynę do masy – wtedy na pewno nie pojawia się nam niepotrzebne grudki).
Masę twarogową wstawić do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, odłożyć ze 3 łyżki do dekoracji. Gdy masa twarogowa zacznie tężeć dodać do niej śmietanę i delikatnie wymieszać. Dodać też połowę musu truskawkowego. Wymieszać.

Całość:

Masę serowo-truskawkową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wierzch wyrównać. Nałożyć pozostałą część musu truskawkowego. Torcik wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po zastygnięciu nożem oddzielić brzegi tortu od ścianek tortownicy. Zdjąć obręcz. Torcik przełożyć razem z papierem na paterę, następnie go usunąć. Wierzch tortu udekorować kleksami bitej śmietany i pozostawionymi do dekoracji truskawkami. U mnie dodatkowo kawałki ptasiego mleczka.


Smacznego :)