Sernik londyński

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
sernik%20londynski1.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g herbatników typu digestive
    masła, roztopionego
  • Masa serowa:*

    Ilość Składnik
    600 g kremowego serka typu philadelphia (można zastąpić twarogiem śmietankowym, zmielonym przynajmniej trzykrotnie)
    drobnego cukru (dałam cukier puder)
    duże jajka
    żółtka z duzych jajek
    ekstraktu z wanilii (w oryginale 1,5 łyżki, ale moim zdaniem to stanowczo za dużo)
    soku z cytryny
  • Polewa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    kwaśnej gęstej śmietany 18%
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    gruba folia auminiowa

Sposób przygotowania

Ciasteczkowy spód:

Ciasteczka rozkruszyć wałkiem (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub w malakserze na proszek. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy 18-20 cm, ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:

Serek utrzeć z cukrem aż będzie delikatny i kremowy. Wmieszać jajka, żółtka, wanilię i sok z cytryny. Nie miksować zbyt długo, żeby nie napowietrzać masy.

W czajniku zagotować wodę. Tortownicę owinąć z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej. Masę wylać na ciasteczkowy spód.

Tortownicę wstawić do większej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy.

Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 °C (piekłam w 160 °C z termoobiegiem). Masa powinna się ściąć, ale nie za mocno - musimy mieć pewność, że śmietana, którą polejemy sernik nie wsiąknie w niego, tylko utrzyma się na powierzchni (masa powinna lekko drgać, ale nie falować an całej powierzchni). 

W międzyczasie przygotować śmietanową polewę. Śmietanę wymieszać z cukrem i wanilią.

Po upływie wspomnianych 50 minut (gdy masa serowa jest już prawie ścięta)  wyjąć sernik z piekarnika, piekarnik pozostawić włączony. Polewę śmietanową wylać na sernik. Wstawić go z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. Po tym czasie tortownicę wyjąć z piekarnika. Zdjąć z niej folię i dalej studzić sernik w formie. Gdy całkiem wystygnie wstawić go do lodówki na kilka-kilkanaście godzin. Wyjąć z tortownicy oddzielając boki sernika ostrym nożykiem.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10

Jeszcze delikatniejszy i bardziej kremowy niż znany większości sernik nowojorski. Sernik londyński jest dosłownie jedwabiście kremowy, wręcz mazisty (wszystko to za sprawą nie ubijania białek i pieczenia w kąpieli wodnej. Nie znajdziecie w nim też grama mąki, która – jak wiadomo – powoduje, że sernik jest bardziej zwarty i ścięty.

W smaku delikatnie waniliowy, z wyczuwalną nutą cytryny. Od pierwszego kęsa przypadł mi do gustu, bo ja uwielbiam kremowe serniki. W zasadzie jest bardzo podobny do nowojorskiego, ale tamten jest chyba ciut bardziej zwarty. Nie potrafię powiedzieć, który z nich jest lepszy, bo oba są pyszne i bardzo zbliżone w smaku. Zaznaczam tutaj, że ja znam sernik nowojorski w wersji kremowej, bez ubijania białek. Nigella Lowson z kolei podaje przepis na sernik nowojorski w wersji puszystej z dodatkiem ubitej piany z białek. Nie jadłam sernika nowojorskiego z jej przepisu i nie wiem też gdzie jadła wspomniany sernik, ale oryginalny nowojorski sernik, który ja miałam okazję jeść kilka lat temu zdecydowanie nie była z dodatkiem ubitych białek i taką też wersję znajdziecie u mnie na blogu, a konkretnie tutaj. Najlepiej zróbcie oba serniki i sami oceńcie, który bardziej przypadł Wam do gustu. :) Bardzo polecam.

Źródło: Nigella Lowson

sernik%20londynski2.JPG sernik%20londynski3.JPG sernik%20londynski4.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-06 23:22:04

    @Gosia - nigdy nie używałam takiej gotowej masy, więc nie do końca wiem jaki ona ma skład. Jeśli jest to twaróg taki na sernik po prostu doprawiony to można użyć, ale jeśli ta masa jest a la serek homogenizowany to raczej nie polecam, bo konsystencja sernika nie będzie zachwycająca. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2014-05-06 14:09:59

    Mam w domu mase sernikową, taką jak w każdym sklepie można spotkac w 1kg pojemniczkach. Mogę użyć jej do tego przepisu?

    Twój komentarz
  • Wanda Wanda
    2014-04-21 16:55:46

    Upiekłam go na Święta :) Jest godny uwagi tzn że u mnie będzie pieczony zawsze kiedy przyjdzie ochota na sernik. Jest delikatny, rozpływający się w ustach, jednym słowem przepyszny. Zniknął w oka mgnieniu, a goście przy stole zjadając pomrukiwali z zachwytu. Mój wyglądał identycznie jak ten powyżej na zdjęciu :) Polecam!!!SłodkieFantazje masz dobre przepisy, wiem co mówię bo korzystam nawet bardzo często z nich. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-04-08 05:37:24

    Sernik londyński piekłam już nie raz. To jeden z moich ulubionych serników. Jest naprawdę pyszny! Delikatny i kremowy. Polecam! Bardziej mi smakuje niż sernik nowojorski, który faktycznie jest bardziej zwarty. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Sabi Sabi
    2014-04-06 10:26:42

    chyba spróbuję go zrobić na święta ;)wygląda obłędnie! :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-05 15:49:09

    @Gosia - nigdy nie robiłam sernika w naczyniu żaroodpornym, ale myślę, że mozna spróbować. :-)

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2014-04-05 15:12:18

    A czy można go piec w naczyniu żaroodpornym? Jest cudny, ale obawiam się o te folie, no i .... z nimi dużo roboty :) :) :). Ale może w foli inaczej pobiera ciepło :)

    Twój komentarz
  • Malinowa Malinowa
    2014-04-05 11:28:38

    Dawno nie było u mnie sernika i jakoś wogóle nie robiłam ciast ale teraz nadrobie :) Może zacznę tym sernikiem .

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-04-05 10:11:21

    Uwielbiam, Twój wygląda cudownie :)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2014-04-05 07:45:27

    piękny, bardzo elegancki!

    Twój komentarz

Sernik londyński

Sernik londyński

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Jeszcze delikatniejszy i bardziej kremowy niż znany większości sernik nowojorski. Sernik londyński jest dosłownie jedwabiście kremowy, wręcz mazisty (wszystko to za sprawą nie ubijania białek i pieczenia w kąpieli wodnej. Nie znajdziecie w nim też grama mąki, która – jak wiadomo – powoduje, że sernik jest bardziej zwarty i ścięty.

W smaku delikatnie waniliowy, z wyczuwalną nutą cytryny. Od pierwszego kęsa przypadł mi do gustu, bo ja uwielbiam kremowe serniki. W zasadzie jest bardzo podobny do nowojorskiego, ale tamten jest chyba ciut bardziej zwarty. Nie potrafię powiedzieć, który z nich jest lepszy, bo oba są pyszne i bardzo zbliżone w smaku. Zaznaczam tutaj, że ja znam sernik nowojorski w wersji kremowej, bez ubijania białek. Nigella Lowson z kolei podaje przepis na sernik nowojorski w wersji puszystej z dodatkiem ubitej piany z białek. Nie jadłam sernika nowojorskiego z jej przepisu i nie wiem też gdzie jadła wspomniany sernik, ale oryginalny nowojorski sernik, który ja miałam okazję jeść kilka lat temu zdecydowanie nie była z dodatkiem ubitych białek i taką też wersję znajdziecie u mnie na blogu, a konkretnie tutaj. Najlepiej zróbcie oba serniki i sami oceńcie, który bardziej przypadł Wam do gustu. :) Bardzo polecam.

Źródło: Nigella Lowson

Składniki

  • Spód:

    Ilość Składnik
    150 g herbatników typu digestive
    masła, roztopionego
  • Masa serowa:*

    Ilość Składnik
    600 g kremowego serka typu philadelphia (można zastąpić twarogiem śmietankowym, zmielonym przynajmniej trzykrotnie)
    drobnego cukru (dałam cukier puder)
    duże jajka
    żółtka z duzych jajek
    ekstraktu z wanilii (w oryginale 1,5 łyżki, ale moim zdaniem to stanowczo za dużo)
    soku z cytryny
  • Polewa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    kwaśnej gęstej śmietany 18%
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    gruba folia auminiowa

Sposób przygotowania

Ciasteczkowy spód:

Ciasteczka rozkruszyć wałkiem (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub w malakserze na proszek. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy o średnicy 18-20 cm, ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:

Serek utrzeć z cukrem aż będzie delikatny i kremowy. Wmieszać jajka, żółtka, wanilię i sok z cytryny. Nie miksować zbyt długo, żeby nie napowietrzać masy.

W czajniku zagotować wodę. Tortownicę owinąć z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej. Masę wylać na ciasteczkowy spód.

Tortownicę wstawić do większej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy.

Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 °C (piekłam w 160 °C z termoobiegiem). Masa powinna się ściąć, ale nie za mocno - musimy mieć pewność, że śmietana, którą polejemy sernik nie wsiąknie w niego, tylko utrzyma się na powierzchni (masa powinna lekko drgać, ale nie falować an całej powierzchni). 

W międzyczasie przygotować śmietanową polewę. Śmietanę wymieszać z cukrem i wanilią.

Po upływie wspomnianych 50 minut (gdy masa serowa jest już prawie ścięta)  wyjąć sernik z piekarnika, piekarnik pozostawić włączony. Polewę śmietanową wylać na sernik. Wstawić go z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. Po tym czasie tortownicę wyjąć z piekarnika. Zdjąć z niej folię i dalej studzić sernik w formie. Gdy całkiem wystygnie wstawić go do lodówki na kilka-kilkanaście godzin. Wyjąć z tortownicy oddzielając boki sernika ostrym nożykiem.

Smacznego :)