Dokładnie taki mazurek pamiętam z dzieciństwa. Kruchuteńkie maślane ciasto posmarowane grubą warstwą pysznego domowego kajmaku. I nie mam tu na myśli masy krówkowej, bo teraz używa się tych ...
To zdecydowanie mazurek dla zabieganych. Nie wymaga od nas dużego nakładu pracy i nie jest czasochłonny. Jedyne na co musimy czekać to ciasto piekące się w piekarniku, a w międzyczasie można...
Kolejna propozycja na świąteczny stół. Puszysta, mięciutka, dość wilgotna, z wyraźną nutą kokosa. Długo zachowuje świeżość, dzięki czemu jest smaczna nawet na 3 dzień po upieczeniu. Polewa c...
Pyszna, niesamowicie puszysta i delikatna jak puch. W smaku wyraźnie ajerkoniakowa, ale smak ajerkoniaku nie narzuca się zbytnio, tworzy raczej przyjemny akcent. Za samym ajerkoniakiem nie p...
Jeszcze delikatniejszy i bardziej kremowy niż znany większości sernik nowojorski. Sernik londyński jest dosłownie jedwabiście kremowy, wręcz mazisty (wszystko to za sprawą nie ubijania białe...
Tarta na wskroś czekoladowa, a do tego banalna w przygotowaniu, bo bez pieczenia. Spód w całości z ciasteczek Oreo, czekoladowe nadzienie i dodatkowo zatopione w niej Oreo i kropelki czekola...
Banalne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto z mąki pełnoziarnistej. Wilgotne, puszyste, z delikatnym aromatem wanilii. Za sprawą mąki razowej nieco pełniejsze i bardziej wyraziste w smaku ni...
Lekka, delikatna jak puch babka. Jeśli tylko będziemy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owiniętą folią, będzie równie smaczna na drugi dzień. Idealna zarówno na Wielkanoc,...
Puszysta, mięciutka i wilgotna babka ucierana z wyraźną nutą pomarańczy, wyczuwalną zarówno w smaku jak i zapachu. Ja jestem fanką wszelkich cytrusowych smaków, więc mi bardzo przypadła do g...
Bardzo smaczna bezproblemowa babka, która – jeśli tylko będziecie trzymać się wskazówek – uda się na sto procent. Jak przystało na ciasto ucierane, ważne, żeby składniki miały temperaturę po...
Jeśli podobnie jak ja lubicie wilgotne, pulchne ciasta z delikatnym owocowym posmakiem, to ta babka przypadnie Wam do gustu. :) Waniliowe ciasto bardzo przyjemnie komponuje się z ciastem mal...
Banalny i ekspresowy w przygotowaniu, a przy tym naprawdę smaczny. Mięciutki, delikatny, puszysty. Świeży również na drugi dzień po upieczeniu, czy dłużej, tego nie wiem, bo u nas tyle nie w...
Ostatnio troszkę mnie tu mniej ten stan potrwa jeszcze kilka tygodni, bo po pierwsze intensywnie pracuje nad nowa stroną, po drugie mam sporo niezaplanowanej pracy zawodowej, która spadła na...
Sprawdzone połączenie kruchego, rozpływającego się w ustach ciasta z rabarbarem i truskawkami. Czyż może być bardziej klasycznie? Chyba tylko wtedy, gdy rozdzielilibyśmy składniki nadzienia ...
Przyznam, że nie jestem wielka fanką kokosa (no moze poza pralinkami Raffaello, które uwielbiam), a jako że moi domownicy bardzo cenią sobie kokosowe smaki, a serniki uwielbia cała trójka, p...
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki i jak tylko przychodzi ich pora korzystam z nich, ile się da. :) Tym razem mam dla Was pyszną i banalną w przygotowaniu tartę z ich udziałem. Kruc...
Jeśli podobnie jak ja nie możecie się już doczekać truskawek i lubicie jeść o tej porze roku mocno owocowe, orzeźwiające swoim smakiem ciacha i desery to jest to propozycja w sam raz dla Was...
Tym razem propozycja śniadaniowa. Choć moja córcia lubi te placki jadać na kolację. :DPlacuszki wychodzą przepyszne, delikatne jak puch, rozpływające się w ustach, wilgotne. W smaku przypomi...
Ta włoska szarlotka to nic innego jak wilgotny biszkopt genueński o mocno cytrynowym aromacie połączony z jabłkami, najlepiej kwaskowatymi. Ale w prostocie tkwi siła, bo ciasto smakuje wyśmi...
Tradycyjny puszysty, ale jednocześnie dość wilgotny placek ucierany, na który przepis znalazłam w babcinym kajecie, i którego smak pamiętam z dzieciństwa. To taka klasyka, do której miło jes...
Kolejna lekka propozycja. Tak mnie naszło po świętach na takie lżejsze deserki ;), a może po prostu wyczuwam już zbliżającą się w końcu wiosnę i ciężkie ciasta i desery mi nie w głowie? :) T...
Tarta na kruchym serowym cieście wypełniona masą cytrynową na bazie śmietanki i jeżynami.Ciasto wyszło delikatne, rozpływające się w ustach, lekko się listkujące. Zapiekana masa śmietanowa m...
Jedne z lepszych lodów jakie miałam okazję jeść. Aksamitnie kremowe, o wyraźnym smaku Nutelli, dość słodkie, ale nie przesłodzone. Mnie zasmakowały, mimo że za samą Nutellą nie przepadam. Co...
To już czwarte ciasto czekoladowe z wiśniami na blogu. Nie pytajcie mnie, które jest najlepsze, bo sama nie wiem. :) Każde jest inne, przy każdym następnym wydaje mi się, że właśnie to jest ...
Jeden z najpyszniejszych mazurków jakie udało mi się stworzyć i jakie jadłam. :) Choć sama nie wiem, który z tych na blogu jest najlepszy, bo moje serce zdobył też marcepanowy mazurek z kajm...
Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Tym razem mam dla Was pyszną babkę orzechowo-truflową. Niewątpliwie to jedna z lepszych babek jakie jadłam. W smaku i aromacie delikatnie wyczuwalne o...
Sernik to jeden z tych wypieków, które nigdy mi się nie nudzą :), może to dlatego, że jest tyle możliwości smakowych tego deseru? Ten również bardzo przypadł mi do gustu. Sama już nie wiem, ...
Wypatrzyłam to ciacho w książce Davida Lebovitza, a że uwielbiam wszelkie brownies, musiałam wypróbować również ten przepis. Wprawdzie najbardziej przemawiają do mnie brownies z kwaskowatymi...
Dzisiaj zapraszam Was na murzynka z kremem śmietankowo-cytrynowym, czyli nieco wzbogacona klasyczna wersja murzynka. Mimo, że z wyglądu przypomina wuzetkę, to niewiele ma z nią wspólnego. ;)...
Bardzo smaczne naleśniki wg przepisu M. Roux, które robię już od ładnych kilku lat i muszę przyznać, że bardzo nam smakują. Tym razem wzbogaciłam je o dodatek gorzkiej czekolady i kakao, dzi...