Placek ucierany ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 11
Filtry wyszukiwania
ucierane%20ze%20sliwkami%20(2).JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
25x25 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    250 g masła
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii/pasty waniliowej ( w oryginale laska wanilii)
    duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
    mąki pszenne tortowej
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    kwaśnej gęstej śmietany 18%
    śliwek węgierek
  • Cynamonowa kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    brązowego cukru trzcinowego (w oryginale cukier puder)
    cynamonu
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    bułki tartej lub kaszy manny

Sposób przygotowania

Śliwki, umyć, osuszyć, przepołowić na pół.

Ciasto:

Masło utrzeć mikserem razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować. Dodawać po 1 żółtku, stale ucierając (kolejne żółtko dodajemy dopiero gdy masa jest jednolita i puszysta).

W drugim naczyniu wymieszać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na przemian ze śmietaną w dwóch porcjach. Zmiksować do połączenia się składników.

Białka ubić. na sztywną pianę. Połowę piany dodać do ciasta, delikatnie wymieszać, by masa nieco się rozluźniła. Następnie dodać pozostałą pianę i ponownie delikatnie wymieszać.

Kwadratową formę o boku ok. 25 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać, oprószyć bułką tartą. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, skórka do dołu.

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cynamonem i cukrem. Dodać masło, wymieszać formując palcami kruszonkę. Obsypać nią wierzch ciasta.

Piec w temperaturze 165 °C (piekłam z termoobiegiem; na opcji grzanie góra/dół piec w temp. 180 °C) około 40-50 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 11

Tradycyjny puszysty, ale jednocześnie dość wilgotny placek ucierany, na który przepis znalazłam w babcinym kajecie, i którego smak pamiętam z dzieciństwa. To taka klasyka, do której miło jest od czasu do czasu wrócić, by choć na chwile przenieść się myślami do czasów beztroskiego dzieciństwa. :) Ciasto wspaniale pachnie wanilią i cynamonem, i naprawdę trudno oprzeć się temu aromatowi. :) Bardzo polecam, szczególnie jeśli nie macie swojego sprawdzonego przepisu na taki placek albo jeśli chcecie dla odmiany spróbować innego.

ucierane%20ze%20sliwkami_4.JPG ucierane%20ze%20sliwkami3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Domimisio Domimisio
    2016-08-13 18:38:10

    Przepyszne, zniknął w mgnieniu oka :)

    Twój komentarz
  • Julia Julia
    2015-08-25 16:11:08

    Jedno z najlepszych ciast ucieranych, jakie piekłam! Fantastyczne, miękkie i puszyste, a zarazem długo utrzymujące świeżość. Pięknie pachnie i trudno sobie odmówić kilku kawałków pod rząd ;)

    Twój komentarz
  • Marysieńka Marysieńka
    2014-02-23 15:46:57

    Dzisiaj właśnie w niedzielne popołudnie piekę to ciasto.Zobaczymy czy również będzie tak pięknie wyglądać i smakować

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-10-03 07:31:12

    Babcine przepisy są najlepsze ...a takie ucierańce uwielbiam:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Dyrekplk Dyrekplk
    2013-09-24 10:06:47

    Super szybko i gotowe a jakie dobre poleam i dziekuje

    Twój komentarz
  • slaw slaw
    2013-09-18 11:46:52

    kolejny wypiek z Twoje strony, ale niestety zakalec :( ale i tak całe ciasto zniknęło w oka mgnieniu ponieważ było przepyszne :) amatorów na zakalce nie brakuje ;) super strona, świetne przepisy, pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2013-09-09 05:01:35

    Dziękuję za odpowiedź :-) biore wszystkie wskazówki pod uwagę i za kilka dni podejmę kolejną próbę.Liczę, że tym razem ciasto się uda :-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-08 19:17:01

    @Gosia - przyczyny zakalca mogą być różne: składniki nie były w temperaturze pokojowej, masa po dodaniu mąki była zbyt długo mieszana albo wręcz przeciwnie masło nie było wystarczająco utarte z cukrem na puch, piekarnik zbyt szybko przypiekł ciasto z zewnątrz i nie mogło odpowiednio wyrosnąć (każdy piekarnik jest trochę inny i trzeba go poznać i odpowiednio dostosować jego temperaturę, w miarę potrzeby np. ją obniżając...

    Twój komentarz
  • Gosia Gosia
    2013-09-08 05:25:33

    Kolejne ciasto robione wg przepisu z tej super strony, pierwsze ucierane pieczone przeze mnie i ...... wyszedł zakalec :-( ciasto pięknie urosło w piekarniku,po upieczeniu nie wyjete od razu z piekarnika. Co moglam zrobić nie tak?proszę o podpowiedź, nie chciałabym się zniechęcić do pieczenia ;-)

    Twój komentarz
  • Ali Ali
    2013-09-06 15:40:53

    Tak, dziękuję Ci bardzo. Jeszcze nie wszędzie widocznie zajrzałam na Twoim blogu. Twoje wyjaśnienie są niezwykle pomocne! Lubię czytać komentarzy, więc pozdrawiam wszystkich teraz czytających. Dziękuję, ...czas na pieczenie :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-06 07:51:37

    @Ali - pisałam, że standardowa szklanka ma zawsze 250 ml i takiej szklanki używam, ale dla jasności staram się podawać proporcje składników w gramach, wtedy już nie ma niedomówień, bo szklanki są różne. I tak 1 szklanka o pojemności 250 ml = 200 g, 150 g mąki pszennej (bo wchodzi jej mniej do szklanki), wszystko dokładnie opisałam tutaj: http://www.slodkiefantazje.pl/wagi-i-miary. Wyjaśniając na tym konkretnym przypadku 150 g cukru pudru = 1 standardowa szklanka tego cukru, 210 g mąki pszennej tortowej = 1 i 1/2 standardowej szklanki, 90 g mąki ziemniaczanej = 1/2 szklanki (ta mąka jest dużo lżejsza od pszennej). Mam nadzieję, że pomogłam. :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Ali Ali
    2013-09-06 07:34:15

    A mnie martwi w przepisie te 210g mąki, gdyż gdzieś poprzednio na blogu pisałaś, że dla Ciebie szklanka to zawsze 250 (to było odniesienie do cukru), to w mące to jakoś inaczej?? A jeśli nawet inaczej to czy 210g to będzie 1szklanka i pół, bo według mnie 1 i pół szklanki to trochę więcej niż 210g? No i mam zagwozdkę. Proszę o wyjaśnienie jeszcze nie doświadczonej kucharce :)P.S. A blog bardzo lubię, często zaglądam i się lubuję zdjęciami. Raz tylko upiekłam według przepisu i byłam mega szczęśliwa :)

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-08-29 16:22:39

    Pysznie :) już nie mogę się doczekać nowej odsłony bloga :)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-08-29 15:26:46

    Ciasto ciastem, ale.... wow, co za piękna patera!!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-29 14:19:13

    @Klaudia - Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że blog się spodobał, choć już niedługo będzie zupełnie inny (bardziej nowoczesny design), trwają nad tym prace :), ale przepisy i zdjęcia będą w tym samym klimacie. :)

    Twój komentarz
  • klaudia klaudia
    2013-08-29 13:29:50

    Wspaniale wygląda, nie ma to jak klasyczne ciasto ucierane.Zakochałam się w twoim blogu jest taki piękny, super zdjęcia, normalnie bajeczny, taki ciepły. Pozdrawiam serdecznie.

    Twój komentarz
  • Domowe Wypieki Domowe Wypieki
    2013-08-29 12:00:47

    Wygląda bajecznie ! :)

    Twój komentarz

Placek ucierany ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Placek ucierany ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 11

Forma: 25x25 cm

Opis

Tradycyjny puszysty, ale jednocześnie dość wilgotny placek ucierany, na który przepis znalazłam w babcinym kajecie, i którego smak pamiętam z dzieciństwa. To taka klasyka, do której miło jest od czasu do czasu wrócić, by choć na chwile przenieść się myślami do czasów beztroskiego dzieciństwa. :) Ciasto wspaniale pachnie wanilią i cynamonem, i naprawdę trudno oprzeć się temu aromatowi. :) Bardzo polecam, szczególnie jeśli nie macie swojego sprawdzonego przepisu na taki placek albo jeśli chcecie dla odmiany spróbować innego.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    250 g masła
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii/pasty waniliowej ( w oryginale laska wanilii)
    duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
    mąki pszenne tortowej
    mąki ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    kwaśnej gęstej śmietany 18%
    śliwek węgierek
  • Cynamonowa kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    brązowego cukru trzcinowego (w oryginale cukier puder)
    cynamonu
    masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    bułki tartej lub kaszy manny

Sposób przygotowania

Śliwki, umyć, osuszyć, przepołowić na pół.

Ciasto:

Masło utrzeć mikserem razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować. Dodawać po 1 żółtku, stale ucierając (kolejne żółtko dodajemy dopiero gdy masa jest jednolita i puszysta).

W drugim naczyniu wymieszać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dodawać do masy jajecznej na przemian ze śmietaną w dwóch porcjach. Zmiksować do połączenia się składników.

Białka ubić. na sztywną pianę. Połowę piany dodać do ciasta, delikatnie wymieszać, by masa nieco się rozluźniła. Następnie dodać pozostałą pianę i ponownie delikatnie wymieszać.

Kwadratową formę o boku ok. 25 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać, oprószyć bułką tartą. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, skórka do dołu.

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cynamonem i cukrem. Dodać masło, wymieszać formując palcami kruszonkę. Obsypać nią wierzch ciasta.

Piec w temperaturze 165 °C (piekłam z termoobiegiem; na opcji grzanie góra/dół piec w temp. 180 °C) około 40-50 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :)