Proste puszyste ciasto ze śliwkami

Przyg: 20 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_0108.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x25 cm

  • Ilość Składnik
    masła
    cukru
    cukru z prawdziwą wanilią
    duże jajka
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    proszku do pieczenia
    śmietany
    skórka starta z 1 małej cytryny
    śliwek

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą, białą masę (mikserem na najwyższych obrotach). Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka, śmietanę, skórkę cytrynową. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

Śliwki umyć, przepołowić. Dużą keksówkę (u mnie o wym. 26 x 12 cm)wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki.

Piec około 40-45 minut (termoobieg) w piekarniku nagrzanym do180°C.

Oprószyć cukrem pudrem]


Smacznego ;)


Przyg: 20 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 12

Postanowiłam, że w mojej kuchni ta jesień będzie pełna wypieków ze śliwkami, gruszkami i jabłkami… na pewno nie uda mi się zrobić wszystkich deserów, które chodzą mi po głowie (jest ich za dużo) :), ale postaram się, by przynajmniej część ujrzała światło dzienne i nie pozostała tylko w mojej głowie.

Jednym z tych jesiennych wypieków, którymi chce się z Wami podzielić jest prezentowane poniżej puszyste ciasto ze śliwkami. To jedno z tych ciast, które po zrobieniu znika tak szybko, że trzeba tego samego dnia zrobić jeszcze jedno. Ciasto smakuje wspaniale, długo szukałam proporcji, żeby wyszło dokładnie takie. Zmodyfikowałam kilka przepisów (składniki, ich proporcje) i wyszło naprawdę pyszne ciasto. Jest puszyste (jak przystało na biszkoptowiec), ale również lekko wilgotne i cudownie pachnie… Niby taki klasyk, ale naprawdę ciężko mu się oprzeć :), a czekanie aż nieco przestygnie jest, dzięki unoszącemu się po domu aromatowi, prawdziwą torturą. :) Dodatkową zaletą jest, ze ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i zawsze się udaje.

Polecam Wam serdecznie! Moim zdaniem to obowiązkowa pozycja w sezonie śliwkowym! :)

IMG_0110.JPG IMG_0111.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-27 21:24:01

    @Aga - tak, tylko rozmroziłabym je wcześniej i dokładnie odsączyła na papierowych ręcznikach z nadmiaru wody i soku. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-11-27 16:57:27

    A można użyć mrożonych śliwek?

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-09-17 16:13:40

    Właśnie jem kolejny kawałek jeszcze ciepłego ciasta, jest pyszne, delikatne :) Dziękuję za prosty i jakże smaczny przepis :)

    Twój komentarz
  • Najelka Najelka
    2012-08-17 12:28:35

    Ciasto pyszne i bardzo latwe.. jedyny problem jaki sie pojawil to taki ze nie bylam przekonana do tego aby najpierw dodac make do masy z maslem a na koncu ubita piane z bialek. Ciasto zrobilo sie strasznie geste, a piana bardzo szybko opadla - w przepisie nie jest jasno napisene czy tak powinno byc czy tak jak w wiekszosci ciast, ze make dodaje sie na koncu? Prosze o odpowiedz :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-15 18:39:05

    @Marta - zakalec często pojawia się od nadmiaru soku z owoców (mogły póścic dużo soku podczas pieczenia lub było ich zbyt dużo), często pojawia się też, gdy ciasto zbyt szybko się przypiecze zewnątrz i w środku nie ma jak swobodnie rosnąć... przyczyną zakalca może być też niedokładne utarcie składników...

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2012-08-15 16:16:40

    Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszedł mi zakalec... Wyjęłam z piekarnika dopiero po ostygnięciu. Co mogło spowodować zakalec??Po za tym i tak jest pyszne, choć dość skondensowane:)

    Twój komentarz
  • Dusia Dusia
    2012-03-02 18:18:56

    Pyszne.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-10-25 10:46:50

    Przepis rewelacyjny! Zrobiłam z podwójnej porcji, dając tylko nieco mniej cukru, wyszło wspaniałe, a robiąc drugi raz zorientowałam się, że po kilkunastu minutach pieczenia, gdy ciasto trochę się podniesie, można spokojnie dodać drugą porcję śliwek i np. lekko je przysypać cukrem pudrem, tak zrobiłam i wyszło genialnie :) Mąż wniebowzięty!

    Dodam, że w kwestii pieczenia ciast jestem zupełnym początkującym zerem ;-))

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-10-14 18:21:24

    Dzieki za przepis.Smaczne i szybkle,Podziekowania od mojej zadowolonej rodziny.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-10-07 19:04:42

    zrobiłam i wyszło świetne

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-19 12:22:09

    @Anonimowy - spokojnie można zrobić większą blaszkę z podwójnej porcji, np. 23 x 28 cm.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2011-09-19 11:46:56

    Jedyna wada to ,że jest takie małe.Dla mojej 6-cio osobowej rodziny muszą być co najmniej dwa.

    Twój komentarz
  • Łyżka Łyżka
    2011-09-16 12:30:04

    bardzo apetyczne ;)

    Twój komentarz
  • Nemi Nemi
    2011-09-16 11:41:23

    Uwielbiam zapach upieczonego ciasta:) Ale faktycznie, okropna to tortura dla ciała i duszy:) Piękne ciasto, nic tylko sięgnąć po kawałeczek:)

    Twój komentarz
  • judik1119 judik1119
    2011-09-16 09:02:08

    Wygląda na bardzo puszyste i apetyczne!:)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-09-16 07:09:40

    jak puszyste i owocowe to pyszne!

    Twój komentarz

Proste puszyste ciasto ze śliwkami

Proste puszyste ciasto ze śliwkami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 11x25 cm

Opis

Postanowiłam, że w mojej kuchni ta jesień będzie pełna wypieków ze śliwkami, gruszkami i jabłkami… na pewno nie uda mi się zrobić wszystkich deserów, które chodzą mi po głowie (jest ich za dużo) :), ale postaram się, by przynajmniej część ujrzała światło dzienne i nie pozostała tylko w mojej głowie.

Jednym z tych jesiennych wypieków, którymi chce się z Wami podzielić jest prezentowane poniżej puszyste ciasto ze śliwkami. To jedno z tych ciast, które po zrobieniu znika tak szybko, że trzeba tego samego dnia zrobić jeszcze jedno. Ciasto smakuje wspaniale, długo szukałam proporcji, żeby wyszło dokładnie takie. Zmodyfikowałam kilka przepisów (składniki, ich proporcje) i wyszło naprawdę pyszne ciasto. Jest puszyste (jak przystało na biszkoptowiec), ale również lekko wilgotne i cudownie pachnie… Niby taki klasyk, ale naprawdę ciężko mu się oprzeć :), a czekanie aż nieco przestygnie jest, dzięki unoszącemu się po domu aromatowi, prawdziwą torturą. :) Dodatkową zaletą jest, ze ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i zawsze się udaje.

Polecam Wam serdecznie! Moim zdaniem to obowiązkowa pozycja w sezonie śliwkowym! :)

Składniki

  • Ilość Składnik
    masła
    cukru
    cukru z prawdziwą wanilią
    duże jajka
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    proszku do pieczenia
    śmietany
    skórka starta z 1 małej cytryny
    śliwek

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą, białą masę (mikserem na najwyższych obrotach). Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka, śmietanę, skórkę cytrynową. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

Śliwki umyć, przepołowić. Dużą keksówkę (u mnie o wym. 26 x 12 cm)wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki.

Piec około 40-45 minut (termoobieg) w piekarniku nagrzanym do180°C.

Oprószyć cukrem pudrem]


Smacznego ;)