Proste ciasto pełnoziarniste z owocami

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 9
Filtry wyszukiwania
pe%C5%82noziarniste%20ciasto%20z%20owocami.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x20 cm

  • Ilość Składnik
    masła, miękkiego
    brązowego cukru
    duże jajka
    pasty z wanilii
    mąki pszennej pełnoziarnistej
    proszku do pieczenia
    mleka
    400-500 g owoców świeżych lub mrożonych (w zaleznosci od wielkosci owoców)

Sposób przygotowania

Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę (ucieramy kilka minut aż cukier się rozpuści). Dodawać kolejno jajka* i dalej ucierać (kolejne dodajemy gdy poprzednie dobrze połączy się już z masą maślaną). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem – po kilka łyżek, ucierać mikserem do wyczerpania składników.

Kwadratową formę o boku 20 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyłożyć do foremki, wierzch wyrównać. Ułożyć na nim umyte i osuszone na papierowych ręcznikach owoce (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki; mrożonych nie trzeba rozmrażać).

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C – grzanie góra/dół około 30-40 minut (do suchego patyczka).’

*jeśli chcemy by ciasto było jeszcze bardziej puszyste możemy oddzielić żółtka od białek, do masła dodać same żółtka, a białka ubić na sztywna pianę i na sam koniec (po dodaniu mąki) delikatnie wmieszać je do ciasta

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 9

Banalne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto z mąki pełnoziarnistej. Wilgotne, puszyste, z delikatnym aromatem wanilii. Za sprawą mąki razowej nieco pełniejsze i bardziej wyraziste w smaku niż klasyczne ciasto ucierane na białej mące. Ze względu na zmniejszona zawartość tłuszczu i stosunkowo niedużą ilość cukru ciasto jest mniej kaloryczne, a za sprawa razowej maki również nieco zdrowsze (o ile o cieście w ogóle można powiedzieć, ze jest zdrowe). :) W sam dla tych, którzy nie chcą zupełnie rezygnować ze słodkości, ale jednak chcą ograniczyć kalorie. :) Bardzo poelcam!

pe%C5%82noziarniste%20ciasto%20z%20owocami3.JPG pe%C5%82noziarniste%20ciasto%20z%20owocami4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Lulu Pakulu Lulu Pakulu
    2014-10-01 17:40:42

    Witam, czy składniki na to ciaso powinny być w temp. pokojowej, czy mogą być prosto z lodówki?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-02 10:20:24

      Z reguły do każdego ucieranego ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową, ale przyznaję się, że ja na ogół zapominam wyjąć je wcześniej z lodówki i np. jajka daję często schłodzone. :) Oczywiście istnieje wtedy ryzyko, że masa się zwarzy, ale póki, co nigdy nie miałam tego problemu, a piekę naprawdę sporo. :) Poza tym jeśli dam zimne i się zwarzy, to po dodaniu mąki i zmiksowaniu powinna wrócić do odpowiedniej konsystencji, więc nie ma się czym przejmować. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • TUTINA071 TUTINA071
    2014-04-04 18:41:17

    Kasiu blog jest cudowny , jestem pod wrażeniem twoim zdjęć oraz kulinarnych ekscesów ! świetnie mi się tu wizytuje na tych stronkach, pięknie opisane no i ciasto które od Ciebie wypróbowałam mianowicie pełnoziarniste jest wprost fantastyczne ! oby tak dalej !

    Twój komentarz
  • Marinel Marinel
    2014-03-15 11:55:34

    Świetnie! W takim razie zabieram się do pracy!!! Aż ślinka cieknie :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Justa Justa
    2014-03-15 10:12:31

    Dziękuję za pyszne ciasto. Nie sądziłam, że pełnoziarniste będzie takie dobre. Piękny blog tak w ogóle :-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-15 10:09:59

    @Marinel - tak, można. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Marinel Marinel
    2014-03-15 08:24:58

    Czy zamiast mleka mogę dodać maślankę? niestety w lodówce brak mleka a ochota na ciasto ogromna :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-12 09:35:49

    @Ma-ruda - tak, spokojne można użyć mąki orkiszowej (najlepiej razowej typ 1850 ) lub żytniej (typ 720; razowa żytnia typ 2000 odpada). Być może do żytniej będzie potrzeba dodać ciut więcej płynów, ale to już samemu trzeba ocenić, ciasto powinno być gęste, ale na tyle "luźne" by dało się je mieszać łyżką lub mikserem. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • kasia kasia
    2014-03-12 06:38:18

    To spróbuję, dobrze je odsącze i dam znać jak wyszło:) dziękuję i pozdrawiam

    Twój komentarz
  • ma-ruda ma-ruda
    2014-03-11 22:25:20

    czy zamiast mąki pszennej mogę użyć żytniej lub orkiszowej? dopiero zaczynam 'zabawę' z tzw. zdrowszymi mąkami i zastanawiam się, czy w cieście zachowują się one tak samo jak doskonale nam znana pszenna?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-11 14:05:50

    @Kasia - myślę, że tak. Tylko dobrze bym je odsączyła na papierowych ręcznikach. :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2014-03-11 10:51:58

    Wygląda pysznie! A czy można użyc owoców, które wcześniej były w nalewce? Niedługo zostanie mi sporo owoców z nalewki i tak pomyśłałam, ze może by użyć...

    Twój komentarz

Proste ciasto pełnoziarniste z owocami

Proste ciasto pełnoziarniste z owocami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 9

Forma: 20x20 cm

Opis

Banalne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto z mąki pełnoziarnistej. Wilgotne, puszyste, z delikatnym aromatem wanilii. Za sprawą mąki razowej nieco pełniejsze i bardziej wyraziste w smaku niż klasyczne ciasto ucierane na białej mące. Ze względu na zmniejszona zawartość tłuszczu i stosunkowo niedużą ilość cukru ciasto jest mniej kaloryczne, a za sprawa razowej maki również nieco zdrowsze (o ile o cieście w ogóle można powiedzieć, ze jest zdrowe). :) W sam dla tych, którzy nie chcą zupełnie rezygnować ze słodkości, ale jednak chcą ograniczyć kalorie. :) Bardzo poelcam!

Składniki

  • Ilość Składnik
    masła, miękkiego
    brązowego cukru
    duże jajka
    pasty z wanilii
    mąki pszennej pełnoziarnistej
    proszku do pieczenia
    mleka
    400-500 g owoców świeżych lub mrożonych (w zaleznosci od wielkosci owoców)

Sposób przygotowania

Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę (ucieramy kilka minut aż cukier się rozpuści). Dodawać kolejno jajka* i dalej ucierać (kolejne dodajemy gdy poprzednie dobrze połączy się już z masą maślaną). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem – po kilka łyżek, ucierać mikserem do wyczerpania składników.

Kwadratową formę o boku 20 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wyłożyć do foremki, wierzch wyrównać. Ułożyć na nim umyte i osuszone na papierowych ręcznikach owoce (większe owoce pokroić na mniejsze kawałki; mrożonych nie trzeba rozmrażać).

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 180 °C – grzanie góra/dół około 30-40 minut (do suchego patyczka).’

*jeśli chcemy by ciasto było jeszcze bardziej puszyste możemy oddzielić żółtka od białek, do masła dodać same żółtka, a białka ubić na sztywna pianę i na sam koniec (po dodaniu mąki) delikatnie wmieszać je do ciasta

Smacznego :)