Sernik jagodowy z białą czekoladą

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
sernik%20jagodowy_5210.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Spód ciasteczkowy:

    Ilość Składnik
    ciasteczek Oreo
    masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu mielonego trzykrotnie (może być twaróg wiaderkowy, ale musi być zwarty i ścisły)
    śmietanki kremówki
    serka mascarpone
    300 g białej czekolady
    cukru pudru
    jajka
    jagód, wcześniej przebranych i umytych
    ekstraktu lub pasty z wanilii
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    jagód

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka rozkruszyć wałkiem lub w malakserze na proszek (razem z kremowym środkiem). Masło rozpuścić w rondelku, dodać do pokruszonych ciasteczek, wymieszać.

Spód tortownicy o śr. 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masę ciasteczkową wyłożyć równomiernie na spód tortownicy, dociskając łyżką lub palcami. Schłodzić kilka minut w lodówce.

Masa serowa:

Białą czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej, przestudzić.

Jagody zmiksować na mus w malakserze/blenderze.

Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki masy serowej (oprócz śmietanki z czekoladą) zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

Na dolna półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 160-165 °C (z termoobiegiem 150° C) wstawić dużą brytfannę napełnioną do 1/2 wysokości gorącą wodą.

Sernik wstawić na środkową półkę (poziom nad brytfanną) i piec około 50 minut (aż wierzch sernika będzie ścięty (wyłączamy piekarnik, gdy na środku wierzchu sernik jeszcze lekko drży przy dotyku). Zostawiamy sernik do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Wierzch:

Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na wierzch sernika. Na bitą śmietanę wyłożyć jagody.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 10

Sernik to jeden z tych wypieków, które nigdy mi się nie nudzą :), może to dlatego, że jest tyle możliwości smakowych tego deseru? Ten również bardzo przypadł mi do gustu. Sama już nie wiem, który z serników zaprezentowanych na blogu jest najsmaczniejszy, bo na ogół gdy spróbuję nowego, to wydaje mi się, że to właśnie ten powinien stanąć na podium. ;) Nie będę Wam więc pisać po raz kolejny, że to jeden z najlepszych serników na blogu. :) Sami oceńcie, który Wam najbardziej przypadł do gustu. Ja powiem tylko tyle, że jeśli lubicie jagody i serniki to wypróbowując ten przepis nie będziecie zawiedzeni. :) Sernik wychodzi mocno kremowy, mazisty, taki jak u nas w domu lubimy najbardziej. Zdecydowanie nie jest to sernik o delikatnej, puszystej strukturze, choćby dlatego, że nie ubijamy białek, ale właśnie dlatego jest taki pyszny. W tym połączeniu po prostu nie pasowałaby inna struktura masy serowej. Poza tym dzięki nieubijaniu jajek możecie być pewni, że nie opadnie on Wam nawet pół centymetra. Sernik wychodzi równy jak stół. No i jest przepyszny. Ale najlepiej sami się przekonajcie. :)

sernik%20jagodowy_5224.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Basia Basia
    2016-03-20 20:46:58

    czy mogę dać 500 gram mascarpone a resztę twarogu 3ktonie zmielonego?lubię cięzkie truflowe i zbite serniki z mascarpone....czy to ma szanse wyjść?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-03-22 14:02:11

      Tak. :)

      Twój komentarz
  • Marek Marek
    2015-10-17 21:28:12

    Zachęciło mnie zdjęcie, ponieważ lubimy i jagody i ser to zapewne wypróbuję przepis :)

    Mam pytanie odnośnie jagód, od dłuższego czasu chodzi za mną jagodowiec typu ciasto na kruchym spodzie z dużą ilością (min 3 cm. warstwą Jagód), z bezą na wierzchu i kruszonką, coś w tym stylu jadłm w schronisku w gorach iobiecalemsobie że znajdę sposób by zrobić lepszy, w tamtym wyczuwało się w jagodach sporo bulki tartej lub okruchów cukierniczych, no nie mniej psuło efekt, znasz może jakiś patent, co dodać do jagód, aby nie psuć smaku jagód a jednocześnie, by można było uzyskać grubą warstwę jagód? Próbowałem już kilku sposobów z kaszką, mąką ryżowa itp. niby bardzo dobre, ale bez tzw. efektu wow.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-18 21:21:33

      Poza skrobią ziemniaczaną i wykorzystanymi już przez Ciebie sposobami póki co nic nie przychodzi mi do głowy. Skrobia ziemniaczana w przeciwieństwie do np. skrobi kukurydzianej czy mąki ryżowej jest dość neutralna w smaku i zapachu, więc jeśli jej się dużo nie odda, powinna zagęścić masę, a jednocześnie nie zaburzyć smaku całości. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Edyta Edyta
    2015-07-16 21:33:43

    Jakiego sera uzyc najlepiej?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-16 22:43:26

      Ważne, żeby był tłusty i zwarty. Z wiaderkowych polecam Piątnice lub "Mój ulubiony" Wielunia

      Twój komentarz
  • magma magma
    2015-07-07 13:49:12

    wygląda rewelacyjnie:)

    Twój komentarz
  • mala mala
    2015-05-18 21:51:39

    czy z braku laku jagody mogą być mrożone? marzy mi się takie cudo w ramach tortu urodzinowego, a impreza już w sobotę...

    Twój komentarz
  • mała mała
    2015-05-18 15:04:14

    czy z braku laku mogę użyć jagód mrożonych, uprzednio rozmrożonych oczywiście?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-05-19 11:45:42

      Tak można. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Asiula Asiula
    2014-11-27 23:44:28

    Sernik mega pyszny, delikatny, kremowy i mega kaloryczny. Zmieniłam jednak temperaturę i czas pieczenia na 180 stopni i 60 minut.

    Twój komentarz
  • wenus-lifestyle wenus-lifestyle
    2014-07-29 10:10:52

    Super! Wygląda naprawdę świetnie <3

    Twój komentarz
  • sernik jagodowy sernik jagodowy
    2014-07-21 23:55:08

    super

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-07 20:58:16

    @IvyA - borówki niestety nie nadadzą takie ładnego koloru, wyłącznie jagody. Surowa masa serowa powinna być płynna, ale nie bardzo rzadka. Pieczemy aż sernik po ruszeniu formą nie będzie już falował, powinien być wyraźnie ścięty, jedynie sam środek może odrobine falować, on się zetnie podczas stygnięcia. Czas pieczenia zależy od piekarnika i od konsystencji masy, jeśli użyty ser nie był gesty i zwarty tylko dość luźny, to cała masa też na pewno jest rzadsza i sernik potrzebuje więcej czasu, żeby się upiec. Także proszę piec do oporu aż będzie wyraźnie ścięty. Pozdrawiam i trzymam kciuki

    Twój komentarz
  • IvyA IvyA
    2014-07-07 18:25:40

    Piekę już 60 minut i ciągle jest bardzo płynny...zaczynam się niepokoić czy wyjdzie...ale przedłużę czas na maksa...zaczęłam czytać ponownie przepis, czy czasem nie zapomniałam o mące, albo coś... pytanie czy dobry ser...dałam kubełkowy-sernikowy, może był za luźny?

    Twój komentarz
  • IvyA IvyA
    2014-07-07 17:33:26

    Mnie zaczarowało zdjęcie i ten ach...kolor cudny...I robię właśnie ale z braku jagód niestety z borówkami...na razie siedzi w piekarniku, i masa jest szaro-bura zamiast piękna jagodowa (pewnie przez te borówki :(( ?) no jeszcze mam nadzieję że choć trochę koloru nabierze po upieczeniu... czy ktoś sprawdzał borówki?O i czy masa powinna być dość płynna? Bo moja była...bardzo...

    Twój komentarz
  • Aleksandra. Aleksandra.
    2014-07-05 21:11:57

    Sernik właśnie chłodzi się w lodówce. Wygląda znakomicie, dziękuję za przepis, naprawdę POLECAM :) !

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-13 11:22:59

    @SoszkA - to może to jednak wina sera, bo ten sernik był naprawdę przesmaczny, a ja raczej jestem wymagająca, jeśli chodzi o serniki. :) Ja mam 3 sprawdzone sery, których naprzemiennie używam, bo z innymi bywało różnie. :/

    Twój komentarz
  • SoszkA SoszkA
    2013-08-13 09:39:56

    obstawiam kilka swoich niedoskonałości:1. może przebiłam go faktycznie,2. na innym blogu wyczytałam, że temperatura powinna być wyższa to nie powinien kipieć,3. a może ser był nieteges ;) twarogi może nie pachną ale mi ciut ciut podjeżdżał 4. zbliżają mi się "te" dni a w nich zdecydowanie nic nie wychodzino i po upieczeniu da się jeść ale niestety szału nie ma :( może to jednak SER

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-12 21:32:45

    SoszkA - hmmm... moja tortownic miała 22 cm i nic nie wykipiało. :/ W sumie to podczas pieczenia on prawie nie rośnie, bo jest z tych nierosnących (ze względu na krótkie miksowanie masy i nie ubijanie białek). Może masa serowa ciut za mocno się ubiła, napuszyła i może dlatego wykipiał....

    Twój komentarz
  • SoszkA SoszkA
    2013-08-12 21:25:14

    Czy na pewno tortownica 22 cm? Właśnie mam sernik w piekarniku i mi wykipiał :( chyba dziś nie mój dzień :(

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-03 13:07:31

    @Agata - w dobrze zaopatrzonym markecie powinny być, ekstrakt/pastę można zastąpić ziarenkami wyskrobanymi z 1 laski wanilii lub 32 g cukru z prawdziwą wanilią.

    Twój komentarz
  • agata agata
    2013-08-03 12:36:58

    a ekstrat lub pasta waniliowa to bedzie dostepne w markecie?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-03 10:58:38

    @Majana - dzięki Madziu :), widelczyk nabyłam gdzieś na targu staroci za grosze :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-03 10:57:52

    @kamycha - :) ależ zawrotne tempo :), ps. u mnie na targu jeszcze sporo jagód :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-03 10:56:49

    @Małgorzata - dzięki Gosiu, mogą być mrożone. :)

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-08-03 09:22:40

    kolejne cudo Kasiu :) jagody mrożone mogą być ?

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-08-03 07:54:04

    Jest obłędnie piękny! Kochana, aż chce się zjadać oczami. A jaki masz śliczny widelczyk. Zazdraszczam :)Uściski:*

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-08-03 06:49:39

    A teraz biegiem na targ sprawdzić czy są jagody i do roboty :)

    Twój komentarz

Sernik jagodowy z białą czekoladą

Sernik jagodowy z białą czekoladą

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Sernik to jeden z tych wypieków, które nigdy mi się nie nudzą :), może to dlatego, że jest tyle możliwości smakowych tego deseru? Ten również bardzo przypadł mi do gustu. Sama już nie wiem, który z serników zaprezentowanych na blogu jest najsmaczniejszy, bo na ogół gdy spróbuję nowego, to wydaje mi się, że to właśnie ten powinien stanąć na podium. ;) Nie będę Wam więc pisać po raz kolejny, że to jeden z najlepszych serników na blogu. :) Sami oceńcie, który Wam najbardziej przypadł do gustu. Ja powiem tylko tyle, że jeśli lubicie jagody i serniki to wypróbowując ten przepis nie będziecie zawiedzeni. :) Sernik wychodzi mocno kremowy, mazisty, taki jak u nas w domu lubimy najbardziej. Zdecydowanie nie jest to sernik o delikatnej, puszystej strukturze, choćby dlatego, że nie ubijamy białek, ale właśnie dlatego jest taki pyszny. W tym połączeniu po prostu nie pasowałaby inna struktura masy serowej. Poza tym dzięki nieubijaniu jajek możecie być pewni, że nie opadnie on Wam nawet pół centymetra. Sernik wychodzi równy jak stół. No i jest przepyszny. Ale najlepiej sami się przekonajcie. :)

Składniki

  • Spód ciasteczkowy:

    Ilość Składnik
    ciasteczek Oreo
    masła
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu mielonego trzykrotnie (może być twaróg wiaderkowy, ale musi być zwarty i ścisły)
    śmietanki kremówki
    serka mascarpone
    300 g białej czekolady
    cukru pudru
    jajka
    jagód, wcześniej przebranych i umytych
    ekstraktu lub pasty z wanilii
  • Wierzch:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    jagód

Sposób przygotowania

Spód:

Ciasteczka rozkruszyć wałkiem lub w malakserze na proszek (razem z kremowym środkiem). Masło rozpuścić w rondelku, dodać do pokruszonych ciasteczek, wymieszać.

Spód tortownicy o śr. 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać. Masę ciasteczkową wyłożyć równomiernie na spód tortownicy, dociskając łyżką lub palcami. Schłodzić kilka minut w lodówce.

Masa serowa:

Białą czekoladę rozpuścić razem ze śmietanką w kąpieli wodnej, przestudzić.

Jagody zmiksować na mus w malakserze/blenderze.

Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki masy serowej (oprócz śmietanki z czekoladą) zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. Dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

Na dolna półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 160-165 °C (z termoobiegiem 150° C) wstawić dużą brytfannę napełnioną do 1/2 wysokości gorącą wodą.

Sernik wstawić na środkową półkę (poziom nad brytfanną) i piec około 50 minut (aż wierzch sernika będzie ścięty (wyłączamy piekarnik, gdy na środku wierzchu sernik jeszcze lekko drży przy dotyku). Zostawiamy sernik do wystudzenia w piekarniku. Wystudzony schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Wierzch:

Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wyłożyć na wierzch sernika. Na bitą śmietanę wyłożyć jagody.

Smacznego :)