Babka piaskowa - poznańska

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_0700.JPG

Składniki:

  • Ilość Składnik
    mąki ziemniaczanej
    mąki pszennej (dałam tortową)
    200 g masła, roztopionego
    duże jajka
    cukru (w oryginalne podano 1,5 szklanki, moim zdaniem przy takiej ilosci cukru babka wyszłaby przesłodzona)
    proszku do pieczenia (w oryginale było 4 łyżeczki, ale to zdecydowanie za dużo)
    sok i skórka z połowy cytryny (dodałam skórkę i sok z całej cytryny)

Sposób przygotowania

Do miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać cukier, jajka i sok z cytryny. Ucierać mikserem, a gdy masa będzie już jednolita i gładka, powoli, cienkim strumieniem wlewać roztopione i ostudzone masło. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.

Formę na babkę o śr. 18 cm (na dole) nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką (formę silikonową wystarczy tylko natłuścić). Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 °C (piekłam w 180 °C z termoobiegiem). Piec około 30-40 minut Napełnić przygotowanym ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (u mnie 180 st. C z termoobiegiem). Piec ok. 30-40 minut, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy po wyjęciu.

Gotową babkę oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą czekoladową.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12

Lekka, delikatna jak puch babka. Jeśli tylko będziemy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owiniętą folią, będzie równie smaczna na drugi dzień. Idealna zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień do popołudniowej herbatki czy kawki. Swoją lekkość babka poznańska zawdzięcza mące ziemniaczanej, która dominuje w tym przepisie nad mąką pszenną. Bardzo polecam!

Źródło: Spotkanie z Kuchnią Wielkopolską – dodatek do Gazety Wyborczej.

babka%20poznanska1.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Marzena Marzena
    2018-03-30 17:15:07

    Babka przepyszna ,sprawdziłam przepis ,łatwy do zrobienia😁

    Twój komentarz
  • Tina Tina
    2015-04-04 22:28:23

    Babka wyszła super, przepis bardzo prosty i szybki :)

    Twój komentarz
  • 2014-04-21 19:41:54

    Jest pyszna przepis sprawdziłam :)

    Twój komentarz
  • 2014-04-09 09:01:52

    Już wiem,co upiekę w weekend :-)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-04-09 08:01:56

    Wygląda wyjątkowo delikatnie :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2014-04-08 19:45:37

    Prezentuje się pięknie. Delikatna babeczka i na pewno cudownie będzie wyglądała na stole świątecznym :)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2014-04-08 17:33:31

    Piękna forma:)

    Twój komentarz
  • Malinowa Malinowa
    2014-04-08 16:00:10

    Ja lubie jeść baby świąteczne na śniadanie do mleka ... :)

    Twój komentarz
  • magma magma
    2014-04-08 15:38:28

    wygląda świetnie:)

    Twój komentarz
  • 2014-04-08 12:14:57

    a można taką zamówić u ciebie?;)

    Twój komentarz
    • 2014-04-08 19:37:27

      Madziu do świąt nie ma takiej możliwości, jestem mega zarobiona :)

      Twój komentarz
  • 2014-04-08 11:21:43

    mmm musi być pyszna,czekam na przepis:)

    Twój komentarz
    • 2014-04-08 20:40:18

      ha ja poznanianka na pewno upiekę tą babkę:)

      Twój komentarz
    • 2014-04-08 19:37:44

      już jest na blogu, zapraszam :)

      Twój komentarz
  • 2014-04-08 08:02:44

    ale apetycznie wygląda :) może już nie dodawaj wiecej przepisów bo teraz to już nie wiem które mam piec na święta ;)

    Twój komentarz

Babka piaskowa - poznańska

Babka piaskowa - poznańska

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Lekka, delikatna jak puch babka. Jeśli tylko będziemy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owiniętą folią, będzie równie smaczna na drugi dzień. Idealna zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień do popołudniowej herbatki czy kawki. Swoją lekkość babka poznańska zawdzięcza mące ziemniaczanej, która dominuje w tym przepisie nad mąką pszenną. Bardzo polecam!

Źródło: Spotkanie z Kuchnią Wielkopolską – dodatek do Gazety Wyborczej.

Składniki

  • Ilość Składnik
    mąki ziemniaczanej
    mąki pszennej (dałam tortową)
    200 g masła, roztopionego
    duże jajka
    cukru (w oryginalne podano 1,5 szklanki, moim zdaniem przy takiej ilosci cukru babka wyszłaby przesłodzona)
    proszku do pieczenia (w oryginale było 4 łyżeczki, ale to zdecydowanie za dużo)
    sok i skórka z połowy cytryny (dodałam skórkę i sok z całej cytryny)

Sposób przygotowania

Do miski przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać cukier, jajka i sok z cytryny. Ucierać mikserem, a gdy masa będzie już jednolita i gładka, powoli, cienkim strumieniem wlewać roztopione i ostudzone masło. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać.

Formę na babkę o śr. 18 cm (na dole) nasmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką (formę silikonową wystarczy tylko natłuścić). Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 °C (piekłam w 180 °C z termoobiegiem). Piec około 30-40 minut Napełnić przygotowanym ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (u mnie 180 st. C z termoobiegiem). Piec ok. 30-40 minut, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy po wyjęciu.

Gotową babkę oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub polać polewą czekoladową.

Smacznego :)