Brownies z kajmakiem

Przyg: 20 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 9
Filtry wyszukiwania
brownies%20kajamkowe.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20x20 cm

  • Ilość Składnik
    miękkiego masła
    gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki (dałam 200 g)
    niesłodzonego, ciemnego kakao
    duże jajka w temperaturze pokojowej
    cukru (dałam brązowy)
    ekstraktu z wanilii ( u mnie pasta z wanilii)
    mąki pszennej
    kajmaku

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Kwadratową blachę o boku 20 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło, dodać czekoladę i stale mieszać, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Dodać jajka, jedno po drugim, a następnie wmieszać cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę.

Wlać połowę Wlać połowę ciasta do wcześniej przygotowanej blachy. Na ciasto nałożyć porcje kajmaku (wielkości małych śliwek), w równej odległości od siebie, zużywając 1/2 masy, a następnie delikatnie przeciągnąć po nich nożem.

Rozsmarować na wierzchu resztę ciasta, łyżką wyłożyć pozostały kajmak i rozsmarować go ostrożnie na wierzchu ciasta, podobnie jak pierwszą część.

Piec około 30-40 min (sprawdzić patyczkiem; ciasto będzie gotowe, gdy środek lekko się zetnie).

Wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 9

Wypatrzyłam to ciacho w książce Davida Lebovitza, a że uwielbiam wszelkie brownies, musiałam wypróbować również ten przepis. Wprawdzie najbardziej przemawiają do mnie brownies z kwaskowatymi owocami, które świetnie przełamują słodycz czekolady, ale od czasu do czasu mam ochotę na małe „zasłodzenie”. :) A że kajmak w połączeniu z czekoladą uwielbiam, czułam, że się nie zawiodę. Nie wspominając już o tym, że przepisy Davida nigdy się mnie nie zawiodły. :)

Brownies jak to brownies pyszne, a w połączeniu z kajmakiem niebo w gębie. Ale nie da się go za dużo zjeść, bo czekolada w połączeniu z mega słodkim kajmakiem sprawia – co było oczywiście do przewidzenia – że ciasto jest niewyobrażalnie słodkie, ale i tak pyszne. :) Polecam, szczególnie fanom brownies. :)

Źródło przepisu: The sweet life in Paris - Delicious Adventures in the World's Most Glorious - and Perplexing – City, David Lebovitz

brownies%20kajamkowe1.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Edyta Edyta
    2014-08-26 23:06:43

    Czy zamieniając mąkę pszenna na orkiszowa, ciasto sie uda, czy raczej pani nie poleca?

    Twój komentarz
  • Edyta Edyta
    2014-08-26 23:06:38

    Czy zamieniając mąkę pszenna na orkiszowa, ciasto sie uda, czy raczej pani nie poleca?

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-07-27 19:24:30

    Też mam to brownie w planach odkąd przeczytałam ksiażkę Pana Lebovitza .... jest wspaniałą, podobnie jak Twoje ciasto:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-07-19 21:24:56

    Wspaniałe, pyszne ciasto ! Robiłam je kiedyś, było rewelacyjne!Pozdrowienia Kasiu

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2013-07-19 13:11:04

    wygląda bajecznie pysznie! :)

    Twój komentarz

Brownies z kajmakiem

Brownies z kajmakiem

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 9

Forma: 20x20 cm

Opis

Wypatrzyłam to ciacho w książce Davida Lebovitza, a że uwielbiam wszelkie brownies, musiałam wypróbować również ten przepis. Wprawdzie najbardziej przemawiają do mnie brownies z kwaskowatymi owocami, które świetnie przełamują słodycz czekolady, ale od czasu do czasu mam ochotę na małe „zasłodzenie”. :) A że kajmak w połączeniu z czekoladą uwielbiam, czułam, że się nie zawiodę. Nie wspominając już o tym, że przepisy Davida nigdy się mnie nie zawiodły. :)

Brownies jak to brownies pyszne, a w połączeniu z kajmakiem niebo w gębie. Ale nie da się go za dużo zjeść, bo czekolada w połączeniu z mega słodkim kajmakiem sprawia – co było oczywiście do przewidzenia – że ciasto jest niewyobrażalnie słodkie, ale i tak pyszne. :) Polecam, szczególnie fanom brownies. :)

Źródło przepisu: The sweet life in Paris - Delicious Adventures in the World's Most Glorious - and Perplexing – City, David Lebovitz

Składniki

  • Ilość Składnik
    miękkiego masła
    gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki (dałam 200 g)
    niesłodzonego, ciemnego kakao
    duże jajka w temperaturze pokojowej
    cukru (dałam brązowy)
    ekstraktu z wanilii ( u mnie pasta z wanilii)
    mąki pszennej
    kajmaku

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Kwadratową blachę o boku 20 cm nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło, dodać czekoladę i stale mieszać, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać.

Dodać jajka, jedno po drugim, a następnie wmieszać cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę.

Wlać połowę Wlać połowę ciasta do wcześniej przygotowanej blachy. Na ciasto nałożyć porcje kajmaku (wielkości małych śliwek), w równej odległości od siebie, zużywając 1/2 masy, a następnie delikatnie przeciągnąć po nich nożem.

Rozsmarować na wierzchu resztę ciasta, łyżką wyłożyć pozostały kajmak i rozsmarować go ostrożnie na wierzchu ciasta, podobnie jak pierwszą część.

Piec około 30-40 min (sprawdzić patyczkiem; ciasto będzie gotowe, gdy środek lekko się zetnie).

Wyjąć z piekarnika, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego :)