Chocolate Nemesis Cake

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_3136.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady 70% kakao
    200 g masła
    dużych jajek
    cukru pudru (zmniejszyłam znacznie ilość, wg oryginalnego przepisu powinno być przy takich proporcjach ok. 2 szklanek)
  • Dodatkowo na polewę (można pominąć

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    masła

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Czekoladę i masło rozpuścić rondelku z grubym dnem (na małym ogniu), od czasu do czasu mieszając. Dodać 1/2 cukru, wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, ubijać do czasu uzyskania lśniącej i bardzo sztywnej piany. Wmiksować żółtka.

Do puszystej masy wmieszać delikatnie (najlepiej drewnianą łyżką) lekko ciepłą masę czekoladową.

Formę (u mnie w kształcie serca, ale równie dobrze może być tortownica o śr. 20-21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz zabezpieczyć dokładnie kilkoma warstwami folii aluminiowej, tak by woda nie dostała się do środka (ja piekłam w silikonowej, bez zdejmowanego dna, więc cała tę procedurę mogłam pominąć). Ciasto przelać do formy. Umieścić ją w większej brytfannie, blasze do pieczenia (ja wykorzystałam tę od kompletu z piekarnika). Następnie wlać do brytfanny wrzącą wodę, do wysokości 3/4 wysokości formy z ciastem.

Piec w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 160°C) około30-40 minut. Ciasto po dotknięciu widelcem bądź patyczkiem wierzchu powinno być sprężyste i zauważalnie ścięte.

Wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze przez kwadrans w piekarniku, w formie bez odpinanego dna, można zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozpuścić razem w kąpieli wodnej, wymieszać. Polać ciasto. Szczególnie dobrze smakuje z malinami lub musem z tych owoców.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10

Kochani muszę to napisać: To jedno najlepszych ciast czekoladowych jakie jadłam, waham się nawet czy nie jest najlepsze… wprost stworzone dla czekoladoholików. Tak czekoladowe, że bardziej już się nie da. ;)

Ponoć jest to oryginalny przepis z londyńskiej River Cafe. Ale nieważne skąd, ważne jak smakuje. :)

A smakuje jak trufle czekoladowe, ale jest dużo delikatniejsze i rozpływa się w ustach. Zakochałam się w nim po pierwszym kęsie i reszta domowników również. Czekoladowość, lekkość i truflowa konsystencja wynika zapewne z braku mąki i dużej zawartości czekolady. Nie mniej istotne jest też pieczenie ciasta w kąpieli wodnej. U mnie w wersji walentynkowej, ale równie dobrze można je przygotować w zwykłej tortownicy. Gorąco Wam polecam, jest genialne i banalne wprzygotowaniu! :) Przepis w zmniejszonych proporcjach i nieco zmodyfikowany w przygotowaniu pochodzi stąd .

Jeśli chodzi o konkurs, to Wszystkim, którzy wzięli udział, serdecznie dziękuję, spłynęło sporo przepysznych przepisów, które będą dla mnie niesamowitą inspiracją na wiele walentynkowych wieczorów. ;) Dziękuję też za kreatywne i odważne komentarze bez typowych przepisów, ale za to z „przepisami” na to jak spędzić zmysłowy wieczór we dwoje;))… Nie omieszkam skorzystać… ale żeby było sprawiedliwie w stosunku do osób, które napracowały się nad „wymyśleniem” przepisu postanowiłam, że nagrody powędrują do osób, które dały jednak przepis kulinarny.;)

Jeśli chodzi o sam wybór zwycięzców, to z uwagi na fakt, że wielu z Was z nam mniej lub bardziej z komentarzy lub facebook’a, postanowiłam poprosić o pomoc w podjęciu decyzji (i oprzeć się w dużym stopniu na niej) współorganizatora konkursu, czyli sklep GodsToys .

A więc tak:

I miejsce: PIN UP COOKING LOOKING za przepis „Babeczka czekoladowa z płonącą truskawką”

II miejsce: ANGIE za przepis „Gorący mus gruszkowy zamaretto, lodami i sosem czekoladowym..”

III miejsce: PATRYCJAza przepis „Zupa z dwóch czekolad dla rozpalonych dusz”

Patrycję proszę o kontakt mailowy lub na fb, ponieważ niezostawiła do siebie adresu mailowego.

Wszystkim jeszcze raz serdecznie dziękuję za zabawę izapraszam do mnie częściej. ;)

IMG_3145.JPG IMG_3158.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Marek Marek
    2015-10-17 21:05:45

    Próbowałaś może tego musu wg oryginalnego przepisu?

    Pytam bo w oryginale jest dodawany syrop cukrowy do czekolady i masła a jaja są ubijane z cukrem łącznie, zastanawiam się jaki to może mieć wpływ na smak.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-18 21:15:05

      Tak, sama zamiennie często ubijam całe jajka z cukrem, próbowałam też opcji z dolewaniem do roztopionej czekolady syropu cukrowego, ale szczerze mówiąc nie odczuwałam różnicy. :) pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-10 22:04:35

    Daria - rośnie niewiele, bo jest dość ciężkie i wilgotne, więc najlepiej robić w niedużej formie. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Daria Daria
    2014-02-10 20:30:41

    jejuu, jest wspaniałe, jedyne o co chciałam się zapytać to to, jak duże ono wyrasta ? Liczę na szybką odpowiedź ; )

    Twój komentarz
  • Yvonne Yvonne
    2013-11-03 17:05:45

    Właśnie zrobiłam to ciasto, a zaznaczam że jest to mój pierwszy w życiu wypiek. Jest mocno czekoladowe, rozpływa się w ustach. Jestem całkowicie zadowolona z rezultatów:) Pozdrawiam ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-17 10:26:16

    @Kama - myślę, że zda. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-04-16 19:16:53

    Zawsze boje się pieczenia w kąpieli wodnej i unikam jej;-) zazwyczaj jak trzeba upiec sernik w kąpieli wodnej to wsadzam żaroodporne naczynie z gorącą wodą półkę niżej...czy w tym cieście też ta metoda zda egzamin?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-20 23:12:25

    @Michalina - serduszka są z masy marcepanowej zabarwionej na czerwono. :) pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Michalina Michalina
    2013-01-20 18:51:46

    Wygląda pięknie ! A czy mogłabyś podać przepis na te serduszka na cieście :) ?

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-02-14 18:42:29

    Od pierwszego wejrzenia zakochałam się w tym cieście i tylko czekam na okazję, żeby je zrobić!

    Pozdrawiam cieplutko:)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-02-13 20:37:01

    @Majana - Majanko, jeśli lubisz mocno czekoladowe to zrób koniecznie, jest bajeczne :) no i się zrymowało :D:D

    @Angie, ja też sie cieszę, że się cieszysz ;) i czekam na adres do wysyłki :)

    @kasandraa6 - zapewniam, że jest i polecam :)

    @Daria - dziękuję i polecam serdecznie :)

    @Maggie - nie dziwie Ci się, ja gdyby nie kaloryczność i duża dawka słodkości też byłabym w stanie zjeść go sporo ;)

    @Anna B - Aniu, serduszka z musu owocowego w żelatynie jak najbardziej będą się nadawały, galaretka też, moje akurat są zrobione z masy marcepanowej z odrobiną czerwonego barwnika :) pozdrawiam serdecznie :)

    @Karmelitka - dziekuję Kochana :)

    @Patrycja, proszę bardzo :)

    @Domi - fakt, dawka czekolady jest spora... ale miedzy innymi dlatego jest takie pyszne :)

    Twój komentarz
  • Domi w kuchni Domi w kuchni
    2012-02-13 20:17:47

    Serduszka mnie zauroczyły, a jak sobie wyobraże taką dawkę czekolady w takim kawałku ciasta, mmm...

    Zwycięzcom serdecznie gratuluję! :)

    Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2012-02-13 14:01:59

    Dziękuję!!! Są przesłodkie;-)

    Przepraszam, chyba mi jakoś umkną:patipati3@onet.pl

    Twój komentarz
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-02-13 10:55:52

    niesamowicie czekoladowe ciasto.

    i te serduszka, urocze ;]

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-02-13 10:24:22

    Anna B:

    Gratuluję wyróżnionym :). Kasiu, a te serduszka to mus na żelatynie albo z dodatkiem galaretki zastygnięty w foremkach serduszkowych, czy może jakieś gotowe?? Ciasto w konsystencji takiej jak lubimy więc do zrobienia w najbliższym czasie. Pozdrawiam serdecznie.

    Twój komentarz
  • Maggie Maggie
    2012-02-13 09:45:14

    To jedno z moich najukochanszych ciast czekoladowych - lubie je tak bardzo, ze bylabym sklonna zjesc cala blaszke sama. Pieknie u ciebie wyglada, az mnie korci, by przechwycic ten talerzyk...

    Twój komentarz
  • Daria Daria
    2012-02-13 09:16:23

    Ciasto wygląda niesamowicie :)

    Twój komentarz
  • kasandraa6 kasandraa6
    2012-02-13 08:56:29

    ciasto musi być boskie

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2012-02-13 07:44:20

    Hurra, hurra, hurra!!!!! Ależ się ogromnie cieszę! (już kombinuja jak zaskoczyc moją Druga Połowę;))

    Bardzo dziekuję za wyróżnienie!

    A ciasto wygląda po prostu obłędnie...te serduszka powalaja po prostu...

    pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-02-13 05:49:53

    Pisałam komentarz,ale nie wiem,czy dodało.

    W każdym razie, ciasto wygląda wręcz idealnie,jak bajka. Taka konsystencja bardzo mi odpowiada. Koniecznie muszę kiedyś je zrobić.

    Pychota.

    Gratuluję wygranym!:)

    Twój komentarz

Chocolate Nemesis Cake

Chocolate Nemesis Cake

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 20 cm

Opis

Kochani muszę to napisać: To jedno najlepszych ciast czekoladowych jakie jadłam, waham się nawet czy nie jest najlepsze… wprost stworzone dla czekoladoholików. Tak czekoladowe, że bardziej już się nie da. ;)

Ponoć jest to oryginalny przepis z londyńskiej River Cafe. Ale nieważne skąd, ważne jak smakuje. :)

A smakuje jak trufle czekoladowe, ale jest dużo delikatniejsze i rozpływa się w ustach. Zakochałam się w nim po pierwszym kęsie i reszta domowników również. Czekoladowość, lekkość i truflowa konsystencja wynika zapewne z braku mąki i dużej zawartości czekolady. Nie mniej istotne jest też pieczenie ciasta w kąpieli wodnej. U mnie w wersji walentynkowej, ale równie dobrze można je przygotować w zwykłej tortownicy. Gorąco Wam polecam, jest genialne i banalne wprzygotowaniu! :) Przepis w zmniejszonych proporcjach i nieco zmodyfikowany w przygotowaniu pochodzi stąd .

Jeśli chodzi o konkurs, to Wszystkim, którzy wzięli udział, serdecznie dziękuję, spłynęło sporo przepysznych przepisów, które będą dla mnie niesamowitą inspiracją na wiele walentynkowych wieczorów. ;) Dziękuję też za kreatywne i odważne komentarze bez typowych przepisów, ale za to z „przepisami” na to jak spędzić zmysłowy wieczór we dwoje;))… Nie omieszkam skorzystać… ale żeby było sprawiedliwie w stosunku do osób, które napracowały się nad „wymyśleniem” przepisu postanowiłam, że nagrody powędrują do osób, które dały jednak przepis kulinarny.;)

Jeśli chodzi o sam wybór zwycięzców, to z uwagi na fakt, że wielu z Was z nam mniej lub bardziej z komentarzy lub facebook’a, postanowiłam poprosić o pomoc w podjęciu decyzji (i oprzeć się w dużym stopniu na niej) współorganizatora konkursu, czyli sklep GodsToys .

A więc tak:

I miejsce: PIN UP COOKING LOOKING za przepis „Babeczka czekoladowa z płonącą truskawką”

II miejsce: ANGIE za przepis „Gorący mus gruszkowy zamaretto, lodami i sosem czekoladowym..”

III miejsce: PATRYCJAza przepis „Zupa z dwóch czekolad dla rozpalonych dusz”

Patrycję proszę o kontakt mailowy lub na fb, ponieważ niezostawiła do siebie adresu mailowego.

Wszystkim jeszcze raz serdecznie dziękuję za zabawę izapraszam do mnie częściej. ;)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady 70% kakao
    200 g masła
    dużych jajek
    cukru pudru (zmniejszyłam znacznie ilość, wg oryginalnego przepisu powinno być przy takich proporcjach ok. 2 szklanek)
  • Dodatkowo na polewę (można pominąć

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    masła

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Czekoladę i masło rozpuścić rondelku z grubym dnem (na małym ogniu), od czasu do czasu mieszając. Dodać 1/2 cukru, wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, ubijać do czasu uzyskania lśniącej i bardzo sztywnej piany. Wmiksować żółtka.

Do puszystej masy wmieszać delikatnie (najlepiej drewnianą łyżką) lekko ciepłą masę czekoladową.

Formę (u mnie w kształcie serca, ale równie dobrze może być tortownica o śr. 20-21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, z zewnątrz zabezpieczyć dokładnie kilkoma warstwami folii aluminiowej, tak by woda nie dostała się do środka (ja piekłam w silikonowej, bez zdejmowanego dna, więc cała tę procedurę mogłam pominąć). Ciasto przelać do formy. Umieścić ją w większej brytfannie, blasze do pieczenia (ja wykorzystałam tę od kompletu z piekarnika). Następnie wlać do brytfanny wrzącą wodę, do wysokości 3/4 wysokości formy z ciastem.

Piec w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 160°C) około30-40 minut. Ciasto po dotknięciu widelcem bądź patyczkiem wierzchu powinno być sprężyste i zauważalnie ścięte.

Wyłączyć piekarnik, pozostawić jeszcze przez kwadrans w piekarniku, w formie bez odpinanego dna, można zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozpuścić razem w kąpieli wodnej, wymieszać. Polać ciasto. Szczególnie dobrze smakuje z malinami lub musem z tych owoców.

Smacznego :)