Murzynek z kremem śmietankowo-cytrynowym

Przyg: 40 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
murzynek_z_kremem%20cytrynowym_2.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21x31 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    250 g masła ( w oryginale margaryna)
    cukru ( w oryginale 220 g cukru)
    kakao (( w oryginale 3 łyżki, ale dałam więcej, bo masa była zbyt jasna))
    wody
    ekstraktu z wanilii
    mąki
    jajek (rozmiar L)
    proszku do pieczenia
  • Masa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    opakowania galaretki cytrynowej
    wody
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej lub mlecznej czekolady
    oleju

Sposób przygotowania

Ciasto:

Wodę, masło, cukier (zostawić ok. 2 łyżek cukru do białek) i kakao przełożyć do garnka i zagotować. Przestudzić.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z żółtkami i ekstraktem waniliowym dodać do przestudzonej mieszanki. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać do momentu aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca.
Pianę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 31 x 21 cm natłuścić wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy.
Piec około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 160 °C)
Wystudzić na kratce. Przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Masa:

Śmietanę ubić na sztywno cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić we wrzątku, nie gotować. Schłodzić do momentu aż galaretka zacznie tężeć.
Tężejącą galaretkę dodawać stopniowo do ubitej śmietany, nie przerywając ubijania. Odsawic na kilka minut w chłodne miejsce aby masa nieco stężała.

Całość:

Na dolny blat wyłożyć tężejącą masę. Przykryć drugim blatem. Schłodzić.

Polewa:

Czekoladę posiekać. Przełożyć do metalowej miski i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę ustawiamy na garnku z gotującą się na wodą, pilnujemy, by woda, ani para nie dostawała się do czekolady, bo zgęstnieje).
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta.


Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 30 min
Średni
Porcje: 12

Dzisiaj zapraszam Was na murzynka z kremem śmietankowo-cytrynowym, czyli nieco wzbogacona klasyczna wersja murzynka. Mimo, że z wyglądu przypomina wuzetkę, to niewiele ma z nią wspólnego. ;)

Mój mąż już po pierwszym kęsie stwierdził „ależ to ciasto jest pyszne”. :) Przyznaje, że mnie również smakowało, choć szczerze mówiąc, ja wielką fanką murzynka nie jestem, więc i tym razem zachwycać się nie będę. :) Ale ciasto jest dokładnie takie jak murzynek być powinien - z mocnym aromatem kakao, wilgotne i bardzo smaczne. A dodatek masy śmietanowo-cytrynowej zdecydowanie nadaje lekkości i puszystości temu murzynkowi. Ciasto nabiera dzięki niej bardziej orzeźwiającego, letniego charakteru. Polecam , może skusicie się na nie zamiast babki na wielkanocny stół? Do masy można dodać odrobię żółtego barwnika i wtedy ciasto idealnie skomponuje nam się z innymi wielkanocnymi akcentami na naszym świątecznym stole.

Przepis Siostry Anastazji pustelnik z książki „103 ciasta siostry Anastazji”.

murzynek_z_kremem%20cytrynowym_3.JPG murzynek_z_kremem%20cytrynowym.JPG murzynek_z_kremem%20cytrynowym_4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kinga Kinga
    2015-02-19 22:22:05

    Witam:)

    Wyszlo mi strasznie duzo masy smietanowo-cytrynowej i zastanawialam sie czy cos jest z przepisem nie tak. Czy te 2 galaretki zalewa sie 0,5 szkl wody?? Ja zrobilam galaretki wedlug ich przepisu,czyli rozpuscilam je w 1 litrze wody i pewnie dlatego mam tak duzo tej masy....

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-19 22:50:51

      Tak, galaretki zalewa się wspomnianą w przepisie połową szklanki wody. Dzięki takiej ilości wody masa szybko tężej i jest mocno cytrynowa, no i nie wychodzi jej za dużo. :) Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • CeeCee CeeCee
    2014-10-12 13:47:15

    Uwielbiam te ciasto. :) Robiłam je już wiele razy i przypuszczam, że jeszcze nie raz zagości na moim stole. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-14 13:03:27

    @Momo - jest podane w przepisie, 30 x 20 cm.

    Twój komentarz
  • momo momo
    2014-04-14 11:48:38

    Na jaka blachę jest przepis?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-14 18:42:34

    @Misia - tak, wodę mozna zastąpić mlekiem. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Misia Misia
    2014-02-14 15:56:22

    Czy zamiast wody mogę dać mleko, bo jakoś mnie ta woda nie przekonuje?

    Twój komentarz
  • Moniq Moniq
    2013-12-04 09:22:12

    No to tak, zrobiłam ciacho, aczkolwiek nie z tym kremem, tylko z gotowym do tortów. Mogę się wypowiedzieć tylko na temat murzynka- był PRZEPYSZNY, przepis doskonały. Robię teraz drugi raz (z innym kremem :) ). Dziękuję za super inspirację :)

    Twój komentarz
  • Moniq Moniq
    2013-11-12 15:08:08

    Aż mam ochotę aby upiec sobie ciacho. Ślinka leci na sam widok, aczkolwiek ja bym chyba dodała inny smak galaretki, może wiśniowy :)

    Twój komentarz
  • Laura Laura
    2013-08-26 19:35:53

    Ciasto jest wspaniałe. Mówię to ja, która nie przepada za słodyczami. Cudowne, wilgotne w środku idealnie komponuje się z lekko kwaskowatym kremem i przepyszną polewą czekoladową (użyłam czekolady gorzkiej i uważam to za doskonały wybór!). Najmniej w nim smakował mi krem (chociaż mama twierdzi, że jest bardzo smaczny). W przyszłości pokombinowałabym, przekładając go np. jakimś kremem malinowym.www.just-after-sunset.blogspot.com

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2013-05-16 09:33:08

    Super przepis! Murzynek wychodzi pierwsza klasa, zrobiłam go już trzy razy i zawsze wychodzi idealny!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-08 09:40:28

    @Ula - robiło kilka dziewczyn, wspominały o tym na "fejsbukowej" stronie bloga, niektóre chyba nawet zamieściły zdjęcia na tablicy, więc można zerknąć. W zasadzie to nie wiem czemu część osób tam pisze recenzje dotyczące wypieków zamiast tutaj na blogu. :/ Tu takie informacje bardziej się przydają innym, którzy jeszcze nie wypróbowali danego przepisu... no ale cóż, każdy ma wolny wybór i sam decyduje gdzie skomentuje :)

    Twój komentarz
  • ula ula
    2013-05-07 17:29:55

    ktos to robil czy tylko patrzycie i podziwiacie?

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-03-17 18:47:02

    Wygląda perfekcyjnie. Idealne kwadraciki! Ja również za murzynkiem nie przepadam ale ten przełożony kremem cytrynowym z pewnością by mi smakował;)

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2013-03-17 09:11:20

    Uwielbiam murzynki :) wygląda wspaniale!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-03-15 11:05:33

    Bardzo lubię murzynka:) KOjarzy mi się z dzieciństwem i z moimi cukierniczymi początkami:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-03-14 21:32:34

    Faktycznie wygląda jak WZ-ka. :)Doskonałe i z pewnością pyszne ciasto. Z takimi smakami to ja się nie dziwię wcale, ze takie dobre.:)Pozdrowienia

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-03-14 12:23:26

    Od samego patrzenia ślinianki pracują w szybkim tempie :)

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-03-14 12:14:13

    Wygląda pysznie :)

    Twój komentarz

Murzynek z kremem śmietankowo-cytrynowym

Murzynek z kremem śmietankowo-cytrynowym

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 21x31 cm

Opis

Dzisiaj zapraszam Was na murzynka z kremem śmietankowo-cytrynowym, czyli nieco wzbogacona klasyczna wersja murzynka. Mimo, że z wyglądu przypomina wuzetkę, to niewiele ma z nią wspólnego. ;)

Mój mąż już po pierwszym kęsie stwierdził „ależ to ciasto jest pyszne”. :) Przyznaje, że mnie również smakowało, choć szczerze mówiąc, ja wielką fanką murzynka nie jestem, więc i tym razem zachwycać się nie będę. :) Ale ciasto jest dokładnie takie jak murzynek być powinien - z mocnym aromatem kakao, wilgotne i bardzo smaczne. A dodatek masy śmietanowo-cytrynowej zdecydowanie nadaje lekkości i puszystości temu murzynkowi. Ciasto nabiera dzięki niej bardziej orzeźwiającego, letniego charakteru. Polecam , może skusicie się na nie zamiast babki na wielkanocny stół? Do masy można dodać odrobię żółtego barwnika i wtedy ciasto idealnie skomponuje nam się z innymi wielkanocnymi akcentami na naszym świątecznym stole.

Przepis Siostry Anastazji pustelnik z książki „103 ciasta siostry Anastazji”.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    250 g masła ( w oryginale margaryna)
    cukru ( w oryginale 220 g cukru)
    kakao (( w oryginale 3 łyżki, ale dałam więcej, bo masa była zbyt jasna))
    wody
    ekstraktu z wanilii
    mąki
    jajek (rozmiar L)
    proszku do pieczenia
  • Masa:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    opakowania galaretki cytrynowej
    wody
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej lub mlecznej czekolady
    oleju

Sposób przygotowania

Ciasto:

Wodę, masło, cukier (zostawić ok. 2 łyżek cukru do białek) i kakao przełożyć do garnka i zagotować. Przestudzić.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z żółtkami i ekstraktem waniliowym dodać do przestudzonej mieszanki. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać do momentu aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca.
Pianę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 31 x 21 cm natłuścić wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto przełożyć do formy.
Piec około 30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C (z termoobiegiem 160 °C)
Wystudzić na kratce. Przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Masa:

Śmietanę ubić na sztywno cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić we wrzątku, nie gotować. Schłodzić do momentu aż galaretka zacznie tężeć.
Tężejącą galaretkę dodawać stopniowo do ubitej śmietany, nie przerywając ubijania. Odsawic na kilka minut w chłodne miejsce aby masa nieco stężała.

Całość:

Na dolny blat wyłożyć tężejącą masę. Przykryć drugim blatem. Schłodzić.

Polewa:

Czekoladę posiekać. Przełożyć do metalowej miski i razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę ustawiamy na garnku z gotującą się na wodą, pilnujemy, by woda, ani para nie dostawała się do czekolady, bo zgęstnieje).
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta.


Smacznego :)