Ciasto walentynkowe

Przyg: 60 min Pieczenie: 90 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
ciasto_z_serduszkiem.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
12x24 cm

  • Ciasto wewnętrzne (różowe):

    Ilość Składnik
    masła
    cukru
    domowego cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    średnich jajek (lub 4 duże)
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    proszku do pieczenia
    śmietany
    odrobina różowego lub czerwonego barwnika
  • Ciasto zewnętrzne czekoladowe*:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    180 g miękkiego masła
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru
    ekstraktu z wanilii
    duże jajka
    mleka lub słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania

Ciasto różowe:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ekstraktem), na puszystą, białą masę (mikserem, na średnich lub najwyższych obrotach). Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka (po jednym), śmietanę i barwnik, zmiksować. Opcjonalnie można dodać rozpuszczoną wystudzoną białą czekoladę. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Keksówkę o wym. 24 x 12 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto.
Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 165-170°C (termoobieg).

Upieczone ciasto studzić na kratce. Przestudzone pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm, w każdym wyciąć za pomocą wykrawaczki serce.

Ciasto czekoladowe:

Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i mleko, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.

Keksówkę o wymiarach 22 x 9 cm wyłożyć papierem do pieczenia, w środku ułożyć wzdłuż keksówki rząd serduszek (tak jak to widać tutaj). Najlepiej żeby jedna osoba trzymała nam serduszka a my w tym czasie nakładamy ciasto wokół serc i na nich, jeśli nie mamy nikogo do pomocy to jedną ręką przytrzymujemy ciasta a druga wokół serc nakładamy ciasto czekoladowe, tak by podtrzymywało ze wszystkich stron serca, a gdy już stabilnie stoją, wykładamy równomiernie resztę ciasta. Piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C (termoobieg) lub 180° bez termoobiegu (sprawdzać patyczkiem - gdy ciasto będzie upieczone patyczek nie będzie już mokry, może być lekko obklejony wilgotnymi okruchami ciasta).

Upieczone ciasto studzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 90 min
Średni
Porcje: 10

Kolejna propozycja na Walentynki. Jeśli nie macie czasu na przygotowywania tortów i czasochłonnych ciast, to proponuję takie nieskomplikowane i stosunkowo proste w przygotowaniu ciasto. Połączenie dwóch rodzajów ciast - puszystego ucieranego i wilgotnego czekoladowego, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać jeden ulubiony rodzaj ciasta, różnorodnie go tylko zabarwiając. Takie ciacho może być sympatyczną niespodzianką dla bliskiej naszemu sercu osoby. :) A uśmiech po ukrojeniu przez tą osobę kawałka… bezcenny :)

ciasto_z_serduszkiem_2.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • nie udalo sie nie udalo sie
    2016-02-14 15:42:05

    a mi wyszedl zakalec z tego rozowego...a tak ladnie i wysoko uroslo a potem bum i do niczego

    Twój komentarz
  • Anna Anna
    2015-02-14 07:21:16

    Keksówke cała natłuścić również boki czy tylko spod? I papierem wyłożyć również całą czy tylko spod?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-14 09:59:34

      Keksówkę natłuszczamy całą. Papierem rownież wykładamy całą. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Hipi Hipi
    2015-02-13 14:42:02

    Czy robił ktoś z czerwonym barwnikiem? Jak to wizualnie wygląda? (boję się że barwy sie stopią)

    Twój komentarz
  • Jagoda Jagoda
    2015-02-06 15:10:47

    Czy na dno keksówki wylać trochę tego ciasta czekoladowego? Czy serduszka mają być na samym dnie?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-06 20:16:10

      Można, ale nie ma takiej potrzeby, bo ciasto wpłynie pod serduszka podczas pieczenia, a podczas wyrastania serca uniosą się do góry. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Jagoda Jagoda
        2015-02-07 14:06:03

        Dziękuję :-) i pozdrawiam

        Twój komentarz
  • Maja Maja
    2014-02-28 14:01:51

    Pyszne!!!!!! Robiłam i chociaż zamiast różowego serca miałam piękne pistacjowe to i tak zachwyciło domowników! :) ps. wstawiłabym tu fotke ale nie wiem jak :(

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-20 10:40:32

    @Licentia - można zastąpić margaryną, olej zmieni konsystencję ciasta. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Licentia Licentia
    2014-02-20 08:17:56

    Czy mogę zastąpić masło margaryną lub olejem ?

    Twój komentarz
  • Melman Melman
    2014-02-17 18:36:45

    Właśnie kończę-siedzi w piekarniku. Skrawki pozostałe po części jasnej zniknęły w mig! :) Przepyszne z tą białą czekoladą. Jestem ciekawa efektu końcowego. Białe (nie dodałam barwnika) wyszło mokre i boję się, że brązowe ciasto odkształci białe. No ale nawet jeśli to smaku nie zmieni i pewnie będzie obłędne! :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-14 11:20:23

    @Ilona - to dziwne w sumie, u mnie to różowe wypełniło po upieczeni całą keksówkę. Ale chociaż dobrze, że i tak się nie zmarnowało. :) Brawo za kreatywność! :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Ilona Ilona
    2014-02-14 11:12:54

    To rozowe uroslo mi na wysokosc 5cm tylko ;( ale sie nie zmarowalo ;) skruszylam je i zrobilam z niego posypke do czekoladkwego ;)

    Twój komentarz
  • Ula Ula
    2014-02-13 21:18:31

    witaj! zrobiłam ciacho- nic sie nie podniosło nie wypłyneło-wyszło idealnie! dziekuje a ten wyjątkowy przepis jutro ktoś po ukrojeniu kawałka bedzie miał niespodziankę :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-11 21:38:28

    @Kaśka - Zwiększyłabym o połowę. Czyli zamiast 150 g masła 225 g, itd... Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • kaśka kaśka
    2014-02-11 18:52:21

    Na keksówke 36x12cm jak zwiększyć proporcje?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-06 20:42:57

    @Mania - kwaśna, gęsta 18% lub 22%. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Mania Mania
    2014-02-06 19:24:25

    Chciałabym zapytać jaka śmietana byłaby najlepsza?

    Twój komentarz
  • Kotek Kotek
    2013-08-11 20:07:46

    Ciasto przepyszne :) Mięciutkie i rozpływające się w ustach. Przepis jeden z najlepszych jakie spotkałam :)

    Twój komentarz
  • Marcia Marcia
    2013-03-31 18:15:20

    Czy zamiast gorzkiej czekolady mogę dać białą ?:)

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-02-25 18:22:56

    Pokusiłam się na nie już jakiś czas temu, jest śliczne. Dodałam do białej masy czekoladę (białą) i może dlatego złapałam małego zakalca... A może coś innego zaważyło, wydaje mi się jednak, że trzymałam proporcje. Nic to, ciacho zjedzone ze smakiem i tak :) PS Widzę, że na topie ostatnio barwniki spożywcze. Przede mną tort urodzinowy dla taty, urodziny ma w sobotę. Widzę mnogość przepisów na stronie, ale może jeszcze czai się coś pysznego nieujawnione w szufladzie?

    Twój komentarz
  • Babeczka Babeczka
    2013-02-17 16:34:23

    Witam!Właśnie trzymam ciasto w piekarniku. Wszystko ładnie, pięknie, ale czy ciasto czekoladowe powinno wyjść gęste? W sumie od momentu wstawienia do pieca urosło minimalnie. Mimo to zapach jest cudny :)

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-02-14 17:25:43

    Witam ponownie :-)Piekę drugi raz! Wczoraj zdazylam tylko zrobić ciasto różowe i zostalo pozarte! :-D zobaczymy czy zdążę z drugą czescia dzisiaj! Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Olga Olga
    2013-02-14 16:29:43

    a mi moje serduszka wyplynely jak dodalam surowego ciasta :(

    Twój komentarz
  • K K
    2013-02-14 08:39:27

    dobrze, dziękuję :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-14 08:37:47

    @K - tak, bez barwnika wydzie takie kremowe jasne, można dodać odrobinę soku z buraków wtedy zabarwi się lekko na różowo, ale nie będzie to aż tak intensywny róż.

    Twój komentarz
  • K K
    2013-02-14 08:22:59

    nigdzie nie mogę znaleźć barwnika ! czy jak po prostu go pominę w tym różowym cieście, to jaki kolor z niego wyjdzie? taki zwykły jasny ?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-13 21:38:48

    @beatrix - ciasto wleje się również pod serduszka i serca ładnie się uniosą już podczas nakładania a resztę podczas pieczenia

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-13 21:26:47

    @Kasia - jak serduszka będą odpowiednio do siebie przylegały ciasto nie powinno się wlać.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-13 21:22:25

    @Keytita - można nie kroić, moja foremka nie chciała sobie poradzic z jednym kawałkiem, więc je pokroiłam.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-13 21:19:17

    @Justyna - najczęściej w sklepach internetowych z akcesoriami kuchennymi i na allegro. Ja nie kupuje stacjonarnie, ale w Warszawie np. w Tortowni bez problemu można dostać.

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2013-02-13 19:05:59

    Pyszny pomysł. Bardzo lubię efekt tego serduszka w środku :)

    Twój komentarz
  • beatrix beatrix
    2013-02-13 18:29:57

    A jak zrobić, by serduszko było w gotowym cieście - w środku każdego kawałka ciasta? Przecież na dno keksówki przed pieczeniem trzeba dać serca,( dotykając blaszki na dnie - tymi serduchami) a potem - już upieczone ciasto - ma z wszystkich stron czekoladową ''otoczkę'' i to równą z każdej strony... jak to jest? Czy mam rozumieć, że czekoladowe ciasto podpływa pod serduszka ( na dno keksówki) - podczas pieczenia i rośnięcia? i dlatego jest potem taki efekt?

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-02-13 16:34:34

    Śliczne to ciasto i jakie piękne zdjęcie z tą małą rączką :)

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-02-13 16:13:45

    Już się szykowałam do pieczenia tego cuda,ale wyskoczyły mi sernikowe serduszka i co .... zmiana planów.Ale na pewno ciasto to znajdzie się w moim repertuarze wypiekań tylko zostanie odłożone trochę w czasie :)

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-02-13 13:25:23

    Znowu pytanie :-oCzy ciemne ciasto nie wleje sie pomiedzy serduszka?popsuloby to efekt... Wieczorem zabieram sie za pieczenie :- )Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-02-13 12:36:40

    Niesamowite... te serduszko w środku zachwycające! Ciasto z walentynkową niespodzianką. Bardzo pomysłowe:-)

    Twój komentarz
  • keytita keytita
    2013-02-13 11:21:50

    Witam. Czy muszę te serduszka kroić na plastry? Mogę spróbować z całości wyciąć jedno długie serce?

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2013-02-13 10:30:24

    Ale piękne! Normalnie jestem pod wielkim wrażeniem! :) BRAWO!

    Twój komentarz
  • Justyna Justyna
    2013-02-13 10:29:43

    Gdzie można dostać taki barwnik do cista??

    Twój komentarz
  • Małgorzata Małgorzata
    2013-02-13 10:23:23

    ciasto super ale najfajniejsza to ta mała łapka w tle :)

    Twój komentarz

Ciasto walentynkowe

Ciasto walentynkowe

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 90 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 12x24 cm

Opis

Kolejna propozycja na Walentynki. Jeśli nie macie czasu na przygotowywania tortów i czasochłonnych ciast, to proponuję takie nieskomplikowane i stosunkowo proste w przygotowaniu ciasto. Połączenie dwóch rodzajów ciast - puszystego ucieranego i wilgotnego czekoladowego, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać jeden ulubiony rodzaj ciasta, różnorodnie go tylko zabarwiając. Takie ciacho może być sympatyczną niespodzianką dla bliskiej naszemu sercu osoby. :) A uśmiech po ukrojeniu przez tą osobę kawałka… bezcenny :)

Składniki

  • Ciasto wewnętrzne (różowe):

    Ilość Składnik
    masła
    cukru
    domowego cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    średnich jajek (lub 4 duże)
    mąki pszennej (u mnie tortowa)
    proszku do pieczenia
    śmietany
    odrobina różowego lub czerwonego barwnika
  • Ciasto zewnętrzne czekoladowe*:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    180 g miękkiego masła
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    cukru
    ekstraktu z wanilii
    duże jajka
    mleka lub słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania

Ciasto różowe:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ekstraktem), na puszystą, białą masę (mikserem, na średnich lub najwyższych obrotach). Dalej ucierając dodawać kolejno żółtka (po jednym), śmietanę i barwnik, zmiksować. Opcjonalnie można dodać rozpuszczoną wystudzoną białą czekoladę. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Keksówkę o wym. 24 x 12 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto.
Piec około 45-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 165-170°C (termoobieg).

Upieczone ciasto studzić na kratce. Przestudzone pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm, w każdym wyciąć za pomocą wykrawaczki serce.

Ciasto czekoladowe:

Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajka i mleko, dokładnie zmiksować. Dodać lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i jednolita.

Keksówkę o wymiarach 22 x 9 cm wyłożyć papierem do pieczenia, w środku ułożyć wzdłuż keksówki rząd serduszek (tak jak to widać tutaj). Najlepiej żeby jedna osoba trzymała nam serduszka a my w tym czasie nakładamy ciasto wokół serc i na nich, jeśli nie mamy nikogo do pomocy to jedną ręką przytrzymujemy ciasta a druga wokół serc nakładamy ciasto czekoladowe, tak by podtrzymywało ze wszystkich stron serca, a gdy już stabilnie stoją, wykładamy równomiernie resztę ciasta. Piec około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C (termoobieg) lub 180° bez termoobiegu (sprawdzać patyczkiem - gdy ciasto będzie upieczone patyczek nie będzie już mokry, może być lekko obklejony wilgotnymi okruchami ciasta).

Upieczone ciasto studzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Smacznego :)