Placek czekoladowy z lentilkami

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
czekoladowe%20z%20lentilkami_1.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22x32 cm

  • Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    mlecznej czekolady
    200 g margaryny w temperaturze pokojowej (użyłam masła)
    kwaśnej, gęstej śmietany
    drobnego cukru (użyłam cukru pudru)
    średnie jajka (rozmiar M)
    mąki tortowej (dałam więcej – ok 250 g, bo ciasto było zbyt rzadkie i lentilki nie utrzymałyby się na powierzchni)
    standardowe opakowania lentilek

Sposób przygotowania

Obie czekolady posiekać, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (posiekaną czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać masło, miskę ustawiamy na garnku z gotującą się na wodą, pilnujemy by woda, ani para nie dostawała się do czekolady, bo zgęstnieje, od czasu do czasu mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści). Dodać cukier i śmietanę, dokładnie wmieszać (masa może nieco zgęstnieć).

Jajka roztrzepać w misce, dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać.

Blachę o wym. ok. 22- 32 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę przelać ciasto, wierzch wygładzić.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 °C. Na cieście ułożyć lentilki. Placek wstawić do piekarnika, piec ok. 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie. Nieco przestudzony można wyjąć i studzić dalej na kratce.

Smacznego :)

Placek czekoladowy z lentilkami

Ocena:
Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12

Dziś mam dla was ciasto, które spodoba się szczególnie naszym pociechom. Ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, więc nasi najmłodsi kucharze mogą spokojnie uczestniczyć w jego przygotowaniu, co będzie dla nich dodatkową frajdą. :) Placek czekoladowy jest wilgotny i dość słodki, dzięki czemu bardzo przypada do gustu tym najmłodszym, a chrupiące kolorowe lentilki sprawiają, że maluchy nie mogą oderwać od niego ozu. :) Oczywiście pałaszowanie ciacha zapewne zacznie się od wyskubywania kolorowych draży, ale przecież możemy czasami przymknąć na to oko. :) Przepis znalazłam w magazynie „Sól i Pieprz” Nr 2/2013. A może przygotujecie taką kolorową niespodziankę swoim szkrabom na dzień dziecka? :) Polecam gorąco! :)

czekoladowe%20z%20lentilkami_2.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-11 19:58:32

    @Canella - myślę, że tak.

    Twój komentarz
  • canella98 canella98
    2013-11-11 19:41:40

    mam kwaśną śmietanę 30 %, Presidenta. Nada się tutaj, czy za tłusta? z góry dziękuję za odpowiedź ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-04 20:47:39

    @Monia - dziękuję za czujność... niestety niektórzy blogerzy mają jakiś ogromny problem z podaniem źródła przepisu tudzież wspomnieniem czyją stylizacją się inspirowali... Nie jest to zbyt ptofesjonalne, ale jak w każdej innej dziedzinie tak i w blogosferze kulinarnej są ludzie, którzy lubią sobie przypisywać coś, co jest zasługą kogoś innego... W tym przypadku nie chodzi o samą stylizacje, ale również o źródło przepisu, bo je również wypadałoby podać (nie ja jestem autorem przepisu i wspomniałam o tym we wstępie do przepisu, ale ktoś następny o pochodzeniu przepisu wspomnieć nawet nie raczył.... a szkoda).

    Twój komentarz
  • Monia Monia
    2013-10-04 15:08:16

    Świetny pomysł na stylizację, szkoda tylko, że ktoś go skopiował i nie podał źródła skąd owy pomysł pochodzi :( http://anyzkowo.blogspot.com/2013/10/sodkie-czekoladowe-domino.html

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-29 14:21:42

    @Bebe - w przepisie celowo nie ma proszku do pieczenia, ciasto jest niewysokie, bo nie rośnie zbyt mocno do góry, ale dzięki temu lentilki utrzymują się na powierzchni i nie zapadają się w ciasto. Po dodaniu proszku do pieczenia ciasto mocno rośnie "pochłaniając" przy okazji lentilki, oto i powód. :)Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • bebe bebe
    2013-06-29 12:44:28

    Zdziwilo mnie,ze w przepisie nie ma proszku do pieczenia... do swojego wypieku dodalam wiec 2 lyzeczki proszku do pieczenia. niestety lentylki w trakcie pieczenia zapadly sie w glab ciasta...mimo,ze ciasto bylo geste. co moglo byc tego przyczyna?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-26 17:06:01

    @Jolanta Szyndlarewicz - Jolu, placek wychodzi dość wilgotny, nie jest suchy, ale nie jest tak mokry jak np. brownie, bardziej przypomina murzynka, tylko jest mniej puszysty, a bardziej zbity. :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-05-26 03:25:43

    C\zy ten placek należy do tych suchszych czy raczej wilgotnych? Pytam bo mam na niego wielką ochote:)

    Twój komentarz
  • Malpok Malpok
    2013-05-23 21:32:10

    Dodam tylko, że ciasto przepyszne... a mina dzieciaków bezcenna;) dzięki za natchnienie :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-23 20:24:20

    @Malpok - dzięki za czujność :) już poprawiam :)

    Twój komentarz
  • Malpok Malpok
    2013-05-23 17:04:47

    Wygląda świetnie, zabrałam się za robienie. W przepisie brakuje momentu, kiedy daje się masło:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-05-23 07:31:09

    Coś dla moich lentilkowo-czekoladowych łasuchów:)Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Ladylaura. Ladylaura.
    2013-05-22 15:26:11

    cudnie wygląda,podobnie jak ciastka z lentilkami.

    Twój komentarz
  • kamycha kamycha
    2013-05-22 13:35:34

    Duże dzieci też z chęcią zjedzą takie ciacho :)

    Twój komentarz
  • Salvador Dali Salvador Dali
    2013-05-22 10:43:25

    Ale bajernackie! Takie słodkie, w sam raz na jakieś kinderparty :)

    Twój komentarz

Placek czekoladowy z lentilkami

Placek czekoladowy z lentilkami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 22x32 cm

Opis

Dziś mam dla was ciasto, które spodoba się szczególnie naszym pociechom. Ciasto jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, więc nasi najmłodsi kucharze mogą spokojnie uczestniczyć w jego przygotowaniu, co będzie dla nich dodatkową frajdą. :) Placek czekoladowy jest wilgotny i dość słodki, dzięki czemu bardzo przypada do gustu tym najmłodszym, a chrupiące kolorowe lentilki sprawiają, że maluchy nie mogą oderwać od niego ozu. :) Oczywiście pałaszowanie ciacha zapewne zacznie się od wyskubywania kolorowych draży, ale przecież możemy czasami przymknąć na to oko. :) Przepis znalazłam w magazynie „Sól i Pieprz” Nr 2/2013. A może przygotujecie taką kolorową niespodziankę swoim szkrabom na dzień dziecka? :) Polecam gorąco! :)

Składniki

  • Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    mlecznej czekolady
    200 g margaryny w temperaturze pokojowej (użyłam masła)
    kwaśnej, gęstej śmietany
    drobnego cukru (użyłam cukru pudru)
    średnie jajka (rozmiar M)
    mąki tortowej (dałam więcej – ok 250 g, bo ciasto było zbyt rzadkie i lentilki nie utrzymałyby się na powierzchni)
    standardowe opakowania lentilek

Sposób przygotowania

Obie czekolady posiekać, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (posiekaną czekoladę przełożyć do metalowej miski, dodać masło, miskę ustawiamy na garnku z gotującą się na wodą, pilnujemy by woda, ani para nie dostawała się do czekolady, bo zgęstnieje, od czasu do czasu mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści). Dodać cukier i śmietanę, dokładnie wmieszać (masa może nieco zgęstnieć).

Jajka roztrzepać w misce, dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać.

Blachę o wym. ok. 22- 32 cm natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę przelać ciasto, wierzch wygładzić.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 °C. Na cieście ułożyć lentilki. Placek wstawić do piekarnika, piec ok. 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie. Nieco przestudzony można wyjąć i studzić dalej na kratce.

Smacznego :)