Proste ciasto czekoladowo-waniliowe

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_4513.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
10x21 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    cukru
    ekstraktu z wanilii
    duże jajka*
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    gorzkiej czekolady
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, po każdym dokładnie miksując masę do połączenia się składników (ok. 20 sekund).

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy maślano-jajecznej. Dokładnie wymieszać.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.

Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać przestudzoną czekoladę i aromat czekoladowy, delikatnie wymieszać do połączenia się składników.

Średnią formę na keksówkę (o wym. 21 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę waniliową nałożyć do foremki, wygładzić wierzch. Nałożyć masę czekoladową i również wygładzić górę.

Piec ok. 40 minut lub ciut dłużej w temp. 180°C (z termoobiegiem 170°C). Gdy ciasto będzie upieczone patyczek wbity w ciasto nie powinien być obklejony w cieście, ale mogą być na nim lekko wilgotne okruszki ciasta. Pozostawić na około 15 minut do przestudzenia w formie. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

*o temperaturze pokojowej

Przyg: 20 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 10

Jest to proste i zupełnie bezproblemowe w wykonaniu ciasto, a efekt naprawdę bardzo smaczny. Dość wilgotne, wspaniale pachnące wanilią i czekoladą, idealne do popołudniowej kawki lub herbatki. Dodatkową jego zaletą jest długie zachowywanie świeżości - na trzeci dzień smakuje równie dobrze jak po upieczeniu. Myślę, że najlepszą recenzją dla tego ciacha jest fakt, że mój Mąż po tym, jak ukroiłam mu kawałek ciasta do kawki za chwilę przyszedł po dokładkę, a potem po jeszcze jedną, a zdecydowanie nie jest łasuchem i nie tak łatwo mu dogodzić. ;)) Przepis własny. Polecam!

IMG_4505.jpg

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Barbara z Krskowa Barbara z Krskowa
    2014-11-23 18:19:54

    A dzis prxyszla kolej na to ciasto. Upiecxone jak babka, w formie z kominkiem. Pachnie tak obłednie źe ukroilam jak byoa jeszcze ciepla. Miod w gębie. I rzeczywiście zadnej pracy. Polecam i dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-11-23 22:30:11

      Pani Barbaro, bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało! Pięknie Pani wyrosło! :) Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-31 12:48:59

    @da-nutka - Aga, mam nadzieje, że smakowało :))

    Twój komentarz
  • da-nutka da-nutka
    2014-03-31 12:04:06

    Właśnie pieke to ciasto. Pachnie pięknie i na pewno tak samo dobrze smakuje:)

    Twój komentarz
  • Meggie Meggie
    2013-11-21 12:43:31

    Robiłam je już dwa razy i na tym się nie skończy, bo jest pyszne i świeże nawet po dłuższym czasie (ku zdumieniu moich gości, który byli zachwyceni i myśleli, że piekłam je tego samego dnia, a nie 2 dni temu ;))

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-11-02 18:21:51

    Upieczone! Zjedzone jeszcze lekko ciepłe! Pyszne! Boczki chrupiące. Wyrosło elegancko, trochę popękało. Piekłam w silikonowej foremce. Mała porcja dla domu z trzema chłopakami! ;(

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2013-03-07 08:50:42

    Chyba dziś to ciasto upiekę :-) Pominę esencję czekoladową, bo kompletnie nie wiem skąd ją wziąć ;)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-04-16 20:20:37

    Margarytko, te widelczyki można kupić np. tutaj http://allegro.pl/zestaw-6-widelczykow-super-prezent-i2249177440.html :)

    Twój komentarz
  • Margarytka Margarytka
    2012-04-16 17:17:08

    A ja chcę taki widelczyk - przepiękny jest.

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-04-16 14:23:28

    Wygląda bardzo smacznie ...a ja lubię takie ucierane ciacha:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-04-16 10:54:08

    Prezentuje się świetnie. Pyszne musi być!

    Pozdrówki:)

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-04-16 08:44:17

    o tak :) to cos zdecydowanie dla mnie :) Zapisuje koniecznie do wypróbowania :)

    Twój komentarz
  • pieczarka mySia pieczarka mySia
    2012-04-16 07:42:08

    wspanialy wypiek! :) az mi slinka leci ;-)

    Twój komentarz

Proste ciasto czekoladowo-waniliowe

Proste ciasto czekoladowo-waniliowe

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 10x21 cm

Opis

Jest to proste i zupełnie bezproblemowe w wykonaniu ciasto, a efekt naprawdę bardzo smaczny. Dość wilgotne, wspaniale pachnące wanilią i czekoladą, idealne do popołudniowej kawki lub herbatki. Dodatkową jego zaletą jest długie zachowywanie świeżości - na trzeci dzień smakuje równie dobrze jak po upieczeniu. Myślę, że najlepszą recenzją dla tego ciacha jest fakt, że mój Mąż po tym, jak ukroiłam mu kawałek ciasta do kawki za chwilę przyszedł po dokładkę, a potem po jeszcze jedną, a zdecydowanie nie jest łasuchem i nie tak łatwo mu dogodzić. ;)) Przepis własny. Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    miękkiego masła
    cukru
    ekstraktu z wanilii
    duże jajka*
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
    gorzkiej czekolady
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru

Sposób przygotowania

Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Stopniowo dodawać jajka, po każdym dokładnie miksując masę do połączenia się składników (ok. 20 sekund).

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy maślano-jajecznej. Dokładnie wymieszać.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.

Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać przestudzoną czekoladę i aromat czekoladowy, delikatnie wymieszać do połączenia się składników.

Średnią formę na keksówkę (o wym. 21 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę waniliową nałożyć do foremki, wygładzić wierzch. Nałożyć masę czekoladową i również wygładzić górę.

Piec ok. 40 minut lub ciut dłużej w temp. 180°C (z termoobiegiem 170°C). Gdy ciasto będzie upieczone patyczek wbity w ciasto nie powinien być obklejony w cieście, ale mogą być na nim lekko wilgotne okruszki ciasta. Pozostawić na około 15 minut do przestudzenia w formie. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

*o temperaturze pokojowej