Proste, ciasto ucierane z dodatkiem budyniu o dowolnym smaku, truskawek i galaretki. Idealne na letnie wieczory do herbatki. Ciasto wychodzi puszyste, dość wilgotne, jest mało kłopotliwe w p...
Banalne i ekspresowe w przygotowaniu ciasto z mąki pełnoziarnistej. Wilgotne, puszyste, z delikatnym aromatem wanilii. Za sprawą mąki razowej nieco pełniejsze i bardziej wyraziste w smaku ni...
Pyszna szarlotka w cieście z mąki razowej. Ciasto jest kruchutkie z cynamonową nutą i delikatnym karmelowym i miodowym posmakiem. Nadzienie dość klasyczne, z nutą cynamonu, wzbogacone o orze...
Dzisiaj dla odmiany po ostatnim czekoladowym szaleństwie nieco zdrowsze ciasto przygotowane częściowo na bazie mąki pełnoziarnistej. Biała mąkę można w tym przepisie zupełnie wyeliminować i ...
Moja kolejna wariacja na temat szarlotki. Tm razem wersja z dodatkiem białego wina, które jest prawie niewyczuwalne, subtelnie tylko podkreśla winność jabłek. Ciasto bardzo kruche, delikatne...
Witajcie po przerwie, trochę się rozchorowałam i nie miałam siły i weny, żeby piec, ale wracam już powoli do siebie i postaram się nadrobić zaległości.Wracając do wypieku... To chyba klasyka...
Klasyczna szarlotka na kruchym waniliowym cieście z pysznym nadzieniem jabłecznym, w którym zapach wanilii i cynamonu wzajemnie cudownie się przenikają. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło j...
To ciasto, które uwielbiałam będąc dzieckiem. Nie wiem w zasadzie, dlaczego tak nazywa się to ciasto i czy faktycznie taka jest jego nazwa, czy może tylko u nas w domu tak się na nią mówiło....
To moja pierwsza przygoda z pleśniakiem. Wiem, wiem, pewnie się dziwicie, bo to ciasto można znaleźć na większości blogów, a przepis na niego można znaleźć zapewne w każdym babcinym kajecie....
Klasyczny kruchy spód wzbogacony o aromat rumu wypełniona zapiekaną masą śmietanową i cynamonowymi śliwkami. Nie wiem czemu, ale uwielbiam smak i zapach śliwek w połączeniu z rumem i cynamon...
Myślę, że nie przesadzę, jeśli powiem, że to jedno ze smaczniejszych ciast jakie jadłam. Połączenie gruszek z Amaretto i czekoladą jest samo w sobie wyśmienite i nie jest to oczywiście żadne...
Lubię kruche ciasto. Lubię za to jak smakuje, lubię za kruchość i za to jak rozpływa się w ustach, lubię za stosunkowo szybkie i proste przygotowanie. Nie trzeba godzinami sterczeć w kuchni ...
Kochani, najpierw kilka słów wyjaśnienia, dlaczego tak mnie mało na blogu ostatnimi czasy i czemu aktualnie tak rzadko pojawiają się tu przepisy. Otóż wynika to przede wszystkim z dużych zmi...
Ostatnio troszkę mnie tu mniej ten stan potrwa jeszcze kilka tygodni, bo po pierwsze intensywnie pracuje nad nowa stroną, po drugie mam sporo niezaplanowanej pracy zawodowej, która spadła na...
Sprawdzone połączenie kruchego, rozpływającego się w ustach ciasta z rabarbarem i truskawkami. Czyż może być bardziej klasycznie? Chyba tylko wtedy, gdy rozdzielilibyśmy składniki nadzienia ...
Jeszcze jeden torcik z przeznaczeniem dla naszych kochanych Mam. :) Choć w formie serca świetnie sprawdzi się też na Walentynki czy urodziny bliskiej nam osoby. :) Kształt oczywiście można z...
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam truskawki i jak tylko przychodzi ich pora korzystam z nich, ile się da. :) Tym razem mam dla Was pyszną i banalną w przygotowaniu tartę z ich udziałem. Kruc...
Mała odmiana od klasycznej szarlotki na kruchym spodzie. Tych na blogu jest już kilka, więc postawiłam teraz coś lżejszego i bardziej puszystego. Mowa oczywiście o jabłeczniku na maślanym bi...
Jeśli podobnie jak ja nie możecie się już doczekać truskawek i lubicie jeść o tej porze roku mocno owocowe, orzeźwiające swoim smakiem ciacha i desery to jest to propozycja w sam raz dla Was...
Ta włoska szarlotka to nic innego jak wilgotny biszkopt genueński o mocno cytrynowym aromacie połączony z jabłkami, najlepiej kwaskowatymi. Ale w prostocie tkwi siła, bo ciasto smakuje wyśmi...
Tradycyjny puszysty, ale jednocześnie dość wilgotny placek ucierany, na który przepis znalazłam w babcinym kajecie, i którego smak pamiętam z dzieciństwa. To taka klasyka, do której miło jes...
Tarta na kruchym serowym cieście wypełniona masą cytrynową na bazie śmietanki i jeżynami.Ciasto wyszło delikatne, rozpływające się w ustach, lekko się listkujące. Zapiekana masa śmietanowa m...
To już czwarte ciasto czekoladowe z wiśniami na blogu. Nie pytajcie mnie, które jest najlepsze, bo sama nie wiem. :) Każde jest inne, przy każdym następnym wydaje mi się, że właśnie to jest ...
Kolejna odsłona placka kruchego z owocami. Tym razem w roli głównej owoce leśne, na kruchuteńkim nie za grubym spodzie, przykryte warstwą chrupiącej migdałowej kruszonki. Owocowe kwaskowate ...
Lubicie tarty? :) My jak najbardziej, szczególnie jeśli są połączone z letnimi owocami, a jeśli jeszcze otula je pyszny krem…Ach.... rozmarzyłam się. A po tarcie nie został już niestety nawe...
Nieuchronnie nadchodzi koniec sezonu truskawkowego. Ja standardowo nie zdążyłam się nimi nacieszyć. ;) Pewnie to już ostatnie ciacho ze świeżymi truskawkami w tym sezonie, więc chciałam, żeb...
Jedno z najlepszych brownies jakie miała okazję wypróbować. Smakuje naprawdę obłędnie. Jest ekstremalnie czekoladowe, idealne na słodkość, mocno gliniaste, jak brownies być powinno, a z doda...
Wyszperałam to ciasto u Dorotki i nie zawiodłam się. :) Jest pyszne! Idealne połączenie kruchego ciasta, malin i lekkiej, puszystej budyniowej pianki. Smakowało mi mimo żo nie przepadam za m...
Myślę, że ani odrobine nie przesadzę jeśli powiem, że jest to jedne z najlepszych ciast jakie jadłam. Doskonałe połączenie mocno czekoladowego brownies z pysznym kremowym sernikiem. Smakuje ...
Odkąd tylko zobaczyłam to ciacho u Majanki wiedziałam, ze będę musiała je zrobić. Przyznaję, ze bardzo zaintrygowało mnie połączenie kokosa i rabarbaru, a że uwielbiam rabarbar w połączeniu ...