Pijana szarlotka

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 13
Filtry wyszukiwania
IMG_6730.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22x32 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (użyłam krupczatki)
    gęstej kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie)
    żółtka
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem)
    proszku do pieczenia
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
  • Warstwa winna:

    Ilość Składnik
    ewentualnie cukier do smaku
    budyń waniliowy
    soku z jabłek
    półsłodkiego białego wina
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    soku z cytryny
    cynamonu
    cukru (więcej jeśli jabłka są bardzo kwaśne)
    kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia
    bułki tartej lub kaszy manny

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, wyrobić opuszkami palców kruszonkę, dodać wanilię oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto (tak by nie zdążyło się zbytnio ogrzać od dłoni; można to zrobić w robocie końcówką z hakiem). Zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.

Formę o wym. ok. 33 x 23 nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Zmrożone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część ponownie schować do zamrażarki, większy kawałek zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Równomiernie rozłożyć. Podpiec około 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C (termoobieg) lub 200 °C - grzanie góra/dół.

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w dość cienkie plasterki (najlepiej zrobić to w robocie kuchennym).

Jabłka skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem, cynamonem, dostawić.

Warstwa winna:

Wino i połowę soku zagotować. W reszcie soku rozrobić budyń. Do gotującego się wina dodać rozrobiony w soku budyń, mieszając gotować około 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Spróbować masę, jeśli byłaby mało słodka dodać cukier wg upodobań smakowych.

Całość:

Jabłka wyłożyć na podpieczony spód oprószony bułką tartą. Na wierzchu rozsmarować warstwę winną, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40-50 minut w temperaturze 180 °C, aż wierzch wyraźnie się zarumieni.

Wystudzić w formie, ostudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 13

Moja kolejna wariacja na temat szarlotki. Tym razem wersja z dodatkiem białego wina, które jest prawie niewyczuwalne, subtelnie tylko podkreśla winność jabłek. Ciasto bardzo kruche, delikatne, rozpływające się w ustach. Nadzienie z jabłek tym razem bez wcześniejszego duszenia/smażenia, a na jabłkach wspomniana warstwa winna, przygotowana na bazie budyniu, wina i soku jabłkowego. :)

Bardzo polecam.

IMG_6703.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ola Ola
    2015-09-06 18:16:44

    Witam pani Kasiu. Mam takie pytanie - czy zamiast wina można tu użyć cydru? Nie mam wina w domu a nie chce specjalnie kupować i tak się zastanawiam czy można go zastąpić innym alkoholem. Albo może budyń zrobić na samym soku jabłkowym? Ale to już pewnie nie będzie to :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-09-06 23:05:15

      Tak, jak najbardziej, można zastąpić cydrem. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Kamcia Kamcia
    2013-10-27 11:38:35

    Na ten przepis czekalam, odkad zobaczylam zdjecie jablecznika na facebooku. Korzystajac z faktu iz moi najblizsi spali godzinke dluzej, ja postanowilam wstac wczesniej i zrobic im niespodzianke. I pijana szarlotka nie zawiodla mnie. Wyszla rewelacyjna. Idealna w swojej prostocie a zaskakujaca innoscia. Dziekuje za przepis

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-27 08:10:29

    @M - jeśli damy mniej masła, to ciasto nie wyjdzie już tak kruche, jedyne co mi przychodzi do głowy to zastąpienie masła półtłustą margaryną, ale nie ma się co oszukiwać, ciato na pewno nie będzie juz tak smaczne. Można też zrobić jabłecznik na biszkopcie zamiast ciasta kruchego i wtedy faktycznie będzie mniej kalorycznie. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • m m
    2013-10-27 07:34:38

    :) Pani Kasiu, moze głupie pytanie- jak można byłoby zrobic dietetyczną szarlotke?? zeby nie trzeba było dawac az tyle masła.. no i na dużą blachę :D

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-10-25 07:11:50

    Szarlotką to jeszcze się nie upiłam:) Ale przecież kiedyś musi być ten pierwszy raz:) Apetyczna!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-10-24 21:19:55

    Ależ piękna jest! Cudownie wygląda. Pozdrowienia

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-10-24 18:57:02

    Ciekawy ten dodatek wina, jestem ciekawa, jak całość smakowała :)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-10-24 15:09:01

    Oj wiesz jak mnie tutaj zawsze przyciągnąć;)) Wspaniale się prezentuje!

    Twój komentarz

Pijana szarlotka

Pijana szarlotka

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 13

Forma: 22x32 cm

Opis

Moja kolejna wariacja na temat szarlotki. Tym razem wersja z dodatkiem białego wina, które jest prawie niewyczuwalne, subtelnie tylko podkreśla winność jabłek. Ciasto bardzo kruche, delikatne, rozpływające się w ustach. Nadzienie z jabłek tym razem bez wcześniejszego duszenia/smażenia, a na jabłkach wspomniana warstwa winna, przygotowana na bazie budyniu, wina i soku jabłkowego. :)

Bardzo polecam.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (użyłam krupczatki)
    gęstej kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie)
    żółtka
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem)
    proszku do pieczenia
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
  • Warstwa winna:

    Ilość Składnik
    ewentualnie cukier do smaku
    budyń waniliowy
    soku z jabłek
    półsłodkiego białego wina
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    soku z cytryny
    cynamonu
    cukru (więcej jeśli jabłka są bardzo kwaśne)
    kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia
    bułki tartej lub kaszy manny

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, wyrobić opuszkami palców kruszonkę, dodać wanilię oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto (tak by nie zdążyło się zbytnio ogrzać od dłoni; można to zrobić w robocie końcówką z hakiem). Zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.

Formę o wym. ok. 33 x 23 nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Zmrożone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część ponownie schować do zamrażarki, większy kawałek zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Równomiernie rozłożyć. Podpiec około 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 °C (termoobieg) lub 200 °C - grzanie góra/dół.

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w dość cienkie plasterki (najlepiej zrobić to w robocie kuchennym).

Jabłka skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cukrem, cynamonem, dostawić.

Warstwa winna:

Wino i połowę soku zagotować. W reszcie soku rozrobić budyń. Do gotującego się wina dodać rozrobiony w soku budyń, mieszając gotować około 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Spróbować masę, jeśli byłaby mało słodka dodać cukier wg upodobań smakowych.

Całość:

Jabłka wyłożyć na podpieczony spód oprószony bułką tartą. Na wierzchu rozsmarować warstwę winną, na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40-50 minut w temperaturze 180 °C, aż wierzch wyraźnie się zarumieni.

Wystudzić w formie, ostudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)