Kruche z owocami leśnymi i migdałową kruszonką

Przyg: 20 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
kruche%20z%20owocami%20lesnymi.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
25x25 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1 cytryny
  • Nadzienie owocowe:

    Ilość Składnik
    owoców leśnych świeżych lub mrożonych; u mnie mieszanka malin, jeżyn, czarnej i czerwonej porzeczki oraz jagód (mrożone owoce wcześniej rozmrozić)
  • Kruszonka migdałowa:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (najlepiej krupczatki
    zmielonych migdałów
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii
    roztopionego masła

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę lub ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Formę o wymiarach ok. 25 x 25 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć na dno formy. Podpiec około 12-15 minut w temperaturze 180°C (piekę z termoobiegiem). Ciasto powinno być lekko zezłocone. Podpieczone wyjąć z piekarnika, nieco przestudzić.

Nadzienie:

Owoce umyć, osączyć dokładnie na papierowych ręcznikach.

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i mielonymi migdałami, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.

Całość:

Ciasto oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Wyłożyć owoce. Wierzch obsypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180° C.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 45 min
Łatwy
Porcje: 12

Kolejna odsłona placka kruchego z owocami. Tym razem w roli głównej owoce leśne, na kruchuteńkim nie za grubym spodzie, przykryte warstwą chrupiącej migdałowej kruszonki. Owocowe kwaskowate nadzienie świetnie skomponowało się z dość słodkim chrupiącym ciastem i wyszło pysznie. :) Jednym słowem klasyka, której jednak nie sposób się oprzeć. :)

kruche%20z%20owocami%20lesnymi_3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Sandra Sandra
    2014-09-23 19:03:23

    ...a można użyc jabłek i drugą połowę ciasta rozwałkować i dac na wierzch?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-24 09:53:17

      Tak, można dać jabłka lub inne owoce. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • gorgon gorgon
    2014-06-23 15:18:32

    Wypróbowany przepis. Niedawno zrobiony jako dodatek do kawy w ogrodzie smakował wyśmienicie. Nadzieniem jaki dodałem był dżem z owoców leśnych (z Gomaru Piń.), polecam gdyż nie jak inne rozpływają się po cieście, tylko stanowi jednolitą masę. Palce lizać.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-16 19:43:03

    @Ania - zakalec w cieście kruchym powstaje, gdy na surowe lub prawie surowe ciasto wyłożymy owoce i nasiąknie ich sokiem. Żeby temu zapobiec spód podpiekamy aż się lekko zezłoci, a przed wyłożeniem owoców wysypujemy na niego troche bułki tartej lub kaszy manny, która wchłodznie nadmiar soku. Owoce powinny być też dobrze odsączone z wody. Wszystko, to było podane w przepisie. Kruchy spód z tego ciasta robię od wielu lat z różnymi owocami i nigdy jeszcze nie wyszedł mi zakalec, dlatego jestem pewna, że jeśli tylko ktoś dokładnie zastosuje się do tych rad nie ma mowy o żadnym zakalcu. Owoce były za suche bo 40 minut to trochę za dużo na pieczenie dość cienkiego ciasta z jedną warswą owoców. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2013-09-15 17:09:24

    Piekłam spód 15 minut, całość przez 40 minut i wyszedł ZAKALEC! Niestety ciasto do wyrzucenia, nie da się tego jeść, owoce były suche.

    Twój komentarz
  • zdrowiejzyc.blog.pl zdrowiejzyc.blog.pl
    2013-09-08 14:46:37

    na pewno wypróbuję:)

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2013-09-08 09:56:58

    Owoce rozmrożone mają tyle soku, że grzechem jest go wylać przy myciu owoców; należałoby lepiej podać - co zrobić żeby wykorzystać po rozmrożeniu owoce i sok ?;

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2013-07-13 19:32:57

    Zrobiłam i wyszło super :) !

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-06-19 08:38:16

    cudowny placek na niedzielne (i nie tylko ) popołudnie:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Smotka Smotka
    2013-06-17 19:37:38

    Pięknie wygląda, a na tym niebieskim/fioletowym talerzyku przedstawia się wręcz zniewalająco! Piękny komplecik!

    Twój komentarz
  • Irena Irena
    2013-06-17 19:33:26

    Cudne, a ja i moja rodzina uwielbiamy kruche wypieki, dlatego w weekend na pewno zrobię! Tym bardziej, że wszystkie twoje ciasta wychodzą mi perfekcyjnie, a nigdy tak nie było. :-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-17 13:30:55

    @Kama - a proszku nic :) chyba, że się chce, żeby ciasto wyrosło większe :)

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-06-17 13:06:20

    Kasiu a proszku do pieczenia to ile? ;)

    Twój komentarz

Kruche z owocami leśnymi i migdałową kruszonką

Kruche z owocami leśnymi i migdałową kruszonką

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 25x25 cm

Opis

Kolejna odsłona placka kruchego z owocami. Tym razem w roli głównej owoce leśne, na kruchuteńkim nie za grubym spodzie, przykryte warstwą chrupiącej migdałowej kruszonki. Owocowe kwaskowate nadzienie świetnie skomponowało się z dość słodkim chrupiącym ciastem i wyszło pysznie. :) Jednym słowem klasyka, której jednak nie sposób się oprzeć. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    żółtka
    skórka otarta z 1 cytryny
  • Nadzienie owocowe:

    Ilość Składnik
    owoców leśnych świeżych lub mrożonych; u mnie mieszanka malin, jeżyn, czarnej i czerwonej porzeczki oraz jagód (mrożone owoce wcześniej rozmrozić)
  • Kruszonka migdałowa:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (najlepiej krupczatki
    zmielonych migdałów
    cukru pudru
    ekstraktu z wanilii
    roztopionego masła

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę lub ekstrakt oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Formę o wymiarach ok. 25 x 25 cm natłuścić, wyłożyć papierem do wypieków. Schłodzone ciasto rozwałkować. Wyłożyć na dno formy. Podpiec około 12-15 minut w temperaturze 180°C (piekę z termoobiegiem). Ciasto powinno być lekko zezłocone. Podpieczone wyjąć z piekarnika, nieco przestudzić.

Nadzienie:

Owoce umyć, osączyć dokładnie na papierowych ręcznikach.

Kruszonka:

Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i mielonymi migdałami, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki.

Całość:

Ciasto oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Wyłożyć owoce. Wierzch obsypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180° C.

Smacznego :)