Holenderska odmiana szarlotki, czyli Hollandse appeltaart. Tak na dobrą sprawę niewiele różni się od naszej polskiej szarlotki.
Wyważone, przyjemne połączenie kruchuteńkiego ciasta z masą jabłeczną, masą kokosową i masą orzechowo-czekoladową. Całość pokryta kołderką z polewy czekoladowej oprószonej wiórkami kokosa.
Piankowy, delikatny, na wskroś brzoskwiniowy. Ekspresowy w przygotowaniu.
Tym razem sernik pieczony. Dolna warstwa to masa jaglano-czekoladowa, górna to masa serowa o smaku waniliowym.
To w zasadzie bardziej „jagielnik” niż sernik, bo sera nie ma w nim ani odrobiny. ;) Mimo że pyszny i słodki, to jednak bardzo zdrowy, bo składa się głównie z kaszy jaglanej.
Wilgotne, mięciutkie, cudownie pachnące cynamonem, skórką pomarańczową i przeprawami korzennymi.
Szarlotki nigdy mi się chyba nie znudzą. A nadchodząca powoli jesień nastraja wyjątkowo jabłecznikowo i szarlotkowo.
Ciasto jest kruchuteńkie, cienkie i delikatnie chrupiące, z przyjemną waniliową nutą. A jabłuszka mięciutkie, przyjemnie rozpływające się w ustach, ale nie „rozciapciane”.
Jedna z wariacji na temat tiramisu. Małe biszkopty zastępujemy tu wcześniej upieczonymi blatami biszkoptowymi, podobnie jak w wersji klasycznej
To murzynek, który dawniej bardzo często piekła moja mama. Przepis spisała do zeszytu prawdopodobnie z jakiegoś kartkowanego kalendarza lub gazety.
A ja mam dziś dla Was tort jagodowo—cytrynowy. Orzeźwiający, wilgotny, niezbyt słodki i taki typowo letni.
Klasyczna biała Pavlova - delikatna, chrupiąca na zewnątrz, lekko ciągnąca i piankowa w środku beza w połączeniu z bitą śmietaną i owocami.
Kremowy i nieco egzotyczny sernik z wyraźną nutą mango, w sam raz na lato.
Poniżej przepis na puszysty i wilgotny sernik mojej mamy. Nadal, mimo upływu lat, uważam, że jest to jeden z najlepszych serników, jakie jadłam
Sernik jagodowy na zimno bez sera, za to na jogurtach greckich. :) Zależało mi, żeby ciasto było lekkie i w miarę możliwości niskokaloryczne nie tracąc na smaku
Mocno cytrynowe, aromatyczne i orzeźwiające, ale nie za kwaśne muffinki wypełnione borówkami, które można zamienić na maliny, porzeczki, jagody lub inne drobne owoce.
Lekki biszkopt wypełniony po same brzegi musem truskawkowym. Minimalizm, ale za to jaki smaczny. Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie truskawki, t
Pyszne puszyste ciacho z wyraźną kawową nutą. Na całość składają się dwa blaty biszkoptowe przełożone Nutellą, kawą pianką i masą śmietankową z lekko cytrynową nutą.
Coś dla fanów kajmaku. Wilgotne, lekko kakaowe muffinki z kajmakową wkładką i ... bonusem w postaci kajmakowej polewy.
Ten sernik ma pewnie z milion kalorii, ale wychodzi tak pyszny, że nie można mu się oprzeć.
Nawet sobie nie wyobrażacie jak bardzo nie mogę się już doczekać wiosny. I te babeczki są właśnie jednym z przejawów mojej tęsknoty za ciepłem
Pyszny czekoladowy deser, który prawdopodobnie został stworzony przez mistrza kuchni Jean-Georges Vongerichten
Babeczki, które idealnie wpisują się w walentynkowe menu. :) A jeśli nie obchodzicie Walentynek zróbcie je dla bliskiej Wam osoby z jakiekolwiek innej okazji
Pavlova czekoladowa świetnie wpisze się w słodkie walentynkowe menu. Choć równie dobrze nadaje się na każdą inną okazję lub bez niej
Wilgotny, niezbyt słodki, z lekko wyczuwalnymi procentami (oczywiście w wersji dla dorosłych). Polubią go duzi i mali. ;)
Wilgotny kawowy biszkopt, kajmak i znowu dla przełamania słodyczy krem delikatnie kawowy. Takie połączenie musi być smaczne. ;)
To jedna z najlepszych Pavlov (czy tak to się odmienia?) jakie było mi dane jeść. :) Dzięki wyraźnej nucie kawy nie jest bardzo słodka i harmonijnie współgra
Nieziemsko czekoladowy tort brownies, przekładany musem czekoladowy i masą kajmakowo-orzechowo-kokosową.
Klasyczny, puszysty i delikatny sernik przekładany paskami czekoladowego biszkopta, dzięki czemu po ukrojeniu tworzy się przyjemny dla oka widok szachownicy.
Ciasto idealne na jesień i zimę, można rzec, że nawet trochę w klimacie świątecznym. Miodowe blaty przełożone nadzieniem ze smażonych jabłek i kremem budyniowym.