Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min
Poziom trudności: Średni
Ilość porcji: 12
Forma: 24 cm
Kochani witam Was serdecznie po kilkudniowej przerwie. Trochę mnie tu mniej w ostatnim czasie, ale choroby jakoś nie chcą nas opuścić. Ostatnie kilka dni spędziłyśmy z córcią w szpitalu, ale już na szczęście jest lepiej i wróciłyśmy do domu.
Nazbierało mi się już trochę przepisów wielkanocnych, których nie zdążyłam opublikować przed chorobą, więc teraz, żeby zdążyć z nimi przed świętami Wielkiejnocy będę musiała chyba po 2-3 dziennie dodawać. :) O ile choroba znów nie popsuje mi planów. :)
Dziś na powitanie mam dla Was klasyczny, puszysty serniczek z brzoskwiniami. Postanowiłam dla odmiany dodać do masy serowej zamiast masła (którego zawsze używałam) Kasię do pieczenia i muszę Wam powiedzieć, że jestem bardzo mile zaskoczona efektem. Serniczek jest nadal wilgotny, ale jakby delikatniejszy i bardziej puszysty. O samym serniku nie będę się nadto rozpisywać, bo to klasyka gatunku. :) Puszysta charakterystycznie waniliowa masa serowa z dodatkiem brzoskwiń to – moim zdaniem – idealna propozycja na świąteczny stół. :) A może wiosna skusi się na kawałek tego serniczka i zawita do nas na Wielkanoc? :)
Ano właśnie a propos wiosny, czy Wy też nie możecie się jej już doczekać? :) I wypatrujecie jej z utęsknieniem podobnie jak ja? :)
Ilość | Składnik |
---|---|
tłustego twarogu | |
200 g | Kasi do pieczenia |
cukru pudru | |
dużych jajek (oddzielnie żółtka i białka) | |
cukru | |
ekstraktu lub pasty z wanilii | |
budyń waniliowy bez cukru (proszek, 40 g) | |
puszka brzoskwiń w syropie |
Ilość | Składnik |
---|---|
cukru pudru |
Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w kostkę.
Twaróg zmielić w maszynce dwu lub trzykrotnie. Kasię do pieczenia utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, w trakcie ucierania dodawać kolejno żółtka, po każdym ucierać około 30 sekund.
Dodać zmielony ser, ekstrakt waniliowy i proszek budyniowy, zmiksować, aż masa serowa będzie jednolita i gładka.
W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna dodać cukier ubijać aż piana wyraźnie zgęstnieje i zrobi się jeszcze sztywniejsza (około 1 - 2 minut). Ubitą pianę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać do masy brzoskwinie, delikatnie wymieszać.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie wykładać i nie smarować.
Masę serową przełożyć do tortownicy o śr. 24-26 cm ( ja piekłam w tortownicy 24 cm, ale masa podczas pieczenia prawie się wylewała, więc polecam raczej tortownice 26 cm).
Piec około 50-60 minut w temp 180°C (góra/dół) lub 160°C (termoobieg).
Studzić w piekarniku. Wystudzony schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)