KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Czekoladowo-orzechowe ciasto z gruszkami

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_9963.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
12x25 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    kakao
    jajek
    masła
    tartej gorzkiej czekolady
    cukru
    cukru wanilinowego
    orzechów laskowych lub włoskich
    proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    gruszki
    sok z cytryny

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami. Do masy dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, startą czekoladę, kawałki posiekanej czekolady i zmielone orzechy. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać ją z resztą masy.

Wyłożyć blachę papierem. Rozsmarować ciasto na grubość ok. 4-5 cm. Wyłożyć nim formę ( u mnie keksówka, dlatego ciasto tak wyrosło). Powierzchnie wyrównać nożem.

Gruszki umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Pokropić na cząstki i skropić sokiem z cytryny.

Piec około 45 minut (ja piekłam koło 60 min, ze względu na mniejszą formę), w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.


Smacznego :)

Ps. Piekąc w keksówce lepiej dodać więcej gruszek, żeby były nie tylko na górze ciasta, bo przy takiej wysokości mogą być trochę mało wyczuwalne.

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12

Miałam za sobą jeden z takich dni, gdzie tylko ciasto czekoladowe jest w stanie zaspokoić kubki smakowe. :) Żadne inne nie wchodziło w grę, bo i tak dalej myślałabym o czekoladzie. :) Nie jest to ciasto typu brownie, raczej przypomina wilgotnego murzynka z dużą ilością wyczuwalnej czekolady. Nie jest klejące, ani bardzo ciężkie, choć zdecydowanie nie jest to lekkie puszyste ciasto, choćby ze względu na sporą zawartość czekolady. Dodatek orzechów laskowych nadaje mu ciekawego smaku i aromatu, podobnego do Nutelli, a gruszki dodatkowo nadają mu charakteru i sprawiają, że jest jeszcze bardziej wilgotne. Polecam :)

IMG_9970.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Aga Aga
    2013-09-14 10:24:24

    Kocham to ciasto :) piekę już 3 raz odkąd są gruszki :)

    Twój komentarz
  • Ania D. Ania D.
    2013-01-05 20:31:14

    Upiekłam to ciasto na swieta zainspirowana znalezionym tutaj moim ulubionym ciastem czekoladowym z malinami i strasznie się bałam, ze nie wyjdzie, bo masa wyszła mi baaardzo gęsta, ale mimo to - jakimś cudem, było pyszne i bez zakalca ;)

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-19 21:01:29

    @JolantaSz - Jolu cieszę się bardzo, że Ci smakowało, aż sama za nim zatęskniłam :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2011-12-16 12:07:01

    Pyszne jest to ciasto i bardzo, bardzo długo trzyma świeżość:) doskonale na gorszy dzień i do kubka gorącej herbaty:)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-12 22:04:41

    @Rain.drop - cieszę się i jak najbardziej polecam Ci przepis :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-12 22:03:56

    Dziękuję Wam serdecznie za miłe słowa :) A przepis szczerze polecam :)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-12 22:02:34

    @Lena, cieszę się :) mam nadzieję, że udało się wypróbować i ze smakował :)

    Twój komentarz
  • rain.drop rain.drop
    2011-09-12 07:41:41

    ponieważ miałam w lodówce już wcześniej kupiony twaróg, zrobiłam sernik, ale na następny ogień idą Twoje gruszki :))

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2011-09-09 13:32:20

    to coś dla mnie:) pięknie wygląda no i jest czekoladowe ...

    Twój komentarz
  • Doctor Doctor
    2011-09-09 04:32:00

    Nie ma innej opcji, jak upiec takie cudne ciasto!:)

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-09-08 18:41:21

    Wszystkie ciasta które pachną/smakują i w jakikolwiek sposób przypominają Nutellę od razu mi się podobają :D I jeszcze dodatek owoców...mrr!

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-09-08 18:41:21

    Wszystkie ciasta które pachną/smakują i w jakikolwiek sposób przypominają Nutellę od razu mi się podobają :D I jeszcze dodatek owoców...mrr!

    Twój komentarz
  • shaday shaday
    2011-09-08 15:49:15

    Ach, te zdjęcia mnie powalają. Istne pyszności, prosto na jesień. ;)

    Twój komentarz
  • pieczarka mySia pieczarka mySia
    2011-09-08 15:07:10

    Kocham sie w takich ciastach! :) pycha ; )

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-09-08 11:20:43

    Widzę, ze to nie tylko ja mam takie zachcianki :) U mnie gruszki wylądowały własnie w murzynku :)

    Twój komentarz
  • Monisia Monisia
    2011-09-08 10:32:17

    Mmmmmm smak nutelli,aromat orzechów laskowych,gruszka;)czego chcieć więcej,pyszne!

    świetne zdjęcia.

    Twój komentarz
  • Lena Lena
    2011-09-08 09:08:41

    Tak się składa, że mam w domu gruszki i w weekend wypróbuję przepis:)bo wyglada bardzo zachęcająco:D

    pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-08 09:05:44

    @Rain.drop - dzięki za czujność, trochę byłam "nieprzytomna" jak rano publikowałam posta :) Oczywiście miałam na myśli rozsmarować. Ciasta faktycznie nijak nie dałoby się rozwałkować ;))

    Twój komentarz
  • slodkiefantazje slodkiefantazje
    2011-09-08 09:03:00

    @Asieja - dzięki Kochana :)

    Twój komentarz
  • rain.drop rain.drop
    2011-09-08 07:32:47

    Super ciasto, i zamierzam je piec, jak tylko dorwę gruszki. :)

    Nie odbieraj tego, ze się czepiam, ale jak chcesz "rozwałkować" to ciasto, kiedy ono płynne wyjdzie, o konsystencji gęstej śmietany?

    Ja akurat domyślam się, że to po prostu niefortunnie użyte słowo, ale nie zdziwiłabym się, gdybyś miała potem czyjegoś pełnego zadziwienia komneta, ze wylał ciasto na stolnicę, i nijak ta masa się rozwałkować nie dała ;-)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2011-09-08 07:04:25

    to czekoladowe wnętrze wygląda pięknie.

    Twój komentarz

Czekoladowo-orzechowe ciasto z gruszkami

Czekoladowo-orzechowe ciasto z gruszkami

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 12x25 cm

Opis

Miałam za sobą jeden z takich dni, gdzie tylko ciasto czekoladowe jest w stanie zaspokoić kubki smakowe. :) Żadne inne nie wchodziło w grę, bo i tak dalej myślałabym o czekoladzie. :) Nie jest to ciasto typu brownie, raczej przypomina wilgotnego murzynka z dużą ilością wyczuwalnej czekolady. Nie jest klejące, ani bardzo ciężkie, choć zdecydowanie nie jest to lekkie puszyste ciasto, choćby ze względu na sporą zawartość czekolady. Dodatek orzechów laskowych nadaje mu ciekawego smaku i aromatu, podobnego do Nutelli, a gruszki dodatkowo nadają mu charakteru i sprawiają, że jest jeszcze bardziej wilgotne. Polecam :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    kakao
    jajek
    masła
    tartej gorzkiej czekolady
    cukru
    cukru wanilinowego
    orzechów laskowych lub włoskich
    proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    gruszki
    sok z cytryny

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami. Do masy dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, startą czekoladę, kawałki posiekanej czekolady i zmielone orzechy. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać ją z resztą masy.

Wyłożyć blachę papierem. Rozsmarować ciasto na grubość ok. 4-5 cm. Wyłożyć nim formę ( u mnie keksówka, dlatego ciasto tak wyrosło). Powierzchnie wyrównać nożem.

Gruszki umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Pokropić na cząstki i skropić sokiem z cytryny.

Piec około 45 minut (ja piekłam koło 60 min, ze względu na mniejszą formę), w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.


Smacznego :)

Ps. Piekąc w keksówce lepiej dodać więcej gruszek, żeby były nie tylko na górze ciasta, bo przy takiej wysokości mogą być trochę mało wyczuwalne.