Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami. Do masy dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, startą czekoladę, kawałki posiekanej czekolady i zmielone orzechy. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać ją z resztą masy.
Wyłożyć blachę papierem. Rozsmarować ciasto na grubość ok. 4-5 cm. Wyłożyć nim formę ( u mnie keksówka, dlatego ciasto tak wyrosło). Powierzchnie wyrównać nożem.
Gruszki umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Pokropić na cząstki i skropić sokiem z cytryny.
Piec około 45 minut (ja piekłam koło 60 min, ze względu na mniejszą formę), w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ps. Piekąc w keksówce lepiej dodać więcej gruszek, żeby były nie tylko na górze ciasta, bo przy takiej wysokości mogą być trochę mało wyczuwalne.
Miałam za sobą jeden z takich dni, gdzie tylko ciasto czekoladowe jest w stanie zaspokoić kubki smakowe. :) Żadne inne nie wchodziło w grę, bo i tak dalej myślałabym o czekoladzie. :) Nie jest to ciasto typu brownie, raczej przypomina wilgotnego murzynka z dużą ilością wyczuwalnej czekolady. Nie jest klejące, ani bardzo ciężkie, choć zdecydowanie nie jest to lekkie puszyste ciasto, choćby ze względu na sporą zawartość czekolady. Dodatek orzechów laskowych nadaje mu ciekawego smaku i aromatu, podobnego do Nutelli, a gruszki dodatkowo nadają mu charakteru i sprawiają, że jest jeszcze bardziej wilgotne. Polecam :)
Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.
Aga
2013-09-14 10:24:24
Kocham to ciasto :) piekę już 3 raz odkąd są gruszki :)
Ania D.
2013-01-05 20:31:14
Upiekłam to ciasto na swieta zainspirowana znalezionym tutaj moim ulubionym ciastem czekoladowym z malinami i strasznie się bałam, ze nie wyjdzie, bo masa wyszła mi baaardzo gęsta, ale mimo to - jakimś cudem, było pyszne i bez zakalca ;)
Kasia, Slodkie fantazje
2011-12-19 21:01:29
@JolantaSz - Jolu cieszę się bardzo, że Ci smakowało, aż sama za nim zatęskniłam :)
Jolanta Szyndlarewicz
2011-12-16 12:07:01
Pyszne jest to ciasto i bardzo, bardzo długo trzyma świeżość:) doskonale na gorszy dzień i do kubka gorącej herbaty:)
slodkiefantazje
2011-09-12 22:04:41
@Rain.drop - cieszę się i jak najbardziej polecam Ci przepis :)
slodkiefantazje
2011-09-12 22:03:56
Dziękuję Wam serdecznie za miłe słowa :) A przepis szczerze polecam :)
slodkiefantazje
2011-09-12 22:02:34
@Lena, cieszę się :) mam nadzieję, że udało się wypróbować i ze smakował :)
rain.drop
2011-09-12 07:41:41
ponieważ miałam w lodówce już wcześniej kupiony twaróg, zrobiłam sernik, ale na następny ogień idą Twoje gruszki :))
Jolanta szyndlarewicz
2011-09-09 13:32:20
to coś dla mnie:) pięknie wygląda no i jest czekoladowe ...
Doctor
2011-09-09 04:32:00
Nie ma innej opcji, jak upiec takie cudne ciasto!:)
Arvén
2011-09-08 18:41:21
Wszystkie ciasta które pachną/smakują i w jakikolwiek sposób przypominają Nutellę od razu mi się podobają :D I jeszcze dodatek owoców...mrr!
Arvén
2011-09-08 18:41:21
Wszystkie ciasta które pachną/smakują i w jakikolwiek sposób przypominają Nutellę od razu mi się podobają :D I jeszcze dodatek owoców...mrr!
shaday
2011-09-08 15:49:15
Ach, te zdjęcia mnie powalają. Istne pyszności, prosto na jesień. ;)
pieczarka mySia
2011-09-08 15:07:10
Kocham sie w takich ciastach! :) pycha ; )
kuchennefascynacje
2011-09-08 11:20:43
Widzę, ze to nie tylko ja mam takie zachcianki :) U mnie gruszki wylądowały własnie w murzynku :)
Tak się składa, że mam w domu gruszki i w weekend wypróbuję przepis:)bo wyglada bardzo zachęcająco:D
pozdrawiam:)
slodkiefantazje
2011-09-08 09:05:44
@Rain.drop - dzięki za czujność, trochę byłam "nieprzytomna" jak rano publikowałam posta :) Oczywiście miałam na myśli rozsmarować. Ciasta faktycznie nijak nie dałoby się rozwałkować ;))
slodkiefantazje
2011-09-08 09:03:00
@Asieja - dzięki Kochana :)
rain.drop
2011-09-08 07:32:47
Super ciasto, i zamierzam je piec, jak tylko dorwę gruszki. :)
Nie odbieraj tego, ze się czepiam, ale jak chcesz "rozwałkować" to ciasto, kiedy ono płynne wyjdzie, o konsystencji gęstej śmietany?
Ja akurat domyślam się, że to po prostu niefortunnie użyte słowo, ale nie zdziwiłabym się, gdybyś miała potem czyjegoś pełnego zadziwienia komneta, ze wylał ciasto na stolnicę, i nijak ta masa się rozwałkować nie dała ;-)
Miałam za sobą jeden z takich dni, gdzie tylko ciasto czekoladowe jest w stanie zaspokoić kubki smakowe. :) Żadne inne nie wchodziło w grę, bo i tak dalej myślałabym o czekoladzie. :) Nie jest to ciasto typu brownie, raczej przypomina wilgotnego murzynka z dużą ilością wyczuwalnej czekolady. Nie jest klejące, ani bardzo ciężkie, choć zdecydowanie nie jest to lekkie puszyste ciasto, choćby ze względu na sporą zawartość czekolady. Dodatek orzechów laskowych nadaje mu ciekawego smaku i aromatu, podobnego do Nutelli, a gruszki dodatkowo nadają mu charakteru i sprawiają, że jest jeszcze bardziej wilgotne. Polecam :)
Składniki
Ciasto:
Ilość
Składnik
mąki
kakao
jajek
masła
tartej gorzkiej czekolady
cukru
cukru wanilinowego
orzechów laskowych lub włoskich
proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Ilość
Składnik
gruszki
sok z cytryny
Sposób przygotowania
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami. Do masy dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, startą czekoladę, kawałki posiekanej czekolady i zmielone orzechy. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać ją z resztą masy.
Wyłożyć blachę papierem. Rozsmarować ciasto na grubość ok. 4-5 cm. Wyłożyć nim formę ( u mnie keksówka, dlatego ciasto tak wyrosło). Powierzchnie wyrównać nożem.
Gruszki umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Pokropić na cząstki i skropić sokiem z cytryny.
Piec około 45 minut (ja piekłam koło 60 min, ze względu na mniejszą formę), w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Smacznego :)
Ps. Piekąc w keksówce lepiej dodać więcej gruszek, żeby były nie tylko na górze ciasta, bo przy takiej wysokości mogą być trochę mało wyczuwalne.